همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر احمد جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    کیست بیضه.وشلی آلت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      کیست اپیدیدیم خطرناک و نگران کننده نیست و غالبا نیاز به درمان و جراحی ندارد بویژه در افرادی که در آینده قصد بچه دار شدن دارند توصیه به جراحی نمی شود
    2. تصویر کاربر احمد سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام خسته نباشید به خاطر کیستم درد دارم میخوام عمل کنم.وبرای شق شدن آلتم روی هم هزینه چقدر میشود.ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      براي اختلال نعوظ نياز به بررسي است. در مورد هزينه هم بايستي از بينارستان سوال بفرماييد
    4. تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام سپاس از پاسختون...موفق نمیشوم وقت حضوری بگیرم لطف میکنید یه وقت بدید.ممنون
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      شنبه از ساعت ٢ را ٣ با مطب تماس بگيريد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر احمدزاده دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 1008 مشاهده پرسش
    با سلام محضر آقای دکتر
    بنده 33سال،متاهل هستم.مدتی است که حجم و فشار ادرار م کم شده،سونوگرافی شکم انجام دادم و مشکلی در کلیه هام و مثانه ندارم.اما پروستاتم مختصری بزرگتر از حد طبیعی است،حجم 29 سی سی.ازمایش پی اس ا دادم که توتال هشتاد و شش صدم و فری پانزده صدم است.گاها سوزش خفیف در پیشابراه التی دارم که احساس میکنم خروج ادرار از پیشابراه التی سخته.گاها هم احساس بی حسی در ناحیه کشاله ران و درد خفیف بالای استخوان لگن دارم،اما نه همیشه.وقتی احساس ادرار میکنم درد در هر دو کلیه و میزنای میکنم.لطفا با این توضیحاتی که دادم مشکلی در پروستات که ندارم؟ چه اقداماتی باید انجام بدم؟ آیا پروستاتیت دارم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      اگر چه این علائم در پروستاتیت دیده می شود ولی در برخی بیماری های دیگر مثل تنگی مجرا و اختلالات عصبی مثانه و اسفنکتر ادراری هم دیده می شود لذا می شود مدتی دارو برای پروستات استفاده کرد و اگر بهبودی حاصل نشد تست های تشخیصی بیشتری مثل تست یورودینامیک و آزمایش 4 glass را انجام داد.
  • تصویر کاربر حمید جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 1658 مشاهده پرسش
    بیماری های پروستات
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      از آنجایی که جای موضوع سوال و متن سوال را جابجا تایپ کرده اید لذا سوال تان ناقص درج شده است و همچنین اطلاعی از سن و سابقه ی احتمالی مصرف دارو و بیماری های احتمالی همراه مثل دیابت و فشارخون از شما ندارم الا ایحال:
      مختصری بالا بودن کراتی نین ارتباطی با ضربه ای که به بیضه شما اصابت کرده و نیز ارتباطی با شب ادراری شما ندارد. ضمن اینکه با یکبار اندازه گیری کراتی نیز نمی توان به صحت و سقم آن مطمئن شد و معمولا در این موارد تست را تکرار می کنند.
      دوچرخه سواری تاثیری بر روی پروستات و بیماری های آن ندارد ولی دوچرخه سواری در طولانی مدت و سالیان متمادی می تواند در کم شدن توان جنسی موثر باشد.
      از آنجایی که مجرای ادراری (پیشابراه) از زیر بیضه ها یعنی دقیقا همانجایی که روی زین دوچرخه قرار می گیرد عبور می کند لذا ضربه به این ناحیه حین دوچرخه سواری می تواند باعث آسیب و تنگی مجرای ادراری نیز بشود.
      وجود کیست در سمینال وزیکل اهمیتی ندارد.
      بزرگی مختصر پروستات هم به تنهایی ارزش چندانی ندارد مگر آنکه با علائم ادراری ازاردهنده مثل تکرر ادرار و کم شدن فشار و قطر ادرار و عدم تخلیه کامل ادرار و ......... همراه باشد که در اینصورت گاه نیاز به مصرف دارو می باشد.
      انشاالله که خدا به همه ی ما توفیق دهد تا زود همدیگر را قضاوت نکنیم.
    2. تصویر کاربر حمید سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام عرض ادب و احترام حضور جناب دکتر جباری
      قضاوت عجولانه اینجانب را به متانت و بزرگواریتان ببخشید ..
      به هر حال ماهیت تاسیس سایت پزشکی که هدفش خدمت رسانی عالی و ستودنی است و امیدوارم که پاسخگویی شما ، گره ای از مشکلات دردمندان بگشاید .
      در تکمیل فرمایشات شما ، بنده هیچگونه سابقه مصرف دارو و فشار خون و دیابت نداشته ام ... ولی چند بار به لحاظ ورزش دچار حادثه شده ام و از ناحیه بیضه سمت چپ دچار ضربه شده ام .. الان هم بعضی اوقات درد در بیضه احساس می کنم و خون مردگی در بعضی از رگها دیده می شود ... ( مخصوصا بعد از عمل نزدیکی ) آیا نیازی به عمل مجدد واریکسول می باشد و این درد گذرا است ؟
      در ضمن تشخیص شما دقیقا مشابه تشخیص متخصص ارولوژی ( جناب آقای دکتر صالحی در قزوین ) بود . ایشون هم تکرار آزمایش مجدد خون را به بنده پیشنهاد کردند ؟ ( البته در آزمایشگاه خصوصی بلحاظ نتایج دقیقتر )
      اگر مجدداً در نتیجه آزمایش مقدار اوره و کراتین بالا باشد ... راه حل پیشنهادی شما چیست ؟ آیا باید رژیم غذایی خاصی در پیش گرفت و یا این خود نشانه و علائم بیماری خاصی می تواند باشد ؟
      با احترام
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام مجدد
      درد بيضه بدنبال فعاليت جنسي كمتر با واريكوسل مرتبط مي باشد و توصيه به عمل مجدد ندارم.
      در صورتيكه در ازمايش جديد همين نتايج تكرار شود تعايت رژيك كم نمك و كم پروتيين و ازمايشات دوره اي زير نظر متخصص نفرولوژي را پيشنهاد مي كنم
      اگر بيماري زمينه اي مثل فشارخون سا بالا بودن چربي خون داشته باشيد نيز توصيه مي شود كنترل دقيقي داشته باشيد.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Sam_kia شنبه ۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 515 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشیدماجرا از انجا شروع شد که خیلی وقت پیشتحریک شدن جنسی توسط عکس یا هر چیزیبه صورت ناخودآگاه یاخودآگاه و دوستنداشتن اقدام به استمنا که موجب درد زیادزیر شکم به خاطر عدم تکمیل فرایند جنسی می شداین قضیه چندین بار یادمه اون موقع تکرارمی شد که بعد نمی دونم می خوابیدم جنوبمی شدم حل می شد یا هر چی یادم نمیادبعد ها اگر مثلا تصویرتحریک امیزی یا چیزیکوچیکی می دیدم یه مایع چسبانکی که حالانمی دونم مال پروستات بود مال غدد پیازیمیزراهی بود می اومد که بی رنگ بود ولی منینبود که بعدش هم انگار بدن مرحله برانگیختیجنسی رد می کرد می خواست وارد مراحلدیگه بشه که من ادامه نمی دادم و با درد زیرشکم همراه بودبعضی وقت ها هم نیاز به دفع اضطراری ادراردارم که هر چند مقدار ادرارکمهالان ها جدیدا هنگام دفع ادرار بعضی وقت هامایع شیری رنگی هم هنگام ادارار دفع میشهبدون هیچ حسی بعدش که زیر شکمم یکم درد می گیرهیه چیز کلی اینکه من یبوست هم کلا از بچگیدارم و زمانی که استرس می گیرم درد ناحیهزیر شکم می گیرم در ضمن فکر می کنم زودانزالی هم دارم و بعضی وقت ها انزالم دردناک هستقبلا بعضی وقت ها مثل زمانی که استرس همزیاد داشتم ترشحات منی زرد رنگ هم بود کهالبته بعضی وقت ها این جوری می شدو کلا بعضی وقت ها که برای سینوزیت امسفکسیم می خورم احساس می کنم درد ناحیهزیر شکمم اون مدتی که قرص می خورم خوب یا بهتر میشهالان لطف بفرمائید چه راهکار و آزمایشی تجویز می کنید؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم توسط متخصص ارولوژی معاینه شوید و آزمایش کشت و کامل ادرار و سونوگرافی از سیستم ادراری تناسلی انجام دهید
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    با سلام
    دکتر جان من پدرم یکبار ازمایش psa انجام داد عدد 45 شد بعد از خوردن قرص ضد عفونت یک هفته دوباره انجام داد عدد 97 شد
    سپس ازمایشات بیوپسی و mri و اسکن هسته ای انجام داد
    که نتیجه خوب نبود حالا سوالی مهمی که ببرای بنده پیش آمده میخواستم بدونم این سرطان به قسمت های مخلف بدن زده یا نه درسته در اسکن هسته ای چند جا مشکی کرده اما امکان نداره انجاضربه خوردگی باشه ؟و سرطان نباشه
    یه دکتر میگه زده یکی میگه نزده و پروستات و غدد لنفافی برمیدارم - یکی گفت بیضه برمیدارم یا با هرمون کوچیکش میکنم- و آخرین نفر گفت هم پروستات و هم بیضه را بر میدارم
    خواهش میکنم کمکم کن و بگویید چه راهیانجام دهیم
    و عوارضات بعد لطفا بگویید
    با تشکر از زحمات شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      در مواردی که بدخیمی پروستات از محدوده پروستات عبور کرده و بافت های دوردست بویژه استخون را درگیر کرده باشد درمان های موضعی مثل جراحی کمتر کمک کننده هست و شاید بهترین درمان هورمون تراپی باشد با اینحال برخی معتقدند که درمان های موضعی(مثل جراحی یا پرتودرمانی) همراه با هورمون درمانی بیشتر می تواند برای بیمار مفید باشد بویژه اگر پدرتان سرحال بوده و بیماری زمینه ای ندارند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی