همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر مصطفي سه شنبه ۲۱ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر من پسري هستم ٢٥ساله
    بيضه هام درد داشتند روفتم سونگرافي انجام دادم اندازه بيضه چپ٣٠*١٧واندازه بيضه راستم ٣٨*٢١است در سونوگرافي هيچ علائمي از وارسكول ديده نشده فقط روي اپيديديم بيضه چپ ٣*٣مشاهده شده رفتم متخصص قرص فوليك اسيد با زينك برام تجويز كرده درضمن من مجردم خواهشن راهنمايي كنيد متشكرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۱ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      در سونو شواهدي به نفع توجيه درد شما وجود ندارد و اطلاعات شما براي ارزيابي بيشر كافي نيست
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۲ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    سلام.2 سال هست که قسمت چپ بالای بیضم بعد خوردن غذا مخصوصا غذاهایی که اسیدی هستن داغ می شه و این داغ به پهلوهامم کشیده می شه .طی 2 سال هر دکتری رفتم گفت اسیده معدت زیاد و قرص تجویز کرد ولی هیچ تاثیر نداشت.تا اینکه پیش یه دکتر رفتم گفت اصلا هیچ ربطی به معده نداره .ازمایش سونوگرافی و ادرار نوشت .نتیجش بزرگ بود پروستات و عفونت در ادرار بود .من از بچگی تا تا سن بلوغ شب ادراری داشتم و از بلوغ تا 2 ماه پیش خودارضایی . بیشتر شبا یا حتی در طول روز که می خوابم تو خواب جنب می شم .هر بارم که چند شب پشت سرهم جنب می شم چشمم که مشکل فلوتر داره بدتر می شه.ممنون می شم اگر لطف کنین و راهنماییم کنین برای درمان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیصی را مطرح کنم.
  • تصویر کاربر Mohamad شنبه ۱۸ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام دكتر عزيز من پدرم ٦٥سالشون مشكل بزرگي خوشخيم پروستات دارند اندازه پروستاتشون ٨٨گرم هست وقتي به متخصص مراجعه كرديم گفتن كه بايد عمل جراحي بشن قرار بر عمل گذاشته شد اما پدرم بعلت مشكل قلبي كه داشتند نميتونستن بيهوش بشن قرار بر عمل بي حسي بود ولي تَو اتاق عمل وقتي ميخواستن بي حسي كنند بدنشون جواب نداده بنظر شما راه و چاره ايي هست كه ما انجام بديم وَيَا با دارو ميتونيم نگه داريم در حال حاضر مشكلشون تكرر ادرار هست ممنون ميشم راهنمايي كنيد مرسي از لطفتون از شيراز هستم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۸ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      اطلاعات برای پاسخگویی مناسب کافی نیست. صرف بزرگ بودن پروستات جراحی الزامی نیست
  • تصویر کاربر مجید سه شنبه ۱۴ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام
    من اخیرا سونوگرای کردم که توش جمله ی((پروستات با اکوی periuretral کاهش یافته رویت شد ))نوشته بود که تو سونوگرای های قبلیم نبود ،خواستم ببینم این جمله به چه معنی است؟
    قبل از سونوگرافی به درخواست پزشک از نشستن در اب گرم استفاده کرده بودم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      معناش اينه كه مشكلي نيست بيشتر از اين ميشه بحث علمي
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۷ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    خیلی خلاصه مشکلاتم را بیان می کنم خواهشا خواهشا راهنماییم کنید...
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما جناب آقای دکتر و تشکر بابت وب سایت خوبتون و همچنین وقتی که در اختیار ما می گذارید...بنده مردی 26 ساله هستم که حدود 9 ماهه که گرفتار مشکلات کلیه و دفع ادرار هستم از درد خفیف کلیه که هر از گاهی اتفاق می افتاد شروع شد تا اینکه بعد از مدتی دچار گیر ادرار می شدم و تا اینکه اواخر مرداد ماه امسال بعد از گیر ادرار شدید، از آن به بعد دچار تکرر ادرار، زور زدن برای دفع ادرار، قطره ای شروع شدن ادرار، احساس خالی نشدن مثانه به طور کامل و ... شدم تا الآن پیش 7 تا متخصص و فوق تخصص رفتم و انواع آزمایشات ادرار و کشت و سیتولوژی و غیره دادم و انواع داروهای: Roatexin,هیدروکلروتیازید, داکسی سایکلین, آزیترومایسین, پرازوسین، پروستاتان، کوتریماکسازول و ... رو مصرف کردم تا ااینکه یکی از متخصصین بهم گفت باید سیستوسکوپی انجام بدم...این عمل رو انجام دادم و نتیجشو براتون ضمیمه می کنم...من روز یکشنبه هفته قبل این عمل رو انجام دادم و از روز دوشنبه داروهای دکتر که به ترتیب:
    Tavanex(صبح ها)Baclofen(ظهر بعد ناهار)Tamsolusine(شبها موقع خواب)بود رو مصرف کردم ...روز سه شنبه و چهارشنبه حالم نسبتا خوب بود تا اینکه از روز پنج شنبه دوباره مشکلاتم شروع شد تا جایی که مجبور شدم به دلیل دسترسی نداشتن به دکتری که عملم کرده بود(به دلیل دوری مسافت)پیش متخصص دیگه ای رفتم و ایشون گفتن قرص Finoprost رو صبح ها مصرف کنم...از روز یکشنبه دارم این قرص رو هم علاوه بر قرص های خودم می خورم ولی باز هم تغییر محسوسی در حالم نداشته...راستش دیگه دارم کلافه می شم ...از اواخر مراداد که مشکلم جدی تر شد همش از ترس دفع نشدن ادرارم خیلی کم آب و مایعات دیگه می خورم...الآن که روزانه فقط به خوردن 4 لیوان آب با قرصام بسنده می کنم می ترسم به خاطر این مشکلم که زیاد آب نمی خورم دچار مشکلات کلیه بشم و ...
    آیا خوردن یا نخوردن آب و مایعات دیگه می تونه مشکل من رو بدتر کنه منظورم اینه که آیا پروستاتیت ربطی به آب خوردن یا نخوردن داره؟
    گاهی اوقات موقع ادرار کردن ذره های سیاهرنگی داخل ادرارم وجد داره که نمی دونم چیه...
    خواهشا راهنمایی بفرمایید...آخه من هنوز یک سال نیست که رفتم سر کار و می ترسم این دستشویی رفتن های زیادی کار دستم بده و موقعیت شغلی به خطر بیفته تو این اوضاع کاری...
    خواهشا درباره پرهیز غذایی و همچنین ورزش هایی که می تونن مفید باشن هم راهنمایی بفرمایید...ممنون از این همه حوصله ای که به خرج می دین...اجرتون با مادر سادات حضرت زهرا(س)
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۷ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      مصرف مایعات کمک کننده هست و پرهیز از ادویه جات و قهوه کمک کننده هستو توصیه می کنم تست یورودینامیک هم انجام دهید. شنا و جکوزی می تواند تاثیر مثبتی داشته باشد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی