همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (53 امتیاز)
  • تصویر کاربر بهرام پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 45706 مشاهده پرسش
    با سلام، اینجانب 45 ساله بدون سابقه قبلی حدود دو ماه قبل متوجه وجود یک سنگ 14 میلی متری در کالیس تحتانی کلیه چپ شدم که پس از مصرف یک ماهه داروی رواتینکس ( هر دوازده ساعت یک عدد) و پودر پتاسیم سیترات (هر روز یک قاشق مربا خوری در یک لیتر آب) تغییری در ابعاد سنگ ایجاد نشد (نوع سنگ نامعلوم است) و هفته قبل بنا به تجویز پزشک سنگ شکن انجام شد اما علیرغم انجام نرمش های مخصوص هیچگونه درد و دفع سنگ ایجاد نشد. لطفا در خصوص سوالات زیر راهنمایی فرمایید:
    1- بر اساس تجارب جنابعالی پس از سنگ شکن سنگ 14 میلیمتری در کالیس تحتانی چند درصد احتمال دفع سنگ با مصرف مایعات و انجام ورزش های خاص وجود دارد؟
    2- آیا مصرف داروهای رواتینکس و پتاسیم سیترات با ید بعد از سنگ شکن نیز ادامه یابد یا خیر؟
    3- با توجه به اینکه کلیه دارای مشکل خاصی نیست و دردی احساس نمی شود آیا امکان حل شدن سنگ با مصرف دارو و به مرور زمان وجود دارد یا خیر؟
    4- در صورت بر طرف نشدن مشکل و دفع نشدن سنگ راه حل بعدی چه خواهد بود؟

    با تشکر و دعای توفیق
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      ١) خرد شدن ودفع سنگ به جنس و محل سنگ و آناتومي كليه بستگي دارد. در سنگ هاي كاايس تحتاني اصولا احتمال دفع سنگ كمتر از ديگر نواحي كليه مي باشد.
      ٢) خير نيازي نيست
      ٣) خير احتمالش نيست
      ٤) يك پيشنهاد فقط تحت نظر داشتن با سونو و آزمايش هست.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حمزه دوشنبه ۲۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید خدمت جنابعالی سوال اینه لوله دبل جی تاچه مدت در کلیه ها می تواند باشد که دکتر من گفت بیا یک ماه لوله را در بیاورم من نرفتم که البته سنگ های زیادی بعد از یک مرحله سنگ شکن از کلیه راستم دفع کردم وتا اردیبهشت ماه حدود دو ماه است که لوله در کلیه های راست وچپ من است ومی خواستم بدونم می توانم مجموعا تا ۷۵روز این لوله های دبل جی را در کلیه ها نگه دارم وسنگ ها یم را دفع کنم واگر عوارض داردمیشه اطلاع بدی عوارض زیاد نگه داشتن چطور مشخص می شوداینکه فاصله سنگ شکن ها چقدر باشد خوب هست ومی شود به فاصله ۱۰روز هردو کلیه را سنگ شکن کنم واینکه جنس سنگهای من کلسیم۶۰%ومنیزیم۳۵%ایا جنس سنگ می تواند مربوط به اب بشود متشکر وسپاسگذاریم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      سوال اینه لوله دبل جی تاچه مدت در کلیه ها می تواند باشد.......................حداکثر 3 ماه
      که دکتر من گفت بیا یک ماه لوله را در بیاورم من نرفتم که البته سنگ های زیادی بعد از یک مرحله سنگ شکن از کلیه راستم دفع کردم وتا اردیبهشت ماه حدود دو ماه است که لوله در کلیه های راست وچپ من است ومی خواستم بدونم می توانم مجموعا تا ۷۵روز این لوله های دبل جی را در کلیه ها نگه دارم............................توصیه من این هست که براساس نظر پزشک معالج تان عمل کنید
      واگر عوارض داردمیشه اطلاع بدی عوارض زیاد نگه داشتن چطور مشخص می شود.........................عفونت و رسوب روی خود دبل جی از عوارض احتمالی است
      اینکه فاصله سنگ شکن ها چقدر باشد خوب هست ومی شود به فاصله ۱۰روز هردو کلیه را سنگ شکن کنم ..............................بله می شود
      واینکه جنس سنگهای من کلسیم۶۰%ومنیزیم۳۵%ایا جنس سنگ می تواند مربوط به اب بشود .................................خیر
  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۲۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    پدر من 62 سال سن دارند .حدود ده سال پیش مشکل کلیه داشتند که با نمونه برداری توسط دکتر غروی وتجویز هاشون خوب شدند اما حالا حدود دوسال هست که دچار اختلال در کارکرد کلیه شدند که الان پیش چند دکتر رفتند وکمی بهبود داشتند ولی درمان قطعی نشدند واین بار پیش یک دکتر طب سنتی رفتند که بسیار نا امیدشون کردند که کارشون به دیالیز کشیده میشه .من جواب دوتا از ازمایشات اخیرشون رو براتون میفرستم ممنون میشم شما هم نظرتون رو برام ارسال کنید0
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      برای کنترل اختلال عملکرد کلیه ها بایستی تحت نظر متخصص نفرولوژیست باشند. در حال حاضر مشکل ایشان حاد نیست و با تحت نظر بودن و کنترل چربی و دیگر بیماری ای احتمالی همراه تا سالیان زیادی می توانند بدون مشکل زندگی کنند
  • تصویر کاربر محمود شنبه ۱۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما استاد محترم سوال من در رابطه با پدر هستم که مشکل نارسایی مزمن کلیه داره و البته نارسایی تحتقانی قلب هم داره و کاندید عمل قلب باز هم بوده ولی به دلیل اسیب دیدن ماهیچه قلب در سکته قلبی و هم چنین کهولت سن صرفه نظر شده کراتین حدود 2.3 تا 2.8 نوسان داره و اوره حدود 40 تا 50 الان حدود دو سال که در ازمایشاتش معلومهما رشت هستیم و زیر نظر دکتر منفرد که ایشون فرمودند حدود 70 درصد کلیه ها اسیب دیده و قرص فروزماید زاویترول الوکیم رو میخوره میخواستم ببینم شما پیشنهاد جدیدی دارید برای ما یا همین روال خوبه و اینکه اگه بتونیم عامل فشار خون و قندش رو کنترل کنیم این کلیه ها تا جند سال میتونند واسه بابام کار کنند تا به مرحله دیالیز نرسیم سن بابام 73 سال هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      خیر بنده پیشنهاد جدیدی ندارم و روند درمانی مناسبی را پیش رو دارند البته بایستی تحت نظر نفرولوژیست باشند. زمان احتمالی نیاز به دیالیز قابل پش بینی نیست
  • تصویر کاربر مهزاد شنبه ۱۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 3088 مشاهده پرسش
    من حدود 3 ماه پیش دچار نفخ و درد معده و درد نقطه ای در کلیه چپ و درد در قسمت پایین کمر شدم. سونو انجام شد و یک توده اکوژنیک 3 میلیمتری در سینوس کلیه چپ دیده شد. فاصله دوران عید پیگیری را به تعویق انداخت. الان درد در ناحیه زیر شکم و درد معده و کمر و حالت تهوع دارم. جواب آزمایشات ادراری و خون نرمال بود؛ فقط بیلی روبین غیر مستقیم و توتال بالا و 2.7 بود. افزایش در میزان لنفوسیت ها هم داشتم با اینکه کل wbc ها نرمال بود. هنوز ivp انجام نشده، ولی به زودی انجام میدهم. سن: 29 جنسیت: مونث شغل: خانه دار، بدون سابقه مصرف دخانیات و الکل در اینترنت در مورد rcc و srm خوانده ام. سوالم این است چقدر احتمال دارد این توده rcc یا srm باشد؟؟؟ پیشاپیش سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      سن بروز RCC معمولا دهه 6 و 7 زندگی است با توجه به سن تان و عدم وجود ریسک فاکتورهای بروز RCC احتمالش بسیار ناچیز هست و اولین شک به آنژیومیولیپوم می باشد با توجه به سن و جنس در شما.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی