همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (53 امتیاز)
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 17869 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت شما
    فرزند پسری دارم که در حال حاضر یک ماه و 8 روز سن دارد. در زمان بارداری سونوگرافی انجام دادم که شرح آن به این صورت بود: اتساع دو طرف لگنچه و سیستم پیلو کالیستیل کلیه های جنین (چپ mm12 و راست 8 میلیمتر) مشاهده می گردد.
    بعد از تولد فرزندم در همین سن 1ماه و 8 روز از پسرم سونو گرفتم که به این صورت بود:
    ابعاد کلیه راست حدود 20*60 میلیمتر و نرمال است. ابعاد کلیه چپ حدود 18*42 میلیمتر و حداقل نرمال است. ضخامت کورتکس کلیه راست حدود 7-6 میلیمتر و ضخامت کورتکس کلیه چپ حدود 4 میلیمتر و متناسب با ابعاد کلیه ها است. اکوی کورتکس کلیه ها نرمال است. سنگ در کلیه ها دیده نمی شود. هیدرونفروز در کلیه راست دیده نمی شود(لگنچه کلیه راست کاملا کلابه است و قطر قدامی - خلفی آن صفر است)
    اتساع لگنچه کلیه چپ دیده می شود. قطر قدامی - خلفی لگنچه کلیه چپ حدود 10 میلیمتر است. ضخامت دیواره مثانه نرمال است. سنگ یا ضایعه تومورال در ان دیده نمی شود.
    من درمورد جواب سونو خیلی نگرانم و خواستم از شما خواهش کنم که در این مورد من را راهنمایی کنید.
    ایا این مشکل می تواند خود به خود برطرف شود؟ در غیر این صورت چه کاری باید انحام داد؟ ایا نیاز به عمل جراحی دارد؟ می توان بدون عمل این مشکل را حل کرد؟
    از لطف و توجه شما ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۴ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      قبل از هر اقدام درمانی بایستی علت اتساع لگنچه را با بررسی های بیشتر شناسایی کرد و سپس در صورت لزوم به درمان آن پرداخت. لذا توصیه می کنم به متخصص ارولوژی اطفال مراجعه تا بررسی های تکمیلی صورت پذیرد
  • تصویر کاربر مژگان یکشنبه ۲۲ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    سلام ,تقریبا ۱۸روز پیش شوهرم که ۳۲سالشه بادرد شدید از خواب بیدار شد رفتیم دکتر سونوگرافی که دادیم گفتن یه سنگ ۴mدر کلیه سمت چپ داره یه سنگم در لوله ی حالب هست که اندازش معلوم نیس یه هفته دارومصرف کرد ودردش قطع شد اما سنگی ندیدیم که دفع بشه,حالا دوباره بعد یه هفته دوباره درد اومده سراغش حتی بیضه ی سمت چپشم درد گرفته,به نظر شما چکار کنیم,شنیدم میگن اگه سنگ زیاد بمونه توحالب باعث از بین رفتن کلیه میشه?البته ادرارشم مثل ادم عادیه معمولیه,خواهش میکنم جواب همه ی سوالامو بدید,تشکرتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۲ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم سی تی اسکن انجام دهند تا سایز و محل سنگ به دقت مشخص شود و بر اساس سایز و محل دقیق سنگ می توان گفت که بایستی سنگ شکن کنند یا اینکه احتمال دفع سنگ هست و می بایستی صبر کنند.
  • تصویر کاربر reza شنبه ۲۱ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    سلام مادرم 3 ماه پیش عمل کلیه کرد و غده های درون کلیه خارج شد از آن موقع تا کنون بصورت یک بادمجان روی کلیه ورم دارد و میگویند فتق شکمی است باید برود پیش همان که عمل کرده دوباره عمل کند سنش 70 سال وزنش 75 کیلو راهنمایی کنید گویا فتق ونترال است
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۱ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      با توضیحاتی که فرمودید اینگونه به نظر می اید لذا اگر شدید می باشد بایستی مجددا آن ناحیه عمل و ترمیم شود یا اینکه از شکم بندهای کشی شبیه به گن استفاده کنند
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۷ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    با سلام ... بنده از کودکی با بیماری سندروم پرون بلی به دنیا آمدم اما با عمل های جراحی انجام شده روی بنده تا کنون عارضه ی حادی برایم ایجاد نگردیده است اما در فعالیت های طبیعی روزمره دچار احساس ترس و ضعف می باشم . در فعالیت های هوازی بسیار ضعیف بوده به نحوی که در هنگام دویدن نرم در 300 متر اول باید نفس تازه نمایم در هنگام کار خصوصا صبح تا ظهر احساس ضعف بدنی و خستگی و خواب آلودگی دارم و احساس ترس بالایی در زندگی طبیعی خود دارم و در مواردی احساس ضعف اعتماد به نفس دارم . سوال بنده این است آیا احساس ترس و ضعف ذکر شده صرفا ناشی از کم تحرکی بنده بوده و یا علل درونی مرتبط با عملکرد سیستم مجاری ادراری بنده نیز میتواند دخیل باشد ... با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۷ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      بخش قابل توجهی از ترس وضعف شما جنبه روانی دارد البته ضعف شما بخشی به دلیل نقص جسمانی است که دارید.
  • تصویر کاربر محمدمهدی دوشنبه ۱۶ آذر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 576 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من برای افزایش وزن از پودر گین آپ و شکلات گین آپ بار استفاده میکنم . در ضمن کلیه راستم کم کاری داره و قبلا هم سنگ کلیه داشتم . میخواستم بپرسم مصرف پودر گین آپ بر اساس دستور روی قوطی برای من اشکالی نداره؟
    مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ آذر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      من این پودر را نمی شناسم ولی اگر حاوی پروتئین و اسیدآمینه هست می تواند روی کلیه فشار بیاورد و بار آنرا زیاد کند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 447 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی