ادرار طبیعی شفاف و به رنگ زرد روشن می باشد و هرگونه تغییر در رنگ یا شفافیت ادرار شما می تواند نشان دهنده مشکلات سلامتی احتمالی مانند عفونت مجرای ادراری (UTI)، سنگ کلیه، بیماری مقاربتی (STD) یا حتی کم آبی ساده بدن باشد. اما ادرار ابری نشان دهنده ی چیست؟
اگر شما متوجه چنین تغییری شده اید، و این مشکل در مدت زمان کوتاهی از بین نرفت، به ویژه اگر علائم دیگری نیز داشته باشید، صحبت کردن با پزشک درباره آن می تواند مفید باشد.
چه عواملی در ایجاد ادرار ابری دخیل هستند؟
تغییر رنگ، شفافیت یا کدر بودن ادرار می تواند، نشانه ی واضحی از وجود مشکلی در سیستم ادراری باشد. از شایع ترین دلایل ایجاد ادرار ابری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1_ کم آبی بدن
2_ عفونت مجرای ادراری (UTI)
- احساس ادرار مکرر حتی در زمانی که شما نیازی به انجام این کار ندارید
- درد یا سوزش در زمان ادرار
- ادرار مکرر در مقادیر کم
- ادرار صورتی یا قرمز
- درد لگن
باکتری، چرک و یا خون ناشی از عفونت، معمولاً دلیل ابری بودن ادرار و بوی شدید آن می باشند. یک عفونت ادراری می تواند هر بخشی از مجرای ادراری شما را از جمله کلیه ها، مثانه، حالب و مجرای ادرار درگیر کند، اما اکثراً مثانه ی شما را تحت تأثیر قرار می دهد.
عفونت مقاربتی بیشتر در زنان رخ می دهد، چرا که مجرای ادراری زنان بسیار کوتاه است و باعث تشکیل باکتری E.coli در مثانه شما می شود؛ این باکتری در اکثر موارد مقصر می باشد.
3_ سنگ های کلیه
مواد بلوری، بد بو (ادرار ابری) در ادرار شما می تواند نشان دهنده ی سنگ کلیه باشد. این مواد معدنی سخت شده و رسوب های نمک با اندازه های مختلفی دارند و معمولاً تا زمانی که حرکت از کلیه به مجرای ادراری را شروع نکرده باشند، موجب بروز علائم نمی شوند. دیگر علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد شدید در کمر و یا پهلوها
- درد در شکم
- ادرار خونی
- اسهال یا استفراغ
- تب و لرز
- احساس ادرار مکرر
4_ بیماری های مقاربتی (STDها)
بیماری های مقاربتی مانند گونوره آ و کلامیدیا ممکن است باعث تخلیه از واژن یا آلت تناسلی شوند که می توانند منجر به پدیدار شدن ادرار ابری شوند.
5_ عفونت واژن یا واژینیتیس
این التهاب شایع واژن به علت عفونت مخمر یا دیگر عدم تعادلهای واژن، در نهایت می تواند منجر به ایجاد ادرار ابری شود.
6_ دیابت
داشتن سطح قند خون بالا یا مشکلات مربوط به کلیه ناشی از ابتلا به دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲، نیاز به انسولین دارد که می تواند موجب ایجاد ادرار ابری شود. وجود کِتون ها، محصول شکسته شدن چربی های بدن نیز کار مشابهی انجام می دهند.
🔔از دیگر عوامل ایجاد ادرار ابری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت یا بزرگ شدن پروستات
- وجود انزال یا منی در ادرار شما
- پروتئین در ادرار ناشی از بیماری های کلیوی، تب، استرس یا ورزش سخت
- خون در ادرار ناشی از عفونت های دیگر
- باکتری، مخاط، سلولهای اپیتلیال از دیگر منابع (شامل تخلیه واژن)
آیا برای درمان ادرار ابری باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر شما تجربه ادرار ابری دارید که بیش از یک دوره کوتاه طول کشیده است، برای تشخیص و درمان باید به پزشک مراجعه کنید. اگر ادرار ابری همراه با درد شدید یا خون باشد، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. خون در ادرار به هر دلیلی و با هر رنگ غیر طبیعی که در اثر مصرف دارو یا غذای خاصی نباشد، همیشه نیاز به ملاقات با پزشک دارد. پزشک شما ممکن است، آزمایش ادرار، کشت ادرار، تصویر برداری یا آزمایشات دیگری را برای بررسی علت ادرار ابری توصیه کند.
دکتر محمد جباری متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی