آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل چیست؟ واریکوسل زمانی اتفاق می افتد که سیاهرگ‌ ها در داخل کیسه بیضه شما بزرگ می‌شوند (کیسه‌ای از پوست که بیضه‌ ها را نگه می‌ دارد). این سیاهرگ ها شبکه پامپینی فرم نامیده می شوند.  یکی از راه های درمان واریکوسل، عمل جراحی واریکوسل است. اما بسیاری از عوارض عمل واریکوسل هراس دارند. در اینجا میخواهیم به این مقوله بپردازیم. واریکوسل شایع ترین علت ناباروری اولیه و ثانویه در مردان می باشد.

تجمع خون در وریدهای بیضه منجر به افزایش دمای بیضه و سرازیر شدن مواد زائد و سمی از کلیه و غده فوق کلیوی به بیضه و در نتیجه کاهش تولید تستوسترون و اسپرم توسط بیضه می شود. واریکوسل ۹۰ درصد در سمت چپ ایجاد می شود. ۸% موارد دوطرف بوده و ۲% موارد فقط در سمت راست بوجود می آید.

واریکوسل چیست

علت واریکوسل چیست؟

واریکوسل هنگامی شکل میگیرد که دریچه های درون سیاهرگهایی که اطراف طناب بیضوی پیچ خورده اند، نتوانند جریان خون را به درستی بازگشت دهند. این مساله باعث میشود تا خون در ناحیه ی دریچه های لانه کبوتری عبور کرده و به عقب بازنگردد که نتیجه ی این عمل تورم و بزرگتر شدن سیاهرگها است. مشابه این موضوع در واریس (به خصوص در پاها) نیز مشاهده میشود.

واریکوسل چه علائمی دارد؟

این احتمال وجود دارد که واریکوسل هیچ گونه علائم مشخصی در شما نداشته باشد. اما علائم شایعی که ممکن است مشاهده کنید، عبارتند از:

  • یک برآمدگی در یکی از بیضه‌ها
  • ورم کیسه بیضه
  • بزرگ شدن یا پیچ خوردن محسوس سیاهرگ‌ها در کیسه بیضه که غالباً ظاهری شبیه به یک کیسه پُر از کرم پیدا می‌کند.
  • احساس یک درد مبهم و مکرر در ناحیه بیضه

واریکوسل چگونه تشخیص داده می شود؟

دقیق ترین راه تشخیص واریکوسل، معاینه فرد توسط متخصص ارولوژی می باشد. البته در مواردی که به هر دلیلی شکی در تشخیص وجود داشته باشد می توان از سونوگرافی کالر داپلر استفاده کرد.

عوارض عمل واریکوسل

در رابطه با عوارض عمل واریکوسل باید گفت که اگر این عمل توسط ارولوژیست مجرب انجام شود احتمال عوارض را به حداقل می رساند، احتمال بروز عوارض در روش جراحی میکروسکوپی نسبت به دیگر روش ها به مراتب کمتر است. شایع ترین عارضه واریکوسل، عود آن می باشد. یکی دیگر از عوارض هیدروسل هست یعنی اینکه آب در اطراف بیضه تجمع می یابد که اگر شدید باشد، با یک جراحی ساده قابل درمان هست. دو عارضه بسیار نادر آسیب وازدفران (لوله انتقال اسپرم) و سرخرگ بیضه هست. همانطور که عرض کردم احتمال بروز این دوعارضه خیلی بندرت رخ میدهد.

عوارض عمل واریکوسل

عوارض کوتاه مدت پس از عمل شامل: درد یا عفونت زخم یا خونریزی یا خونمردگی اطراف ناحیه عمل و … می باشد. در برخی موارد ممکن است درد خفیفی برای مدتی باقی بماند یا بی حسی اطراف ناحیه عمل یا پوست کیسه بیضه ایجاد شود.

عوارض بلندمدت: عود واریکوسل / هیدروسل(جمع شدن مایع اطراف بیضه) / کوچک شدن بیضه(کمتر از ۱%).

برای واریکوسل به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای درمان واریکوسل ابتدا باید به متخصص اورولوژی مراجعه کنید تا پس از انجام معاینات و آزمایشات لازم، تصمیم لازم برای روند درمان شما اتخاذ شود.

 

درمان واریکوسل

  • درمان واریکوسل دارویی نبوده و فقط از طریق جراحی قابل درمان است. یکی از بهترین روش های جراحی که احتمال عود آن نسبت به دیگر روش ها خیلی کمتر است، روش جراحی با میکروسکوپ یا به عبارتی میکروسرجری است که البته من هم معمولا به این روش (جراحی میکروسکوپیک) عمل میکنم.
  • درمان  شامل بستن وریدهای گشاد شده بیضه می باشد.

در موارد زیر توصیه به درمان واریکوسل می شود:

  • در زوج های ناباروری که مرد در معاینه توسط متخصص ارولوژی واریکوسل داشته، زن از نظر باروری طبیعی بوده و یا اگر مشکلی هم دارد با درمان قابل رفع باشد، و در آزمایش منی، اسپرم ها از نظر تعداد، حرکت، شکل و تست های عملکردی غیرطبیعی باشد.
  • احساس درد یا سنگینی در بیضه
  • نوجوانانی که مبتلا به واریکوسل بالینی یک طرفه یا دو طرفه بوده و دچار کاهش رشد کمتر از معمول بیضه در همان سمت شده اند.
  • مردان مجرد مبتلا به واریکوسل بالینی که در آینده قصد ازدواج و بچه دار شدن دارند و در آزمایش منی، اسپرم ها از نظر تعداد، حرکت، شکل و تست های عملکردی غیرطبیعی باشد.
  • میزان بهبودی در کیفیت اسپرم بعد از درمان واریکوسل، ۵۱ تا ۷۸ درصد می باشد.
  • میزان وقوع حاملگی خودبخودی بعد از درمان واریکوسل، ۳۰ تا ۵۰ درصد می باشد.
  • در مردانی که در آزمایش منی تعداد اسپرم آن ها صفر می باشد و واریکوسل دارند، درمان می تواند منجر به پیدایش اسپرم در منی شود.
درمان واریکوسل

تاثیر واریکوسل در رابطه‌ی زناشویی

واریکوسل می‌تواند تأثیرات منفی بر رابطه زناشویی داشته باشد. یکی از اصلی‌ترین عوارض واریکوسل کاهش کیفیت و تعداد اسپرم‌ها است که می‌تواند به مشکلات باروری و تأخیر در بارداری منجر شود.

علاوه بر این، برخی مردان با واریکوسل ممکن است درد یا ناراحتی در ناحیه بیضه‌ها را تجربه کنند که این می‌تواند بر کیفیت زندگی جنسی آن‌ها تأثیر بگذارد و باعث کاهش میل جنسی شود. در مواردی که واریکوسل به صورت شدید است، مراجعه به پزشک و درمان مناسب می‌تواند به بهبود این مشکلات کمک کند و کیفیت رابطه زناشویی را افزایش دهد.

آیا واریکوسل باعث زودانزالی می‌شود؟

در مورد ارتباط بین واریکوسل و زودانزالی تحقیقات دقیقی انجام نشده است و شواهد علمی کافی برای تأیید این ارتباط وجود ندارد. واریکوسل بیشتر به عنوان یک عامل مؤثر بر باروری و کیفیت اسپرم شناخته می‌شود تا یک عامل مؤثر بر عملکرد جنسی مانند زودانزالی.

با این حال، وجود درد و ناراحتی ناشی از واریکوسل می‌تواند به طور غیرمستقیم بر تجربه جنسی و روانی فرد تأثیر بگذارد و در برخی موارد ممکن است به اضطراب و استرس جنسی منجر شود که می‌تواند به زودانزالی کمک کند. بنابراین، اگر فردی با واریکوسل مشکلات جنسی مانند زودانزالی را تجربه می‌کند، بهتر است با یک متخصص اورولوژی مشورت کند تا عوامل مختلف بررسی و درمان مناسب پیشنهاد شود.

چه چیزهایی برای واریکوسل ضرر دارد؟

چه چیزهایی برای واریکوسل ضرر دارد؟

برای کاهش عوارض و جلوگیری از تشدید واریکوسل، برخی اقدامات و تغییرات در سبک زندگی می‌توانند مفید باشند. فعالیت‌های سنگین و بلند کردن اجسام سنگین فشار زیادی بر وریدهای ناحیه بیضه وارد می‌کنند و می‌توانند وضعیت واریکوسل را بدتر کنند. همچنین، نشستن یا ایستادن طولانی مدت می‌تواند جریان خون در این ناحیه را مختل کند و باعث افزایش درد و ناراحتی شود.

پوشیدن لباس‌های تنگ نیز می‌تواند فشار اضافی بر بیضه‌ها وارد کند و باید از آن‌ها پرهیز شود. مصرف دخانیات و الکل می‌تواند به مشکلات گردش خون و تشدید علائم واریکوسل منجر شود، بنابراین ترک یا کاهش مصرف آن‌ها بسیار توصیه می‌شود. با رعایت این نکات و مشورت منظم با پزشک، می‌توان از تشدید علائم واریکوسل جلوگیری کرده و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.

سوال: نزدیکی (سکس) بعد از عمل واریکوسل امکان پذیر هست؟ تعداد دفعات نزدیکی چطور؟

با سلام خدمت دکتر عزیز.سوالی داشتم و آن اینکه دقیقا چند روز بعد از عمل واریکوسل می توان نزدیکی داشت؟ و دیگر اینکه هفته ای چند بار می شود نزدیکی داشت تا باعث آسیب نشود؟ با سپاس

برای مشاهده پاسخ این سوال اینجا کلیک کنید.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.4/5 - (116 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر م دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام
    بیضه راستم کمی بزرگتر میباشد ایا طبیعی است؟ چون سونو گرفتن برام سخته
    بعد سایز بیضه نرمالش چقدر است؟
    تشخیص واریکوسل برای خودم به چه شکل است ایا به رنگ هم بستگی داره مثلا تیره شدن؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      برای همه ی مواردی که فرمودید یا بایستی معاینه شوید یا سونوگرافی انجام دهید راه دیگری نیست
  • تصویر کاربر ام سه شنبه ۱۳ مهر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    سلام من ۳۵سالمه وسه بار عمل واریکوسل انجام دادم دفعه اخر هر دوبیضه در گیر بود . حالا میخوام ورزش کنم وبه بدن سازی هم علاقه دارم البته نه حرفه ای (سن وسال من هم جواب نمیده) ایا مشکلی برام به وجود میاد ؟من دو فرزند هم دارم و فرزند دیگه هم نمی خوام
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ مهر ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      خیر مشکلی رخ نمی دهد
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۳۱ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    من در زمانهایی مثل بعد از حمام سنگین ار بودن کیسه بیضه سمت چپ خودم رو حس میکنم. یعنی کیسه بیضه هام یکیش بالا و یکیش پایینه و چه چیزایی شبیه کرم تو اون طرف سنگین تر هست. به دکتر متخصص مراجعه کردم و سونوگرافی انجام دادم که گفتن سالمی
    بعد از مدتی بازم شک کردم و به یه پزشک متخصص خوب شیراز (دکتر ضیغمی) مراجعه کردم و بعد از معاینه گفتند که هیچیم نیس.
    باتوجه به اینکه اکثر نشانه های واریکوسل رو دارم نظرتون جی هست؟
    متشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۳۱ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بهتره به نظر پزشكاني كه شما رو معاينه كرده اند اعتماد كنيد
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 511 مشاهده پرسش
    سلام.
    بنده 15 سال دارم و حدود یک و نیم سال پیش عمل واریکوسل کردم ولی پس از مدتی واریکوسل عود کرد( سمت چپ عمل کرده بودم) .
    به دکتر جراح مراجعه کردم و موضوع را با او در میان گذاشتم و او گفت که مشکلی نیس و مشکلی برای باروری نخواهی داشت.
    سئوال من این است که ایا میتوانم تمرینات بدنسازی انجام دهم یا خیر. ایا بر واریکوسل تاثیر خواهد گذاشت یا نه؟ ایا با انجام بدنسازی در این سن مشکلی برای باروری در اینده خواهم داشت یا خیر؟
    خیلی خیلی ممنون میشم اگه به تمام سئوال هام جواب بدید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بهتر است بدنسازی انجام ندهید
    2. تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 8 سال پیش)
      دوباره سلام.
      یعنی اگه انجام دهم ممکن است مشکلی پیش اید؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 8 سال پیش)
      برای سن شما امکان عود واریکوسل وجوددارد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر جواد چهارشنبه ۹ تیر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید،من قبلا و به مدت زیاد کردم و واریکوسل خفیف دارم و اسپرم هام ضعیف شده اند.الان مدتی است که کاملا ترک کرده ام ولی شب ها محتلم ودخودارضانمیشومودردا در بیضه ها دارم اگر به این منوال پیش یروم ادم تخ اسپرم ها بر انها اثر بدی نمیشومیرومایاانهاببا تد گذاشت یا باز هم ترکم را ادامه بدهم؟با درد شدید چه کنم؟
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۹ تیر ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      به پرهیزتان ادامه دهید درد بعد از مدتی از بین می رود
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر