معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (266 امتیاز)
  • تصویر کاربر شیرین چهارشنبه ۱۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    سلام من دختر 25ساله هستم که رابطه جنسی مکرر نداشتم. در قسمت دستگاه تناسلی چند زگیل تناسلی دیدم به پزشک زنان مراجعه کردن که محلول برای از بین بردن زگیلها دادو اطمینان به بهبودی داد. الان هم دارم درمان را ادامه می دهم که تا حدی از بین رفته. می خواستم بدونم کی از واکسن باید استفاده کنم بعد درمان یا الانم میتونم؟ و الان که در پروسه درمان هستم می تونم با نامزدم رابطه جزئی در حد تامین هم، داشته باشم یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      الان هم می تونید واکسن بزنید در رابطه نبایستی نواحی آلوده تماس پیدا کند
  • تصویر کاربر میثم چهارشنبه ۱۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من نوجوانی هستم ۱۶ ساله طول آلت تناسلی ۱۴/۵ و قطر ۱۳ می خواستم بدونم راهی برای بزرگ کردن قطر نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      نه راهی نیست
  • تصویر کاربر حميد یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    جناب اقای دکتر.باسلام و عرض ادب.حدود یک ماه پیش چند زگیل روی الت و پوست بیضه ام که (قابل رویت) بودند رو الکتروکوتر کردم و تا حالا هم در اون مناطق عود نکردن. وقتی فهمیدم که ویروس اچ پی وی زیر پوست نهان میمونه، به شدت وسواس پیدا کردم و مدام خودم رو وارسی میکنم که مبادا چیزی باشه و من بخاطر درست تشخیص ندادن دیر درمانشون کنم و به جاهای دیگه بدن و مهمتر به همسر آیندم منتقل بشه.سوال:
    1- آيا "ضايعات احتمالي پنهان" ميتوانند ويروس رو منتقل كنند؟ يا بايد حتما سردرآورده باشن تا ناقل ويروس باشن؟ چطور ميتونم زگیلهای بسیار ریزی که ممکنه تازه سردربيارن و میتونن ویروس رو منتقل کنن رو از سایر برآمدگیهای سطح پوست مثل جوش معمولی یا محل رویش مو تمییز بدم؟آيا با ماليدن ماده يا تركيبي ميشه اونها را تمييز داد مثلا تغيير رنگ بدهند يا چيزي مشابه! چون زمانی که در ابتدا زگیلهام میخواستن ناگهانی رشد کنن، برخی به شکل اولیه يك جوش بودن يا مو داشتن و و برخی هر دو.
    2- آیا با واکسن گارداسیل میتونم همسر آیندم رو کامل در برابر این ویروس ایمن کنم؟ برا خودم دیگه فایده ای داره؟اگر بله از کجا تهیش کنم و حدودا قیمتش چقدره؟من اصفهان زندگی میکنم
    3- برای اینکه بتونم سیستم ایمنی پوست دستگاه تناسلی رو در برابر بروز مجدد و یا عود زگیل بالا ببرم آیا علاوه بر خشک و پاک نگهداشتن اون ناحیه، پماد موضعی، قرص یا دارویی هست که بتونم استفاده کنم؟
    4- تا چه مدت بعد از اینکه زگیلها دیگه عود نکنن و زگیل جدیدی هم در نیاد میشه گفت تا حد زیادی درمان قطعی شدم؟ آيا در اون موقع نتيجه مطلوب از آزمايش PCR ميتونه قابل اعتماد و اميدبخش باشه؟
    ارادتمند شما. حميد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      1- آيا "ضايعات احتمالي پنهان" ميتوانند ويروس رو منتقل كنند؟ ..............بله
      يا بايد حتما سردرآورده باشن تا ناقل ويروس باشن؟...............خیر
      چطور ميتونم زگیلهای بسیار ریزی که ممکنه تازه سردربيارن و میتونن ویروس رو منتقل کنن رو از سایر برآمدگیهای سطح پوست مثل جوش معمولی یا محل رویش مو تمییز بدم؟.................با معاینه توسط پزشک و استفاده از اسید استیک 5%
      2- آیا با واکسن گارداسیل میتونم همسر آیندم رو کامل در برابر این ویروس ایمن کنم؟ .............تا میزان 90 الی 95% بله
      برا خودم دیگه فایده ای داره؟....................نه زیاد
      3- برای اینکه بتونم سیستم ایمنی پوست دستگاه تناسلی رو در برابر بروز مجدد و یا عود زگیل بالا ببرم آیا علاوه بر خشک و پاک نگهداشتن اون ناحیه، پماد موضعی، قرص یا دارویی هست که بتونم استفاده کنم؟................خیر
      4- تا چه مدت بعد از اینکه زگیلها دیگه عود نکنن و زگیل جدیدی هم در نیاد میشه گفت تا حد زیادی درمان قطعی شدم؟ آيا در اون موقع نتيجه مطلوب از آزمايش PCR ميتونه قابل اعتماد و اميدبخش باشه؟
  • تصویر کاربر حسن یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    ادمه سوال قبل.صفحه دوم ازمایش
    تشکر فراوان از شما بزرگوار
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تعداد و حرکت اسپرم ها غیر طبیعی است لذا بهتره آزمایش را مجدد تکرار کنید
  • تصویر کاربر ardalan یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشین. اقای دکتر فردی هستم متاهل. هنگام سکس زود انزالی دارم. و متاسفانه به بیماری خود ارضایی دچار شدم . چه کنم. ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین و سرترالین می توان آنرا کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود
      اسپری لیدوکائین 10% یا کرم زایلا-پی یکی از این داروهاست. 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت (بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). اگر از کاندوم استفاده نمی کنید بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 485 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 549 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 553 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط