معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (267 امتیاز)
  • تصویر کاربر شیوا چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر خدمت شما آقای دکتر جباری
    آقای دکتر درناحیه مقعددچار عارضه ای شدم شبیه تاول های ریز سفید ک خوشه انگوری دسته دسته بهم چسبیدن،متاسفانه نتونستم عکس رو ارسال کنم، ریزش هم داره، حین رابطه و یا دفع،موضوعی که هست اینه که من درتمام عمرم فقط بایک نفر رابطه جنسی داشتم و ایشون هم هیییچ اثری روی قسمتهای تناسلیشون ندارن، من چرا اینطوری شدم😢 اومدم اینترنتی وقت بگیرم دیدم که زودتراز ۲۱ام مطب تشریف نمیارین، چنان استرسی وجودمو گرفته که نمیتونم بخابم، احساس میکنم به چیزی شبیه ایدز مبتلا شدم، امروز ۲۰دقیقه سیر له شده رو گذاشتم روش،خیلی سوزش داشت ولی عیبی نداره، و با روغن کرچک هم چربش کردم
    خواهشی که از شما دارم اینه که راهنماییم کنین تابیام مطب چکارکنم که عود نکنه یا بدتر نشه، متاسفانه من دومرتبه کندمشون چون نمیدیدم چیه فکرکردم جوشه یا موییه که تو پوست گیر کرده،
    و سوال دیگه اینکه من الان دیگه نمیتونم رابطه مقعدی و یا اورال یا هرگونه رابطه جنسی دیگه ای باهمون پارتنرم داشته باشم؟


    معذرت میخوام ازپیام طولانی که فرستادم
    امیدوارم استرس و نگرانیمو درک کنید
    ازتون عاجزانه درخواست کمک دارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر Behrooz چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    بنده 28 سالمه و مجرد هستم یه مقدار نسبت به کجی آلتم نگران هستم از شما آقای دکتر سوالی داشتم آیا نیاز به جراحی هست یا نه در ضمن به سمت چپ انحراف و مادر زادی و شاید 30 درجه یا کمتر باشد.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر آرین چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من فک کنم کوچکی الت تناسلی دارم 17 سالمه و در حال شل 8.5 و در حالت نعوظ13.5 قطرشم نمیدونم دقیق باید چیکار کنم ؟ مراجعه کنم به کجا ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      سلام
      برای آشنایی با نحوه ی اندازه گیری سایز آلت و روش جراحی افزایش سایز آلت و همچنین عوارض و میزان اثربخشی آن به لینک زیر مراجعه کنید
      https://drjabbari.com/1954
  • تصویر کاربر ساسان چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    زگیل تناسلی داخل مقعد دارم. به شدت خارش میده و ترشح داره.به چه صورت از بین میرود؟ و باید به چه دکتر یا قسمتی مراجعه کرد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر   چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 3025 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    بنده بعلت خود ارضایی بیش از حد الت تناسلیم 2 سال قبل زخم شد بعلت ادامه ی آن همچین نزدیکی شدت پیدا کرد بخش هایی از الت حالت پینه گرفت و ماندگار شد
    سال گذشته بعلت استفاده از مو بر یکدفعه نیمی از الت بشدت قرمز رنگ شد و ماندگار شد
    به دکتر های پوست مختلفی در شهرستان و تهران مراجعه کردم انواع داروهای ترکیبی همچنین کورتون بهم دادن تشخیص همگی این بوده که اگزما هست

    هیچ کدوم از چیزایی که دادن تاثیری نداشته فقط کلوبتازول قرمزی ها رو از بین میبره نه قسمتی که حالت پینه گرفته
    که البته اونم بعد از اولین نزدیکی دوباره ملتهب و قرمز میشه
    قرمزی و سوزش داره کل الت رو میگیره حتی زیر شکم کنار الت درگیر شده
    آخرین تجویز کالاندولا بوده که الت رو پوسته پوسته میکنه ولی بهبودی نیست
    خود ارضایی رو متوقف کردم چند ماهی هست
    در روابط زناشویی هم ارتباط رو به حداقل زمان رسوندم از لوبریکات استفاده میکنم
    از کاندوم استفاده میکنم که پوست مستقیم در تماس نباشه
    از لباس زیر نخی گشاد استفاده میکنم
    اما در کل بد تر شده که بهتر نشده
    گویا چیزایی که برام تجویز شده کارا نبوده
    سوال حقیر این هست که آیا بهبود مشکل من در تخصص جنابعالی هست
    جسارت میکنم تصویر هم میزارم از داروها و وضع فعلی الت
    روابط زندگی هم تحت تاثیر قرار گرفته
    اگه تو زمینه ی کاری حضرتعالی نبود ممنون میشم امکان داشت بهم کسی رو معرفی بفرمائید
    یا اگه فرمودید حضوری برسم محضرتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 499 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 567 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 552 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 578 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط