معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (267 امتیاز)
  • تصویر کاربر محسن جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    من مدت یکسالی میشه که گاهی مشکل دارم در دفع ادرار به صورتی که چند مرحله ای میشه دفع ادرار و یا اینکه حسش رو دارم ولی ادرار نمیاد. اخیر هم درد در ناحیه کشاله ران و لگن سمت چپ دارم گاهی هم که فعالیت جنسی داشته باشم بیضه چپمم مقداری درد میگیره یه مقداری سرچ کردم علائمش شبیه ورم پروستاتیکه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      علائم فوق گرچه در مشكلات مربوط به پروستات هم ديده مي شود ولي در موارد ديگر مثل تنگي مجرا و مثانه ي عصبي و استرس و .... هم ديده مي شود لذا توصيه مي كنم اگر مشكل تان جدي و آزار دهنده هست براي بررسي بيشتر به ارولوژيست مراجعه كنيد.
  • تصویر کاربر سمانه جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ، خسته نباشید
    من نزدیک 5 ماهی میشه که حساسیت پوستی تماسی پیدا کردم به طوری که خیلی خارش در تمام نواحی بدنم به خصوص آرنج و ساق پا و ران پا داشتم و پیش چند دکتر فوق تخصص هم بابتش رفتم و گفتن حساسیت و آلرژی به مواد شوینده و لباس های پلاستیکی و ... هست قرص تلفست و محلول های دست ساز دادن و گفتن که لباس هامو با پودر صابون بچه بشورم و زیاد حمام نرم و فقط لباس نخی گشاد بپوشم الان بهتر شدم، متاسفانه الان 3 هفته ای میشه که این خارش تو ناحیه گردن و همینطور واژن هم حس می کنم بیرون واژن اطراف ناحیه تناسلی جوش های ریزی زده که مثل همون خارش پوستیمه و مثل پشه زدگی می مونه و هنگام خارش متورم هم میشه و هی دوست دارم بخوارونمش و هم رنگ پوستمه و خارشش شب هنگام بیشتره میشه کمکم کنید و بگین این احتمال داره زگیل باشه؟خودم احتمال میدم که بیماریم گال باشه و حتی دو بار هم محلول لیندان 1% هم استفاده کردم و تمام لباس ها و ملحفه هامو شستم ولی تاثیری نداشت . خواهش می کنم راهنماییم کنید . ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      اليته بدون معاينه و رويت ضايعات نميشه پاسخ مناسبي داد و تشخيصي را مطرح كرد ولي باتوجه به توضيحات تان به نظر مشكل تان در زمينه ي همان حساسيت باشد و ربطي به زگيل تناسلي نداشته باشد.
  • تصویر کاربر زیبا جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    Ziba: میرمحمد: سلام آقای دکتر من خانمی 35 ساعت هستم حدود 8 ماه قبل به صورت تصادفی در سونوگرافی توده ای در مثانه ام مشاهده شد همان زمان دکتر TURانجام داد نتیجه ی پاتولوژیcystitis glandularis گزارش شد پزشک معالج فقط داروی کوتریموکسازول تجویز کرد بعد از سه ماه از TURدر سونوگرافی دوباره توده مشاهده شد. نمیدانم آیا TURدرست صورت نگرفته یا توده دوباره عود کرده است حالا سئوالم این است که آیا باید دوباره TURانجام دهم یا با سیستوسکوپی و بدون نیاز به بیهوشی امکان کنترل وجود دارد وآیا در صورت TURامکان عود مجدد وجود دارد آیا این توده جزو کانسر های مثانه محسوب می شود وتاخیر در درمان خطرناک است یا خیر ضمنا آزمایش NMP22انجام دادم و پاسخ منفی بوده و سوزش یا تکرر ادرار ندارم خون قابل رویت در ادرار هم ندارم از بابت تصدیع اوقات شریف پوزش می طلبم .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      بايستي مجدد TUR انجام دهيد اين توده خوش خيم هست اما استعداد به بدخيمي دارد. احتمال عود دارد وبايستي پيگيري كنيد.
  • تصویر کاربر وحید جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    با سلام بنده دو سال است که ازدواج کردم ولی متاسفانه به دلیل اینکه قطر آلت تناسلی بنده زیاد است و واژن خانمم کوچک است نتوانسته ام دخول داشته باشم. آیا راهی برای کوچک کردن قطر آلت تناسلی یا افزایش سایز واژن وجود دارد؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      مي توانيد عكس در حالت نعوظ بفرستيد.
  • تصویر کاربر نیما جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 390 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من تو نت اتفاقی چشمم خورد به این موضوع یکم ترسیدم چون تعداد کمی و انگشت شمار گوشته اضافه خیلی کوچیک روی آلتمه نمیدونم زیگیله یا چیزه دیگس رنگش هم رنگه پوستمه و وقتی فشارش میکنم درد خاصی نداره سوزش و خارش هم نداره چندین سال هم هست همینجوریه و 20 سالم هست سنم خواهشا راهنمایی کنید خیلی استرس دارم خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      اين ها زگيل نيستند و بقاياي ختنه نستند و نوعي گوشت اضافه هستند.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 557 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 541 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط