معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (266 امتیاز)
  • تصویر کاربر نینا یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر با سپاس از وقتی که برای کاربران می گذارید.میخواستم بدونم لیزر موهای زائد ناحیه تناسلی با توجه به اینکه پاپیلومای وستیبولار تناسلی دارم مشکلی ایجاد نمی کنه؟؟میتونم از لیزر ای لایت جهت رفع موهای زائد استفاده کنم یا خیر؟ ممنون از سایت خوبتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      خیر مشکلی ایجاد نمی کند
  • تصویر کاربر lpln یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    خسته نباشید مثلا سنگ 7میلی را با سنگ شکن بشکنیم قیمتش تقریبا چقدر است؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      اطلاعی از قیمت ها ندارم
  • تصویر کاربر آرمان یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 448 مشاهده پرسش
    برادر عزیزم من کلیه ی چپم در محل لگن است آیا برای استخدام نیروی انتظامی ثبت نام کنم مشکلی به وجود میاد؟مثلا از دست دادن کلیه و... لطفا راهنمایی بیشتر کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      اگر ضربه ای به ناحیه شکم نخورد مشکلی نیست
  • تصویر کاربر تیماج سه شنبه ۱۴ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    با سلام
    الف)1سال پیش رابطه ای داشتم بدون دخول و بدون لذت! درست 1 هفته بعد درد در لنگ سمت راست داشتم که امکان راه رفتن را برایم میسر نمیکرد و همچنین دانه ایی در بالای الت زیر شکمم ایجاد شده بود به رنگ زرد و همچنین دو لکه ی سفید رنگ کوچک در لنگ سمت راست به داخل نزدیک بیضه ها ایجاد شدن و لکه ای قرمز رنگ روی نوک الت به انازه ی تقریبا 1 سانت بوجود امده بود در طول این یک هفته التم حالت ارکشن شدید داشت ! که با خود ارضایی مایع ای زرد رنگ غلیظ و کمی سفید خارج شد دانه ای که زد بود از بین رفت به کلی و همچنین ان دو لکه ی لگنی و همچنین لکه قرمز رنگ روی نوک التم از بین رفت و بجاش لکه ای سفید رنگ مانده است تا امروز!!.تا اینکه در هفته ی 2 درد همان ناحیه شروع شد اما بدون ان علائم قبلی بجز لکه ی فید رنگ روی الت.(علت این عوامل چه بوده است جناب دکتر؟) ( تست سفلیس / تست هپاتیت/تست اچ ای وی/ و فقط یک تست مخصوص مقاربتی را دادم خدا رو شکر منفی بودند) در مدت 1 سال و همین الان علائمی چون ( سردرد/ سوزش ادرار/چشم درد/گلو درد و گوش درد و خشکی دهان و درد در ناحیه قسمت راست شکم نیز داشته ام بیشتر کلیه سمت راست و زیر کبد؟؟!
    ب)هر از چند گاهی مایچه های هر دو پا از زانو به بالا میگیرن بدون مدت زمان نامعلومی!! تا اینکه خوب میشوند. و نمیدانم علت چست؟
    ج)از سن 16 تا 29 سالی عمل خود ارضایی داشته ام و چشمانم نیز ضعیف شده اند!چیکار کنم؟ و اینکه دیگر لذت جنسی قبل را ندارم و بی میل شدم.
    د)ایا در دندانپزشکی امکان سرایت بیماریها است؟
    ه) گاهی اوقات ادرار زرد و گاهی اوقات سفید رنگ و هر دو بدون بو هستند را دارم!؟

    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      مشکلاتی که فرمودید می تواند علل زیادی داشته باشد و نمی توان آنرا به بیماری خاصی نسبت داد و از این طریق بیماری را برای آن مطرح کرد
    2. تصویر کاربر تیماج یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      تشکر باید چیکار کنم دکتر؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      در ابتدا با یک متخصص بیماری های عفونی مشورت کنید
    4. تصویر کاربر تیماج دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام و تشکر
      مراجعه کردم فقط دارو دادن ولی کامل بهبود نیافتم بعضی اوقات میگیره و ول میکنه.حالا سوال در مورد تخصص خودتان را لطفا بگید که چیکار کنم؟متشکرم جناب دکتر گرامی و ارجمند
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      در مورد دانه ها و لکه ها باید معاینه شوید ولی اگر نگران بیماری آمیزشی هستید با توجه به منفی بودن آزمایشات ، برایتان مطرح نیست
    6. تصویر کاربر تیماج دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      دانه از بین رفته است و لکه های لنگی نیز همچنین از بین رفته اند و ان لکه ی سفید رنگ روی الت کمرنگتر شده است.
      ببخشید متوجه جواب بعد از نگران ... چه چیز مطرح نیست؟؟ متوجه نشدم.لطفا کمی بیشتر توضیح میدهید؟
      در مورد ان موضوع سن 16 تا 29 سالگی نظرتان چیست ایا جای نگرانی است؟زیرا بروی چشم ها و گوشها تاثیر منفی گذاشته است.چشم ها ضعیف و گوش ها با مشکل کم ناشنوایی و یا به عبارتی نشنیدن درست وضوح صداها شده ام.
      با تشکر
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      منظور ایدز و هپاتیت و سیفلسی و بیماری هایی است که از طریق سکس منتقل می شود. از نظر علمی ثابت نشده است که خودارضایی باعث عوارضی که فرمودید می شود
    8. تصویر کاربر تیماج دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      بله حرفتان صحیح رابطه سکس بدون دخول داشتم و طی شش ماه جواب خدا رو شکر منفی بوده است.اما بعد از سکس که لذتی هم نبوده طی 1 هفته بعدش ماده ای زرد خارج شد و توی این 1 هفته درد شدید لنگ داشته ام که با خود ارضایی این ماده خارج و درد بهبود یافتو هفته ی 2 باز درد شروع شد دوباره که با خود ارضایی در اخر هفته ی 2 دردبهتر شد ولی ماده ای سفید رنگ رقیق خارج شد علت ان ماده ی زرد رنگ چه بوده است؟
      و اینکه از سن 16 تا سن 29خود ارضایی کرده ام روی بینایی و شنواییم تاثیر منفی گذاشته ایا راه علاجی است؟ با تشکر
      ببخید در دندان پزشکی سرایت بیماریهایی که فرمودید هست یا خیر؟
    9. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      علت ان ماده ی زرد رنگ چه بوده است؟...............................نمی دانم
      و اینکه از سن 16 تا سن 29خود ارضایی کرده ام روی بینایی و شنواییم تاثیر منفی گذاشته ایا راه علاجی است؟ ..........................من در متون علمی نخوندم که خودارضایی باعث تاثیر منفی روی بینایی و شنوایی داشته باشد.
      ببخید در دندان پزشکی سرایت بیماریهایی که فرمودید هست یا خیر؟......................اگر استریل نباشد بله
    10. تصویر کاربر تیماج سه شنبه ۱۴ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      با سلام و تشکر
      ساکن کرمان هستم و لطفا اگر دکتر عفونی از همکاران میشناسید معرفی کنید.
      در مورد دندانپزشکی فقط شیفت عصر فعالیت دارند و نفر اول بودم که عصب کشی صورت گرفت در ین نوع مورد چطور؟
    11. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      کسی را در کرمان نمی شناسم. در مورد دندانپزشکی هم اصل بر استریل بودن وسایل هست و لزومی به شک بی مورد نیست با اینحال بهتره با همانجایی که رفتید صحبت کنید
    12. نمایش سایر 10 پاسخ
  • تصویر کاربر E. یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید، من نزدیک ۱۰ ساله خود ارضای دارم،الانم ۲۴ سالمه، هم مشکل زودارضا شدن دارم و هم طول وقطر آلتم خیلی کم هستش، خیلیم ب نزدیکی تمایل دارم ولی وقتی آلتمو میبینم روح و روانمو خراب میکنه انگیزم خراب میشه، دچار افسردگی بدی شدم. الانم در شرف ازدواج هستم با این مشکل بزرگی ک دارم،!!! عاجزانه خاهش میکنم کمکم کنید، هم از لحاض جنسی خوب بشم هم از نظر روح وروانی. ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      همه این ها از عوراض خودارضایی است و با ترک آن بتدریج بهبودی حاصل خواهد شد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 482 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 546 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 528 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 547 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط