بیضه نزول نکرده

در این مقاله مطالعه می کنید:

تشخیص و درمان زود هنگام بیضه نزول نکرده به حفظ باروری و بهبود تشخیص زودهنگام بدخیمی بیضه کمک می کند. معاینه فیزیکی بیضه می تواند مشکل باشد، لذا در صورتی که نتوان بیضه را در کیسه بیضه لمس کرد حتما بایستی با ارولوژیست مشاوره شود. عدم اقدام درمانی فراتر از یک سال اول عمر توصیه نمی شود زیرا تاخیر در درمان، میزان موفقیت جراحی را کاهش می دهد و احتمالا باعث اختلال در روند تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) می شود. در شش ماهگی، بیماران مبتلا به بیضه نزول نکرده(Undescended testes or Cryptorchidism)باید توسط یک اورولوژیست برای تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گیرد. ارجاع زود هنگام به ارولوژیست برای بیضه های غیر قابل لمس دو طرفه در نوزاد یا برای هر کودک با بیماری هیپوسپادیاس (پائین بودن سوراخ خروج ادرار از محل طبیعی خود) و عدم نزول بیضه ها به صورت همزمان ضروری می باشد. درمان بیضه نزول نکرده بایستی بین سن شش ماه تا دو سال انجام شود که درمان شامل هورمون درمانی و یا درمان جراحی می باشد.

موفقیت درمان در هر دو نوع درمان بستگی به موقعیت بیضه ها در هنگام تشخیص دارد. اگرچه جراحی و orchiopexy (پائین آوردن بیضه) بیماران از ابتلا به بدخیمی بیضه محافظت نمی کند، اما این کار به تشخیص زود هنگام بدخیمی بیضه از طریق خودآزمایی بیضه (معاینه بیضه توسط خود) کمک می کند. نهان بیضگی، یا عدم نزول بیضه، معمولا در طی معاینه نوزاد تشخیص داده می شود. تشخیص این بیماری، شناسایی سندرم های همراه، ارزیابی تشخیصی مناسب و ارجاع به موقع برای درمان جراحی توسط اورولوژیست گام های مهمی در جلوگیری از عواقب نامطلوب است.

بیضه نزول نکرده

پیامدهای بیضه نزول نکرده

منطق درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه آن است. رایج ترین مشکلات در ارتباط با عدم نزول بیضه شامل تومور بیضه، ناباروری، تورشن بیضه (پیچ خوردن بیضه به دور طناب خود) و فتق مغبنی می باشد.

-سرطان بیضه

به خوبی اثبات شده است که در مردان با سابقه بیضه نزول نکرده نسبت به افراد عادی میزان بروز سرطان بیضه بالاتر از حد انتظار است. در حالی که احتمال میزان ابتلا به سرطان بیضه در گذشته احتمالا دست بالا تخمین زده شده است، بروز ابتلا به سرطان بیضه در میان مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده تقریبا یک در ۱۰۰۰ تا یک در ۲۵۰۰ می باشد. اگرچه خطر ابتلا نسبت به جمعیت عمومی به طور معنی داری بالاتر است (یک در ۱۰۰۰۰۰)، ولی این سطح از خطر باعث نمی شود تا به درمان های رادیکال، مانند حذف تمام بیضه داخل شکمی را روی بیاوریم.

حدود ۲۰ درصد از تومورهای بیضه در مردان با بیضه نزول نکرده یک طرفه، در بیضه سمت مقابل که به طور طبیعی نزول کرده است رخ می دهد؛ این یافته، از مخالفت با حذف بی رویه بیضه نزول نکرده پشتیبانی می کند. نهان بیضگی و سرطان بیضه نیز ممکن است تظاهراتی از اختلال ژنتیکی بیضه باشند، بنابراین،  بروز سرطان در بیضه نزول نکرده ممکن است به دلیل محل غیر طبیعی بیضه و نزول نکردن آن نباشد. اگر چه اثبات نشده است که orchiopexy و پائین آوردن بیضه با جراحی، خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش می دهد، ولی به سهولت تشخیص زود هنگام سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه کمک می کند.

خستگی در رابطه جنسی

-ناباروری

به عنوان یک گروه، مردانی که بیضه نزول نکرده داشته اند کاهش تعداد اسپرم، اسپرم با کیفیت پائین تر و میزان باروری پایین تری نسبت به مردان با بیضه ها نزول کرده نرمال داشته اند. احتمال ناباروری با نهان بیضگی دو طرفه و بالا بودن سن در زمان orchiopexy،(پائین آوردن بیضه با جراحی) افزایش می یابد. اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ممکن است تا حدی به علت زمینه ی ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد شود که خطر ابتلا به سرطان بیضه را نیز می تواند افزایش دهد. به همین دلیل، ممکن است اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) از طریق مداخله جراحی و پائین آوردن بیضه به طور کامل برگشت پذیر نباشد.

بر خلاف خطر ابتلا به سرطان بیضه، به نظر می رسد مزیت  orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) زود هنگام، حفظ باروری می باشد. از طریق بیوپسی بیضه در زمان orchiopexy ، نشان داده شده است که تراکم سلول های تولید کننده اسپرم(ژرم سل) با گذشت زمان کاهش می یابد، و این اتفاق از اوایل یک سالگی شروع می شود. به همین دلیل، درمان بیضه نزول نکرده از اوایل شش ماهگی توصیه می شود و بایستی قبل از سن دو سالگی حتما انجام شده باشد.

-پیچ خوردگی بیضه و فتق مغبنی

اگرچه شواهد کمی وجود دارد، ولی تصور می شود میزان بروز چرخش بیضه در بیضه های نزول نکرده بالاتر از بیضه های نزول کرده به داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) می باشد. پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده اغلب با بروز تومور بیضه همراه است، که احتمالا به دلیل افزایش وزن بیضه  و بهم ریختگی ابعاد آن می باشد. پیچ خوردگی بیضه داخل شکمی ممکن است به صورت درد حاد شکم  تظاهر کند.بیضه غیر قابل لمس در معاینه فیزیکی سرنخی برای تشخیص در این حالت است، اما اغلب چرخش بیضه تنها در زمان باز کردن و اکتشاف شکم تشخیص داده می شود. در صورت وجود فتق مغبنی همراه با بیضه نزول نکرده ، ترمیم فتق همزمان با orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) ضروری است.

علائم و آناتومی

اکثر بیضه های نزول نکرده در حال حاضر در بدو تولد بروز می کند. تا یک سوم نوزادان پسر زودرس و ۳ تا ۵ درصد از نوزادان پسر ترم (نوزادانی که به هنگام به دنیا آمده اند) با بیضه نزول نکرده متولد می شوند. در سه ماهگی، میزان بروز به ۰.۸ درصد کاهش می یابد، بین سه ماهگی و بزرگسالی، میزان بروز نهان بیضگی تغییر نمی کند. انتظار و عدم اقدام درمانی گزینه مناسبی نیست چرا که عدم نزول بیضه واقعی به ندرت خود به خود پس از سه ماهگی نزول می یابد. گهگاه، بیضه ها که در اوایل دوران کودکی در موقعیت کیسه بیضه (اسکروتوم) مشاهده شده است “صعود” کرده و در واقع به بیضه نزول نکرده تبدیل می شوند. در حالی که پزشکان در گذشته بر این باور بودند که این یافته ها نشان دهنده خطا در معاینه فیزیکی اولیه بوده است، ولی در حال حاضر صعود بیضه  پدیده ای است که به خوبی به اثبات رسیده است. این پدیده در کودکان بزرگتر رخ می دهد. صعود بیضه در کودکان بزرگتر احتمالا نشان دهنده بیضه نابجا است.

نهان بیضگی را بر اساس یافته های فیزیکی و یافته های حین عمل می توان طبقه بندی کرد: (۱) عدم نزول بیضه واقعی (شامل داخل شکمی، در ناحیه حلقه داخلی کانال مغبنی و بیضه داخل کانال مغبنی)، که در طول مسیر طبیعی نزول وجود دارد و یک gubernaculum نرمال؛ (۲) بیضه نابجا، که یک gubernacular غیر طبیعی دارد؛ و (۳) بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles، که در واقع بیضه نزول کرده است ولی به دلیل تحریک پذیری و انقباض عضلات طناب بیضه، بیضه مرتبا بالا می رود. مهم ترین دسته ای که هنگام معاینه فیزیکی بیضه بایستی تشخیص داده شد  بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles است، زیرا هیچ درمان هورمونی یا درمان جراحی برای این بیماری مورد نیاز نیست. در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از نوزادانی که با نهان بیضگی مراجعه می کنندحداقل یک بیضه غیر قابل لمس دارند. از طریق معاینه حین جراحی، در حدود نیمی از بیضه های غیر قابل لمس داخل شکمی بوده، در حالی که بقیه موارد بیضه غیر قابل لمس محو و ناپدید شده و یا تحلیل رفته اند. تصور می شود بیضه محو شده به دلیل چرخش داخل رحمی بیضه ایجاد می شود.

عکس بیضه نزول نکرده

درد بیضه

درد بیضه ممکن است در هر دو بیضه یا یکی از آنها احساس شود و بسته به دوره زمانی، می‌تواند شدید، نیمه‌شدید یا مزمن باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (35 امتیاز)
  • تصویر کاربر فافا سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    با سلام
    خانم 37 ساله ای هستم
    حدود ده روزی درد در ناحیه پهلو سمت چپ داشتم. بعد از آن امروز پس از حدود 6 ساعت نگهداری ادرار، دچار سوزش شدید در مجاری ادراری شدم و در انتهای ادرار خون کم رنگی می بینم. لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      علايم بيشتر به عفونت ادراري و در درجه دوم به سنگ كليه شبيه هست لذا توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ایمان سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر عزیز و محترم.جوانی هستم ۲۵ ساله و مجرد.حدود۵سالی هست که بیضه هایم در اکثر مواقع جمع میشود و به همراه ان الت تناسلیم هم جمع گشته و تغییر شکل میدهد،میخواستم بدانم ایا این یک مشکل است یا خیر طبیعی میباشد،و اگر مشکل هست راه حل ان چیست.با تشکر از شما دکتر عزیزومحترم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      جمع شدن بيضه ها بيانگر بيماري تناسلي نيست
  • تصویر کاربر نوید سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام،مرد مجرد31ساله،مدت حدودا ده روزه در قسمت چپ مثانه وبیضه چپ احساس درد میکنم مقداری تورم در مثانه چپ هم دارم،اما مشکلی بابت دفع ادرار از قبیل تکرر،قطع شدن هنگام ارار،سوزش یا خونی بودن ندارم،ضمنا مدتیه هنگام رابطه جنسی به یکباره الت شل میشه وبه کلی حس سکس از بین میره،البتع این حالت به صورت پشت سر هم نبوده یعنی مابین این سکسهای عادی هم داشتم،ممنون میشم کمکم کنید که نیاز به معاینه دارم یا خیر?
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    با سلام حدود دو ماه که مشکل ادراری دارم یه روز خوب میشه یه روز بد.از یک هفته پیش نصف ادرار سرعتشر آتش خوبه نصف دیگرش مثل شیر سماور آخرش هم هر ده ثانیه باید زور بزنم تا ده سی سی خارج بشهبعدش که بلند میشم دوباره حس میکنم مثانه خالی نشده و یه سوزش خفیف و قلقلک همیشه در مجرای ادرار هست.در ضمن خانم متاهل و سی و هشت ساله هستم و آزمایش کامل ادرار و کشت و سونوگرافی کلیه و مثانه و رحم همه منفی بود. در 24ساعت از هشت تا ده بار دستشوئی میرم اما حس ادرار همیشه دارم و تمرکزمه به هم ریخته حجم ادرارم هم از 200 تا 500 متغیر هست.من ایران زندگی نمیکنم و اینجا دکتر اورولوژی تا گفتم یبوست دارم گفت از هم ونه و هیچکاری نکرد در ححالیکه چند ساله که مشکل نفخ و یبوست دارم.ببخشید طولانی شد خواهش می‌کنم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظرم نیاز به معاینه از نظر وضعیت عضلات کف لگن و بررسی سیستوسل و ............... دارید و همچنین حجم مایعات مصرفی هم بایستی همزمان مشخص شود و شاید نیاز به کارهای تخصص تر مثل تست یورودینامیک و سیستوسکپی هم باشد
    2. تصویر کاربر فاطمه شنبه ۲ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      با تشکر از اینکه سریع جواب دادین روزانه دو لیتر آب میخورم .برای عصلات کف لگن پیش دکتر خودمون که عمومیه میتونم برم؟در ضمن شبها موقع خواب یکبار می رم اما هر وقف از خواب بپرم حس شو دارم ولی میتونم کنترل کنم تا ساعت شش و نیم
    3. تصویر کاربر فاطمه شنبه ۲ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      ببخشید فراموش کردم بگم که زایمان و جراحی هم تا بحال نداشتم درد لگن هم ندارم و موقع ادرار درد و سوزش ندارم
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      در صورت امكان بهتره توسط ارولوژيست معاينه شويد
    5. تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۳ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      خیلی ممنون .اگه متخصص زنان باشه میتونه انجام بده ؟چون اینجا نوبت اورولوزیست دیر میدن.متاسفانه یعنی به گوارش مربوط نمیشه لازم نیست دیگه پیش متخصص گوارش برم؟چون حس میکنم به راست روده یه کم فشار میاد.
    6. تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۳ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      برای عضلات کف لگن فقط معاینه است یا آزمایش خاصی داره؟
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      ترجیحا ارولوژیست باشه بهتر هست در مورد متخصص گوارش نظری ندارم.
      برای عضلات کف لگن فقط معاینه است یا آزمایش خاصی داره؟.........................هم معاینه هست و گاهی تست های تخصصی
    8. تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      خیلی ممنون از پاسخگویی تون
    9. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      موفق باشيد
    10. نمایش سایر 8 پاسخ
  • تصویر کاربر masoud شنبه ۲ بهمن ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 36968 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشيد خدمت شما دكتر گرامي
    پيش از اين در خصوص تومور مثانه گريد 2 پدرم (سن 62 سال) مزاحم وقت شما در اين سايت شدم و از راهنمايي و توصيه شما بهره مند شدم
    دكتر گرامي تومور مثانه پدرم از طريق سستوسكوپي حدود يك ماه پيش تراشيده شد و به توصيه دكتر معالج بعد از سه هفته پس از عمل تزريقات 6 جلسه ب ث ژ مي بايست انجام مي شد كه پدرم بعد از يك روز پس از عمل و ترخيص از بيمارستان ناگهان تب و لرز شديدي پيدا كرد كه علت را متوجه نشديم از سوند بوده يا آلودگي بيمارستان و مرتبا آنتي بيوتيك تجويز شد و تا حدودي بهبود يافت و زمان تزريق اولين جلسه مجددا تب و لرز پيدا كرد و به دكتر عفوني جناب آقاي دكتر اميري مراجعه كرديم ايشان بعد از چندين آزمايش متوجه وجود عفونت در كليه پدرم شدند و پس از بستري و و چندين آزمايش ديگر در دو هفته آتي فعلا تزريق آمپول ب ث ژ را منع كردند وتا زمان بهبودي كامل تزريق را توصيه نكردند حال سوال بنده اين است كه آيا با وجود گذشت 45 روز از عمل برداشتن تومور براي تزريق ب ث ژ دير نمي شود و مشكلي براي بهبود و رفع تومور پيش نمي آيد 6 عدد واكسن در فريزر نگهداري شده آياExpire نمي شود.. نگراني ما بيشتر دير شدن زمان تزريق است چرا كه مي بايست بعد از سه هفته انجام شود حال به پنج هفته و يا بيشتر كشيده شده است خواهشمندم مرا راهنمايي كنيد.؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      گرچه هرچه زودتر درمان ب ث ژ تراپی شروع شود بهتر می باشد ولی مواردی هم هست که مصرف این دارو منع شده است و تجویز آن می تواند خطرناک بوده و نتایج عکس بدهد لذاابتدا سلامتی و حال عمومی فعلی پدرتان در اولویت می باشد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر چند روزی بیضه سمت راستم همراه یا کشاله ران کمر دردخفیفی دارم و همچنین در ناحیه مثانه درضمن ورزش فوتسال انجام میدم سنم 46 ساله یه حالت سنگینی در بیضهام دارم ممنون میشم راهنمایی کنید از رشت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    سلام
    درخصوص سندرم کالمن تا سن 41 سالگی تستوسترن مصرف می کردم الان به مدت 6 ماه hmg+hcgهر هفته دو بار تزریق عضلانی دارم که در آزمایش میزان تستوسترن و fsh در رنج نرمال است اما lh کم است ودر آزمایش سمن اسپرم تولید نمی شود نظردکتر این است که بیضه تکامل نیافته وقادر به تولید اسپرم نیست چون دیر اقدام به درمان برای ناباروری نموده ام آیا به درمان با hcg+ hmg ادامه دهم یا روش دیگری هم وجود دارد
    کلومفین سیترات آیا موثر است
    اگر بیضه تکامل نیافته چرا تستوسترن تولید می کند امکان دارد با ادامه درمان اسپرم هم تولید کند
    در صورت امکان مفصل توضیح دهید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      به نظر من درمان را می توان ۱۲ تا۱۸ ماه ادامه داد

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر...۲۲ سالمه در بیضه سمت راست گاهی اوقات درد شدیدی داشتم در حدی که نمیشد اصلا لمس کردشون.سونوگرافی و آزمایش اسپرم هم دادم.در کشاله ران نیز یک برامدگی سفتی پدید اومده و
    دکتر احساس میکنم بیضه های کوچیکی دارم که از بعد روانی اذیتم میکنه.
    ممنون میشم ک نظری بدین.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      بیضه ها سایز مناسبی دارد ولی واریکوسل دارید و کمی شکل نرمال اسپرم  ها پایین تر از حد نرمال هست. بهتر است برای درمان به ارولوژیست مراجعه کنید شاید نیاز به جراحی باشد

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی