بیضه نزول نکرده

در این مقاله مطالعه می کنید:

تشخیص و درمان زود هنگام بیضه نزول نکرده به حفظ باروری و بهبود تشخیص زودهنگام بدخیمی بیضه کمک می کند. معاینه فیزیکی بیضه می تواند مشکل باشد، لذا در صورتی که نتوان بیضه را در کیسه بیضه لمس کرد حتما بایستی با ارولوژیست مشاوره شود. عدم اقدام درمانی فراتر از یک سال اول عمر توصیه نمی شود زیرا تاخیر در درمان، میزان موفقیت جراحی را کاهش می دهد و احتمالا باعث اختلال در روند تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) می شود. در شش ماهگی، بیماران مبتلا به بیضه نزول نکرده(Undescended testes or Cryptorchidism)باید توسط یک اورولوژیست برای تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گیرد. ارجاع زود هنگام به ارولوژیست برای بیضه های غیر قابل لمس دو طرفه در نوزاد یا برای هر کودک با بیماری هیپوسپادیاس (پائین بودن سوراخ خروج ادرار از محل طبیعی خود) و عدم نزول بیضه ها به صورت همزمان ضروری می باشد. درمان بیضه نزول نکرده بایستی بین سن شش ماه تا دو سال انجام شود که درمان شامل هورمون درمانی و یا درمان جراحی می باشد.

موفقیت درمان در هر دو نوع درمان بستگی به موقعیت بیضه ها در هنگام تشخیص دارد. اگرچه جراحی و orchiopexy (پائین آوردن بیضه) بیماران از ابتلا به بدخیمی بیضه محافظت نمی کند، اما این کار به تشخیص زود هنگام بدخیمی بیضه از طریق خودآزمایی بیضه (معاینه بیضه توسط خود) کمک می کند. نهان بیضگی، یا عدم نزول بیضه، معمولا در طی معاینه نوزاد تشخیص داده می شود. تشخیص این بیماری، شناسایی سندرم های همراه، ارزیابی تشخیصی مناسب و ارجاع به موقع برای درمان جراحی توسط اورولوژیست گام های مهمی در جلوگیری از عواقب نامطلوب است.

بیضه نزول نکرده

پیامدهای بیضه نزول نکرده

منطق درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه آن است. رایج ترین مشکلات در ارتباط با عدم نزول بیضه شامل تومور بیضه، ناباروری، تورشن بیضه (پیچ خوردن بیضه به دور طناب خود) و فتق مغبنی می باشد.

-سرطان بیضه

به خوبی اثبات شده است که در مردان با سابقه بیضه نزول نکرده نسبت به افراد عادی میزان بروز سرطان بیضه بالاتر از حد انتظار است. در حالی که احتمال میزان ابتلا به سرطان بیضه در گذشته احتمالا دست بالا تخمین زده شده است، بروز ابتلا به سرطان بیضه در میان مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده تقریبا یک در ۱۰۰۰ تا یک در ۲۵۰۰ می باشد. اگرچه خطر ابتلا نسبت به جمعیت عمومی به طور معنی داری بالاتر است (یک در ۱۰۰۰۰۰)، ولی این سطح از خطر باعث نمی شود تا به درمان های رادیکال، مانند حذف تمام بیضه داخل شکمی را روی بیاوریم.

حدود ۲۰ درصد از تومورهای بیضه در مردان با بیضه نزول نکرده یک طرفه، در بیضه سمت مقابل که به طور طبیعی نزول کرده است رخ می دهد؛ این یافته، از مخالفت با حذف بی رویه بیضه نزول نکرده پشتیبانی می کند. نهان بیضگی و سرطان بیضه نیز ممکن است تظاهراتی از اختلال ژنتیکی بیضه باشند، بنابراین،  بروز سرطان در بیضه نزول نکرده ممکن است به دلیل محل غیر طبیعی بیضه و نزول نکردن آن نباشد. اگر چه اثبات نشده است که orchiopexy و پائین آوردن بیضه با جراحی، خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش می دهد، ولی به سهولت تشخیص زود هنگام سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه کمک می کند.

خستگی در رابطه جنسی

-ناباروری

به عنوان یک گروه، مردانی که بیضه نزول نکرده داشته اند کاهش تعداد اسپرم، اسپرم با کیفیت پائین تر و میزان باروری پایین تری نسبت به مردان با بیضه ها نزول کرده نرمال داشته اند. احتمال ناباروری با نهان بیضگی دو طرفه و بالا بودن سن در زمان orchiopexy،(پائین آوردن بیضه با جراحی) افزایش می یابد. اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ممکن است تا حدی به علت زمینه ی ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد شود که خطر ابتلا به سرطان بیضه را نیز می تواند افزایش دهد. به همین دلیل، ممکن است اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) از طریق مداخله جراحی و پائین آوردن بیضه به طور کامل برگشت پذیر نباشد.

بر خلاف خطر ابتلا به سرطان بیضه، به نظر می رسد مزیت  orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) زود هنگام، حفظ باروری می باشد. از طریق بیوپسی بیضه در زمان orchiopexy ، نشان داده شده است که تراکم سلول های تولید کننده اسپرم(ژرم سل) با گذشت زمان کاهش می یابد، و این اتفاق از اوایل یک سالگی شروع می شود. به همین دلیل، درمان بیضه نزول نکرده از اوایل شش ماهگی توصیه می شود و بایستی قبل از سن دو سالگی حتما انجام شده باشد.

-پیچ خوردگی بیضه و فتق مغبنی

اگرچه شواهد کمی وجود دارد، ولی تصور می شود میزان بروز چرخش بیضه در بیضه های نزول نکرده بالاتر از بیضه های نزول کرده به داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) می باشد. پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده اغلب با بروز تومور بیضه همراه است، که احتمالا به دلیل افزایش وزن بیضه  و بهم ریختگی ابعاد آن می باشد. پیچ خوردگی بیضه داخل شکمی ممکن است به صورت درد حاد شکم  تظاهر کند.بیضه غیر قابل لمس در معاینه فیزیکی سرنخی برای تشخیص در این حالت است، اما اغلب چرخش بیضه تنها در زمان باز کردن و اکتشاف شکم تشخیص داده می شود. در صورت وجود فتق مغبنی همراه با بیضه نزول نکرده ، ترمیم فتق همزمان با orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) ضروری است.

علائم و آناتومی

اکثر بیضه های نزول نکرده در حال حاضر در بدو تولد بروز می کند. تا یک سوم نوزادان پسر زودرس و ۳ تا ۵ درصد از نوزادان پسر ترم (نوزادانی که به هنگام به دنیا آمده اند) با بیضه نزول نکرده متولد می شوند. در سه ماهگی، میزان بروز به ۰.۸ درصد کاهش می یابد، بین سه ماهگی و بزرگسالی، میزان بروز نهان بیضگی تغییر نمی کند. انتظار و عدم اقدام درمانی گزینه مناسبی نیست چرا که عدم نزول بیضه واقعی به ندرت خود به خود پس از سه ماهگی نزول می یابد. گهگاه، بیضه ها که در اوایل دوران کودکی در موقعیت کیسه بیضه (اسکروتوم) مشاهده شده است “صعود” کرده و در واقع به بیضه نزول نکرده تبدیل می شوند. در حالی که پزشکان در گذشته بر این باور بودند که این یافته ها نشان دهنده خطا در معاینه فیزیکی اولیه بوده است، ولی در حال حاضر صعود بیضه  پدیده ای است که به خوبی به اثبات رسیده است. این پدیده در کودکان بزرگتر رخ می دهد. صعود بیضه در کودکان بزرگتر احتمالا نشان دهنده بیضه نابجا است.

نهان بیضگی را بر اساس یافته های فیزیکی و یافته های حین عمل می توان طبقه بندی کرد: (۱) عدم نزول بیضه واقعی (شامل داخل شکمی، در ناحیه حلقه داخلی کانال مغبنی و بیضه داخل کانال مغبنی)، که در طول مسیر طبیعی نزول وجود دارد و یک gubernaculum نرمال؛ (۲) بیضه نابجا، که یک gubernacular غیر طبیعی دارد؛ و (۳) بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles، که در واقع بیضه نزول کرده است ولی به دلیل تحریک پذیری و انقباض عضلات طناب بیضه، بیضه مرتبا بالا می رود. مهم ترین دسته ای که هنگام معاینه فیزیکی بیضه بایستی تشخیص داده شد  بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles است، زیرا هیچ درمان هورمونی یا درمان جراحی برای این بیماری مورد نیاز نیست. در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از نوزادانی که با نهان بیضگی مراجعه می کنندحداقل یک بیضه غیر قابل لمس دارند. از طریق معاینه حین جراحی، در حدود نیمی از بیضه های غیر قابل لمس داخل شکمی بوده، در حالی که بقیه موارد بیضه غیر قابل لمس محو و ناپدید شده و یا تحلیل رفته اند. تصور می شود بیضه محو شده به دلیل چرخش داخل رحمی بیضه ایجاد می شود.

عکس بیضه نزول نکرده

درد بیضه

درد بیضه ممکن است در هر دو بیضه یا یکی از آنها احساس شود و بسته به دوره زمانی، می‌تواند شدید، نیمه‌شدید یا مزمن باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (35 امتیاز)
  • تصویر کاربر همتا یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام.من۲۰سالمه و متاهلم اخیرا دچار سوزش وتکرر ادرار با بوی بد شدم چه قرصی میتونم بخورم؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      ابتدا بایستی آزمایش ادرار بدهید در این مدت مایغات زیاد مصرف کنید
  • تصویر کاربر پیمان دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    باسلام..من 29سال دارم.دیابت تیپ1دارم.سه ماهی میشه که از درد مثانه وپربودن آن مینالم پیش دکتر کلیه ومجاری ادرار دکتر علی رضا رضایی پنج بار بیشتر رفتم .داروهای تاوانکس یوروناسین سفکسیم باکلوفن....مصرف کردم ولی جوابی نگرفتم.درضمن نوار مثانه وسونوگرافی هم دادم که همه چی طبیعی بود ولی بازم ازدرد وپربودن مثانه مینالم چکارکنم..باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۳ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      احتمال دارد منشا درد اختلال عصبی ناشی از دیابت باشد. با یک متخصص مغز و اعضاب و نیز یک متخصص درد مشورت کنید
  • تصویر کاربر بهراد یکشنبه ۲۹ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر. 15 ساله مجرای انتقال مایع منی از کیسه منی به بیضه بنده متورم شده.احتمالا به علت خودارضایی و جلوگیری از ریختن مایع منی با فشار به سر آلت.1 سال هم هست که بیضه های بنده غده در آورده.آیا هر غده ای سرطانیه؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۹ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      هر غده ای سرطانی نیست ولی حتما باید سریعا بررسی شود
  • تصویر کاربر ستاره جمعه ۱۳ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام
    اگر مرد به حالت نعوظ کامل برسد و مانع خروج منی شود, سنگ مثانه میگیرد ؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۳ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      خیر
  • تصویر کاربر رحیمی جمعه ۱۳ شهریور ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    سلام اقا دکتر
    بی نهایت سپاس از توجه و پاسخ گویی شما
    در رابطه با عمل فتق که فرموده بودید "معمولا برای بیضه ها مشکلی ایجاد نمی کنه" ایا معناش این است که نقصی در کارایی بیضه و اینکه خللی در فعالیت آن ایجاد نمی کند؟؟
    2ـمشکل بوجود آمده در صورت فرض چی می تونه باشه؟آیا قابل برطرف کردن هست؟
    3ـگاهی وفتها معمولا بعد از سه روز پی در پی نزدیکی کردن روز سوم بیضه سمت راست بالا میاد و میچسپه به بالا یه جورایی خیلی کیپت میشه بالا بر خلاف بیضه سمت چپ که عمل فتق هم در آن سمت بود این نشانه چی میتونه باشه؟
    سپاسگزار از حوصله شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۳ شهریور ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      عمل فتق در موارد نادری می تواند بر روی انتقال اسپرم یا خونرسانی بیضه تاثیر منفی بگذارد
      بالا رفتن بیضه به دلیل تحریک و انقباض عضلات طناب بیضه هست که می تواند طبیعی یباشد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر چند روزی بیضه سمت راستم همراه یا کشاله ران کمر دردخفیفی دارم و همچنین در ناحیه مثانه درضمن ورزش فوتسال انجام میدم سنم 46 ساله یه حالت سنگینی در بیضهام دارم ممنون میشم راهنمایی کنید از رشت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    سلام
    درخصوص سندرم کالمن تا سن 41 سالگی تستوسترن مصرف می کردم الان به مدت 6 ماه hmg+hcgهر هفته دو بار تزریق عضلانی دارم که در آزمایش میزان تستوسترن و fsh در رنج نرمال است اما lh کم است ودر آزمایش سمن اسپرم تولید نمی شود نظردکتر این است که بیضه تکامل نیافته وقادر به تولید اسپرم نیست چون دیر اقدام به درمان برای ناباروری نموده ام آیا به درمان با hcg+ hmg ادامه دهم یا روش دیگری هم وجود دارد
    کلومفین سیترات آیا موثر است
    اگر بیضه تکامل نیافته چرا تستوسترن تولید می کند امکان دارد با ادامه درمان اسپرم هم تولید کند
    در صورت امکان مفصل توضیح دهید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      به نظر من درمان را می توان ۱۲ تا۱۸ ماه ادامه داد

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 349 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر...۲۲ سالمه در بیضه سمت راست گاهی اوقات درد شدیدی داشتم در حدی که نمیشد اصلا لمس کردشون.سونوگرافی و آزمایش اسپرم هم دادم.در کشاله ران نیز یک برامدگی سفتی پدید اومده و
    دکتر احساس میکنم بیضه های کوچیکی دارم که از بعد روانی اذیتم میکنه.
    ممنون میشم ک نظری بدین.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      بیضه ها سایز مناسبی دارد ولی واریکوسل دارید و کمی شکل نرمال اسپرم  ها پایین تر از حد نرمال هست. بهتر است برای درمان به ارولوژیست مراجعه کنید شاید نیاز به جراحی باشد

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی