بیضه نزول نکرده

در این مقاله مطالعه می کنید:

تشخیص و درمان زود هنگام بیضه نزول نکرده به حفظ باروری و بهبود تشخیص زودهنگام بدخیمی بیضه کمک می کند. معاینه فیزیکی بیضه می تواند مشکل باشد، لذا در صورتی که نتوان بیضه را در کیسه بیضه لمس کرد حتما بایستی با ارولوژیست مشاوره شود. عدم اقدام درمانی فراتر از یک سال اول عمر توصیه نمی شود زیرا تاخیر در درمان، میزان موفقیت جراحی را کاهش می دهد و احتمالا باعث اختلال در روند تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) می شود. در شش ماهگی، بیماران مبتلا به بیضه نزول نکرده(Undescended testes or Cryptorchidism)باید توسط یک اورولوژیست برای تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گیرد. ارجاع زود هنگام به ارولوژیست برای بیضه های غیر قابل لمس دو طرفه در نوزاد یا برای هر کودک با بیماری هیپوسپادیاس (پائین بودن سوراخ خروج ادرار از محل طبیعی خود) و عدم نزول بیضه ها به صورت همزمان ضروری می باشد. درمان بیضه نزول نکرده بایستی بین سن شش ماه تا دو سال انجام شود که درمان شامل هورمون درمانی و یا درمان جراحی می باشد.

موفقیت درمان در هر دو نوع درمان بستگی به موقعیت بیضه ها در هنگام تشخیص دارد. اگرچه جراحی و orchiopexy (پائین آوردن بیضه) بیماران از ابتلا به بدخیمی بیضه محافظت نمی کند، اما این کار به تشخیص زود هنگام بدخیمی بیضه از طریق خودآزمایی بیضه (معاینه بیضه توسط خود) کمک می کند. نهان بیضگی، یا عدم نزول بیضه، معمولا در طی معاینه نوزاد تشخیص داده می شود. تشخیص این بیماری، شناسایی سندرم های همراه، ارزیابی تشخیصی مناسب و ارجاع به موقع برای درمان جراحی توسط اورولوژیست گام های مهمی در جلوگیری از عواقب نامطلوب است.

بیضه نزول نکرده

پیامدهای بیضه نزول نکرده

منطق درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه آن است. رایج ترین مشکلات در ارتباط با عدم نزول بیضه شامل تومور بیضه، ناباروری، تورشن بیضه (پیچ خوردن بیضه به دور طناب خود) و فتق مغبنی می باشد.

-سرطان بیضه

به خوبی اثبات شده است که در مردان با سابقه بیضه نزول نکرده نسبت به افراد عادی میزان بروز سرطان بیضه بالاتر از حد انتظار است. در حالی که احتمال میزان ابتلا به سرطان بیضه در گذشته احتمالا دست بالا تخمین زده شده است، بروز ابتلا به سرطان بیضه در میان مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده تقریبا یک در ۱۰۰۰ تا یک در ۲۵۰۰ می باشد. اگرچه خطر ابتلا نسبت به جمعیت عمومی به طور معنی داری بالاتر است (یک در ۱۰۰۰۰۰)، ولی این سطح از خطر باعث نمی شود تا به درمان های رادیکال، مانند حذف تمام بیضه داخل شکمی را روی بیاوریم.

حدود ۲۰ درصد از تومورهای بیضه در مردان با بیضه نزول نکرده یک طرفه، در بیضه سمت مقابل که به طور طبیعی نزول کرده است رخ می دهد؛ این یافته، از مخالفت با حذف بی رویه بیضه نزول نکرده پشتیبانی می کند. نهان بیضگی و سرطان بیضه نیز ممکن است تظاهراتی از اختلال ژنتیکی بیضه باشند، بنابراین،  بروز سرطان در بیضه نزول نکرده ممکن است به دلیل محل غیر طبیعی بیضه و نزول نکردن آن نباشد. اگر چه اثبات نشده است که orchiopexy و پائین آوردن بیضه با جراحی، خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش می دهد، ولی به سهولت تشخیص زود هنگام سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه کمک می کند.

خستگی در رابطه جنسی

-ناباروری

به عنوان یک گروه، مردانی که بیضه نزول نکرده داشته اند کاهش تعداد اسپرم، اسپرم با کیفیت پائین تر و میزان باروری پایین تری نسبت به مردان با بیضه ها نزول کرده نرمال داشته اند. احتمال ناباروری با نهان بیضگی دو طرفه و بالا بودن سن در زمان orchiopexy،(پائین آوردن بیضه با جراحی) افزایش می یابد. اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ممکن است تا حدی به علت زمینه ی ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد شود که خطر ابتلا به سرطان بیضه را نیز می تواند افزایش دهد. به همین دلیل، ممکن است اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) از طریق مداخله جراحی و پائین آوردن بیضه به طور کامل برگشت پذیر نباشد.

بر خلاف خطر ابتلا به سرطان بیضه، به نظر می رسد مزیت  orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) زود هنگام، حفظ باروری می باشد. از طریق بیوپسی بیضه در زمان orchiopexy ، نشان داده شده است که تراکم سلول های تولید کننده اسپرم(ژرم سل) با گذشت زمان کاهش می یابد، و این اتفاق از اوایل یک سالگی شروع می شود. به همین دلیل، درمان بیضه نزول نکرده از اوایل شش ماهگی توصیه می شود و بایستی قبل از سن دو سالگی حتما انجام شده باشد.

-پیچ خوردگی بیضه و فتق مغبنی

اگرچه شواهد کمی وجود دارد، ولی تصور می شود میزان بروز چرخش بیضه در بیضه های نزول نکرده بالاتر از بیضه های نزول کرده به داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) می باشد. پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده اغلب با بروز تومور بیضه همراه است، که احتمالا به دلیل افزایش وزن بیضه  و بهم ریختگی ابعاد آن می باشد. پیچ خوردگی بیضه داخل شکمی ممکن است به صورت درد حاد شکم  تظاهر کند.بیضه غیر قابل لمس در معاینه فیزیکی سرنخی برای تشخیص در این حالت است، اما اغلب چرخش بیضه تنها در زمان باز کردن و اکتشاف شکم تشخیص داده می شود. در صورت وجود فتق مغبنی همراه با بیضه نزول نکرده ، ترمیم فتق همزمان با orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) ضروری است.

علائم و آناتومی

اکثر بیضه های نزول نکرده در حال حاضر در بدو تولد بروز می کند. تا یک سوم نوزادان پسر زودرس و ۳ تا ۵ درصد از نوزادان پسر ترم (نوزادانی که به هنگام به دنیا آمده اند) با بیضه نزول نکرده متولد می شوند. در سه ماهگی، میزان بروز به ۰.۸ درصد کاهش می یابد، بین سه ماهگی و بزرگسالی، میزان بروز نهان بیضگی تغییر نمی کند. انتظار و عدم اقدام درمانی گزینه مناسبی نیست چرا که عدم نزول بیضه واقعی به ندرت خود به خود پس از سه ماهگی نزول می یابد. گهگاه، بیضه ها که در اوایل دوران کودکی در موقعیت کیسه بیضه (اسکروتوم) مشاهده شده است “صعود” کرده و در واقع به بیضه نزول نکرده تبدیل می شوند. در حالی که پزشکان در گذشته بر این باور بودند که این یافته ها نشان دهنده خطا در معاینه فیزیکی اولیه بوده است، ولی در حال حاضر صعود بیضه  پدیده ای است که به خوبی به اثبات رسیده است. این پدیده در کودکان بزرگتر رخ می دهد. صعود بیضه در کودکان بزرگتر احتمالا نشان دهنده بیضه نابجا است.

نهان بیضگی را بر اساس یافته های فیزیکی و یافته های حین عمل می توان طبقه بندی کرد: (۱) عدم نزول بیضه واقعی (شامل داخل شکمی، در ناحیه حلقه داخلی کانال مغبنی و بیضه داخل کانال مغبنی)، که در طول مسیر طبیعی نزول وجود دارد و یک gubernaculum نرمال؛ (۲) بیضه نابجا، که یک gubernacular غیر طبیعی دارد؛ و (۳) بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles، که در واقع بیضه نزول کرده است ولی به دلیل تحریک پذیری و انقباض عضلات طناب بیضه، بیضه مرتبا بالا می رود. مهم ترین دسته ای که هنگام معاینه فیزیکی بیضه بایستی تشخیص داده شد  بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles است، زیرا هیچ درمان هورمونی یا درمان جراحی برای این بیماری مورد نیاز نیست. در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از نوزادانی که با نهان بیضگی مراجعه می کنندحداقل یک بیضه غیر قابل لمس دارند. از طریق معاینه حین جراحی، در حدود نیمی از بیضه های غیر قابل لمس داخل شکمی بوده، در حالی که بقیه موارد بیضه غیر قابل لمس محو و ناپدید شده و یا تحلیل رفته اند. تصور می شود بیضه محو شده به دلیل چرخش داخل رحمی بیضه ایجاد می شود.

عکس بیضه نزول نکرده

درد بیضه

درد بیضه ممکن است در هر دو بیضه یا یکی از آنها احساس شود و بسته به دوره زمانی، می‌تواند شدید، نیمه‌شدید یا مزمن باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (35 امتیاز)
  • تصویر کاربر محمدزردادخانی شنبه ۱۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 2795 مشاهده پرسش
    سلام:حدود یه ماهی هست که متوجه شدیم پدرم سرطان مثانه دارد بیست روز پیش عمل کردن دوتا غده داخل مثانه بودبرداشتن الان هم دکترشش تا آمپول داده که به مدت شش هفته تزریق کنه دکترگفت بعدشش هفته اگه آمپول جواب نداد بایدعمل کنن ومثانه روبردارن واحتمال اینکه تاآخرعمرسوند وصل باشه هست سن پدرم هم پنجاه ووهارسال هست خاستم ببینم این سرطان کشنده است وخدای نکرده اگه کشنده هست چندسال طول میکشد دکترش هم جناب دکترعیسئ پورهستن مشهد لطفآکامل جواب بدید هم خوشبینانه شوبفرمایید هم بدبینانه به خدا خیلی نگران هستیم اگه نیازبه عمل وبرداشت مثانه باشه غیرازسوندهیچ راهی نداره واسه خروج ادرار.
    اگه به دکتردیگه یاکشوردیگه مراجعه کنیم در رونددرمان تعسیرگذارهست یانه
    ببخشید وقتتون رومیگیرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      طول عمر افرادی که مبتلا به سرطان مثانه می شوند معمولا بالاست مگر اینکه پیشرفت کرده باشد لذا تعیین میزان طول عمر این افراد به مرحله ی بیماری بستگی دارد و درمانی که برایشان صورت می پذیرد. نیازی به تغییر پزشک نیست و سوند در برخی از روش های جراحی نیاز هست
  • تصویر کاربر ساره جمعه ۱۰ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    سلام.یک ماه پیش ادرار دختر سه ساله ام خون شد.ازمایش ادرار دادیم که گفتن عفونت شدید و دفع پروتئین داره و خون مشاهده شده.سفکسیم بهش دادم هفت روز و دکتر گفتن دوباره بعد سه روز ازمایش تکرار و سونوگرافی بشه.پیش دکتر اورولوژی اطفال بردمش و گفت باید یکماه سفالکسین بخوره و دوباره در حین خوردن سفالکسین ازمایش بده که خون در ادرارش تریس بود.حالا میخوام نظرتونو بدونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۰ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      با عکس رنگی موافق هستم ولی اگر علائم ادراری ندارد با نوار مثانه در این مرجله موافق نیستم
  • تصویر کاربر الياس چهارشنبه ۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر
    همسر بنده در مثانه اش تومور داشت كه سيستوسكوپي شد وتومور طبق فيلم ارسالي برداشته شد جواب پاتولوژي هم خدمتتان ارسال ميكنم ضمنا سي تي قبل از عمل نشان ميداد كه به عضله نفوذ دارد ولي پاتولوژي چيز ديگري ميگويد.آيا با توجه به اين نتايج قابل درمان است ؟بيماريش چطور است؟
    دكتر گفته ماهي يكبار ميتومايسن استفاده شود(داخل مثانه بيست عدد)وسونوگرافي وسيتولوژي ماهيانه انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۸ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام

      تومور هاي مثانه معمولا عود كننده هستند لذا نياز به چكاپ دوره اي و ادامه درمان به روش و صلاحديد پزشك معالج شان دارد گاه نياز به تراشيد مجدد هست.
  • تصویر کاربر مهدى دوشنبه ۶ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    باسلام وتشكر بابت پاسخ قبلي حضرتعالي ، جناب دكتر عزيز اياچنانچه نتيجه تست NMp22 منفي باشد ، ايا ميتوان اطمينان داشت كه وجود خون در ادرار نشانه سرطان مثانه نيست ؟ در صورتيكه نتيجه پروستات هم خوب باشد وازاين بابت هم مشگلي نباشد ، لطفا بفرماييد ضريب اطمينان چند درصد است؟كه مثانه سرطاني نيست ؟ببخشيد چون از كانادا تماس ميگيرم امكان حضور محضرتان رو ندارم ، ولي بزودى در تهران مزاحم خواهم شد ، جاودان ، باتشكر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۶ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      ايا ميتوان اطمينان داشت كه وجود خون در ادرار نشانه سرطان مثانه نيست ؟.........................خیر
      در صورتيكه نتيجه پروستات هم خوب باشد و از اين بابت هم مشگلي نباشد ، لطفا بفرماييد ضريب اطمينان چند درصد است؟كه مثانه سرطاني نيست ؟.............برای توموری های Low Grade حساسیتخیلی بالایی ندارد
  • تصویر کاربر مهدى یکشنبه ۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دكتر بزرگوار ، پيرو پرسش قبلي چنانچه خون در ادرار بصورت علني ديده نشود واز چهار مورد ازمايش خون اخير دو مورد ان وجود خون ميكروسكوپي در ادرارمتناوباً گزارش شده ،ايا باتست NMp22 ويا روشهاى كم عوارض ديگر ميتوان غربالگرى سرطان مثانه را تشخيص داد واز تست سيستوسكپي صرف نظر كرد؟البته سن بيمار 64 سال ميباشد ،با تشكر فراوان از زحمات جنابعالي،
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۵ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      همه این روش های تشخیصی مکمل هم هستند و هیچکدام جایگزین دیگری نمی شود بعبارتی هر روش تشخیصی ضریب اطمینان را بالاتر می برد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر چند روزی بیضه سمت راستم همراه یا کشاله ران کمر دردخفیفی دارم و همچنین در ناحیه مثانه درضمن ورزش فوتسال انجام میدم سنم 46 ساله یه حالت سنگینی در بیضهام دارم ممنون میشم راهنمایی کنید از رشت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام
    درخصوص سندرم کالمن تا سن 41 سالگی تستوسترن مصرف می کردم الان به مدت 6 ماه hmg+hcgهر هفته دو بار تزریق عضلانی دارم که در آزمایش میزان تستوسترن و fsh در رنج نرمال است اما lh کم است ودر آزمایش سمن اسپرم تولید نمی شود نظردکتر این است که بیضه تکامل نیافته وقادر به تولید اسپرم نیست چون دیر اقدام به درمان برای ناباروری نموده ام آیا به درمان با hcg+ hmg ادامه دهم یا روش دیگری هم وجود دارد
    کلومفین سیترات آیا موثر است
    اگر بیضه تکامل نیافته چرا تستوسترن تولید می کند امکان دارد با ادامه درمان اسپرم هم تولید کند
    در صورت امکان مفصل توضیح دهید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      به نظر من درمان را می توان ۱۲ تا۱۸ ماه ادامه داد

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 351 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر...۲۲ سالمه در بیضه سمت راست گاهی اوقات درد شدیدی داشتم در حدی که نمیشد اصلا لمس کردشون.سونوگرافی و آزمایش اسپرم هم دادم.در کشاله ران نیز یک برامدگی سفتی پدید اومده و
    دکتر احساس میکنم بیضه های کوچیکی دارم که از بعد روانی اذیتم میکنه.
    ممنون میشم ک نظری بدین.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      بیضه ها سایز مناسبی دارد ولی واریکوسل دارید و کمی شکل نرمال اسپرم  ها پایین تر از حد نرمال هست. بهتر است برای درمان به ارولوژیست مراجعه کنید شاید نیاز به جراحی باشد

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی