بیضه نزول نکرده

در این مقاله مطالعه می کنید:

تشخیص و درمان زود هنگام بیضه نزول نکرده به حفظ باروری و بهبود تشخیص زودهنگام بدخیمی بیضه کمک می کند. معاینه فیزیکی بیضه می تواند مشکل باشد، لذا در صورتی که نتوان بیضه را در کیسه بیضه لمس کرد حتما بایستی با ارولوژیست مشاوره شود. عدم اقدام درمانی فراتر از یک سال اول عمر توصیه نمی شود زیرا تاخیر در درمان، میزان موفقیت جراحی را کاهش می دهد و احتمالا باعث اختلال در روند تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) می شود. در شش ماهگی، بیماران مبتلا به بیضه نزول نکرده(Undescended testes or Cryptorchidism)باید توسط یک اورولوژیست برای تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گیرد. ارجاع زود هنگام به ارولوژیست برای بیضه های غیر قابل لمس دو طرفه در نوزاد یا برای هر کودک با بیماری هیپوسپادیاس (پائین بودن سوراخ خروج ادرار از محل طبیعی خود) و عدم نزول بیضه ها به صورت همزمان ضروری می باشد. درمان بیضه نزول نکرده بایستی بین سن شش ماه تا دو سال انجام شود که درمان شامل هورمون درمانی و یا درمان جراحی می باشد.

موفقیت درمان در هر دو نوع درمان بستگی به موقعیت بیضه ها در هنگام تشخیص دارد. اگرچه جراحی و orchiopexy (پائین آوردن بیضه) بیماران از ابتلا به بدخیمی بیضه محافظت نمی کند، اما این کار به تشخیص زود هنگام بدخیمی بیضه از طریق خودآزمایی بیضه (معاینه بیضه توسط خود) کمک می کند. نهان بیضگی، یا عدم نزول بیضه، معمولا در طی معاینه نوزاد تشخیص داده می شود. تشخیص این بیماری، شناسایی سندرم های همراه، ارزیابی تشخیصی مناسب و ارجاع به موقع برای درمان جراحی توسط اورولوژیست گام های مهمی در جلوگیری از عواقب نامطلوب است.

بیضه نزول نکرده

پیامدهای بیضه نزول نکرده

منطق درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه آن است. رایج ترین مشکلات در ارتباط با عدم نزول بیضه شامل تومور بیضه، ناباروری، تورشن بیضه (پیچ خوردن بیضه به دور طناب خود) و فتق مغبنی می باشد.

-سرطان بیضه

به خوبی اثبات شده است که در مردان با سابقه بیضه نزول نکرده نسبت به افراد عادی میزان بروز سرطان بیضه بالاتر از حد انتظار است. در حالی که احتمال میزان ابتلا به سرطان بیضه در گذشته احتمالا دست بالا تخمین زده شده است، بروز ابتلا به سرطان بیضه در میان مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده تقریبا یک در ۱۰۰۰ تا یک در ۲۵۰۰ می باشد. اگرچه خطر ابتلا نسبت به جمعیت عمومی به طور معنی داری بالاتر است (یک در ۱۰۰۰۰۰)، ولی این سطح از خطر باعث نمی شود تا به درمان های رادیکال، مانند حذف تمام بیضه داخل شکمی را روی بیاوریم.

حدود ۲۰ درصد از تومورهای بیضه در مردان با بیضه نزول نکرده یک طرفه، در بیضه سمت مقابل که به طور طبیعی نزول کرده است رخ می دهد؛ این یافته، از مخالفت با حذف بی رویه بیضه نزول نکرده پشتیبانی می کند. نهان بیضگی و سرطان بیضه نیز ممکن است تظاهراتی از اختلال ژنتیکی بیضه باشند، بنابراین،  بروز سرطان در بیضه نزول نکرده ممکن است به دلیل محل غیر طبیعی بیضه و نزول نکردن آن نباشد. اگر چه اثبات نشده است که orchiopexy و پائین آوردن بیضه با جراحی، خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش می دهد، ولی به سهولت تشخیص زود هنگام سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه کمک می کند.

خستگی در رابطه جنسی

-ناباروری

به عنوان یک گروه، مردانی که بیضه نزول نکرده داشته اند کاهش تعداد اسپرم، اسپرم با کیفیت پائین تر و میزان باروری پایین تری نسبت به مردان با بیضه ها نزول کرده نرمال داشته اند. احتمال ناباروری با نهان بیضگی دو طرفه و بالا بودن سن در زمان orchiopexy،(پائین آوردن بیضه با جراحی) افزایش می یابد. اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ممکن است تا حدی به علت زمینه ی ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد شود که خطر ابتلا به سرطان بیضه را نیز می تواند افزایش دهد. به همین دلیل، ممکن است اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) از طریق مداخله جراحی و پائین آوردن بیضه به طور کامل برگشت پذیر نباشد.

بر خلاف خطر ابتلا به سرطان بیضه، به نظر می رسد مزیت  orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) زود هنگام، حفظ باروری می باشد. از طریق بیوپسی بیضه در زمان orchiopexy ، نشان داده شده است که تراکم سلول های تولید کننده اسپرم(ژرم سل) با گذشت زمان کاهش می یابد، و این اتفاق از اوایل یک سالگی شروع می شود. به همین دلیل، درمان بیضه نزول نکرده از اوایل شش ماهگی توصیه می شود و بایستی قبل از سن دو سالگی حتما انجام شده باشد.

-پیچ خوردگی بیضه و فتق مغبنی

اگرچه شواهد کمی وجود دارد، ولی تصور می شود میزان بروز چرخش بیضه در بیضه های نزول نکرده بالاتر از بیضه های نزول کرده به داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) می باشد. پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده اغلب با بروز تومور بیضه همراه است، که احتمالا به دلیل افزایش وزن بیضه  و بهم ریختگی ابعاد آن می باشد. پیچ خوردگی بیضه داخل شکمی ممکن است به صورت درد حاد شکم  تظاهر کند.بیضه غیر قابل لمس در معاینه فیزیکی سرنخی برای تشخیص در این حالت است، اما اغلب چرخش بیضه تنها در زمان باز کردن و اکتشاف شکم تشخیص داده می شود. در صورت وجود فتق مغبنی همراه با بیضه نزول نکرده ، ترمیم فتق همزمان با orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) ضروری است.

علائم و آناتومی

اکثر بیضه های نزول نکرده در حال حاضر در بدو تولد بروز می کند. تا یک سوم نوزادان پسر زودرس و ۳ تا ۵ درصد از نوزادان پسر ترم (نوزادانی که به هنگام به دنیا آمده اند) با بیضه نزول نکرده متولد می شوند. در سه ماهگی، میزان بروز به ۰.۸ درصد کاهش می یابد، بین سه ماهگی و بزرگسالی، میزان بروز نهان بیضگی تغییر نمی کند. انتظار و عدم اقدام درمانی گزینه مناسبی نیست چرا که عدم نزول بیضه واقعی به ندرت خود به خود پس از سه ماهگی نزول می یابد. گهگاه، بیضه ها که در اوایل دوران کودکی در موقعیت کیسه بیضه (اسکروتوم) مشاهده شده است “صعود” کرده و در واقع به بیضه نزول نکرده تبدیل می شوند. در حالی که پزشکان در گذشته بر این باور بودند که این یافته ها نشان دهنده خطا در معاینه فیزیکی اولیه بوده است، ولی در حال حاضر صعود بیضه  پدیده ای است که به خوبی به اثبات رسیده است. این پدیده در کودکان بزرگتر رخ می دهد. صعود بیضه در کودکان بزرگتر احتمالا نشان دهنده بیضه نابجا است.

نهان بیضگی را بر اساس یافته های فیزیکی و یافته های حین عمل می توان طبقه بندی کرد: (۱) عدم نزول بیضه واقعی (شامل داخل شکمی، در ناحیه حلقه داخلی کانال مغبنی و بیضه داخل کانال مغبنی)، که در طول مسیر طبیعی نزول وجود دارد و یک gubernaculum نرمال؛ (۲) بیضه نابجا، که یک gubernacular غیر طبیعی دارد؛ و (۳) بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles، که در واقع بیضه نزول کرده است ولی به دلیل تحریک پذیری و انقباض عضلات طناب بیضه، بیضه مرتبا بالا می رود. مهم ترین دسته ای که هنگام معاینه فیزیکی بیضه بایستی تشخیص داده شد  بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles است، زیرا هیچ درمان هورمونی یا درمان جراحی برای این بیماری مورد نیاز نیست. در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از نوزادانی که با نهان بیضگی مراجعه می کنندحداقل یک بیضه غیر قابل لمس دارند. از طریق معاینه حین جراحی، در حدود نیمی از بیضه های غیر قابل لمس داخل شکمی بوده، در حالی که بقیه موارد بیضه غیر قابل لمس محو و ناپدید شده و یا تحلیل رفته اند. تصور می شود بیضه محو شده به دلیل چرخش داخل رحمی بیضه ایجاد می شود.

عکس بیضه نزول نکرده

درد بیضه

درد بیضه ممکن است در هر دو بیضه یا یکی از آنها احساس شود و بسته به دوره زمانی، می‌تواند شدید، نیمه‌شدید یا مزمن باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (35 امتیاز)
  • تصویر کاربر زمانی دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    با سلام و درود،

    پدرم (62 ساله) 3 سال قبل دچار سرطان لنفوم طحال شد اما بعد از طی یک رژیم شیمی درمانی مداوا شد. بخاطر این موضوع بصورت دوره ای تحت نظر هستش. در آخرین سونوگرافی، یک بافت مشکوک لوکال مخاطی به سایز 6 میلیمتر دیده شده. تصویر گزارش سونوگرافی به پیوست آمده است. با توجه به اینکه فعلا در سنندج تشریف دارن، خواستم نظر شما رو بدونم و در صورت لزوم حضورا خدمتتون برسم.

    پیشاپیش از وقتی که میگذارید ممنونم
    امید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای پدر بزرگوارتان سیستوسکپی انجام شد و اگر ضایعه ای دیده شد بهتر است از همین طریق برداشته و برای پاتولوژی ارسال شود
    2. تصویر کاربر زمانی دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنونم از پاسخگویی،

      آیا TURB لازم است به نظر شما؟

      ممنونم
      امید
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      اگر در سیستوسکپی ضایعه ای دیده شود بهتر است TURB همزمان انجام شود.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر فرشته شنبه ۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    سلام دختری 24 ساله هستم با قد 155 و وزن 35
    ازکودکی گاهی حس میکردم از ناف تا مثانه نخی متصل شده است که کشیده میشود و من به راحتی نمیتونستم صاف بایستم ودردداشتم (البته گاهی اوقات) این درد تا همین سن همراه من بود تا اینکه دوماه پیش یکدفعه این درد شروع شد و بعدش علائمی مانند سوزش ادرار و زرد شدن ادرار و درد لگن و درد مثانه و درد پهلوها در من ایجاد شد... به دکترمراجعه کردم اما تشخیص درستی ندادند در کشت ادرار هم به مقدار متوسطی باکتری نشون داد، سونو کلیه و مثانه دادم ولی چیزی نشون نداد بعضی دکترها هم میگن از اعصابمه... من خیلی کلافه هستم و خسته شدم خواهش میکنم راهی پیش روم بزارید
    ببخشیدزیاد شد ممنونم ?
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من هم مشکل جدی در آزمایش وسونو وجود ندارد با اینحال اگر علائم آزار دهنده هست توصیه می کنم سیستوسکپی هم انجام دهید احتمال عصبی بودن منشا علائم تان زیاد هست ولی با اینحال بهتر است بررسی کامل تری بشوید
  • تصویر کاربر صدیقه پنجشنبه ۳۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    از یک ماه پیش متوجه جرمهای عجیبو غریب توی ادرارم شدم سه هفته پیش متوجه خون توی ادرارم شدم و احساس زخمو سوزش هم شروع شد اواخر مدت ده روز مدام اسهال بودم که دو روز هست بهتره حالت تهوع هم دارم گهگداری که جریدا بیشتر شده پزشک زنان رفتم سنوگرافی وآزمایش خون و ادرار نوشت سنوگرافی عدم وجود سنگ در کلیه و مثانه بود ولی آزمایش ادرارم وجود خون نشون داده با توجه به توضیحات جناب دکتر جباری و چندین سایت دیگه به سرطان مثانه رسیدم پدرم کارش چاپ سیلک هست که از کودکی با رنگ و مواد کاریش در تماس بودم کار خودم هم از سال 92 دوخت محصولات چرم طبیعی هستآیا من سرطان مثانه دارم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۳۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      در مدارك ارسالي يالته اي به نفع تومور مثانه وجود ندارد با اينحال توصيه مي كنم سيتولوژي سه نوبته ادرار و سيستوسكپي نيز انجام دهيد.
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    از 2 ماه قبل نعوذ ندارم،تکرر ادرار دارم.درد در مثانه و بالای آلت تناسلی البته خفیف و هرازگاهی این درد رو دارم،درد کمر البته 12 سال قبل دیسک کمرم عمل کردم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      نبود نعوظ و تکرر ادرار می تواند علل متعددی داشته باشد از علل فکری و روانی گرفته تا علل جسمانی و عروقی و هورمونی و عصبی ( با توجه به سابقه ی دیسک کمر) لذا اگر مشکل تان جدی و آزار دهنده هست نیاز به معاینه و انجام تست های مربوطه می باشد
  • تصویر کاربر جواد یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید. مامان من تکرر ادار دارد و حجم مثانه اش کم شده است. دکتر به مامانم گفته که تزریق بوتاکس کنه. خواستم ازتون بپرسم که عمل تزریق مدت مشخصی دارد یا همیشگی خوب میشه؟ ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      معمولا برای مدت مشخصی می باشد و دائمی نیست ولی با اینحال بهتر است انجام دهند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر چند روزی بیضه سمت راستم همراه یا کشاله ران کمر دردخفیفی دارم و همچنین در ناحیه مثانه درضمن ورزش فوتسال انجام میدم سنم 46 ساله یه حالت سنگینی در بیضهام دارم ممنون میشم راهنمایی کنید از رشت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    سلام
    درخصوص سندرم کالمن تا سن 41 سالگی تستوسترن مصرف می کردم الان به مدت 6 ماه hmg+hcgهر هفته دو بار تزریق عضلانی دارم که در آزمایش میزان تستوسترن و fsh در رنج نرمال است اما lh کم است ودر آزمایش سمن اسپرم تولید نمی شود نظردکتر این است که بیضه تکامل نیافته وقادر به تولید اسپرم نیست چون دیر اقدام به درمان برای ناباروری نموده ام آیا به درمان با hcg+ hmg ادامه دهم یا روش دیگری هم وجود دارد
    کلومفین سیترات آیا موثر است
    اگر بیضه تکامل نیافته چرا تستوسترن تولید می کند امکان دارد با ادامه درمان اسپرم هم تولید کند
    در صورت امکان مفصل توضیح دهید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      به نظر من درمان را می توان ۱۲ تا۱۸ ماه ادامه داد

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر...۲۲ سالمه در بیضه سمت راست گاهی اوقات درد شدیدی داشتم در حدی که نمیشد اصلا لمس کردشون.سونوگرافی و آزمایش اسپرم هم دادم.در کشاله ران نیز یک برامدگی سفتی پدید اومده و
    دکتر احساس میکنم بیضه های کوچیکی دارم که از بعد روانی اذیتم میکنه.
    ممنون میشم ک نظری بدین.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      بیضه ها سایز مناسبی دارد ولی واریکوسل دارید و کمی شکل نرمال اسپرم  ها پایین تر از حد نرمال هست. بهتر است برای درمان به ارولوژیست مراجعه کنید شاید نیاز به جراحی باشد

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی