بیضه نزول نکرده

در این مقاله مطالعه می کنید:

تشخیص و درمان زود هنگام بیضه نزول نکرده به حفظ باروری و بهبود تشخیص زودهنگام بدخیمی بیضه کمک می کند. معاینه فیزیکی بیضه می تواند مشکل باشد، لذا در صورتی که نتوان بیضه را در کیسه بیضه لمس کرد حتما بایستی با ارولوژیست مشاوره شود. عدم اقدام درمانی فراتر از یک سال اول عمر توصیه نمی شود زیرا تاخیر در درمان، میزان موفقیت جراحی را کاهش می دهد و احتمالا باعث اختلال در روند تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) می شود. در شش ماهگی، بیماران مبتلا به بیضه نزول نکرده(Undescended testes or Cryptorchidism)باید توسط یک اورولوژیست برای تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گیرد. ارجاع زود هنگام به ارولوژیست برای بیضه های غیر قابل لمس دو طرفه در نوزاد یا برای هر کودک با بیماری هیپوسپادیاس (پائین بودن سوراخ خروج ادرار از محل طبیعی خود) و عدم نزول بیضه ها به صورت همزمان ضروری می باشد. درمان بیضه نزول نکرده بایستی بین سن شش ماه تا دو سال انجام شود که درمان شامل هورمون درمانی و یا درمان جراحی می باشد.

موفقیت درمان در هر دو نوع درمان بستگی به موقعیت بیضه ها در هنگام تشخیص دارد. اگرچه جراحی و orchiopexy (پائین آوردن بیضه) بیماران از ابتلا به بدخیمی بیضه محافظت نمی کند، اما این کار به تشخیص زود هنگام بدخیمی بیضه از طریق خودآزمایی بیضه (معاینه بیضه توسط خود) کمک می کند. نهان بیضگی، یا عدم نزول بیضه، معمولا در طی معاینه نوزاد تشخیص داده می شود. تشخیص این بیماری، شناسایی سندرم های همراه، ارزیابی تشخیصی مناسب و ارجاع به موقع برای درمان جراحی توسط اورولوژیست گام های مهمی در جلوگیری از عواقب نامطلوب است.

بیضه نزول نکرده

پیامدهای بیضه نزول نکرده

منطق درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه آن است. رایج ترین مشکلات در ارتباط با عدم نزول بیضه شامل تومور بیضه، ناباروری، تورشن بیضه (پیچ خوردن بیضه به دور طناب خود) و فتق مغبنی می باشد.

-سرطان بیضه

به خوبی اثبات شده است که در مردان با سابقه بیضه نزول نکرده نسبت به افراد عادی میزان بروز سرطان بیضه بالاتر از حد انتظار است. در حالی که احتمال میزان ابتلا به سرطان بیضه در گذشته احتمالا دست بالا تخمین زده شده است، بروز ابتلا به سرطان بیضه در میان مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده تقریبا یک در ۱۰۰۰ تا یک در ۲۵۰۰ می باشد. اگرچه خطر ابتلا نسبت به جمعیت عمومی به طور معنی داری بالاتر است (یک در ۱۰۰۰۰۰)، ولی این سطح از خطر باعث نمی شود تا به درمان های رادیکال، مانند حذف تمام بیضه داخل شکمی را روی بیاوریم.

حدود ۲۰ درصد از تومورهای بیضه در مردان با بیضه نزول نکرده یک طرفه، در بیضه سمت مقابل که به طور طبیعی نزول کرده است رخ می دهد؛ این یافته، از مخالفت با حذف بی رویه بیضه نزول نکرده پشتیبانی می کند. نهان بیضگی و سرطان بیضه نیز ممکن است تظاهراتی از اختلال ژنتیکی بیضه باشند، بنابراین،  بروز سرطان در بیضه نزول نکرده ممکن است به دلیل محل غیر طبیعی بیضه و نزول نکردن آن نباشد. اگر چه اثبات نشده است که orchiopexy و پائین آوردن بیضه با جراحی، خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش می دهد، ولی به سهولت تشخیص زود هنگام سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه کمک می کند.

خستگی در رابطه جنسی

-ناباروری

به عنوان یک گروه، مردانی که بیضه نزول نکرده داشته اند کاهش تعداد اسپرم، اسپرم با کیفیت پائین تر و میزان باروری پایین تری نسبت به مردان با بیضه ها نزول کرده نرمال داشته اند. احتمال ناباروری با نهان بیضگی دو طرفه و بالا بودن سن در زمان orchiopexy،(پائین آوردن بیضه با جراحی) افزایش می یابد. اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ممکن است تا حدی به علت زمینه ی ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد شود که خطر ابتلا به سرطان بیضه را نیز می تواند افزایش دهد. به همین دلیل، ممکن است اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) از طریق مداخله جراحی و پائین آوردن بیضه به طور کامل برگشت پذیر نباشد.

بر خلاف خطر ابتلا به سرطان بیضه، به نظر می رسد مزیت  orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) زود هنگام، حفظ باروری می باشد. از طریق بیوپسی بیضه در زمان orchiopexy ، نشان داده شده است که تراکم سلول های تولید کننده اسپرم(ژرم سل) با گذشت زمان کاهش می یابد، و این اتفاق از اوایل یک سالگی شروع می شود. به همین دلیل، درمان بیضه نزول نکرده از اوایل شش ماهگی توصیه می شود و بایستی قبل از سن دو سالگی حتما انجام شده باشد.

-پیچ خوردگی بیضه و فتق مغبنی

اگرچه شواهد کمی وجود دارد، ولی تصور می شود میزان بروز چرخش بیضه در بیضه های نزول نکرده بالاتر از بیضه های نزول کرده به داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) می باشد. پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده اغلب با بروز تومور بیضه همراه است، که احتمالا به دلیل افزایش وزن بیضه  و بهم ریختگی ابعاد آن می باشد. پیچ خوردگی بیضه داخل شکمی ممکن است به صورت درد حاد شکم  تظاهر کند.بیضه غیر قابل لمس در معاینه فیزیکی سرنخی برای تشخیص در این حالت است، اما اغلب چرخش بیضه تنها در زمان باز کردن و اکتشاف شکم تشخیص داده می شود. در صورت وجود فتق مغبنی همراه با بیضه نزول نکرده ، ترمیم فتق همزمان با orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) ضروری است.

علائم و آناتومی

اکثر بیضه های نزول نکرده در حال حاضر در بدو تولد بروز می کند. تا یک سوم نوزادان پسر زودرس و ۳ تا ۵ درصد از نوزادان پسر ترم (نوزادانی که به هنگام به دنیا آمده اند) با بیضه نزول نکرده متولد می شوند. در سه ماهگی، میزان بروز به ۰.۸ درصد کاهش می یابد، بین سه ماهگی و بزرگسالی، میزان بروز نهان بیضگی تغییر نمی کند. انتظار و عدم اقدام درمانی گزینه مناسبی نیست چرا که عدم نزول بیضه واقعی به ندرت خود به خود پس از سه ماهگی نزول می یابد. گهگاه، بیضه ها که در اوایل دوران کودکی در موقعیت کیسه بیضه (اسکروتوم) مشاهده شده است “صعود” کرده و در واقع به بیضه نزول نکرده تبدیل می شوند. در حالی که پزشکان در گذشته بر این باور بودند که این یافته ها نشان دهنده خطا در معاینه فیزیکی اولیه بوده است، ولی در حال حاضر صعود بیضه  پدیده ای است که به خوبی به اثبات رسیده است. این پدیده در کودکان بزرگتر رخ می دهد. صعود بیضه در کودکان بزرگتر احتمالا نشان دهنده بیضه نابجا است.

نهان بیضگی را بر اساس یافته های فیزیکی و یافته های حین عمل می توان طبقه بندی کرد: (۱) عدم نزول بیضه واقعی (شامل داخل شکمی، در ناحیه حلقه داخلی کانال مغبنی و بیضه داخل کانال مغبنی)، که در طول مسیر طبیعی نزول وجود دارد و یک gubernaculum نرمال؛ (۲) بیضه نابجا، که یک gubernacular غیر طبیعی دارد؛ و (۳) بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles، که در واقع بیضه نزول کرده است ولی به دلیل تحریک پذیری و انقباض عضلات طناب بیضه، بیضه مرتبا بالا می رود. مهم ترین دسته ای که هنگام معاینه فیزیکی بیضه بایستی تشخیص داده شد  بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles است، زیرا هیچ درمان هورمونی یا درمان جراحی برای این بیماری مورد نیاز نیست. در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از نوزادانی که با نهان بیضگی مراجعه می کنندحداقل یک بیضه غیر قابل لمس دارند. از طریق معاینه حین جراحی، در حدود نیمی از بیضه های غیر قابل لمس داخل شکمی بوده، در حالی که بقیه موارد بیضه غیر قابل لمس محو و ناپدید شده و یا تحلیل رفته اند. تصور می شود بیضه محو شده به دلیل چرخش داخل رحمی بیضه ایجاد می شود.

عکس بیضه نزول نکرده

درد بیضه

درد بیضه ممکن است در هر دو بیضه یا یکی از آنها احساس شود و بسته به دوره زمانی، می‌تواند شدید، نیمه‌شدید یا مزمن باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (35 امتیاز)
  • تصویر کاربر م.صمدی پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 501 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام-مردی هستم 35 ساله که از حدود 12 سال پیش سابقه وجود سنگهای ریز در کلیه چپم را دارم و هر یکی دو ماه در اندازه شن ریزه دفع میگردیده که مشکل خاصی با دفعش نداشتم و درد کمی موقع دفع دارم .ولی حدود دو سال هست که فشار ادرارم کم شده و وقتی به توالت میرم اول مقداری ادرار با فشار متوسط میاد و بعد قطع میشه و باز بعد از چند ثانیه با فشار کمتر و مقدار کمتر میاد و همینطور ادامه پیدا میکنه تا جایی که قطره قطره میشه.بعد از اینکه از سرویس خارج میشم هم به صورت قطره قطره ادرار خاج میشه و لباسم رو کثیف میکنه که البته بعضی مواقع تو طول روز هم قطره قطره ادرار چکه میکنه تو لباسم و اگر پس از تخلیه ادرار چند بار بلند بشم و بشینم یا بعد از یکی دو دقیقه دوباره برم سرویس مجدد ادرار تخلیه میشه یا اگر همون دفعه اول آخر کار به صورت جهشی ادرار کنم یعنی مثل موقعی که مثلا بعد از آمیزش جنسی منی خارج میشه باز هم ادرار میاد. آزمایش و سونو گرافی رفتم اندازه پروستات نرمال هست و پس از تخلیه مثانه ام 150 سی سی ادرار باقی مونده بود هیچ مشکل دیگه ای تو آزمایش خون و سونوگرافی نداشتم. به دستور پزشک دیگری یک بار دیگه هم سونوگرافی رفتم ولی این دفعه حدود یک دقیقه بعد از اینکه ادرارم تموم شد و از سرویس اومدم بیرون دوباره رفتم سرویس و ادرار کردم این دفعه مثانه پس از تخلیه 50 سی سی نشون داد . یک سری دارو بهم دادن که وقتی سرچ کردم مربوط به مثانه عصبی یا نوروژنیک بود یا کلا برای اعصاب بود ولی هیچ اثری نداشت . همچنین اکثر اوقات یک احساس درد خفیف زیر شکمم دارم که پس از ادرار کمتر میشه و البته همیشگی نیست . در ضمن کنترل گاز معده و مدفوع هم کمی مشکل دارم و باید بلافاصله تخلیه کنم و نگه داشتنش برام خیلی سخت هست و البته تولید گاز معده ام هم خیلی زیادتر از حد نرمال هست . ممنون میشم اگر راهنمایی بفرمایید باید چیکار کنم چون خیلی اذیت هستم مخصوصا از کثیف شدن لباسم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      با توجه به سابقه دفع سنگ به دفعات احتمال تنگي مجراي ادراري را هم بايستي در نظر داشت لذا توصيه مي كنم ابتدا عكس رنگي مجراي ادراري بگيريد و اگر نرمال بود در مرحله ي بعد تست يوروديناميك انجام دهيد.
  • تصویر کاربر زیبا جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    Ziba: میرمحمد: سلام آقای دکتر من خانمی 35 ساعت هستم حدود 8 ماه قبل به صورت تصادفی در سونوگرافی توده ای در مثانه ام مشاهده شد همان زمان دکتر TURانجام داد نتیجه ی پاتولوژیcystitis glandularis گزارش شد پزشک معالج فقط داروی کوتریموکسازول تجویز کرد بعد از سه ماه از TURدر سونوگرافی دوباره توده مشاهده شد. نمیدانم آیا TURدرست صورت نگرفته یا توده دوباره عود کرده است حالا سئوالم این است که آیا باید دوباره TURانجام دهم یا با سیستوسکوپی و بدون نیاز به بیهوشی امکان کنترل وجود دارد وآیا در صورت TURامکان عود مجدد وجود دارد آیا این توده جزو کانسر های مثانه محسوب می شود وتاخیر در درمان خطرناک است یا خیر ضمنا آزمایش NMP22انجام دادم و پاسخ منفی بوده و سوزش یا تکرر ادرار ندارم خون قابل رویت در ادرار هم ندارم از بابت تصدیع اوقات شریف پوزش می طلبم .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      بايستي مجدد TUR انجام دهيد اين توده خوش خيم هست اما استعداد به بدخيمي دارد. احتمال عود دارد وبايستي پيگيري كنيد.
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 43352 مشاهده پرسش
    سلام من بیمار بودم و الان سالمم.
    من هم همیشه بعد از ادرار ، با اینکه چندین بار استبرا میکردم و بشین پاشو میرفتم و ورزش کگل انجام میدادم و ...
    باز وقتی از دستشویی بلند میشدم و کمی راه میرفتم دو الی سه قطره از من خارج میشد تا جاییکه ماه ها تمام زندگی ام را مخدوش کرده بود . (البته این شرایط فقط بعد از بیرون آمدن از دستشویی بود) حتی درست راه رفتن بعد از دستشویی را هم از من گرفته بود(اگر عادی راه میرفتم ، فشار به مجاری ادرار میامد و قطره هایی که سعی میکردم نگه دارم خارج میشد).
    اگه شرایط شما عین شرایط من هست این راه حل را امتحان کنید:
    این طرز فکر که اگه مایعی که بعدش خارج میشه کش بیاد ، پاکه . کش نیاد ، نجسه . و هزار طرز فکر من دراوردی را دور بریز . ببین پزشک متخصص و عالم دین چی میگه.
    فقیه میگه بعد از استبرا هر آبی اومد بیرون پاکه (درصورتیکه مریض نباشی)
    پس برو پیش دو الی سه تا دکتر متخصص و مشورت بگیر ، ببین مریض هستی یا نه.
    با کمال تعجب و ناباوری اصلا مریض نبودم و درمان من این بود که بهش فکر نکنم.
    وقتی دکتر بهم گفت باور کن نجس نیست ، همون شب دیگه هیچ قطره ای بیرون نیومد.
    امثال این درمان ها را بار ها تجربه کردم بعنوان مثال معده ام پریشان بود و حالم بد میشد دکتر گفت عصبی هست و بهش فکر نکن . و یا قلبم درد میکرد دکتر گفت بهش فکر نکن ، وقتی درموردش فکر نکردم و به آن محل نگذاشتم خوب شدم.
    خیلی از مریضی ها عصبی هست پس همیشه خوب فکر کنیم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون از ارائه ي تجربيات خوب تان.
  • تصویر کاربر حسن چهارشنبه ۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام دکتر پسری هستم 20 ساله که نزدیک به چهار سال است مشکل خون در انتهای ادرار به همراه سوزش دارم و این که اگر ادرار کنم و تا یکی دوساعت بعد از آن منی از من خارج شود خروج منی هم با سوزش است .که با چند بار مراجعه به دکتر وانجام سنوگرافی و آزمایش ادرار چیزی مشخص نشد .تا این که پیش دکتری جدید رفتم و ایشان گفتند مشکل از گردن مثانه است و گفتند تقریبا غیرقابل درمان است دکتر به تازه گی ده روزی هست حجم خون در انتهای ادرار از یک قطره به طور ناگهان به چندین قطره رسیده .(درخون لخته های کوچک نیز از ابتدا بود و هست)دکتر میخواستم ببینم آیا واقعا این بیماری غیر قابل درمان است میخواهم اگر واقعا راه درمانی هست از شهرمان(مشهد) برای ویزیت پیش شما بیایم. و سوال دوم آیا برای این تغییر میزان خون باید به پزشک مراجعه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      نیازی به مراجعه به تهران نیست. توصیه می کنم با مراجعه به پزشک و به منظور بررسی بیشتر عکس رنگی از مجرای ادراری بگیرید و در نهایت سیستوسکپی هم انجام دهید
  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 9131 مشاهده پرسش
    سونوگرافی مثانه را حاوی اینترنال اکوی فراوان نشان می دهد که می تواند مطرح کننده pus یا blood یا دبری باشد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۹ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      البته شرح حال و علائم شما هم برای اظهار نظر خیلی مهم هست ولی با توجه به اینکه در آزمایش ادرار شما شواهدی به نفع خون و عفونت و چرک نیست لذا یافته های گزارش شده در سونوگرافی ارزشی ندارند . توصیه می کنم آب زیاد بنوشید و ازطریق پزشک معالج تان پیگیری کنید.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر چند روزی بیضه سمت راستم همراه یا کشاله ران کمر دردخفیفی دارم و همچنین در ناحیه مثانه درضمن ورزش فوتسال انجام میدم سنم 46 ساله یه حالت سنگینی در بیضهام دارم ممنون میشم راهنمایی کنید از رشت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۱ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    سلام
    درخصوص سندرم کالمن تا سن 41 سالگی تستوسترن مصرف می کردم الان به مدت 6 ماه hmg+hcgهر هفته دو بار تزریق عضلانی دارم که در آزمایش میزان تستوسترن و fsh در رنج نرمال است اما lh کم است ودر آزمایش سمن اسپرم تولید نمی شود نظردکتر این است که بیضه تکامل نیافته وقادر به تولید اسپرم نیست چون دیر اقدام به درمان برای ناباروری نموده ام آیا به درمان با hcg+ hmg ادامه دهم یا روش دیگری هم وجود دارد
    کلومفین سیترات آیا موثر است
    اگر بیضه تکامل نیافته چرا تستوسترن تولید می کند امکان دارد با ادامه درمان اسپرم هم تولید کند
    در صورت امکان مفصل توضیح دهید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      به نظر من درمان را می توان ۱۲ تا۱۸ ماه ادامه داد

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر...۲۲ سالمه در بیضه سمت راست گاهی اوقات درد شدیدی داشتم در حدی که نمیشد اصلا لمس کردشون.سونوگرافی و آزمایش اسپرم هم دادم.در کشاله ران نیز یک برامدگی سفتی پدید اومده و
    دکتر احساس میکنم بیضه های کوچیکی دارم که از بعد روانی اذیتم میکنه.
    ممنون میشم ک نظری بدین.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      بیضه ها سایز مناسبی دارد ولی واریکوسل دارید و کمی شکل نرمال اسپرم  ها پایین تر از حد نرمال هست. بهتر است برای درمان به ارولوژیست مراجعه کنید شاید نیاز به جراحی باشد

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی