واکسن ها در سراسر جهان یکی از کارآمد ترین و ثابت شده ترین روش های پیشگیری از ابتلا به ویروس های مختلف هستند. به همین خاطر است که واکسیناسیون در برابر بیماری های مختلف، از همان زمان کودکی برای افراد انجام می شود. در این مقاله قصد داریم درباره واکسن پاپیلوگارد که محصول کشور ایران است و مورد تایید سازمان بهداشت نیز می باشد توضیح دهیم. با ما همراه باشید تا بیشتر درباره تاثیرات این واکسن اطلاعات کسب کنید.
مختصری درباره واکسن پاپیلوگارد
واکسن پاپیلوگارد محصول کشور ایران است که به منظور ایمن سازی افراد در برابر ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی تولید شده است. این واکسن دو ظرفیتی تنها قادر است تیپ ۱۶ و ۱۸ این ویروس را پوشش دهد و افراد را از ابتلا به آن مصون نگه دارد. واکسن ها معمولا حاوی ویروس کشته شده و یا ضعیف شده بیماری ها هستند، اما واکسن پاپیلوگارد دارای ذرات شبیه به ویروس HPV می باشد. مطالعات گسترده بر روی زنان نشان می دهد که این واکسن هیچ گونه عوارض جانبی نداشته و بدن افراد پذیرای این واکسن می باشد.
ویروس پاپیلومای انسانی
ویروس پاپیلومای انسانی از طریق تماس پوستی در روابط جنسی، به افراد منتقل می شود. بنابراین یکی از شایع ترین ویروس های شناخته شده در برقراری روابط جنسی به شمار می آید. زگیل تناسلی، سرطان دهانه مقعد و سرطان دهانه رحم از جمله بیماری هایی هستند که توسط این ویروس به وجود می آیند. اگر فردی به تیپ ۱۶ و ۱۸ ویروس HPV مبتلا گردد و درمان های لازم را برای از بین بردن ویروس انجام ندهد، احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم در او بسیار زیاد است.
به همین دلیل است که جامعه هدف این واکسن، عموما خانم ها می باشد. از راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس اچ پی وی می توان به زدن واکسن در سنین کودکی و نوجوانی، داشتن روابط جنسی ایمن و سالم، عدم مصرف دخانیات و چک آپ مرتب بدن اشاره کرد.
زمان های تزریق واکسن پاپیلوگارد
در دخترانی که تا قبل از ۱۵ سالگی واکسن را دریافت می نمایند، تنها ۲ دوز تزریق می شود که دوز دوم ۵ ماه پس از اولین تزریق انجام می گردد. بعد از ۱۵ سالگی دوره زدن واکسن شامل سه مرحله در سه دوز خواهد بود. بدین ترتیب که دوز دوم یک ماه پس از تزریق دوز اول و دوز سوم ۶ ماه پس از دوز دوم انجام می شود. توصیه می شود که دختران از سن ۱۳ الی ۱۵ سالگی این واکسن را دریافت نمایند و بهتر است همه دختران تا قبل از ۲۶ سالگی واکسنیه شوند. در موارد بعدی که شامل خانم های ۲۶ تا ۴۵ سال می شود، بهتر است با مشورت پزشک برای زدن واکسن اقدام کنند.
موارد احتیاط واکسن پاپیلوگارد
هر چند که بر روی کارآمدی واکسن پاپیلوگارد مطالعات بسیاری انجام شده است، موارد خاصی هم وجود دارد که زدن واکسن در آن شرایط توصیه نمی شود. به عنوان مثال، زدن هر گونه واکسن پاپیلوگارد برای زنان باردار ممنوع است. افراد با سیستم ایمنی ضعیف نیز بهتر است قبل از زدن واکسن، بررسی های لازم را انجام داده و یا سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنند تا تاثیرات لازم بر روی بدن آن ها گذاشته شود. افرادی هم که به هر دلیلی پس از زدن دوز اولیه واکسن، به آن حساسیت بسیار شدید نشان دادند نیز از ادامه انجام مراحل بعدی واکسن پاپیلوگارد منع می شوند.