یکی از مشکلات شایع در مردان که به دنبال بالا رفتن سن ایجاد می شود، بزرگ شدن غده پروستات است. سوالی که معمولا مطرح می شود این است که آیا سیر و پیاز برای پروستات ضرر دارد؟ مطالعات جدید نشان می دهد که مصرف سیر و پیاز، خطر ابتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) را کاهش می دهد. هایپرپلازی خوش خیم پروستات به معنی بزرگ شدن غیر سرطانی غده پروستات می باشد. وقتی غده پروستات بزرگ می شود، بر لوله های ادراری فشار می آورد و باعث کند شدن جریان خروج ادرار از مثانه می شود. به همین دلیل، یکی از علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات، تکرر ادرار می باشد. اختلال خواب نیز یکی دیگر از مشکلات شایع در مردان مبتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات است. اما این بیماری می تواند منجر به مشکلات جدی تری از جمله احساس نیاز شدید و دردناک برای دفع ادرار و همچنین عفونت های مکرر ادراری شود.
برخی شواهد نشان می دهد که داشتن رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه ها و مواد غذایی حاوی سویا، می تواند از ابتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات پیشگیری کند. همچنین، مصرف بیش از حد لبنیات ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری شود. مصرف سیر و پیاز، فوایدی همچون کمک به بدن در مبارزه با عفونت ها و پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و برخی سرطان ها دارد. برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف سیر، می تواند احتمال بروز هایپرپلازی خوش خیم پروستات را نیز کاهش دهد.
مطالعاتی جدیدی که رژیم غذایی مردان مبتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات و مردان سالم را مورد بررسی قرار داده، نشان می دهد که احتمال ابتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات، در مردانی که در هفته چهار بار یا بیشتر پیاز میخورند، حدودا ۵۹ درصد کمتر از مردانی است که در رژیم غذایی خود از پیاز استفاده نمی کنند. همچنین، در این بررسی ها مشخص شد که مصرف سیر نیز می تواند در پیشگیری از ابتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات نقش مهمی داشته باشد. به طوری که مصرف سیر، شانس ابتلا به این بیماری را حدودا ۲۸ درصد کاهش می دهد. برخی از داروها و همچنین مکمل های گیاهی نخل اره ای، برای درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات استفاده می شوند. این داروها سطح هورمون هایی که در پیشرفت بیماری نقش دارند را کاهش داده و از این طریق، به پیشگیری و بهبود این بیماری کمک می کنند.
یکی از موادی که برای ساخت این هورمون ها استفاده می شود، کلسترول است. مصرف سیر می تواند از تولید کلسترول و در نتیجه ساخت این هورمون ها جلوگیری کند. علاوه بر این، پیاز و سیر حاوی آنتی اکسیدان ها، آنزیم ها و سایر ترکیبات گیاهی هستند که می توانند برای غده پروستات مفید باشند. به دنبال مطالعات انجام شده در این زمینه، محققان به این نتایج دست یافتند که داشتن رژیم غذایی سرشار از سیر و پیاز می تواند تاثیر مطلوبی بر شانس ابتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات داشته باشد. علائم و مشکلات ناشی از هایپرپلازی خوش خیم پروستات، بر بسیاری از مبتلایان به این بیماری تأثیرات منفی دارد و میتواند کیفیت زندگی این افراد را به طور چشمگیری کاهش دهد. برای پیشگیری و کاهش احتمال ابتلا به این بیماری و مشکلات ناشی از آن، مصرف سیر و پیاز یکی از روش های ایمن، راحت و ارزان می باشد.