در مورد بیماری سیفلیس چه می دانید؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیماری سیفلیس یا سفلیس یک عفونت مقاربتی (STI) است که با دارو درمان می شود. در صورتی که سیفلیس درمان نشود، مشکلات جدی ای برای سلامتی فرد ایجاد می کند. برای کاهش خطر ابتلا به عفونت، می بایست همیشه در طول رابطه ی جنسی از کاندوم استفاده کرد.

سیفلیس چیست؟

سیفلیس یک عفونت مقاربتی (STI) است که در صورت داشتن رابطه ی جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با فردی که به این عفونت مبتلا است، انتقال پیدا می کند. عامل سیفلیس، باکتری است و از داروی آنتی بیوتیک برای درمان این عفونت استفاده می شود. سیفلیس درمان نشده می تواند منجر به مشکلات جدی برای سلامتی از جمله نابینایی و آسیب به مغز، قلب، چشم ها و سیستم عصبی شود.

میزان شیوع بیماری سیفلیس چه قدر است؟

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۳۴.۰۰۰ مورد سیفلیس وجود داشته است. این عفونت در مردان و افرادی که در بدو تولد جنسیت مرد به آن ها نسبت داده شده است (AMAB)، شایع تر است. مردان همجنسگرا (MSM) بیشتر از هر گروه دیگری به سیفلیس مبتلا می شوند.

سیفلیس چیست؟

چه کسانی ممکن است به سیفلیس مبتلا شوند؟

هر کسی که از نظر جنسی فعال باشد ممکن است به سیفلیس مبتلا شود، اما با وجود موارد زیر خطر ابتلا به آن بیشتر خواهد بود:

  • داشتن رابطه ی جنسی محافظت نشده، به خصوص با چند نفر متفاوت
  • رابطه ی جنسی مرد با مرد
  • ابتلا داشتن فرد به HIV
  • برقراری رابطه ی جنسی با شخص مبتلا به سیفلیس
  • ابتلا به STI های دیگر مانند کلامیدیا، سوزاک یا تبخال.

علائم سیفلیس چیست؟

علائم بیماری سیفلیس نسبت به مرحله ی عفونت، متفاوت هستند. در مراحل اولیه یعنی هنگامی که به احتمال زیاد فرد متوجه علائم خود می شود، بیشترین میزان سرایت وجود دارد. در مرحله (استیج) اول، یک یا چند زخم در اندام تناسلی بیمار ایجاد خواهد شد که ممکن است متوجه آن نشود یا آن را با جوش یا ضایعات پوستی دیگری اشتباه بگیرد.

در مرحله ی دوم، بیمار ممکن است دچار بثورات پوستی شده و علائمی شبیه آنفولانزا مانند خستگی، تب، گلودرد و دردهای عضلانی را تجربه کند. از مرحله ی دوم به بعد (مرحله ی نهفته)، علائم سیفلیس پنهان خواهند بود. آشکار نبودن علائم به این معنی نیست که عفونت از بین رفته است. تنها چیزی که عفونت را درمان و از پیشرفت آن جلوگیری می کند، درمان با دارو است.

علت سیفلیس چیست؟

علت بروز سیفلیس، باکتری ترپونما پالیدوم است. این باکتری از طریق رابطه ی جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با فرد مبتلا سرایت می کند و می تواند از طریق مقعد، واژن، آلت تناسلی، دهان یا پوست بریده شده وارد بدن افراد شود. باکتری ترپونما پالیدوم تا زمانی که به اندام های خاصی آسیب برساند، در کل بدن پخش خواهد شد.

مشکل نعوظ در جوانی

آیا سیفلیس می تواند در دوران بارداری مشکلی ایجاد کند؟

بله. در صورتی که فرد باردار تحت درمان قرار نگرفته باشد، ممکن است عفونت را به فرزند خود منتقل کند. تا ۴۰ درصد از نوزادانی که از افراد مبتلا به سیفلیس درمان نشده به دنیا می آیند، در اثر این عفونت می میرند. شایع ترین سرایت عفونت از مادر به کودک، در زمان بارداری است. با این حال اگر کودک مستقیماً با زخم سیفلیس در واژن مادر تماس داشته باشد، ممکن است در حین زایمان نیز این عفونت انتقال پیدا کند. در صورتی که نوزاد با سیفلیس متولد شود، به آن سیفلیس مادرزادی می گویند.

سیفلیس در دوران بارداری می تواند باعث ایجاد موارد زیر نیز بشود:

  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • وزن کم نوزاد هنگام تولد (کمتر از ۲.۵ کیلوگرم)
  • مشکلات مربوط به بند ناف
  • مرده زایی
  • مرگ در ۲۸ روز اول زندگی (تنها در صورتی رخ می دهد که فرد برای سیفلیس تحت درمان قرار نگیرد.)

این عوارض احتمالی بر اهمیت معاینه ها و انجام آزمایش های STI در دوران بارداری صحه می گذارند. درمان تا قبل از هفته ی ۲۶ بارداری بیشترین اثرگذاری را خواهد داشت.

سیفلیس چه خطراتی برای سلامتی فرد دارد؟

در صورت که فرد مبتلا تحت درمان قرار نگیرد و سیفلیس تا آخرین مرحله ی عفونت پیشرفت کند، در معرض خطر عوارض کشنده ای خواهد بود. آسیب سیفلیس با گذشت زمان بدتر می شود و به همین دلیل است که درمان فوری آن اهمیت زیادی دارد. سیفلیس درمان نشده می تواند باعث نابینایی و فلجی شده و منجر به مشکلاتی در قلب، مغز، نخاع و سایر اندام های فرد شود.

سیفلیس چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک سوالاتی در مورد سابقه ی جنسی فرد مانند این که آیا رابطه جنسی ایمن داشته است یا خیر، می پرسد و شخص حتماً باید سوالات او را با صداقت کامل جواب دهد. پزشک می تواند به ارزیابی میزان خطر ابتلا کمک کرده و انجام آزمایش هایی برای سایر بیماری های مقاربتی را تجویز کند.

برای آزمایش سیفلیس، پزشک فرد را معاینه کرده و برای بررسی علائم عفونت از او نمونه ی خون می گیرد. همچنین ممکن است مقداری مایع یا تکه ی کوچکی از پوست را از زخم سیفلیس برداشته و آن را زیر میکروسکوپ بررسی کند. تنها راه برای اطمینان از ابتلا به سیفلیس، مراجعه به پزشک و انجام تست های آزمایشگاهی است.

درد سنگ کلیه

سیفلیس چگونه درمان می شود؟

سیفلیس با مصرف آنتی بیوتیک درمان می شود. آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که برای درمان عفونت های باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرند. پنی سیلین رایج ترین داروی مورد استفاده برای سیفلیس است. مقدار و مدت زمان مصرف دارو به مرحله و علائم سیفلیس در فرد بستگی دارد. دوره ی مصرف آنتی بیوتیک حتی در صورتی که زخم یا جوش از بین برود نیز باید کامل شود. فرد مبتلا حتماً بایستی با تمامی افرادی که طی دو سال گذشته رابطه ی جنسی داشته است تماس گرفته و به آن ها بگوید که باید آزمایش شوند.

پزشک پس از درمان سیفلیس، خون را آزمایش می کند تا مطمئن شود که عفونت از بین رفته است. هر کسی ممکن است پس از درمان نیز مجدداً به سیفلیس مبتلا شود، بنابراین در هر صورت باید رابطه ی جنسی امن برقرار کرد و در صورت افزایش خطر ابتلا به سیفلیس، به طور منظم آزمایش داد.

چگونه می توان خطر ابتلا به سیفلیس را کاهش داد؟

تنها راه پیشگیری از سیفلیس (و سایر بیماری های مقاربتی) پرهیز از رابطه ی جنسی است. افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، می توانند با استفاده ی مداوم از کاندوم عادی یا دهانی خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهند. استفاده ی صحیح از کاندوم برای کاهش احتمال ابتلا به عفونت بسیار مهم است.

می توان از شریک های جنسی خود در مورد سابقه و آزمایش های عفونت های مقاربتی آن ها سوال پرسید. هر دو طرف مبتلا باید درمان شوند در غیر این صورت ممکن است پس از درمان نیز دوباره یکدیگر را آلوده کنند.

چگونه می توان از خود مراقبت کرد؟

سیفلیس و سایر عفونت های مقاربتی مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد می کنند. آن ها نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارند. بلافاصله بعد از تشخیص، باید درمان بیماری کامل شود تا عفونت گسترش پیدا نکند. کارهای دیگری که باید انجام داد عبارتند از:

  • اطلاع دادن به همه ی شرکای جنسی قبلی و کنونی
  • داشتن رابطه ی جنسی امن با استفاده از کاندوم یا دنتال دم
  • آزمایش منظم برای سیفلیس و سایر عفونت های مقاربتی
  • به حداقل رساندن تعداد شریک های جنسی
  • پرسیدن از پارتنرهای جدید در مورد سابقه ی جنسی آن ها

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت داشتن زخم یا بثورات پوستی در ناحیه ی تناسلی یا دهان، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمود. پزشک می تواند فرد را برای سیفلیس مورد آزمایش قرار دهد و در صورت ابتلا به عفونت، درمان را آغاز کند. هر چه درمان زودتر شروع شود، احتمال بروز عوارض بلند مدت کمتر می شود.

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.2/5 - (5 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فرانک یکشنبه ۳۱ مرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر دو سال هست که در ناحیه کشاله ی ران خارش دارم بدون علامت دیگری و در واژن هم احساس خارش شدید و همراه با کمی ترشح سفید و پرزهای ریز قرمز داخل لبه های واژن با خارش زیاد آن پرز ها 1_آیا این ها علامت زگیل است یا بیماری دیگری 2_برای اینکه مطمئن بشم دچار زگیل هستم چه آزمایشی بدهم آیا در آزمایش خون مشخص میشود؟3_آیا زگیل تناسلی مساوی با سرطان است؟ با سپاس از صبر و حوصله ی شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳۱ مرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      1_آیا این ها علامت زگیل است یا بیماری دیگری ..................بدون معاینه نمی توان نظر داد
      2_برای اینکه مطمئن بشم دچار زگیل هستم چه آزمایشی بدهم ....................تست pcr hc qhduhj la;,;
      آیا در آزمایش خون مشخص میشود؟.................................خیر
      3_آیا زگیل تناسلی مساوی با سرطان است؟ .......................به هیچ وجه
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۰ خرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من قبلا سوال رو ارسال کرده بودم که عکس اپلود نشده بود
    مشکل من اینه که یه سری برجستگیهایی روی التم از پارسال ایجاد شده که ابتدا دوتا دونه کوچیک بود و سپس تعدادشون افزایش پیدا کرد. این برجستگی ها ملتهب نیستن درد و سوزش و خارش هم ندارند. کلا تا الان مشکلی ایجاد نکردند ولی با توجه به این که تعدادشون زیاد شده نگران شدم
    من 15 سالمه رابطه هم نداشتم. بهداشت هم رعایت میکنم شدید.ولی قبل از به وجود اومدن دونه ها یه بار استخر رفتم ممکنه به خاطر اون باشه
    لطفا کمک کنید که شدیدا نگران شدم
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۰ خرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      این ضایعات یک التهاب پوستی بی خطر هست به نام لیکن پلان و با احتمال کمتر اگزما و با داروهای موضعی بتدریج برطرف می شود. بهتر است از صابون برای شستن این ناحیه استفاده نکنید و بجاش شامپو بچه استفاد کنید
  • تصویر کاربر ايناز پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام دكتر ،
    من ٣٤ سالمه، سال ٨٦ دوبار زگيل داشتم و سوزوندم، ديگه مشكلي نداشتم تا اينكه تقريبا يه ساله كه متوجه شدم از پايين واژنم، يه رشته هاييمثل گوشت اضافه اويزونه، البته اهميت ندادم ولي واسه چكاپ رفتم دكتر، دكتر گفت چيز مهمي نيست و بخاطر سكس لبه هاي پرده اينجوري ميشه، حتي از مايش پاپ اسمير و سونوگرافي واژينال هم انجام دادم موردي تداشتم، البته فكر نميكردم زگيل تناسلي مشكل حادي باشه، الان چند روزه كه خيلي تصادفي متوجه شدم ويروس خطرناكيه، ميخوام بدونم حتي اگه دكتر هم تشخيص درست نداده باشه، پاپ اسمير جواب حتمي نميده؟ و ايا به نظر شما طبق عكسي كه واستون ميفرستم، اين زگيله يا همون گوشتهاي اضافيه كه در اثر سكس اينجوري شده؟ اگه هم زگيله، بنظر شما نوع بيخطره يا پرخطر؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      با سلام و تبریک سال نو
      خیلی به زگیل نمی خورد ولی با توجه به سابقه قبلی زگیل تناسلی توصیه می کنم از یکی از ضایعات نمونه گیری و آزمایش دهید اگر هم زگیل باشد معمولا نوع کم خطر هست
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    دکتر من مدتهاست که آلتم سفت نمیشه و و دیر بلند میشه و اگرم میشه زود شل میشه رفتم آزمایش هورمونی دادم تستوسترونم پایین بود نمیدونم علت این پایینی چیه؟ ایا علت این ناتوانی من همین کمی تستوسترونه؟ چکار کنم؟ چه دارویی مصرف کنم؟ علتش چیه؟ ممنون میشم کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      قبل از هر چیزی آزمایش خود را تکرار کنید
  • تصویر کاربر امیری یکشنبه ۴ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    با عرض سلام پسر من حدودا چهارده سال دارد (وزن 46/5 و قد 156) و هنوز هم بالغ نشده است اندازه آلت او در حالت نرمال حدود 3/2-3 سانتی متر است به نظر شما اندازه آلت او نرمال است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۴ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سایز آلت در حالت کشیده یا نعوظ ملاک است نه در حالت شل ضمن اینکه هن.ز بلوغ شان شروع نشده است
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر