بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر عباس شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1163 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    من واریکوسل دو طرفه دارم وساکن شهرستان هستم اینجام دو تا متخصص کلیه هستش که به دوتاشون مراجعه کردم یکیشون میگه من فقط سمت چپ رو عمل میکنم وبه سمت راست کار خاصی نداریم ... دکتر دیگه هم که خیلی تعریفش رو میکنن حتی منو معاینه هم نکرد فقط از روی جواب سونوگرافی تشخیص داد که واریکوسل دو طرفه دارم .... الان من نکرانم اگه سمت چپ رو عمل کنه در اینده مشکلی پیش بیاد و منجر به عقیمی بشه !! ممنون میشم راهنماییم کنین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      ابتدا بایستی آزمایش اسپرم انجام دهید
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 363 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    خسته نباشید. آقای دکتر من وقتی که خودارضایی میکنم، تا چند روز بیضه ی چپم درد میکنه. دردش هم زیاد نیست.فقط میشه در موردش گفت که حس میکنم یکم درد میگیره که بعد چند ثانیه خوب میشه دوباره چند ساعت یا چند دقه بعد خوب میشه.
    آیا این بیماری واریکوسله؟

    یه سوال دیگه آقای دکتر. شما اطلاع دارید که چند وقت بعد از انجام سکس، اگر آزمایش بدم میتونم از نتیجه ی آزمایش برای اطمینان از داشتن ایدز یا بیماری دیگه ای مطمئن بشم؟

    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      آیا این بیماری واریکوسله؟................خیر
      شما اطلاع دارید که چند وقت بعد از انجام سکس، اگر آزمایش بدم میتونم از نتیجه ی آزمایش برای اطمینان از داشتن ایدز یا بیماری دیگه ای مطمئن بشم؟............ بستگی به نوع ازمایش دارد ولی در بعضی منابع 6 هفته را ذکر کرده اند
  • تصویر کاربر کوروش دوشنبه ۱۷ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.خسته نباشید..
    من۱۸سال ونیم سن دارم قدم۱۷۴ وزنم ۶۵ک هست.من خیلی خودارضایی میکنم واصلا نمیتونم جلوی خودما بگیرم وتاحالا هم هیچگونه رابطه ی جنسی نداشتم..اندازه ی الت تناسلی من درحالت معمولبین۴تا۵س هست ودرحالت بزرگ بین ۱۱تا۱۲س هست.قطراون کمه..وخیلی هم زودانزال هستم درحد۱تا۲دقیقه انزال میشم.چندتا سوال داشتم ازتون…
    ۱٫اندازه ی التن تناسلی من نرمال هست؟
    ۲٫خودارضای تاثیری دررشدالت تناسلی داره(بزرگتریاکوچک ترمیشه؟)تاثیردر زودانزالی چطور؟
    ۳٫بعدازازدواج وعمل سکس اندازه ی الت تناسلی بزرگترمیشه؟زودانزالی رفع خواهدشد؟
    ۴٫باافزایش سن اندازه وقطرالت تناسلی وزودانزالی رفع میشه؟
    ۵٫راهکاری برای خودارضایی دارین؟داروی گیاهیی برای زودانزالی هست؟
    خیلی ممنون وقعاسپاس گذارم…
    1. تصویر کاربر کوروش دوشنبه ۱۷ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام آقای دکتر عزیز
      میشه لطفا جواب سوالاتی که دو یا سه روزه پرسیدم رو بدید.
      ممنون
  • تصویر کاربر احسان شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    با سلام من میخواهم طول آلت تناسلی ام رو افزایش بدم یک هفته هست روش پنیمور رو انجام میدم با ژل لوبریکانت . میخواستم ببینم نتیجه ای دارد ؟ عوارض چطور؟
    با تشکر فراوان از سایت خوبتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      پنیمور تاثیر چندانی ندارد و اگر کشش بیش از حد وارد شود مضر هم می باشد
  • تصویر کاربر Milad یکشنبه ۱۶ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 518 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    جناب دکترمن میلاد هستم 17ساله
    من در هنگام انجام معاینه متوجه رگ های اضافی در قسمت بیضه ی چپ احساس کردم
    و کمی اساس درد ولی و قتی معاینه را(هنگام چرخاندن بیضه)انجام میدادم دردی و جود نداشت و گمان میکنم درد از همان رگ های اضا فی بوده؟
    لطفا پاسخ دهیدبسیار مهم است
    و باتوجه به اینکه نمی دانستم کدام مو ضوع را انتخاب کنم خود ار ضایی را انتخاب کردم
    باتشکر از سایت خوبتون.
    1. تصویر کاربر Milad شنبه ۱۵ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      و بله این احساس درد پس از چند دقیقه خوب شد و نا گفته نماند که قبلش در هنگام خود ارضایی بودم و مثانه ام درد گرفت و بعد احساس درد را کردم و نا گفته نماند که فکر کنم این رگ های اضافی به که گمان میکمن اضافی است از چند وقت پیش بود
    2. تصویر کاربر Milad یکشنبه ۱۶ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      و بله امروز که از خواب بلند شدم متوجه توده ای کوچک و متصل شده به بیضه ها شدم و خبری از رگ های اضافی هم نبود
    3. تصویر کاربر Milad یکشنبه ۱۶ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      و بله پس از یکبار دیگر معاینه شکی در من به و جود آمد با توجه به این که در بیضه ی راست یک اپیدم وجود داشت در سمت چپ نیز گمان میبرم که یک اپیدم باشد ولی چیزی که من شک کردم بزرگی اپیدم سمت چپ نسبت به اپیدم سمت راست بود این طبق آخرین معاینه توسط خودمن بود تورو خدا جواب بدین ازط نگرانی دارم میمیرم و دیگر از آن رگ های اضا فی خبری نبود
      و بعضی اوقات بیضهی سمت راستم منبسط و بیضه ی سمت چپم منبسط شده علت چیست
      با تشکر از شما و سایت خوبتون
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 600 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 628 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط