بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر م چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    حدود 6سال ازدواج کردم، از همون ابتدا روی الت همسرم زایده هایی به شکل زگیل وجود داشت، چند وقت پیش به متخصص پوست مراجعه کرد، تشخیص زگیل تناسلی دادن، و فریز کرد منم تست اچ پی وی رو دادم جواب منفی بود، الان میخواستم بدونم با منفی بودن تست من، پس میشه گفت همسرم زگیل تناسلی نداره، اگه نیست چه موارد مشابهی وجود داره؟ خیلی متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      در مورد همسرتان هم توصیه می شود توسط متخصص زنان معاینه و تست دهند برای خودتان هم گئشت اضافه زمان ختنه و غدد سباسه از موارد مشابه می باشند
  • تصویر کاربر محسن یکشنبه ۱۰ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 6908 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر و تشکر از وقت شما

    دکتر من یه مشکلی برام پیش اومده یا الان حساس شدم و متوجه شدم اونم اینه که تقریبا در همه موا. و راستی جناب دکتر یا اغلب اوقات سر التم به مقدار کمی که بعضا حتی از سر ان خارج هم نمیشود رطوبت ادراری وجود دارد (تاکید میکنم رطوبت ادراری ) نه انواع دیگر رطوبت ها ؛ ولی میزان ان کم است و با شستشو مثلا مثل دوش گرفتن و یا طهارت اب ریخت روی الت همیشه کمی ترشح ادرار وجود دارد.

    این مساله به هنگام های مختلف از جمله بی حرکتی ؛ سفت کردن عضلات کف لگن و البته حرکات عادی و روزمره به دفعات و اغلب اتفاق می افتد ولی به قدری خفیف که اثار خیلی کمی بر روی مثلا اگر دستمال بذارم بر روی ان میگذارد.

    البته در خیلی از مواقع که عطسه یا سرفهمیکنم اتفاق خاصی نمی افتد و هیچگاه شدت خارج شدن ترشحات زیاد نیس مگر در حالت لبریزی ادرار

    ضمنا دکتر من پیش همکارانتونپهم رفتم به خواست خودم تست یورودینامیک هم برام نوشتن و انجتم دادم ظاهرا نکته خاصی توش نبوده ..و اینکه انواع و اقسام داروها رم تا حالا به ما دادن از تامسوسولین گرفته تا کلو پرامین و دترول و یوریناسین و ...

    ولی تغییری حاصل نشد ..اصن دچار مساله شدم برای فرایض دینی و کلامساله نجس و پاکی ..مثلا بعد دوش میام میبینم کمی بعضا کمتر از یه قطره ترشح داشته ...اصن گیج شدم دکتر ...تکلیف ما چیه ..نیاز هست حضوری خدمت برسم ...
    و جسارتا سنم ۳۰ ساله و وزنم بین ۵۵ تا ۵7 و قدم ۱۷۵ بازم ممنون و ببخشید طولانی شد .
    راستی اقای دکتر این همکار اخریتون فرمودن مکش مثانه ات شاید کمه که من متوجه نشدم خیلی و البته متاسفانه در گذشته خود ارضایی هم داشته ام . و راستی جناب دکتر در مورد عضلات کف لگن در حالت نعوظ به راحتی با سفت کردنش میتونم ۲۰ تا ۳۰ ثانیه نگه دارم و الت به سمت بالا بیاد در حالت ایستاده ..میشه عضلات ضعیف باشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر من مشکل جدی ندارید و برای حل مسئله شرعیش هم می توانید استبراء کنید
    2. تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      ..عرض سلام مجدد و ممنون از پاسختون ..دکتر به کرات استبراء میکنم ولی بازم همونه حتی بعد از استبراء
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      تست فنازوپیریدین انجام دهید تا مشخص شود ترشح مربوطه ادرار است یا خیر
      از تست قرص فنازوپیریدین استفاده کنید. این قرص فقط رنگ ادرار را نارنجی می کند روزانه دو عدد قرص (یکی صبح و یکی شب) به مدت 5 روز استفاده کند اگر بعد از طهارت و خروج از دستشویی و در واقع در فاصله بین ادرار کردن ها لباس زیر رنگ نارنجی به خود نگیرد به منزله این است که مایع خروجی ادرار نیست
    4. تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      بسیار ممنون هستم دکتر از راهنماییتون و از اینکه وقت ارزشمندتونو میگیرم پوزش میخوام ...

      وای جسارتا دکتر این تست و انجام دادم و میگم میزان کمی رنگه ناذجی در حد همون خفیف که همیشه و مدتم به نوعی نشت میکنه که فقط سر الت. تر میشه اثر گذاشته ...

      جسارتا دکتر به همین علت مستاصل شدم .و اینکه نمیدونم این چون خفیف و کمه تو یورودینامیک چیز خاصی معلوم نشده ...یا مطلب دیگه ای هست . و کلا درمانی داره یا نه ...

      اگر صلاح یا نیاز میدونید تصاویر تستم براتون بفرستم ...بازم خیلی ممنون دکتر خداوند ان شالله بهتون سلامتی و توفیق بده که وقت ارزشمندتو میگذارید و پاسخ میدهید.
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      به نظر من بهتره نسبت بهش بی توجه باشید با توجه به طبیعی بودن همه بررسی ها و حل بودن مسئله شرعی آن بهتره ذهن خود را درگیر این قضیه نکنید و در دام افکار وسواس گونه نیفتید چون زندگی تان را تحت الشعاع خود قرار می دهد
    6. تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      بسیار ممنون از لطف شما اقای دکتر و باز هم سپاسگزاری میکنم از بابت وقتتون وعذر میخوام به جهت پرگویی و سوالات مکرر

      ان شالله همیشه سلامت و سرافراز و سربلند باشید
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۰ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      موفق باشید
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر من 29 سالم هست و با مراجعه به دکتر پوست متوجه شدم زگیل تناسلی در قسمت ختنه گاه و بدنه آلت دارم که البته خیلی ریز هستند و عکس ها به پیوست دکتر بمن 2 روش کرایو و الکتروسرجری گفتن اما حالا شما استفاده از کرم ایمیکویمود رو پیشنهاد میدین عکس رو دوباره براتون فرستادم بفرمایید کدوم رو صلاح میدونید؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      متاسفانه عکسی ارسال نشده است
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشی خدمت آقای دکتر.من دچار زود انزالی هستم،در واقع زیر یک دقیقه ارضا میشوم.و زمان انزال من هنگامی که عریان باشم خیلی زودتر اتفاق میوفتد و این مرا آزار میدهد.اگر امکان دارد راه حلی به من پیشنهاد کنید تا درمان شوم.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین 20 میلی یا سرترالین 50 میلی 6 ساعت قبل از نزدیکی می توان آنرا کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود
      اسپری لیدوکائین 10% یا کرم زایلا-پی یکی از این داروهاست. 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت (بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). اگر از کاندوم استفاده نمی کنید بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید.
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    سلام
    پسری 13 ساله دارم اضافه وزن و شکم دارد سر الت طبق مقاله ای که در سایت گذاشته اید کمی بیرون است چندین باری به پزشک مراجعه و بعد از معاینه گفتند موردی ندارد و باید لاغر شود ولی این دفعه دکتر گفت دستگاهی تهیه شده که از خارج وارد میشود و از سلول های بنیادین بدن خود بیمار به آلت تزریق می شود و هزینه بالایی دارد حالا سوالم از جنابعالی این است که همچین دستگاهی هست ؟و اگر هم پسرم از دستگاه استفاده کند در آینده برای ازدواج و بچه دار شدن مشکلی پیش نمی آید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      من چنین چیزی تا بحال نشنیده ام و چنین توصیه ای هم ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 608 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 632 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط