بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.9/5 - (16 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ali سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام
    بنده 25 سالمه ومجردم و هفته قبل عمل فتق انجام دادم و از آن موقع ب شدت ذهنم به مسایل زیر درگیر شده، لطفا راهنماییم کنید.
    1-فتق تاثیری در باروری و روابط جنسی دارد؟ بعد از عمل از بین می رود؟
    اندازه بیضه سمت چپ از راست کوچکتر است، همچنین فتق بنده سمت چپ بود، آیا اندازه بیضه ارتباطی با فتق دارد؟ و بهبود می یابد؟
    3-آیا اندازه متفاوت بیضه عوارضی دارد و در باروری موثر است؟
    4-آیا اندازه بیضه ها می تواند دلیلی بر واریکوسل باشد؟

    چگونه از سلامت جنسی و بیضه هایم مطمین شوم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      1-فتق تاثیری در باروری و روابط جنسی دارد؟.........خیر
      بعد از عمل از بین می رود؟ .............غالبا خیر
      اندازه بیضه سمت چپ از راست کوچکتر است، همچنین فتق بنده سمت چپ بود، آیا اندازه بیضه ارتباطی با فتق دارد؟ ..........خیر و بهبود می یابد؟...........خیر
      3-آیا اندازه متفاوت بیضه عوارضی دارد و در باروری موثر است؟.............اگر در حد نرمال باشند خیر
      4-آیا اندازه بیضه ها می تواند دلیلی بر واریکوسل باشد؟...............خیر
      چگونه از سلامت جنسی و بیضه هایم مطمین شوم؟.....................با آزمایش اسپرم
  • تصویر کاربر ش جمعه ۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام دکتر....
    ممنون از پاسخگویی همیشگی شما.....دکتر با توجه به اینکه در دهانه وازینال هم زگیل دیده میشه.... بهترین راه برای از بین بردن اینها چیست؟؟؟؟کوتر یا لیزر یا منجمد کردن؟؟؟؟؟قیمت حدودیش هم نمیدونم.....
    ممنون از شما دوست خوب.....
    چون میخوام خیلی سریع اقدام کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سریعترین راه و مطمئن ترین راه به نظر من لیزر هست چراکه همان لحظه ضایعات از بین می روند و جای آن خیلی خیلی کم می ماند. جای کوتر زیاد می ماند. فریز هم ممکن است به بیش از یک جلسه درمان نیاز داشته باشد. هزینه لیزر نسبت به دیگر روش ها گران تر است و این بخاطر تکنولوژی است که بکار می رود
  • تصویر کاربر حمید دوشنبه ۲۳ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    با عرض سلام بنده 19 ساله هستم و این علایمی که درباره ی بیماری واریکوسل گفته میشه رو در بعضی موارد میبینم برای مثال بعضی وقت ها ک از کلا س های دانشگاه برمیگردم و ...من بیماری پولیپ رکتوم هم داشتم و عمل کردم و مدت زیادی هم درگیر خودارضایی بودم ایا با این شرایط من واریکوسل دارم؟؟چیکار کنم ایا راهی هست که بدون جراحی یا اطلاع خانواده بتونم برای این بیماری راه حلی پیدا کنم؟؟؟؟با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۳ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تنها درمان واریکوسل جراحی است
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید من جوانی 35 ساله مجرد هستم سال پیش عمل واریکوسل کردم ولی هنوز احساس درد دارم و احساس می کنم بیضه سمت راستم کوچک شده ایا معمولی است یا اینکه باید به پزشک مراجعه بکنم در ضمن ورم پروستات هم دارم مرسی از جواب شما متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بهتره با مراجعه حضوری به ارولوژیست معاینه شوید تا وضعیت تان ارزیابی شود
  • تصویر کاربر ارسلان چهارشنبه ۱۴ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 269 مشاهده پرسش
    سلام
    من 5 سال پیش واریکوسله چپمو جراحی کردم
    ولی حس مینم شکله ظاهری رگ تغییر نکرده
    ولی دیگه درد ندارم
    میخاستم بدونم ممکنه بعد از عمل برگرده؟؟؟
    ای عمل روی ظاهر رگ بیضه تاثیر داره یا نه؟؟؟
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۴ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      جراحی واریکوسل ظاهر رگ ها را تغییر نمیدهد و وجود رگ ها نشانه عود نیست
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر