اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

واکسن زگیل تناسلی و گارداسیل برای مردان

در این مقاله مطالعه می کنید:

آیا می توان از زگیل تناسلی پیشگیری کرد؟ در سال ۲۰۰۶، سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) استفاده از گارداسیل (واکسن زگیل تناسلی) نخستین واکسنی که به منظور پیش­گیری از عفونت و با هدف اختصاصی گونه­ های HPV ساخته شده بود، تأیید کرد. گارداسیل یک واکسن چهارظرفیتی همانندسازی شده است که با تشدید تشکیل پادتن­ های خنثی­ کننده­ ی اختصاصی این آنتی­ ژن­ها، در برابر عفونت با HPV نوع ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸ از بدن محافظت می نماید. در مجموع، واکسن گارداسیل در برابر آن گونه هایی از ویروس که مسئول ایجاد ۷۰% سرطان­های دهانه ­ی رحم، ۸۰% سرطان های مقعد، ۴۰% سرطان­ های ناحیه خارجی تناسلی زنان و ۹۰% زگیل­ های تناسلی هستند، تولید ایمنی می­ نماید.

هم­چنین، نشان داده شده است که واکسن گارداسیل از رشد ضایعات دیسپلاستیک پیش بدخیمی دهانه ­ی رحم، مانند CIN درجه III/II/I، همانند زگیل­های تحریک ­کننده­ ی سرطان در مقعد، ناحیه خارجی تناسلی زنان، مهبل و آلت پیش­گیری می­کند. واکسن گارداسیل (GARDASIL) برای پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم (سرویکس – cervical)، واژن، دهانه ورودی واژن (vulvar) و در زنان و دختران ۹ تا ۴۵ سال و پیشگیری از سرطان مقعدی ناشی از HPV تیپ های ۱۶ و ۱۸، پیشگیری از ضایعات پیش بدخیمی و دیسپلاستیک ناشی از HPV تیپ های ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸ و پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی ناشی از HPV تیپ های ۶ و ۱۱ در افراد ۹ تا ۴۵ سال توصیه می شود.

واکسن گارداسیل ۹ (GARDASIL ۹)

واکسن گارداسیل ۹، نسل جدیدتر آمپول گارداسیل میباشد و علاوه بر ۴ تیپ ویروس موجود در واکسن قبلی ۵ تیپ پرخطر دیگر را پوشش داده و محافظت می کند برای پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم (سرویکس – cervical)، واژن، دهانه ورودی واژن (vulvar) در زنان و دختران ۹ تا ۴۵  سال وسرطان مقعد ناشی از HPV تیپ های ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۴۵، ۵۲ و ۵۸، پیشگیری از ضایعات پیش بدخیمی و دیسپلاستیک ناشی از HPV تیپ های ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۴۵، ۵۲ و ۵۸ و پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی ناشی از HPV تیپ های ۶ و ۱۱ در افراد ۹ تا ۴۵ سال توصیه می شود.

  • این واکسن دختران و زنان را از انجام تست غربالگری سرطان دهانه رحم (پاپ اسمیر) در ادامه زندگی معاف نمی کند. در ضمن گیرنده های این واکسن در صورت صلاحدید پزشک نبایستی تست دوره ای غربالگری سرطان مقعد را قطع کنند.
  • گارداسیل نقشی در پیشگیری از ابتلا به بیماری در افرادی که قبلا بدلیل فعالیت جنسی در معرض ویروس های موجود در واکسن قرار گرفته اند ندارد.
  • واکسن تاثیری در درمان زگیل تناسلی زنان و سرطان های دهانه رحم، واژن و دهانه خروجی واژن و نیز درمان ضایعات پیش بدخیمی شامل موارد زیر ندارد:
  • cervical intraepithelial neoplasia (CIN), vulvar intraepithelial neoplasia (VIN), vaginal intraepithelial neoplasia (VaIN), or anal intraepithelial neoplasia (AIN)
  • -لازم است بدانید که همه سرطان های مقعد، واژن و دهانه واژن توسط ویروس HPV ایجاد نمیشه و واکسن گارداسیل و گارداسیل ۹ فقط از ابتلای به سرطان مقعد، واژن و دهانه واژن ناشی از ویروس های HPV موجود در واکسن پیشگیری می کند.

واکسن گارداسیل

زمان های تزریق آمپول گارداسیل

گارداسیل به طور استاندارد در ۳ دوز جداگانه پایه، و ماه های ۲ و ۶ ماه تزریق می­شود. واکسیناسیون بیش­ترین تأثیر را بر افرادی که قبلاً در معرض HPV نبوده ­اند دارد و بنابراین، در ابتدا برای زنان جوان ۹ تا ۲۵ ساله که هنوز در معرض HPV قرار نگرفته­ اند، پیشنهاد شد. گمان بر این است که این واکسن تا ۹۹% در پیش­گیری از تشکیل زگیل­ های تناسلی در این گروه مؤثر است. هم­چنین، مدارک موجود نشان می­دهد که گارداسیل برای زنان تا سن ۴۵ سالگی نیز می­ تواند سودمند باشد، به شرط آن که تا آن سن دچار دست­ کم به یکی از گونه­ های HPV مورد هدف واکسن (یعنی تیپ های ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸ ویروس HPV) مبتلا نشده باشند.

به نظر می­رسد که این به دلیل توانایی گارداسیل در کاهش میزان عود مجدد عفونت های راجعه HPV یا ماندگار باشد، که با افزایش خطر پیش­رفت بدخیمی همراه است. بنابراین ثابت شده است که گارداسیل در ایجاد دفاع در برابر ضایعات درجه ­ی پایین و بالای مربوط به HPV گونه­ های ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸، همانند تسریع در کاهش شدید عوارض مرتبط با HPV و ابعاد بیماری، بسیار مؤثر است. آثار محافظتی گارداسیل تا ۵ سال پس از واکسیناسیون باقی می ماند و طی این مدت سطح ایمنی بدن نسب به بیماری کاهش نمی یابد.

دوز واکسن گارداسیل

برای سنین ۹ تا ۱۴ سال واکسن را می توان در ۲ یا ۳ دوز تزریق کرد. برای برنامه ۲ دوزه، دوز دوم ۶ تا ۱۲ ماه بعد از دوز اول تزریق می شود.اگر دوز دوم کمتر از ۵ ماه از دوز اول تزریق شود، دوز سوم بایستی حداقل ۴ ماه بعد از دوز دوم تزریق شود. برای برنامه ۳ دوزه، واکسن بایستی در ماه های صفر، ۲ و ۶ تزریق شود. برای سنین ۱۵ تا ۴۵ سال، گارداسیل در ۳ دوز در فواصل ماه های ۰، ۲ و ۶ تزریق می شود.

واکسن گارداسیل از کجا بخریم؟

برای خرید واکسن گارداسیل می توان به هلال احمر و یا برخی داروخانه ها مراجعه کرد.

عوارض جانبی واکسن گارداسیل

عوارض جانبی تجویز HPV4 خفیف و شامل بی­حالی، تورم در موضع تزریق، سردرد، تهوع و تب است.

اخیراً FDA استفاده ­ی درمانی از HPV4 را گسترش داده و شامل افراد ۹ تا ۲۵ ساله نموده است. نشان داده شده که واکسن گارداسیل در مردان و زنان دارای اثر یکسان در پیش­گیری از ابتلا به زگیل تناسلی و ایجاد واکنش درازمدت ایمنی است. هم­چنین، مشخص شده که واکسن در کاهش پیدایش زگیل­ های محرک سرطان­های مقعد که مانند CIN با عفونت HPV همراه هستند، مؤثر است. افزودن مردان به استفاده­ کنندگان از واکسن گارداسیل دارای این فایده­ ی جانبی نیز هست که پیدایش عفونت در زنان را با پیش­گیری از انتقال ویروس و هدف­ گیری مستقیم منبع آن، کاهش می­دهد. کاهش بار HPV از طریق حذف بالقوه ­ی مخزن لازم برای رشد و تکثیر ویروس، گام مهمی در حذف نهایی آن است.

به علاوه، گزارش ­های جمعیت­ محور مهمی از کاهش زگیل تناسلی در جوامع واقعی، به خاطر پوشش فراگیر واکسیناسیون HPV، از استرالیا رسیده است که نه تنها کاهش در تناوب زگیل تناسلی در زنان با سن مناسب برای واکسیناسیون را نشان می­دهد، بلکه ایجاد آثار محافظتی به وسیله ­ی ایمنی گروهی را در افراد دگرجنس ­گرا تأیید می­کند. با گذشت ۴ سال از آغاز برنامه­ ی واکسیناسیون، اخیراً ناپدید شدن زگیل­ های تناسلی در افراد زیر ۲۱ سال این جمعیت گزارش شده است.

عوارض جانبی واکسن گارداسیل ۹

  • در افرادی که به مخمر یا دوز قبلی واکسن، واکنش آلرژیک شدید نشان داده باشند نبایستی از این واکسن استفاده کنند.
  • از آنجایی که واکسن می تواند باعث غش بشود لذا افراد بایستی ۱۵ دقیقه بعد از تزریق تحت نظر باشند. گاه سنکوپ می تواند با علائمی شبیه تشنج همراه باشد که گذرا بوده و با برقراری مجدد گردش خون مغز برطرف می شود.
  • بی خطر بودن واکسن در زنان باردار ثابت نشده است.
  • شایعترین (بیش از ۱۰ درصد) واکنش موضعی یا سیستمیک واکسن شامل درد محل تزریق، تورم، قرمزی، و سردرد هست.
  • مدت ایمنی که گارداسیل ایجاد می کند مشخص نشده است.

واکسن زگیل تناسلی

سرواریکس (HPV2)

در پاییز ۲۰۰۹، FDA استفاده از واکسن همانندساز HPV دیگری (HPV2) را در زنان ۱۰ تا ۲۵ ساله تأیید کرد.

مشخص شده که زنان واکسینه شده پس از درمان زگیل تناسلی، بسیار کم­تر دچار بیماری­ های متعاقب و مرتبط با HPV شده­ اند. با وجودی که سرواریکس یک واکسن دوظرفیتی است که فقط روی گونه ­های پرخطر ۱۶ و ۱۸ HPV هدف­ گیری شده، از لحاظ دوزاژ و برنامه ­ی تجویز شبیه HPV4 است. این دو گونه­ ی سرطان­زا غالباً با سرطان دهانه­ ی رحم، CIN درجه III/II/I و آدنوکارسینوما in situ همراهند. سرواریکس بر ضد گونه­ هایی که معمولاً با زگیل­های تناسلی همراهند، ایجاد ایمنی نمی­کند.

علت ایجاد زگیل­ تناسلی عفونت زمینه­ ای HPV است که جزو شایع­ترین بیماری­های هست که از طریق جنسی منتقل می­گردد. فقط در آمریکا سالانه ۳ تا ۶ میلیون نفر به عفونت­ های دارای علائم دچار می­شوند که تقریباً برابر با ۱% جمعیت فعال جنسی است. با وجودی که تقریباً ۱۲۰ گونه ­ی متفاوت HPV وجود دارد، تقریباً ۹۰% آسیب­ های زگیلی توسط عفونت با ویروس­های نوع ۶ و ۱۱ ایجاد می­شوند. این­ها به دلیل پتانسیل بدخیمی محدود و پیش­رفت نادرشان به سمت بدخیمی، در گروه گونه­ های کم­ خطر در نظر گرفته می­شوند. در مقابل، زگیل­ های مرتبط با گونه­ های پرخطر ۱۶ و ۱۸ ممکن است به اشکال سرطان­زا تغییر شکل دهند. به علاوه، عفونت با این گونه­ ها با پیش­رفت انواعی از آسیب­ های سرطانی و پیش ­سرطانی پیوند دارد.

روش­های متفاوت درمانی وجود دارند، از درمان­های موضعی گرفته تا جراحی و مداخله و تغییر وضعیت ایمنی، و این­ ها می­توانند با توجه به هزینه و مدت درمان متفاوت باشند. تا امروز با توجه به اثرگذاری کلی و قدرت درمان زگیل تناسلی در کوتاه ­مدت و درازمدت، روش درمانی منحصر به فردی که برتر از روش­های دیگر باشد شناخته نشده است. انتخاب روش درمانی اغلب وابسته به نظر و تمایلات بیمار و همچنین ابعاد و گستردگی بیماری است. زگیل تناسلی و عفونت­های HPV، با شیوع بالا و فقدان درمان مناسب، هم­چنان یکی از نگرانی­ های مهم بهداشت عمومی هستند. این حقایق بر اهمیت واکسیناسیون روتین HPV با HPV4 یا HPV2 تأکید دارد، که با پیش­گیری از عفونت ویروسی و انتقال آن می­تواند نقش مهمی در کاهش بار بیماری داشته باشد.

واکسن گارداسیل برای مردان

مردان نمی توانند به سرطان دهانه رحم مبتلا شوند، اما واکسن HPV ممکن است از زگیل تناسلی، سرطان آلت تناسلی، سرطان مقعد و گسترش HPV به شرکای جنسی جلوگیری کند. گارداسیل ۹ برای مردان ۹ تا ۲۶ سال تایید شده است.


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و متخصص زگیل تناسلی در تهران

منبع:

Current Update on the Treatment of Genital Warts

Valerie R Yanofsky, Rita V Linkner, David Pompei, Gary Goldenberg Disclosures

Expert Rev Dermatol. ۲۰۱۳;۸(۳):۳۲۱-۳۳۲.

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
2.9/5 - (70 امتیاز)
  • تصویر کاربر Darkness یکشنبه ۱۴ آذر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2405 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید.مدتی هست ک روی پوست الت تناسلی بنده یه لکه خشکی ایجاد شده و گاهی اوغات باعث خارش میشه ..و بعد از استحمام ترک های ریزی روی همین لکه ایجاد میشه ک همراه با کمی سوزشه.البته توی فصل سرد سال شایع تره و توی فصل های گرم فقط یکم خشکه ولی ترک نمیخوره و سوزش و خارش هم نداره. میخواستم ببینم علتش چیه ؟! و آیا داروی برای درمان داره و اینکه نیازه حضوری پیش متخصص برم و نشونش بدم.ممنون میشم بهم پاسخ بدین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ آذر ۰( 4 سال پیش)

      سلام احتمالا اگزما یا آلرژی پوستی است. پماد هیدروکورتیزون بزنید هفته اول هر شب هفته دوم یک شب در میان و سپس دوشنبه و پنجشنبه ها برای 3 ماه و بعد پنجشنبه ها برای 3 ماه دیگه. پماد ویتامین آ-د  هر روز صبح بویژه بعد از استحمام بزنید و سعی کنید همیشه از صابون گلیسرین برای شستن تناسلی در حمام استفاده کنید. گاه نیاز به زمان بیشتری برای مصرف داروها باشد.

  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۰ آذر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 999 مشاهده پرسش
    سلام.
    تشخیص شما از این عکس چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۰ آذر ۰( 4 سال پیش)

      سلام
      شرح حال؟

  • تصویر کاربر امیر جمعه ۵ آذر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید.مدت۲ماه میشه یعنی دقیقا بعداز تزریق دوز اول آسترازنکا.ی لکه صورتی یکونیم در یکونیم سانت بدون درد و بدون خارش روی کلاهک آلتم پیدا شده ضمن اینکه پوستش خشک میشه وب راحتی میشه با ناخن برداشت.کلی نگرانم جناب دکتر خواهش میکنم ی راهنمایی یا تجویز بفرمایید.سپاسگزارم ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۵ آذر ۰( 4 سال پیش)

      سلام در صورت صلاحدید عکس واضح بفرستید تا بتوانم کمک تان کنم.

  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۳ آذر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید
    من 20 سالمه و خیلی قبل تر به فکر جراحی الت بودم منتهی سن قانونی نداشتم و فکر میکردم با بلوغ رشد میکنه التم
    من در حالت نغوظ بیت 7 تا 8 سانت هستم و عارضه میکروپنیس دارم ، هرچند چند وقتیه با وکیوم فشار کم و خراطین قطر التم به اندازه دلخواهم رسیده اما طولش رشد نداشته و مطمئنا در اینده تو روابطم به مشکل میخورم
    پیش سه تا دکتر و متخصصی که رفتم روش های متخلفی مثل سیلیکون رو گفتن ، اما اخرین متخصص گفت نیازی به تزریق سیلیکون یا ایمپلنت میله نیست و بیشتر از سه سانت فرو رفتگی الت داخل شکم هست که شمارو معرفی کردن گفتن عملشو انجام میدین
    میخواستم ببینم آیا هنوزم این عمل رو انجام میدین یا خیر + آیا با بیرون اوردن بقیه الت که داخل بدنمه مشکلی برام پیش میاد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۳ آذر ۰( 4 سال پیش)

      سلام
      انجام می دهم ولی باید معاینه شوید تا مشخص شود این عمل برای شما سودمند هست یا خیر 

  • تصویر کاربر آرش چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    بنده آلت تناسلی کوچکی دارم و از این موضوع بسیار رنج می برم ،آیا با جراحی مشکل بنده حل می شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 4 سال پیش)

      سلام سایز آلت نیز مثل بقیه ویژگی های فیزیکی انسان تابع ژنتیک می باشدو متاسفانه روش موثر و رضایت بخشی برای افزایش سایز وجود ندارد. داروها بی تاثیرند.روش های کششی مثل اکستندرها و، لارجرباکس و وکیوم و روش های مثل پنیمور نیز تاثیر فاحشی نخواهند گذاشت. با جراحی هم 1 تا 2 سانت میشه بطول آلت افزود. برای آشنایی با نحوه ی اندازه گیری سایز آلت و روش جراحی افزایش سایز آلت و همچنین عوارض و میزان اثربخشی آن به لینک زیر مراجعه کنید https://drjabbari.com/1954

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مبین جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام خانمی هستم 6 ماهه ازدواج کردم در پایین ناحیه رحمم امروز برچستگی های سفید رنگی ظاهر شده است ایا زیگل است
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      بله زگیل تناسلی هستند
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ببخشید من این سوال رو با جواب آزمایشم براتون فرستادم ک گفتید توصیه ب تست ویروس کرده من میخوام بدونم ک بنظرتون انجام بدم تست ویروس را، و هزینه هاش چقده، و این ک بنظرتون این مشکل من ک گفتم قسمت مهبلم زخم شده بود و خارش و بعد از مدتی سیاه شد این ب علت چی بود؟ چون دکتر ک گفت زگیل هست، ولی این ب صورت دانه نیست من چ کاری انجام دهم؟؟ خواهش میکنم راهنمایی ام کنید من چن روزه ن میتونم غذا بخورم و ن آرامش دارم!!!
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      سوالات رو جواب دادم
  • تصویر کاربر Zahra پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام مجدد و وقت بخیر.
    اقای دکتر امکان ارسال عکس ندارم.ولی توضیح میدم .ببینید اصلا در حالت عادی هیچ دونه ای رو پوستم نیس .ولی ببخشید وقتی پوست رو میکشم یه دونه هایی ظاهر میشن.منظورم پوست قسمت نزدیک مجاری ادراری و کمی هم قسمت چپ و راستش..تو نت دیدم به نظر دونه های چربی ان.خیلی کوچیکن و وقتی پوستمو ول میکنم هیچی نیس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      با این تفاسیر زگیل نیستند
    2. تصویر کاربر Zahra پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 7 سال پیش)
      بسیار سپاسگزارم بابت وقتی که گذاشتین..خیلی خیلی ممنونم..ان شالله همیشه سلامت و موفق باشید
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 7 سال پیش)
      موفق باشید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید. من عکس شریک جنسیمو براتون فرستادم و گفتین ک ایشون سرالتش زگیل داره والان من دچار این ویروس هستم. با اینکه هیچ علایمی از زگیل رو دربدنم مشاهده نمیکنم پس چ ازمایش بدم و چه ندم درهر صورت ویروس رو دارم.من ۲۶سالمه ایا میتونم واکسن رو بدون ازمایش بزنم؟ و دوم اینکه بجای امپول قرصش رو هست ک مصرف کنم؟ اگ هست لطفا اسم قرص و تعداد و روش مصرف رو بفرمایین. و ایا شریک جنسی من ک بالاتر ۲۶ سالشه میتونه اونم قرصش رو مصرف کنه؟ ممنونم ازشما و راهنمایی‌هاتون.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 7 سال پیش)
      من ۲۶سالمه ایا میتونم واکسن رو بدون ازمایش بزنم؟..................بله
      و دوم اینکه بجای امپول قرصش رو هست ک مصرف کنم؟ ..........................خیر
      اگه هست لطفا اسم قرص و تعداد و روش مصرف رو بفرمایین. و ایا شریک جنسی من ک بالاتر ۲۶ سالشه میتونه اونم قرصش رو مصرف کنه؟...........قرص AHCC روزی 3 گرم برای 6 ماه در نیمی از بیماران موثر هست البته در ایران نیست
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    با سلام.ممنون از پاسخ شما‌.در روش CLIA عدد 0.6قید شده و در تفسیر غیر ایمن برای رنج کمتر از 0.9 بیان شده.پس از نظر شما این مورد جای نگرانی ندارد؟
    متشکر از پاسخگویی شما.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      پس از نظر شما این مورد جای نگرانی ندارد؟....................خیر ندارد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

021-91301782

نوبت دهی اینترنتی