تشخیص بزرگی پروستات با سونوگرافی و سی تی اسکن

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بزرگی خوش خیم پروستات با افزایش سن در برخی مردان بروز می کند. پزشک با روش های مختلف می تواند بزرگی خوش خیم پروستات را تشخیص دهد. شما ممکن است به طور مستقیم به یک پزشک که در مسائل مربوط به ادرار تخصص دارد و اورولوژیست نامیده می شود مراجعه کنید.

چه کارهایی قبل از ملاقات با پزشک می توانید انجام دهید؟

  •  یک لیست از علائم خود تهیه کنید، از جمله هر گونه علامتی که ممکن است به نظر شما نامربوط باشد.
  •  جدولی شامل اینکه چند بار در شبانه روز و در چه زمان هایی ادرار می کنید تهیه نمائید، و اینکه آیا احساس می کنید ادرارتان به طور کامل تخلیه می شود، و چه مقدار مایع در شبانه روز می نوشید.
  •  یک لیست از اطلاعات پزشکی کلیدی خود تهیه کنید، از جمله بیماری های دیگری که ممکن است داشته باشد.
  •  یک لیست از تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل هایی که در حال حاضر مصرف می کنید تهیه کنید.
  •  سوالاتی که می خواهید از دکتر خود بپرسید را یادداشت کنید.

درمان واریکوسل

سوالاتی که بایستی از دکتر خود بپرسید

✔️ علت بروز علائم من بزرگی خوش خیم پروستات است یا اینکه علت دیگری دارد؟

✔️ برای تشخیص بزرگی خوش خیم پروستات به چه نوع آزمایشاتی نیاز دارم؟

✔️ گزینه های درمانی من چیست؟

✔️ آیا محدودیتی در فعالیت جنسی وجود دارد؟

✔️  از طرح سوالات دیگر در طول قرار ملاقات خود با پزشک دریغ نکنید.

از دکتر خود چه انتظاری دارید

دکتر شما به احتمال زیاد تعدادی سوال از شما خواهد پرسید. داشتن آمادگی قبلی برای پاسخ گویی به سوالات ممکن است به حل مشکل شما کمک بیشتری بکند:

  •  اولین باری که علائم ادراری را تجربه کردید چه زمانی بوده است؟ آیا علائم دائمی است و یا گاه به گاه می باشد؟ آیا علائم به تدریج و در طول زمان بدترشده اند، یا اینکه ناگهانی ایجاد شده اند؟
  •  چند بار در طول روز ادرار می کنید، و چند بار در طول شب برای ادرار کردن از خواب بلند می شوید؟
  •  آیا تا به حال بی اختیاری ادرار و نشت ادرار داشته اید؟ آیا شما تکرر ادرار و یا احساس نیاز فوری به ادرار کردن داشته اید؟
  •  آیا تا به حال در هنگام شروع برای ادارار کردن با مشکل روبرو شده اید؟ آیا در هنگام ادرار کردن ادرارتان قطع و وصل می شود، و یا احساس می کنید برای ادراری کردن مجبور به  زور زدن هستید؟ آیا تا کنون احساس کرده اید که ادرار به طور کامل تخلیه نمی شود؟
  •  آیا سوزش در هنگام ادرار کردن، درد در ناحیه مثانه و یا خون در ادرار داشته اید؟ آیا تا بحال عفونت دستگاه ادراری داشته اید؟
  •  آیا سابقه خانوادگی بزرگ شدن پروستات، سرطان پروستات و یا سنگ کلیه دارید؟
  •  آیا تا به حال مشکلی در ایجاد و حفظ نعوظ (اختلال نعوظ)، و یا دیگر مشکلات جنسی داشته اید؟
  •  آیا تا به حال عمل جراحی یا اقدام دیگری داشته اید که از طریق نوک آلت تناسلی تان وسیله ای را به مجرای ادرار وارد کرده باشند؟
  •  آیا شما از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین، وارفارین (کومادین) و یا کلوپیدوگرل (پلاویکس) استفاده می کنید؟
  •  چقدر کافئین در روز مصرف می کنید؟ میزان مصرف مایعات شما در شبانه روز چه مقدار است؟

آزمایشات و تشخیص بزرگی خوش خیم پروستات

دکتر شما با پرسیدن سوالات دقیق در مورد علائم بزرگی خوش خیم پروستات و انجام یک معاینه فیزیکی کار را شروع خواهد کرد. این معاینه اولیه احتمالا شامل موارد زیر می باشد:

# امتحان رکتال بوسیله انگشت

دکتر برای بررسی پروستات و میزان بزرگی خوش خیم پروستات  انگشت خود را وارد مقعد شما می کند.

# آزمایش ادرار

تجزیه و تحلیل نمونه ادرار می تواند به رد کردن عفونت یا بیماری های دیگری که می تواند باعث بروز علائم مشابه شود کمک می کند.

دلیل سرطان پروستات

# آزمایش خون

 نتایج می تواند مشکلات کلیوی را نشان دهد.

# اندازه گیری آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) در آزمایش خون

 PSA یک ماده تولید شده توسط پروستات است. هنگامی که پروستات بزرگ می شود سطح PSA خون افزایش می یابد. با این حال، بالا رفتن سطح PSA می تواند علل دیگری نیز داشته باشد مثل دستکاری های اخیر بر روی پروستات، عفونت پروستات، انزال، احتباس ادراری،، جراحی و یا سرطان پروستات.

# معاینه عصبی

 این ارزیابی مختصر از عملکرد ذهنی و سیستم عصبی شما می تواند به شناسایی علل دیگر مشکلات ادراری بجز بزرگ شدن پروستات کمک کند.

پس از آن، دکتر شما ممکن است آزمایش های تکمیلی دیگری برای کمک به تایید بزرگ شدن پروستات و همچنین برای رد کردن علل دیگر درخواست کند. این آزمایشات تکمیلی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

# آزمایش اندازه گیری جریان ادرار (یوروفلومتری)

 در این آزمایش شما در ظرفی متصل به یک دستگاه ادرار می کنید تا قدرت و میزان جریان ادرار شما را اندازه گیری کند. نتایج آزمون به تعیین و ارزیابی بهتر یا بدتر شدن وضعیت ادرار کردن شما در طول زمان کمک می کند.

# آزمایش تعیین حجم باقی مانده ادرار

 این آزمایش نشان می دهد که آیا شما می توانید مثانه را بطور کامل تخلیه کنید. این تست می تواند با استفاده از سونوگرافی و یا با قرار دادن یک سوند به داخل مثانه، میزان باقیمانده ادرار را اندازه گیری کند.

# چارت جدول 24 ساعته ادراری

 ثبت دفعات و حجم ادرار می تواند مفید باشد به خصوص اگر بیش از یک سوم دفعات ادرار کردن در طول شب رخ می دهد.

اگر وضعیت شما پیچیده تر باشد، دکتر ممکن است همچنین موارد زیر رابه شما توصیه کند:

# سونوگرافی از طریق مقعد

در این روش پروب سونوگرافی از طریق مقعد درون راست روده شما قرار داده شده تا حجم پروستات را اندازه گیری و آنرا ارزیابی کنند.

درمان نعوظ بعد از جراحی پروستات

# بیوپسی یا نمونه برداری پروستات

در این روش با استفاده از سونوگرافی از طریق مقعد و به وسیله سوزن از پروستات نمونه برداری می شود. بررسی بافتی می تواند به دکتر شما در تشخیص یا رد سرطان پروستات کمک کند.

# نوار مثانه (تست یورودینامیک) وبررسی جریان و فشار ادرار

در این روش تشخیص بزرگی خوش خیم پروستات سوند خیلی باریکی از طریق مجرای ادرار به داخل مثانه عبور داده می شود. آب را به آهستگی از طریق سوند به درون مثانه شما وارد می کنند. پس از آن دکتر شما می تواند فشار مثانه را اندازه گیری کرده و چگونگی عملکرد عضلات مثانه را ارزیابی کند.

# سیستوسکوپی

سیستوسکوپ به پزشک اجازه می دهد داخل مجرای ادرار و مثانه شما را ببینید. این روش هم با بی حسی موضعی و هم با بیهوشی خیلی کوتاه مدت و بدون درد قابل انجام است.

# پیلوگرام داخل وریدی و یا سی تی اسکن

 در این روش تشخیص بزرگی خوش خیم پروستات یک ماده رنگی به داخل ورید تزریق می شود. سپس از کلیه ها، مثانه و لوله ای که کلیه شما را به مثانه (حالب) متصل می کند عکس گرفته می شود. این آزمایشات می تواند به تشخیص سنگ، تومورها یا انسداد بالاتر از مثانه کمک کند.

لینک مقالات مرتبط:

علائم و عوارض بزرگی خوش خیم پروستات

درمان دارویی و جراحی بزرگی خوش خیم پروستات

درمان های خانگی بزرگی خوش خیم پروستات

بیماری بیضه

سونوگرافی پروستات

در سونوگرافی پروستات که با استفاده از امواج صوتی انجام می شود، تصاویری از غده پروستات به دست می آید که به تشخیص علت مواردی همچون، مشکلات دفع ادرار و یا تغییرات آزمایش خون کمک می کند. همچنین ممکن است در معاینه رکتوم (معاینه مقعد)، پزشک متوجه یک ندول در غده پروستات شود که برای تشخیص و بررسی دقیق آن، از سونوگرافی استفاده می شود. سونوگرافی همچنین در تشخیص ناهنجاری‌ ها و بررسی بزرگ شدن غده پروستات کاربرد دارد. سونوگرافی یک روش ایمن و غیر تهاجمی، برای تصویربرداری از بافت های درون بدن است و در آن از اشعه ایکس استفاده نمی شود.

سونوگرافی نیازی به آمادگی قبلی خاصی ندارد. برای سونوگرافی باید جواهرات، ساعت و.. خود را خارج کرده و لباس های راحت و گشاد و یا گان بپوشید. برای انجام سونوگرافی، ممکن است پزشک از بیمار بخواهد که به پهلو دراز کشیده و زانوها را به سمت قفسه سینه جمع کند. سپس پزشک یک پروب کوچک (مبدل اولتراسوند) را در نزدیکی راست روده قرار می دهد، که امواج صوتی با فرکانس بالا را به درون بدن می فرستد. این امواج پس از برخورد با بافت های داخل بدن منعکس شده و توسط دستگاه ترنسفورماتور دریافت می شوند. در نهایت، این امواج به صورت تصویر در می آیند. در صورتی که انجام بیوپسی (نمونه برداری از بافت) نیز لازم باشد، ممکن است پزشک از بیمار بخواهد که به مدت یک هفته تا 10 روز قبل از آن، از مصرف آسپرین و سایر داروهای رقیق کننده خون خودداری کند. همچنین ممکن است برای پاک کردن و تخلیه کردن روده، تنقیه یا انما انجام شود.

تشخیص پروستات با سی تی اسکن

با استفاده از سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)، بزرگ شدن غده پروستات به دلیل پروستاتیت (التهاب غده پروستات) و یا سرطان پروستات، و همچنین وجود هر گونه توده غیر طبیعی و ندول مشکوک، تشخیص داده می شود. بعد از انجام سی تی اسکن، ممکن است بیوپسی یا نمونه برداری نیز لازم باشد. در سی تی اسکن، از اشعه ایکس برای تصویربرداری از بافت های داخلی بدن استفاده می شود.

در برخی موارد، برای انجام سی تی اسکن ممکن است نوعی رنگ یا ماده حاجب تزریق و یا خورده شود تا تصاویر دقیق تر و با کیفیت تری ایجاد شود. آمادگی قبلی برای انجام سی تی اسکن، شامل پوشیدن لباس راحت یا گان، خارج کردن جواهرات و وسایل فلزی همچون ساعت، عینک و… ، پرهیز از خوردن و آشامیدن چند ساعت قبل از انجام سی تی اسکن و همچنین قطع مصرف برخی داروها به توصیه پزشک می باشد. در طول انجام سی تی اسکن، بیمار بر روی تخت دراز کشیده و تخت به آرامی به سمت اسکنر حرکت می کند. در طول این مدت بیمار باید بی حرکت بماند.  سپس اسکنر از ناحیه مورد نظر تصاویر دو بعدی و یا سه بعدی تهیه می کند.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر ارمین دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید خدمت شما پسر23ساله هستم
    ببخشید در مورد کیسه بیضه که گاهی یکم سرده گاهی گرم ایا طبیعیه ؟

    دکتر محمد جباری
    سلام
    اینحالت بیماری محسوب نمی شود ومشکلی نیست
    ------------------------------------------------------------------

    ببخشین یه سوال دیگه اگه کیسه بیضه سرد بشه مشکلی برای بیضه هام پیش نمیاد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل سرما برای بیضه ها خوب است
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید بیضه چب پایین ترا ازبیضه راست میباشد وبیضه چب خیلی درد میگیره بعضی وقتها وموقع راه رافتن اذیتم میکنه وبعضی وقتها باهم یکسان میشن درد ندارم البته کم اتفاق میفته.بیضه چب بیشتر درده داره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      به صرف پائین بودن بیضه بیماری محسوب نمی شود اما اگر با درد همراه باشد احتمال وجود واریکوسل وجود دارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 3001 مشاهده پرسش
    جناب دکتر خسته نباشید.یک
    سوال داشتم اگر ممکنه جواب
    بدین.کمی
    تحرک اسپرم آیا بجز واریکوسل می
    تواند دلیل دیگری هم داشته
    باشد؟

    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3
    چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۱۹:۲۲( 1 هفته پیش) وضعیت : بسته شده
    دکتر محمد جباری
    سلام
    بله علل دیگری هم می تواند داشته باشد مثل آگلوتیناسیون 1+ که در آزمایش شما ذکر شده است.

    آقای دکتر خیلی عذر میخواهمکه وقتتان را میگیرم. مففوم آگلوتیناسیون 1+ چیست؟ علل آن چه می باشد؟ و روش درمان آن چگونه است.
    با تشکر فراوان
    یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۱۵:۴۶( 7 ساعت پیش) وضعیت : بسته شده
    دکتر محمد جباری
    آگلوتیناسیون یعنی چسبندگی اسپرم ها به یکدیگر، شایعترین علت آن بروز آنتی بادی بر علیه اسپرم ها می باشد.

    ببخشید جناب دکتر جباری؟
    دلیل بروز آگلوتیناسون چیست؟ درمان آن چه می باشد؟ و ایا واریکوسل می تواند عامل ایجاد آن باشد؟
    ضمنا میزان شدت آن آیا فرق میکند و شدت آگلوتیناسیون من چقدر می باشد.

    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      یکی از عللش واریکوسل هست. برای شما خفیف هست از 1+ تا 4+ می تواند باشد
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 422 مشاهده پرسش
    سلام
    جناب دکتر خسته نباشید.یک
    سوال داشتم اگر ممکنه جواب
    بدین.کمی
    تحرک اسپرم آیا بجز واریکوسل می
    تواند دلیل دیگری هم داشته
    باشد؟

    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3
    چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۱۹:۲۲( 1 هفته پیش) وضعیت : بسته شده
    دکتر محمد جباری
    سلام
    بله علل دیگری هم می تواند داشته باشد مثل آگلوتیناسیون 1+ که در آزمایش شما ذکر شده است.

    آقای دکتر خیلی عذر میخواهمکه وقتتان را میگیرم. مففوم آگلوتیناسیون 1+ چیست؟ علل آن چه می باشد؟ و روش درمان آن چگونه است.
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      آگلوتیناسیون یعنی چسبندگی اسپرم ها به یکدیگر، شایعترین علت آن بروز آنتی بادی بر علیه اسپرم ها می باشد
  • تصویر کاربر عباس یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 504 مشاهده پرسش
    با سلام و خدا قوت
    من بعد از چند بار مشاهده خون بعد از ادرار و مشاهده خون در مني و همچنين احساس درد در بيضه ها به پزشك مراجعه كردم و بعد از آزمايش كشت اسپرم تجويز دكتر معالج اين بود كه علاوه بر عفونت دچار واريكوسل نوع b هستم و مقداري دارو تجويز كردن و گفتن بعد از اتمام دارو ها يه آزمايش كشت اسپرم ديگه بدم اگه تغييري حاصل نشد نياز به عمل دارم
    علاوه بر اين من به يه دكتر ديگه هم مراجعه كردم تجويز ايشون اين بود كه واريكوسل ندارم و دارو هاي تجويز شده تغريبا مشابه اولي بود و براي اختلال اسپرم هم گفتن بعد از ازدواج اگر مشكلي بود مراجعه كنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    به نظر شما اخر من واريكوسل دارم يا نه ؟؟
    اگه ندارم اين اختلال اسپرم ناشي از چيست و راه درمانش چيه؟؟؟
    آيا بعد از عمل واريكوسل مجددا عود مي كنه ؟؟ عوارض اون مثل تكرر ادرار تا كي ادامه داره؟؟؟
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر شما اخر من واريكوسل دارم يا نه ؟؟.................اینکه واریکوسل دارید یا خیر من اطلاعی ندارم چون من معاینه نکردم
      اگه ندارم اين اختلال اسپرم ناشي از چيست و راه درمانش چيه؟؟؟ ............اختلال اسپرم علل زیادی دارد که خیلی از این علل ناشناحته هست گاه اگر علت آن مشخص شود با درمان علت مذکور اختلال هم رفع می شود
      آيا بعد از عمل واريكوسل مجددا عود مي كنه ؟؟ ............... اغلب عود نمی کند
      عوارض اون مثل تكرر ادرار تا كي ادامه داره؟؟؟ واریکوسل باعث تکرر ادرار نمی شود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سید- چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 6773 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، وقت شما بخیر.
    بنده حدود دو سال قبل یک سنگ 8میل را در کالیس تحتانی کلیه راستم سنگ شکن کردم. مدتی بدون مشکل بودم تا حدود یکسال قبل که سونوگرافی داده و پزشک محترم گفتند هر دو کلیه دارای مقدار زیادی شن و سنگریزه های کوچک است. قرص ویتامین ب 6، هیدروکلروتیازاید و رواتینکس را تجویز کردند. مدتی را نامنظم مصرف میکردم اما الان حدود 5 ماه است که به طور منظم هر روز مصرف می کنم. در این مدت قطره سنکل و عرق خارشتر و خارخاسک و شربت انجدان رومی و ... هم مصرف کرده ام. از حدود دوماه قبل درد شدیدی داشتم که علامت سنگ بود و در روزهای بعد سنگریزه هایی از من دفع شد. ولی با این وجود بعد از 2-3 هفته دوباره درد شروع شد. سونگرافی که دادم در هیچکدام از کلیه های سنگی رو مشاهده نکرد. فقط گفت بین حالب تا مثانه سنگ بسیار ریز داری. اما الان بیش از یک ماه است که این درد قطع و وصل می شود. یعنی ممکن است یک روز خوب باشم دو روز بد. گاهی نیاز شده شب 4 شیاف دیکلوفناک هم استفاده کرده ام اما روز بعد مشکلی نداشته ام!! در حال حاضر هم سوزش شدید مثانه و احساس ادرار دارم. بعد از ادرار هم برای چند دقیقه تمام مثانه ام درد میگیرد. طوری که از ادرار کردن میترسم. گاهی هم که فقط احساس ادرار هست ولی بدون نتیجه. با زدن ضربه به پشتم در کلیه احساس درد می کنم. با این عرایضی که گفتم به نظرتان باز هم مشکل از سنگ کلیه است یا مشکل دیگری احتمالا پیش آمده؟ چرا دردش متناوب نیست و مزمن شده گاهی خوبم (طوریکه فکر میکنم سنگ دفع شده و متوجه نشده ام!!) و گاهی درد دارم! حتی محل درد هم نظمی ندارد. گاهی کلیه، گاهی مثانه، گاهی مجرای خروجی ادرار. روال مشخصی ندارد.سوال بعدی اینکه مصرف این قرصها ممکن است مشکلی را ایجاد کرده باشد؟ چه توصیه ای می فرمایید؟ خیلی نگرانم. دردها زندگیم را مختل کرده است.
    از بذل توجه و وقتی که گذاشتید نهایت سپاس را دارم.
    با احترام
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر من بهتره بررسی های دقیق تری از نظر وجود یا عدم وجود سنگ کلیه انجام دهید مثل عکس رنگی یا سی تی اسکن و همچنین سیستوسکوپی.
      اگر سنگ و عارضه ی دیگری نبود احتمالا منشا دردتان به سنگ و سیستم ادراری تان ربطی ندارد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط