اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

تشخیص تنگی مجرای ادراری با عکس rug

در این مقاله مطالعه می کنید:

تنگی مجرای ادراری یکی از بیماری های مزمنی است که متاسفانه افراد زیادی بدلیل عدم آگاهی از اینکه با جراحی باز می توان آن را برای همیشه درمان کرد، سالیان متمادی از علائم آن رنج می برند. در این مقاله سعی می شود تا ضمن پرداختن به علل ایجاد کننده تنگی مجرا و همچنین علائم آن، به روش های تشخیص  تنگی مجرای ادرار از حمله عکس rug و درمان جراحی باز یا یوروتروپلاستی صحبت شود.

چه عواملی باعث تنگی مجرای ادراری می شوند؟

الف- شایع ترین علت بروز تنگی مجرا اقدامات درمانی یا تشخیصی است که توسط پزشکان و همکارانشان مثل پرستاران، بهیاران، تکنسین های اطاقا عمل و … انجام می شود مثل سوند گذاری، تراشیدن تومورهای مثانه یا پروستات از طریق مجرای ادراری و امثال آن.

ب- یکی دیگر از علل تنگی مجرا، ضرباتی است که مستقیم یا غیر مستقیم به مجرای ادراری وارد می شود مثل:

⛔ لگد خوردن به آلت یا زیر بیضه ها (لای پا) در حین نزاع یا ورزش های رزمی یا شوخی های نابجا

⛔ برخورد لای پا با لبه ی جدول یا حین پریدن از روی مانع

⛔ برخورد ضربه ی محکم زین دوچرخه یا اسب به لای پا

⛔ شکستن بخش قدامی لگن حین تصادف با وسایل نقلیه یا سقوط از ارتفاع یا ماندن زیر آوار

⛔ عفونت مجرای ادراری درمان نشده در اثر روابط جنسی محافظت نشده و پر خطر

⛔ علل مادرزادی که البته این علت ناشایع می باشد

⛔ علل ناشناخته

تشخیص تنگی مجرای ادرار

مهم ترین نکته، شک بالینی قوی دکتر اورولوژی به وجود تنگی مجرای ادراری است. وقتی پزشک به تنگی مجرای ادرار شک می کند، ممکن است یک یا همه ی موارد زیر را برای شما درخواست کند:

۱- عکس رنگی مجرا یا RUG یا Retrograde Urethrography

 این روش برای تشخیص تنگی های بخش قدامی مجرای ادراری درخواست می شود. در این شیوه ی عکس گرفتن سوند را ۱ تا ۲ سانت وارد مجرای ادراری کرده و سپس ماده رنگی را بداخل مجرا تزریق می کنند و حین تزریق، عکس گرفته می شود.

عکس رنگی مجرا یا RUG

Retrograde Urethrography

۲- عکس رنگی مثانه در حال ادرار کردن یا VCUG یا Voiding CystoUrethrography

این روش برای تشخیص تنگی های بخش خلفی مجرای ادراری و همچنین آسیب های مثانه انجام می شود. در این نوع عکس، پس از اینکه مثانه را با ماده ی رنگی پر می کنند؛ بیمار شروع به ادرار کردن کرده و حین ادرار کردن، عکس گرفته می شود.

عکس رنگی مثانه در حال ادرار کردن یا VCUG

۳- سیستوسکپی

 این روش تشخیصی اگر چه در مطب و با بیحسی موضعی هم قابل انجام هست، ولی معمولا در بیمارستان و تحت بیهوشی خفیف با وسیله ای بنام سیستوسکوپ که مجهز به لنز برای مشاهده مجرای ادراری و پروستات و مثانه می باشد، انجام می شود.

چگونه تنگی مجرا درمان می شود؟

✅ روش جراحی بسته

مزیت روش بسته، کوتاه بودن مدت بیهوشی و بستری و همچنین کوتاه بودن زمان سوند داشتن بیمار است؛ ولی بزرگ ترین ایراد روش بسته، عود تنگی بعد از مدتی کوتاه می باشد؛ بطوریکه بین ۷۰ تا ۹۰ درصد احتمال عود تنگی وجود دارد. لذا برخی از متخصصین ارولوژی برای جلوگیری از عود تنگی به بیمار توصیه می کنند تا هر چند روز به خودشان سوند بزنند تا مجرا مجددا تنگ و بسته نشود. در روش بسته بعد از باز کردن مجرا، بیمار به مدت ۵ تا ۷ روز سوند خواهد داشت. روش بسته به دو شیوه انجام می شود:

۱- دیلاتاسیون یا اتساع سازی مجرای ادراری

 در این روش تنگی را به وسیله سوندهای فلزی از شماره های کوچک تا بزرگ، بتدریج متسع و باز می کنیم.

۲- اینترنال یورتروتومی

 در این روش تنگی مجرا به وسیله ی تیغه مخصوص و البته زیر دید مستقیم، برش داده می شود.

✅ روش جراحی باز یا یورتروپلاستی

 این شیوه جراحی نیاز به تبحر و مهارت زیاد دارد و اصولا بایستی توسط جراحان اورولوژیست که در زمینه ترمیمی فوق تخصص دارند، صورت پذیرد تا بهترین نتیجه و کم ترین عوارض را به همراه داشته باشد. مهم ترین مزیت این روش آنست که احتمال عود تنگی بسیار کم و در دستان فوق تخصص اورولوژی ترمیمی بین ۲ تا ۱۰ درصد می باشد. در این روش، بیمار می بایستی سه هفته سوند داشته باشد و بعد از سه هفته عکس رنگی مجرا از کنار سوند گرفته می شود و اگر محل پیوند بخوبی جوش خورده باشد، سوند خارج می شود.

جراحی باز یا یورتروپلاستی

متاسفانه خیلی از بیماران و حتی برخی از متخصصین اورولوژی که اشراف و تسلط کافی به این شیوه ی جراحی که نوعی جراحی سخت و فوق تخصصی است ندارند، این دسته از بیماران را به بهانه وجود عوارض زیاد مثل بی اختیاری ادراری و ناتوانی جنسی از انجام جراحی باز منع کرده و به نوعی می ترسانند؛ درصورتیکه این حرف نادرست بوده و این عوارض در جراحی باز رخ نمی دهد. روش جراحی باز به دو شیوه انجام می شود:

✅  یورتروپلاستی انتها به انتها (End To End Urethroplasty)

در این روش که برای درمان تنگی هایی با طول نسبتا کوتاه به کار می رود، محل تنگی را برداشته و دو انتهای سالم مجرا را به هم پیوند می زنند.

✅ یورتروپلاستی با پیوند مخاط دهان (داخل گونه) (Buccal Mucosal Graft Urethroplasty)

در این روش که برای درمان تنگی های با طول بلند بکار می رود، محل تنگی را در طول مجرا برش داده و متناسب با اندازه طول تنگی از مخاط داخل دهان برداشته و به محل تنگ شده مجرا اضافه کرده و به این نحو تنگی را متسع و باز می کنند. در روش یورتروپلاستی با پیوند مخاط دهان، مشکل جدی برای دهان پیش نمی آید و از آنجایی که محل برش از داخل دهان هست، جای آن پنهان مانده و با بخیه جذبی ترمیم می شود.

افرادی که دچار تنگی مجرای ادراری می شوند با چه علائم و نشانه هایی مواجه هستند؟

قبل از هر چیز بایستی بدانید که علائم تنگی مجرای ادراری مختص تنگی مجرا نبوده و در برخی بیماری ها و موارد دیگر مثل بزرگی خوش خیم پروستات، التهاب پروستات یا پروستاتیت، مثانه ی عصبی یا تنبلی مثانه، اسپاسم عضلات خروجی مثانه و در برخی افراد وسواسی نیز دیده می شود. لذا وجود عوامل ایجاد کننده ی تنگی و همچنین شک بالینی پزشک کلید حرکت به سمت تشخیص تنگی می باشد. این علائم شامل:

– کاهش فشار ادرار

– باریک شدن جریان ادرار

– سوزش ادرار

– افزایش دفعات ادرار کردن (تکرر ادرار)

– عدم تخلیه کامل ادرار

– طولانی شدن زمان ادرار کردن و سر دستشویی نشستن

– فوریت در ادرار کردن

تکرر ادرار

– قطع و وصل شدن ادرار

– قطره ای آمدن بخش انتهایی ادرار

– زور زدن حین ادرار کردن

– معطل شدن برای شروع جریان ادرار

– همراه شدن خون با ادرار

– بیدار شدن در شب برای ادرار کردن (شب ادراری)

– درد حین ادرار کردن

🛑 بیشتر بخوانید: علت خون در ادرار

عوارض تنگی مجرای ادراری

⚠ احتباس ادراری یا به اصطلاح شاش بند شدن

⚠ عفونت های ادراری عود کننده

⚠   عفونت بیضه و پروستات

⚠ نازایی بدلیل عدم خروج مناسب و کامل منی

⚠ نارسایی کلیه

⚠ آسیب عضلات مثانه

⚠ بی اختیاری ادراری

عکس مجرای ادرار مرد
عکس مجرای ادرار بانوان
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (81 امتیاز)
  • تصویر کاربر پرویز چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر سوالی پرسیده بودم که برای نعوظ و سختی الت برای نزدیکی در شب زفاف قرصی معرفی کنید که گفتید نیازی به استفاده از قرص برای اون شب نیست ولی مشکل اساسی که دارم این هست که من نعوظ رو ندارم حتی دیگه در نعوظهای شبانه یا هنگامه ادرار و پرشدن مثانه نیز التم دچار نعوظ نمیشه واین باعث استرس وترس از این ناتوانی من در نعوظ شده خواهشا قرص یا اسپری که مشکل من رو حل کنه معرفی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تادالافیل 10 میلی 2 ساعت قبل از نزدیکی استفاده کنید
  • تصویر کاربر ناشناس چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    با سلام
    با تشکر جواب شما
    می خواستم بدونم که اگر از روش بخیه بخواهید قوس ایجاد شده در آلت را حذف کنید
    1- آیا طول آن کمتر خواهد شد یا تغییری نمی کند؟
    2- احتمال ایجاد مشکل در آلت چند در صد است در صورت عمل جراحی ؟
    3- زمان عمل چقدر است و زمان بهبودی چقدر طول می کشد؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      1) بله کوتاه خواهد شد
      2) 5 تا 10 درصد
      3) ی تا یک ونیم ساعت. زمان عمل و 2 تا 3 ماه بایستی فعالیت جنسی نداشت
  • تصویر کاربر ناشناس چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    با سلام
    من دارای انحراف /الت هستم و دو بار هم اقدام به بچه دار شدن کردم ولی بعد از دو یا سه ماه بچه از بین میره می خام ببینم ممکنه این مشکل از انحراف آلت من باشه یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خیر ارتباطی به انحنای آلت ندارد
  • تصویر کاربر محمودرضا چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 451 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما آقای دکتر جباری
    من 20 سالمه از شهرستان مزاحمتون شدم و تا حالا هم رابطه ی جنسی نداشتم البته گاهی خودارضایی می کنم.
    من قبلا هم مزاحم اوقات شریفتون شده بودم و چند تا سوال از خدمتتون پرسیده بودم که شما فرمودید عکس بفرستم و پس از مشاهده عکس فرمودید ظاهرا انحنای آلت بنده زیاد است جدای از این مسئله من بابت کامل راست نبودن و همچنین زیاد سفت نبودن آلتم (سفت می شد اما نه زیاد به نظر خودم 60 درصد سفت می شد.) نگران بودم و برای اینکه در آینده دچار مشکل نشم (پیشگیری کرده باشم) به یکی از بیمارستان های تهران پیش یکی از همکاران متخصصتون مراجعه کردم و پس از مطرح کردن این نگرانی و معاینه ایشون برای بنده یک سونوگرافی داپلر عروق پودندال و پنیس نوشتند بعد از اینکه این سونوگرافی را بخش رادیولوژی با تزریق آمپول پاپاورین انجام دادم مشخص شد که هیچ مشکلی در اجسام غاری نیست (نتیجه ی سونوگرافی ضمیمه شده است.) و کلا مشکلی ندارم اما اثر آمپول مذکور از بین نرفت و به بنده فرمودند صبر کنم خلاصه پس از حدود 20 ساعت با مراجعه به اورژانس (هنگام مراجعه هیچ دردی نداشتم و فقط آلتم بخاطر آمپول راست مونده بود.) و با تشخیص پریاپیسم و انجام آنژوکد اثر آمپول از بین رفت. (گزارش اورژانس ضمیمه شده است.) پس از آنژوکد پزشک اورژانس یکسری چرک خشک کن و کرم ویتامین آ - د تجویز کرد که من مرتب از آنها تا اتمام دارو ها استفاده کردم.حالا پس از گذشت 16 روز از انجام عمل آنژوکد تنها مشکل من این است که دیگر همان 60 درصد هم آلتم نعوظ و سفتی ندارد.(خیلی کم بالا می آید و خیلی خیلی کم به نظر خودم حدود 20 درصد هم سفت می شود که اصلا انگار سفت نشده است.) آیا زود است و من باید باز هم صبر کنم؟آیا ممکن است که دیگر آلتم همان اندازه ی قبل هم سفت و راست نشود و دچار ناتوانی شده باشم؟
    از بعد عمل آنژوکد دست و پاهام زیاد خواب میره و گاهی شدید احساس خستگی می کنم و خوابم میگیرد و همینطور وقتی سعی می کنم که به نعوظ برسم کمی قلبم درد میگیرد که قبل از آنژوکد چنین مشکلی نبود ممکنه این موارد و همچنین سفت نشدن آلتم بخاطر خون زیادی که موقع آنژوکد از من رفته باشه؟
    اما یه سوال دیگه که شاید در تخصص شما نباشه اما خب میخوام ازتون بپرسم اگه راه حلی دارید درباره ی اینن موضوع هم راهنماییم کنید لطفا الان دو سه روزه که پلک سمت چپ من خیلی خفیف میپره به نظر شما این برای چیه و چطور آرومش کنم؟(لطفا خواهشا جواب همه سوالاتمو بدید.)
    ببخشید که پیامم اینقدر طولانی شد این مسئله خیلی فکر من را درگیر کرده و از کرده ی خود (مراجعه جهت پیشگیری) خیلی پشیمانم.خیلی از لحاظ روحی روم تاثیر منفی گذاشته لطفا کمکم کنید من چیکار کنم؟
    ممنون که وقت میگذارید بی صبرانه منتظر پاسخ شما هستم.
    بازم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      با گذشت زمان همه چیز بتدریج بهبود می یابد. به نظر مشکل شما بیشتر جنبه روانی دارد
  • تصویر کاربر غلام چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    با سلام.پسری 28 ساله ام.بعد از ادرار احساس خروج یه مایعی در حد چند قطره دارم.البته هر وقت که به این مسئله توجه و تمرکز می کنم این احساس رو دارم.نمی دونم واقعا چیزی خارج میشه یا نه؟واگه خارج میشه ادرار هست یا یه مایع دیگه؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      اگر فقط زمان تمرکز کردن این موضوع رخ می دهد احتمالآ چیزی نیست و فقط نوعی وسواس است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر ابی جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 608 مشاهده پرسش
    سوال :سلام دکتر جان هنگام ادرار کامل نمیتونم دفع کنم هنگام نزدیکی رگهای آلت درد میکند علتش چیه ایا دچار بیماری خاصی شدم
    پاسخ :احتمال ورم پروستات یا تنگی مجرا می تواند مطرح باشد.
    سوال: آقای دکتر چیکار باید بکنم بعد اولین نزدیکی با این مشکل مواجه شده ام ایا از سرما خوردگی هم میشه به این مشکل مواجه شد چون اخرین با کمر درد و کلیه درد هم داشتم- عوارضی هم داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      معمولا عارضه ای ندارد. بهتر با مراجعه حضوری به پزشک مدتی دارو استفاده کنید
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط