سرطان بیضه شایعترین سرطان مردان جوان

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان بیضه یک سرطان نادر است که معمولا مردان آن را به صورت تصادفی می فهمند یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند پس بهتر است با علایم سرطان بیضه آشنا باشید.

سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه هنگامی اتفاق می افتد که سلولهای غیرطبیعی به صورت غیر قابل کنترلی در بیضه رشد می کنند . این به خوبی قابل درمان است، به ویژه هنگامی که در مراحل ابتدایی بیماری یافت شود.
بیضه ها، دو عضو جنسی مردانه هستند که اسپرم را تولید و ذخیره می کنند. آنها در یک کیسه زیر آلت تناسلی به نام اسکروتوم واقع شده اند و همچنین هورمون تستوسترون را نیز تولید می کنند.
علایم سرطان بیضه
سرطان بیضه نادر است، اما شایعترین سرطان در میان مردان جوان است. اکثر سرطانهای بیضه از سلول های اسپرم ساز شروع می شوند. این سلول ها سلول های زاینده نامیده می شوند. دو نوع اصلی از سرطان های سلول های بنیادی بیضه عبارتند از، سمینومس و غیر سمینومس. سمینومس ها رشد و گسترش آهسته ای دارند و به پرتودرمانی پاسخ می دهند. غیر سمینومس ها رشد و گسترش سریع تری نسبت به سمینومس ها دارند. انواع مختلفی از غیر سمینومس ها وجود دارد.

دلایل ایجاد سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه

متخصصان علت سرطان بیضه را نمی دانند، اما برخی از مشکلات، مانند بیضه ی نزول نکرده یا سندروم کلاین فلتر ممکن است خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. اکثر مردان مبتلا به سرطان بیضه فاکتورهای خطر را ندارند.

پزشکان می دانند سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های سالم در یک بیضه تغییر کنند. سلول های سالم به گونه ای رشد کرده و تقسیم می شوند که عملکرد طبیعی بدن حفظ شود. اما گاهی اوقات بعضی از سلول ها رشد غیرطبیعی پیدا می کنند و باعث رشد خارج از کنترل می شوند، بطوری که سلول های سرطانی تقسیم سلولی را ادامه می دهند حتی اگر بدن نیازی به سلول های جدید نداشته باشد. تجمع سلول ها باعث تشکیل توده در بیضه می شود.

تقریبا همه سرطان های بیضه در سلول های زایا رخ می دهند، سلول هایی که وظیفه تولید اسپرم های نابالغ در بیضه را به عهده دارند.

علائم سرطان بیضه

شایع ترین علائم سرطان بیضه عبارتند از:
  1. یک توده یا تورم در کیسه بیضه که ممکن است دردناک باشد یا نباشد.
  2. احساس سنگینی در کیسه بیضه
  3. درد مبهم یا احساس فشار در قسمت پایینی شکم یا کشاله ران
  4. بوجود آمدن برجستگی بر روی بیضه یا بزرگ شدن یکی از بیضه ها
  5. درد مبهم در ناحیه شکم و کشاله ران
  6. تجمع ناگهانی مایع در داخل کیسه بیضه
  7. درد یا ناراحتی در یکی از بیضه ها یا در کیسه بیضه
  8. بزرگی یا لمس دردناک سینه ها
  9. کمر درد

سرطان بیضه معمولا یکی از بیضه ها (بیضه راست یا بیضه چپ) را درگیر می کند.

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر مردان ابتلا به سرطان بیضه را به صورت تصادفی می فهمند. یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند. از آنجا که مشکلات دیگر می توانند علائمی مانند نشانه های سرطان بیضه را ایجاد کنند، پزشک شما ممکن است برای پیدا کردن مشکل دیگری که ممکن است داشته باشید آزمایش هایی از قبیل: آزمایش خون و تصویربرداری از بیضه ها با سونوگرافی یا CT اسکن را درخواست کند.
اگر این آزمایشات علائم سرطان را نشان دهند، باید بیضه را با عمل جراحی بردارند. جراحی تنها راهی است که می توانید با آن از ابتلا به سرطان و نوع آن اطمینان پیدا کنید. این اطلاعات همچنین در برنامه ریزی هر گونه درمان دیگری که ممکن است نیاز داشته باشد کمک می کند.

درمان سرطان بیضه چگونه است؟

برای برخی از مردان، ممکن است تنها درمان مورد نیاز، برداشتن بیضه با عمل جراحی باشد. تعیین نوع و مرحله سرطان شما به پزشک اطلاع می دهد که به درمان بیشتری نیاز دارید یا نه.
درمان پس از عمل ممکن است شامل نظارت، شیمی درمانی یا پرتودرمانی باشد. شیمی درمانی اغلب برای سرطانی استفاده می شود که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.

علل درد ناحیه بیضه

عوامل خطر ساز سرطان بیضه

عواملی که ممکن است باعث افزایش خطر سرطان بیضه شوند عبارتند از:

 بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی)

در دوران جنینی بیضه ها در داخل شکم تشکیل شده و معمولا قبل از تولد به داخل کیسه بیضه نزول می کنند. در مردانی که بیضه شان هرگز نزول نکرده است نسبت به مردانی که بیضه ها بطور طبیعی نزول یافته باشد خطر بالاتری برای بروز سرطان در بیضه نزول نکرده دارند. حتی اگر بعد از تولد بیضه ها با جراحی پائین آورده شوند این خطر بالا می ماند. با اینحال، خیلی از مردانی که به سرطان بیضه مبتلا می شوند، سابقه ای از نهان بیضگی نمی دهند.

رشد غیر طبیعی بیضه

حالاتی که باعث می شود تا بیضه ها رشد غیر طبیعی داشته باشند، مثل سندروم کلاین فلتر، ممکن است خطر سرطان بیضه افزایش یابد.

 سابقه خانوادگی

اگر یکی از اعضای خانواده به سرطان بیضه مبتلا باشد، خطر سرطان بیضه در دیگر مردان خانواده افزایش می یابد.

 سن

سرطان بیضه نوجوانان و مردان جوان را مبتلا می سازد، بویژه بین سنین ۱۵ تا ۳۵ سال. ولیکن ممکن است در هر سنی رخ دهد.

نژاد

سرطان بیضه در مردان سفیدپوست شایع تر از مردان سیاه پوست است.

آمادگی برای معاینه تومور بیضه توسط پزشک

اگر توده ای یا برجستگی در بیضه لمس کردید حتما به پزشک خود مراجعه کنید. اگر پزشک تان شک کرد که احتمالا سرطان بیضه دارید، ممکن است شما را به متخصص و جراح کلیه و مجاری ادراری-تناسلی (ارولوژیست) ارجاع دهد.

از آنجایی که زمان ملاقات با پزشک کوتاه است، و بخاطر اینکه اغلب خیلی از موضوعات بایستی مطرح شود، لذا ایده ی خوبی است که آمادگی لازم را کسب کنید. لذا سعی کنید تا:

☑️ از شروط و محدودیت های قبل از ویزیت توسط پزشک آگاهی یابید. در زمان گرفتن وقت ملاقات با پزشک، اگر نیاز به انجام کاری قبل از ملاقات می باشد سوال کنید.

☑️ هر علامتی را که تجربه کرده اید بنویسید، شامل هر علامتی که حتی به نظر می رسد به موضوع ملاقات تان با پزشک ارتباطی ندارد.

☑️ اطلاعات شخصی خود را بنویسید، شامل هرگونه استرس یا تغییر جدیدی در زندگی تان.

☑️ فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید را تهیه کنید، شامل ویتامین ها و مکمل های غذایی.

☑️ یکی از اعضای خانواده یا دوستان را همراه خود ببرید. گاهی بیان همه مشکلات در ملاقات با پزشک مشکل می باشد. همراه شما می تواند بعضی از مطالبی را که فراموش کرده اید به یادتان بیاورد.

سؤالات درباره بقای سرطان بیضه

زمان ملاقات شما با پزشک محدود است، بطوری که تهیه لیستی از سوالات می تواند باعث شود تا بیشترین بهره را از زمان ببرید. سوالات خود را به ترتیب اولویت از مهم ترین به سمت کم اهمیت ترین لیست کنید. برای سرطان بیضه، بعضی از سوالاتی که بایستی پرسیده شود عبارتند از:

  • آیا من سرطان بیضه دارم؟
  • سرطان بیضه من از چه نوع می باشد؟
  • آیا شما می توانید در مورد گزارش پاتولوژی به من توضیح دهید؟
  • سرطان بیضه ی من در چه مرحله ای است؟
  • آیا به بررسی های تکمیلی نیازی دارم؟
  • چه روش های درمانی برای من وجود دارد؟
  • شانس های درمانی من برای شفای کامل سرطان بیضه من چیست؟
  • عوارض و خطرات هر روش درمانی چیست؟
  • بهترین روش درمانی برای من چیست؟
  • اگر بیمار یکی از دوستان یا اعضای خانواده ات بود چه توصیه ای به او می کردید؟
  • اگر بخواهم از نظر پزشک دیگری هم مطلع شوم، آیا شما می توانید یک متخصص دیگر به من معرفی کنید؟
  • من در مورد توان باروری در آینده نگران هستم. قبل از شروع درمان چه کاری برای احتمال ناباروری خود می توانم انجام دهم؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسش از دکتر تهیه کرده اید، از پرسیدن هر سوالی که در حین ملاقات به ذهن تان می اید پرهیز نکنید.

آیا سرطان بیضه باعث ناباروری می شود؟

در اغلب موارد، برداشتن یک بیضه باعث ایجاد مشکلات جنسی در دراز مدت یا نازایی در شما نمی شود. اما اگر قبل از درمان ، این مشکلات را داشتید، ممکن است جراحی آنها را بدتر کند. درمان های دیگر برای سرطان ممکن است سبب ناباروری شما شود. ممکن است بخواهید درباره ذخیره ی اسپرم در یک بانک اسپرم فکر کنید، اگر سوال یا نگرانی درباره ی مسائل جنسی یا باروری دارید با پزشک خود صحبت کنید.
بعضی از مردان بیضه ی مصنوعی یا پروتز را انتخاب می کنند. یک جراح، بیضه مصنوعی را در اسکروتوم قرار می دهد تا ظاهر طبیعی دستگاه تناسلی را حفظ کند.
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (34 امتیاز)
  • تصویر کاربر غزل شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    سلام مجدد.پیرو سوال قبلی الان ک پر خطره یعنی چی؟(نوع(66)یعنی سرطان زاست؟در ناحیه ی داخل مقعد هست این زگیل ها.خیلی نگرانم دکتر باید چیکار کنم..ی روز در میون هم قرص زینک و ایمنی هم میخورم دگ باید چیکار کنم؟ ممنون ک جواب میدین.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      کار بیشتری نیاز نیست فقط هر ضایعه ی جدیدی را درمان بکنید و بصورت دوره ای (ترجیحا هر ۶ ماه ) چک شوید. پر خطر بودن یعنی اینکه ریسک تبدیل به ضایعات بدخیمی بالاتری دارد ولیبه معنی اینکه حتما سرطانی می شوید نیست و فقط کمی ریسکش بیشتر هست و با پیگیری دوره ای و مداوم می توان از آن پیشگیری کرد.
  • تصویر کاربر فرید یکشنبه ۱۰ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 1114 مشاهده پرسش
    بابت مدت ماندگاری ویروس در مجرا من مطلبی جایی نددیدم ولی احتمالا از همان قاعده ی خانم ها پیروی می کند...... یعنی قابل ریشه کنی هست اما زمانش معلوم نیست و ممکنه 6 ماه 1 سال یا 2 سال طول بکشه اما این فرضیه که ویروس داخل مجرا ریشه کن نمیشه و ممکنه تا 10 سال دیگه هم بمونه غلطه و معمولا در نهایت توسط ایمنی بدن ریشه کن میشه و برای همیشه میره و بازگشت و عود نداره درسته؟
    من فقط باید ایمنی رو بالا ببرم و مدتی بعدبه امید ریشه کن شدن ویروس آزمایش رو تکرار کنم و هیچ اقدامی نکنم و پیش اورولوژ هم نرم.فقط به نظرتون صلاح در اینه که چه مدت بعد آزمایش رو تکرار کنم؟
    در مورد دوشاخه شدن هم می توانید با پماد چشمی ویتامین A بعد از هر بار ادرار کردن چرب کنید اقدام بیشتری نیاز نیست.... ویتاامین رو بعد از هر بار ادرارداخل و ابتدای مجرا بزنم و چرب کنم که دیگه دوشاخه نشه درسته؟
    پماد رو میزنم و نتیجه آزمایش خودمم بعد از چند روز میگم خدمتتون.
    بسیار سپاس گذارم از علمی که به صورت شفاف در فضای مجزای در اختیار مردم قرار میدین تا خیلی ها که به شما دسترسی ندارند جوابهاشون رو بگیرن.??
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      و معمولا در نهایت توسط ایمنی بدن ریشه کن میشه و برای همیشه میره و بازگشت و عود نداره درسته؟....................البته در درصد خیلی کمی ویروس می تواند پایدار بماند
      ویتاامین رو بعد از هر بار ادرارداخل و ابتدای مجرا بزنم و چرب کنم که دیگه دوشاخه نشه درسته؟..................بله
    2. تصویر کاربر فرید شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      پس من فقط به تقویت ایمنی بدنم فکر کنم و تا سال بعد صبر کنم و دوباره آزمایش بدم.احتمال ریشه کن شدنشم که خیلی زیاده.درسته؟
      دکتر آزمایش چند قطره اول ادرار مثبتش ارزشمنده و منفیش به منزله ریشه کن شدن قطعی نیست درسته؟
      نمیشه برای مجرا آزمایش پاپ اسمیر انجام داد که جوابش خیلی قطعی تر باشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۰ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      پس من فقط به تقویت ایمنی بدنم فکر کنم و تا سال بعد صبر کنم و دوباره آزمایش بدم.احتمال ریشه کن شدنشم که خیلی زیاده.درسته؟...................بله
      دکتر آزمایش چند قطره اول ادرار مثبتش ارزشمنده و منفیش به منزله ریشه کن شدن قطعی نیست درسته؟.........................بله
      نمیشه برای مجرا آزمایش پاپ اسمیر انجام داد که جوابش خیلی قطعی تر باشه؟...............................خیر
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۰ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      پس من فقط به تقویت ایمنی بدنم فکر کنم و تا سال بعد صبر کنم و دوباره آزمایش بدم.احتمال ریشه کن شدنشم که خیلی زیاده.درسته؟...................بله
      دکتر آزمایش چند قطره اول ادرار مثبتش ارزشمنده و منفیش به منزله ریشه کن شدن قطعی نیست درسته؟.........................بله
      نمیشه برای مجرا آزمایش پاپ اسمیر انجام داد که جوابش خیلی قطعی تر باشه؟...............................خیر
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدى شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 137 مشاهده پرسش
    با سلام
    اقاى دكتر من نميتونم ميل جنسى خودم رو كنترل كنم و متاًسفانه بيش از حد زياد هست لطفاً نوع درمان رو اطلاع بدهيد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      با قرص سیپروترون استات می توان میل جنسی را کم کرد ولی عارضه دارد و می تواند باعث سرکوب شدید میل جنسی و حتی ناباروری شود لذا به صلاح نیست که استفاده کنید و بهتر است بیشتر با مشاوره ی روانشناسی و بحث های رفتاری آن را کنترل کنید
  • تصویر کاربر امین شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    با سلام وعرض ادب واحترام خدمت دکتر گرانقدر وضمن تشکر فراوان از زحمات بی شائبه شما، عارضم به خدمتتان که بنده یکی دو شبه که سر آلت تناسلی درد میکنه ولی هر چقدر میگذره هی داره دردش کمتر میشه امروز در دو نوبت عسل طبیعی بهش زدم دردش بهتر شد ولی متأسفانهامروز لکه هایی سرخ بسان زخم سطحی روی پوست سر آلتم مشاهده شد ممنون میشم راهنمایی ام کنید ویا اگه نیاز به مراجعه به پزشک هست اگه تو قم کسی رو میشناسید بهم معرفی فرمایید در ضمن این مشکل درد در سر آلت تناسلی دقیقاً نیم ساعت بعد از یک رابطه جنسی کاملا محافظت شده با دو کاندوم برا بنده به وجود اومد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      به نظر من این ها کبودی های خفیف ناشی از فشار به کلاهک آلت حین سکس هست و بتدریج ظرف چند روز جذب شده و برطرف می شوند
  • تصویر کاربر ميلاد شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 147 مشاهده پرسش
    سلام، مرد ٣٠ساله هستم كه حدودا 5٠روز پيش بعد از نزديكي با همسرم،روي تنه آلتم زخمهايي (مثل ترك برداشتن ) ايجاد شد و بعد از مدتي انگار كه خوب شده اما پوست روي همان قسمت زخيم شده كه بعد از چند روز خوب شد، اما بعد از ٣-4 روز باز زخم در همان نقطه يا ٢-٣ جاي ديگر بعد از ادرار وشستن آلت و همچنين بعد از نزديكي ايجاد ميشوند، درد ندارد مگر به ندرت زمان نزديكي و شستشو آلت كه آب برخورد كند يكم ميسوزند، چند روزي از پماد آ-د استفاده كردم اما تاثير آنچناني نداشت، ممنون ميشم اگر راهنمايي كنيد ، تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      این اگزماست می توانید مدت ۳ هفته ای پماد هیدروکورتیزون شب ها رو بزنید. در حمام هم با شامپو بچه بشورید. البته احتمال عود دارد ولی در کل بیماری نگران کننده ای نیست.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر ali شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز من زیر پوست آلتم یک چیزی مثل یک کره
    ( غده )تشکیل شده درد داره وقتی هم فشارش میدم یه مایع سفید رنگ )مثل عفونت( ازش خارج میشه چی میتونه باشه خیلی نگرانم کرده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      احتمالا کیست اپیدرموئید عفونی شده می باشد ولی با اینحال بدون معاینه نمی توان تشخیص و نظری را مطرح کرد بهتره حضوری به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر منصور جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    دکتر حان سلام من بیمار شما هستم رگهای خون رسانی به آلتم تنگ شده جنابعالی پا پا وردین نوشته اید با نصف هم جواب نمی دهد قبلا جواب میداد آمپولalprostadil 20 زدم درد زیادی دارد ممنون می شوم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      می توانید دوز پاپاورین را بالاتر ببرید با دو سوم یعنی 30 میلی و اگر جواب ندهد آمپول کامل 40 میلی استفاده کنید
  • تصویر کاربر حدیث چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشی من در کنار دستگاه تناسلیم یکسری گوشت اضافه مثل زگیل درووردم باید چکار کنم خطر ناک هست و باید به چه کسی مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      به سابقه تماس های جنسی احتمال شما و شکل ضایعات بستگی دارد به متخصص زنان یا پوست یا ارولوژیست مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ساناز شنبه ۲۷ اردیبهشت ۴ تعداد بازدید: 457 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید...بخشید یک ساله بیماری زگیل تناسلی دارم به دکتر مراجعه کردم برای واکسن گارداسیل گفتن که نیاز نیست تزریق بشه..23 سالمه....به نظر شما این واکسنو تهیه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بطور عموم تزریق واکسن برای کسی که مبتلا شده توصیه نمی شود اما عده ای معتقدند که می تواند میزان عود را کاهش دهد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی