اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

سرطان بیضه شایعترین سرطان مردان جوان

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان بیضه یک سرطان نادر است که معمولا مردان آن را به صورت تصادفی می فهمند یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند پس بهتر است با علایم سرطان بیضه آشنا باشید.

سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه هنگامی اتفاق می افتد که سلولهای غیرطبیعی به صورت غیر قابل کنترلی در بیضه رشد می کنند . این به خوبی قابل درمان است، به ویژه هنگامی که در مراحل ابتدایی بیماری یافت شود. بیضه ها، دو عضو جنسی مردانه هستند که اسپرم را تولید و ذخیره می کنند. آنها در یک کیسه زیر آلت تناسلی به نام اسکروتوم واقع شده اند و همچنین هورمون تستوسترون را نیز تولید می کنند.
 
سرطان بیضه نادر است، اما شایعترین سرطان در میان مردان جوان است. اکثر سرطانهای بیضه از سلول های اسپرم ساز شروع می شوند. این سلول ها سلول های زاینده نامیده می شوند. دو نوع اصلی از سرطان های سلول های بنیادی بیضه عبارتند از، سمینومس و غیر سمینومس. سمینومس ها رشد و گسترش آهسته ای دارند و به پرتودرمانی پاسخ می دهند. غیر سمینومس ها رشد و گسترش سریع تری نسبت به سمینومس ها دارند. انواع مختلفی از غیر سمینومس ها وجود دارد.

عکس سرطان بیضه

سرطان بیضه چیست؟

دلایل ایجاد سرطان بیضه چیست؟

متخصصان علت سرطان بیضه را نمی دانند، اما برخی از مشکلات، مانند بیضه ی نزول نکرده یا سندروم کلاین فلتر ممکن است خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. اکثر مردان مبتلا به سرطان بیضه فاکتورهای خطر را ندارند. پزشکان می دانند سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های سالم در یک بیضه تغییر کنند. سلول های سالم به گونه ای رشد کرده و تقسیم می شوند که عملکرد طبیعی بدن حفظ شود.
اما گاهی اوقات بعضی از سلول ها رشد غیرطبیعی پیدا می کنند و باعث رشد خارج از کنترل می شوند، بطوری که سلول های سرطانی تقسیم سلولی را ادامه می دهند حتی اگر بدن نیازی به سلول های جدید نداشته باشد. تجمع سلول ها باعث تشکیل توده در بیضه می شود. تقریبا همه سرطان های بیضه در سلول های زایا رخ می دهند، سلول هایی که وظیفه تولید اسپرم های نابالغ در بیضه را به عهده دارند.

علائم سرطان بیضه

شایع ترین علائم سرطان بیضه در جوانان و افراد میانسال عبارتند از:

سرطان بیضه در افراد مختلف

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر مردان ابتلا به تومور بیضه را به صورت تصادفی می فهمند. یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند. از آنجا که مشکلات دیگر می توانند علائمی مانند نشانه های سرطان بیضه را ایجاد کنند، پزشک شما ممکن است برای پیدا کردن مشکل دیگری که ممکن است داشته باشید آزمایش هایی از قبیل: آزمایش خون و تصویربرداری از بیضه ها با سونوگرافی یا CT اسکن را درخواست کند.
اگر این آزمایشات علائم سرطان را نشان دهند، باید بیضه را با عمل جراحی بردارند. جراحی تنها راهی است که می توانید با آن از ابتلا به سرطان و نوع آن اطمینان پیدا کنید. این اطلاعات همچنین در برنامه ریزی هر گونه درمان دیگری که ممکن است نیاز داشته باشد کمک می کند.

درمان سرطان بیضه چگونه است؟

برای برخی از مردان، ممکن است تنها درمان مورد نیاز، برداشتن بیضه با عمل جراحی باشد. تعیین نوع و مرحله سرطان شما به پزشک اطلاع می دهد که به درمان بیشتری نیاز دارید یا نه. درمان پس از عمل ممکن است شامل نظارت، شیمی درمانی یا پرتودرمانی باشد. شیمی درمانی اغلب برای سرطانی استفاده می شود که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.

عوامل خطر ساز سرطان بیضه

عواملی که ممکن است باعث افزایش خطر سرطان بیضه شوند عبارتند از:

 بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی):

در دوران جنینی بیضه ها در داخل شکم تشکیل شده و معمولا قبل از تولد به داخل کیسه بیضه نزول می کنند. در مردانی که بیضه شان هرگز نزول نکرده است نسبت به مردانی که بیضه ها بطور طبیعی نزول یافته باشد خطر بالاتری برای بروز سرطان در بیضه نزول نکرده دارند. حتی اگر بعد از تولد بیضه ها با جراحی پائین آورده شوند این خطر بالا می ماند. با اینحال، خیلی از مردانی که به سرطان بیضه مبتلا می شوند، سابقه ای از نهان بیضگی نمی دهند.

عوامل خطر ساز سرطان بیضه

رشد غیر طبیعی بیضه:

حالاتی که باعث می شود تا بیضه ها رشد غیر طبیعی داشته باشند، مثل سندروم کلاین فلتر، ممکن است خطر سرطان بیضه افزایش یابد.

 سابقه خانوادگی:

اگر یکی از اعضای خانواده به سرطان بیضه مبتلا باشد، خطر سرطان بیضه در دیگر مردان خانواده افزایش می یابد.

سن:

سرطان بیضه نوجوانان و مردان جوان را مبتلا می سازد، بویژه بین سنین ۱۵ تا ۳۵ سال. ولیکن ممکن است در هر سنی رخ دهد.

نژاد:

سرطان بیضه در مردان سفیدپوست شایع تر از مردان سیاه پوست است.

چگونه می توان از سرطان بیضه پیشگیری کرد؟

ما دقیقاً نمی‌دانیم چه چیزی باعث سرطان بیضه می‌شود پس نمی‌توانیم پیشنهادات خاصی در مورد چگونگی پیشگیری از آن ارائه دهیم، اما همیشه ایده خوبی است که با اصلاح سبک زندگی، گام‌هایی برای کاهش خطر کلی سرطان بردارید. دستورالعمل‌های زیر ممکن است برای پیشگیری از سرطان بیضه مهم باشند: 

  • از هیچ گونه محصولات دخانی استفاده نکنید
  • الکل ننوشید
  • شاخص توده بدنی خود را زیر ۲۵ نگه دارید
  • هر روز از نظر جسمی فعال باشید
  • رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات و کم گوشت فرآوری شده داشته باشید
پیشگیری از سرطان بیضه

آمادگی برای معاینه تومور بیضه توسط پزشک

اگر توده ای یا برجستگی در بیضه لمس کردید حتما به پزشک خود مراجعه کنید. اگر پزشک تان شک کرد که احتمالا سرطان بیضه دارید، ممکن است شما را به متخصص و جراح کلیه و مجاری ادراری-تناسلی (ارولوژیست) ارجاع دهد.

از آنجایی که زمان ملاقات با پزشک کوتاه است، و بخاطر اینکه اغلب خیلی از موضوعات بایستی مطرح شود، لذا ایده ی خوبی است که آمادگی لازم را کسب کنید. لذا سعی کنید تا:

● از شروط و محدودیت های قبل از ویزیت توسط پزشک آگاهی یابید. در زمان گرفتن وقت ملاقات با پزشک، اگر نیاز به انجام کاری قبل از ملاقات می باشد سوال کنید.

● هر علامتی را که تجربه کرده اید بنویسید، شامل هر علامتی که حتی به نظر می رسد به موضوع ملاقات تان با پزشک ارتباطی ندارد.

● اطلاعات شخصی خود را بنویسید، شامل هرگونه استرس یا تغییر جدیدی در زندگی تان.

● فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید را تهیه کنید، شامل ویتامین ها و مکمل های غذایی.

● یکی از اعضای خانواده یا دوستان را همراه خود ببرید. گاهی بیان همه مشکلات در ملاقات با پزشک مشکل می باشد. همراه شما می تواند بعضی از مطالبی را که فراموش کرده اید به یادتان بیاورد.

معاینه تومور بیضه توسط پزشک

سؤالات درباره بقای سرطان بیضه

زمان ملاقات شما با پزشک محدود است، بطوری که تهیه لیستی از سوالات می تواند باعث شود تا بیشترین بهره را از زمان ببرید. سوالات خود را به ترتیب اولویت از مهم ترین به سمت کم اهمیت ترین لیست کنید.

برای سرطان بیضه، بعضی از سوالاتی که بایستی پرسیده شود عبارتند از:

  • ▪️آیا من سرطان بیضه دارم؟
  • ▪️سرطان بیضه من از چه نوع می باشد؟
  • ▪️آیا شما می توانید در مورد گزارش پاتولوژی به من توضیح دهید؟
  • ▪️سرطان بیضه ی من در چه مرحله ای است؟
  • ▪️آیا به بررسی های تکمیلی نیازی دارم؟
  • ▪️چه روش های درمانی برای من وجود دارد؟
  • ▪️شانس های درمانی من برای شفای کامل سرطان بیضه من چیست؟
  • ▪️عوارض و خطرات هر روش درمانی چیست؟
  • ▪️بهترین روش درمانی برای من چیست؟
  • ▪️اگر بیمار یکی از دوستان یا اعضای خانواده ات بود چه توصیه ای به او می کردید؟
  • ▪️اگر بخواهم از نظر پزشک دیگری هم مطلع شوم، آیا شما می توانید یک متخصص دیگر به من معرفی کنید؟
  • ▪️من در مورد توان باروری در آینده نگران هستم. قبل از شروع درمان چه کاری برای احتمال ناباروری خود می توانم انجام دهم؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسش از دکتر تهیه کرده اید، از پرسیدن هر سوالی که در حین ملاقات به ذهن تان می اید پرهیز نکنید.

پرسش از دکتر

آیا سرطان بیضه باعث ناباروری می شود؟

در اغلب موارد، برداشتن یک بیضه باعث ایجاد مشکلات جنسی در دراز مدت یا نازایی در شما نمی شود. اما اگر قبل از درمان ، این مشکلات را داشتید، ممکن است جراحی آنها را بدتر کند. درمان های دیگر برای سرطان ممکن است سبب ناباروری شما شود. ممکن است بخواهید درباره ذخیره ی اسپرم در یک بانک اسپرم فکر کنید، اگر سوال یا نگرانی درباره ی مسائل جنسی یا باروری دارید با پزشک خود صحبت کنید.
بعضی از مردان بیضه ی مصنوعی یا پروتز را انتخاب می کنند. یک جراح، بیضه مصنوعی را در اسکروتوم قرار می دهد تا ظاهر طبیعی دستگاه تناسلی را حفظ کند.
 
دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (34 امتیاز)
  • تصویر کاربر رسول شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 25491 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من 52 ساله هستم که چند ماه هست کشش جنسی ام صفر شده و سالهاست زود انزالی هم دارم و لسپرماتوسل سمت چپ ام از بیضه چپم بزرگتر شده ولی درد ندارد و دیگر اینکه موهای ساق پاها پر پشت نیست مدتی هست که برخی قسمتها ریزش دارد لطفا راهنمائی فرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      در مورد اسپرماتوسل اگر آزاری ندارد می توانید کاریش نداشته باشید ولی اگر از نظر حجم و سنگینی اذیت می کند می توانید برش دارید
      در مورد کم توانی جنسی و کم شدن تراکم موهای ساق پا معمولا از علائم اختلالات عروقی و تنگی عروق می باشد. بهتر است حتما از نظر قلبی چک آپ شوید. برای کم توانی جنسی هم می توانید از قرص تادالافیل 10 میلی یک ساعت قبل از رابطه ی جنسی استفاده کنید.
      اگر بیماری قلبی دارید و داروهای قلبی مصرف می کنید قبل از مصرف قرص با پزشک معالج قلب خود مشورت نمائید.
  • تصویر کاربر حامد شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    عرض سلام: من 40 ساله هستم و همراه همسرم زندگی میکنم چند وقتیه دچار مشکل عجیبی شدیم که تقریبا تا امروز دکتری نتونسته جواب درستی بما بده راستش از اسفند شروع شده روی پوست ما لکه های ریز و عجیبی که بشکل چشم هستن به زدن اونها اول به رنگ سیاه دیده میشدن و در اندازه های مختلف ولی خیلی کوچک روی پوست ما خصوصا در جاهایی که جای زخم قدیمی یا واکسن قدیمی که سالهاست خوب شده و فقط جای اونها مونده دیده میشدن و جدا کردن اونها از پوست خیلی سخت و دردناک هستش و بشکل زیادی روی جاهای مختلف و زخمها تخم گزاری میکنن و وقتی میخایم اونهارو جدا کنیم از خودشون تکه های ریزی مثل تخم باقی میزارن که اگر متوجه نشیم دوباره اونها تبدیل به یکی از آنها میشود از همه مهم تر اینکه وقتی کنار هم داخل زخمی جمع میشون به هم چسبیده و شکلهای زومخت و زخیمی رو درست میکنن که جدا کردنش از پوست خیلی سخت و با درد زیادیه و از داخل زخمها به طرف کسی که داره با زخم ور میره چیزی پرت میکنن که اگر متوجه نباشیم در همون نقطه اون هم یکی از اونها رو خواهد داشت شاید تخم شلیک میکنن.بدتر از همه اینکه روی زانو و پشت کمرم زخمهای بزرگی شده که کمرم از یک جوش شروع شد زخمش و زانوم از تاول بزرگی مثل جای سوختگی و هم اکنون بشکل خیلی بزرگ و بدی این زخمها با اینکه رسیدگیه شبانه روز و زیادی کردیم در اومدن و از داخل زخمها وقتی سعی میکنیم تکه هایی که بوزرگ و تیره هستن رو در بیاریم که به سختی به گوشت چسبیده شدن از اونها وقتی تکه های کوچک کنده میشه بوی خیلی بدی بلند میشه و ظاهرا اونها با هیچ ماده ضدعفونی کننده از بین نمیرن و حتی داخل الکل هم زندگی میکنن و رشد میکنن با پنیسیلین های مختلف هم حتی کمی کوچک هم نمیشن توضیحات دیگه ای هم هست که با نوشتن نمیتونم بیان کنم آیا شما میتونید به ما کمک کنید ما واقعا به مشکل عجیب و بدی دچار شدیم و چند دکتری هم که تا امروز مارو دیدن عملا کمکی نتونستن بکنن و ما خودمون تا امروز با اونها مبارزه کردیم و با امتحانهای مختلف کمی تونستیم کنترل اونهارو به دست بگیریم البته نه خیلی زیاد لطفا در صورتی که میتونید به ما کمک کنید من بیشتر نگران همسرم که باردار هم هست هستم و نمیدونم دیگه باید چکار کنم تمام وقت و زندگیمون از صبح تا شب این مدت به اینها مختص شده ولی همچنان از بین نرفتن لطفا کمک کنید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      اگر هر دوی شما مبتلا به این بیماری هستید احتمالا یک بیماری عفونی هست لذا توصیه می کنم به یک متخصص عفونی یا بخش عفونی بیمارستان امام خمینی در تهران مراجعه کنید
  • تصویر کاربر mahdi جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر خسته نباشين بنده ميخواهم بروم دانشكده افسري اكه درزمان قبل أز عقب جندمرتبه مورد تجاوز قرار كرفته باشم.5سال قبل .الآن ميفهمن.باتشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      خير نمي فهمند
  • تصویر کاربر هادی جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 16635 مشاهده پرسش
    ا سلام
    از حدود 3 سال قبل روی پوست بیضه بنده تعدادی ضایعات خال مانند وجود دارد که غالباً بسیار کوچک و به رنگ قرمز تیره هستند و یکی دوتا هم طی دو سه سال گذشته کمی بزرگتر و متورم تر شده و زنگی کمی تیره تر دارند. این ضایعات تا حدود زیادی شبیه به متورم شدن عروق خونی پوست هستند. همچنین این ضایعات هیچ درد و خارشی نداشته و به لحاظ بافت هم می توان گفت بافت نرمی داشته و مثل کیسه های حاوی مایع به نظر می رسند. لازم به ذکر است که با کمی دقت می توان دید که حاشیه ضایعات بزرگتر هم رنگی روشن تر به رنگ قرمز روشن دارند. البته قبلا با توجه به تصاویر قرار گرفته در وبسایت های مختلف و عکسهای پیوست این سؤال بنده احتمال آنژیوکراتوم را دادم ولی برای اطمینان بیشتر و در صورت نیاز اقدام مناسب مزاحم حضرتعالی شدم.
    ممنون خواهم شد اگر تشخیص خود را در مورد این ضایعات و روش درمان آنها ارائه دهید.
    عکس ها به پیوست ارسال می شود.
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      بله ابن ضايعات آنژيوكراتوم هستند. مشكلي ايجاد نمي كنند مگر گاهي خونريزي ناشي از ضربه بويژه هنگام shave موهاي اون ناحيه لذا درمان الزامي نيست و درمان بيشتر جنبه زيبايي دارد. من خودم در مطب براي افرادي كه داوطلب حذف اين ضايعات بوده اند با ليزر ضايعات را بر مي دارم.
  • تصویر کاربر امید جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام خستہ نباشید ی دون دون ھایی روی کیسہ بیضہ و روی انگشتم می باشد میخاستم بدونم چین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      دونه هاي روي كيسه بيضه غدد سباسه هستند و جزو بافت طبيعي پوست ان ناحيه هستند در مورد دست تان با متخصص پوست مشورت كنيد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر ali شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 508 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز من زیر پوست آلتم یک چیزی مثل یک کره
    ( غده )تشکیل شده درد داره وقتی هم فشارش میدم یه مایع سفید رنگ )مثل عفونت( ازش خارج میشه چی میتونه باشه خیلی نگرانم کرده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      احتمالا کیست اپیدرموئید عفونی شده می باشد ولی با اینحال بدون معاینه نمی توان تشخیص و نظری را مطرح کرد بهتره حضوری به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر منصور جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    دکتر حان سلام من بیمار شما هستم رگهای خون رسانی به آلتم تنگ شده جنابعالی پا پا وردین نوشته اید با نصف هم جواب نمی دهد قبلا جواب میداد آمپولalprostadil 20 زدم درد زیادی دارد ممنون می شوم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      می توانید دوز پاپاورین را بالاتر ببرید با دو سوم یعنی 30 میلی و اگر جواب ندهد آمپول کامل 40 میلی استفاده کنید
  • تصویر کاربر حدیث چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 600 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشی من در کنار دستگاه تناسلیم یکسری گوشت اضافه مثل زگیل درووردم باید چکار کنم خطر ناک هست و باید به چه کسی مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      به سابقه تماس های جنسی احتمال شما و شکل ضایعات بستگی دارد به متخصص زنان یا پوست یا ارولوژیست مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ساناز پنجشنبه ۱۱ دی ۴ تعداد بازدید: 566 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید...بخشید یک ساله بیماری زگیل تناسلی دارم به دکتر مراجعه کردم برای واکسن گارداسیل گفتن که نیاز نیست تزریق بشه..23 سالمه....به نظر شما این واکسنو تهیه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بطور عموم تزریق واکسن برای کسی که مبتلا شده توصیه نمی شود اما عده ای معتقدند که می تواند میزان عود را کاهش دهد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

021-91301782

نوبت دهی اینترنتی