سرطان بیضه شایعترین سرطان مردان جوان

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان بیضه یک سرطان نادر است که معمولا مردان آن را به صورت تصادفی می فهمند یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند پس بهتر است با علایم سرطان بیضه آشنا باشید.

سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه هنگامی اتفاق می افتد که سلولهای غیرطبیعی به صورت غیر قابل کنترلی در بیضه رشد می کنند . این به خوبی قابل درمان است، به ویژه هنگامی که در مراحل ابتدایی بیماری یافت شود.
بیضه ها، دو عضو جنسی مردانه هستند که اسپرم را تولید و ذخیره می کنند. آنها در یک کیسه زیر آلت تناسلی به نام اسکروتوم واقع شده اند و همچنین هورمون تستوسترون را نیز تولید می کنند.
علایم سرطان بیضه
سرطان بیضه نادر است، اما شایعترین سرطان در میان مردان جوان است. اکثر سرطانهای بیضه از سلول های اسپرم ساز شروع می شوند. این سلول ها سلول های زاینده نامیده می شوند. دو نوع اصلی از سرطان های سلول های بنیادی بیضه عبارتند از، سمینومس و غیر سمینومس. سمینومس ها رشد و گسترش آهسته ای دارند و به پرتودرمانی پاسخ می دهند. غیر سمینومس ها رشد و گسترش سریع تری نسبت به سمینومس ها دارند. انواع مختلفی از غیر سمینومس ها وجود دارد.

دلایل ایجاد سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه

متخصصان علت سرطان بیضه را نمی دانند، اما برخی از مشکلات، مانند بیضه ی نزول نکرده یا سندروم کلاین فلتر ممکن است خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. اکثر مردان مبتلا به سرطان بیضه فاکتورهای خطر را ندارند.

پزشکان می دانند سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های سالم در یک بیضه تغییر کنند. سلول های سالم به گونه ای رشد کرده و تقسیم می شوند که عملکرد طبیعی بدن حفظ شود. اما گاهی اوقات بعضی از سلول ها رشد غیرطبیعی پیدا می کنند و باعث رشد خارج از کنترل می شوند، بطوری که سلول های سرطانی تقسیم سلولی را ادامه می دهند حتی اگر بدن نیازی به سلول های جدید نداشته باشد. تجمع سلول ها باعث تشکیل توده در بیضه می شود.

تقریبا همه سرطان های بیضه در سلول های زایا رخ می دهند، سلول هایی که وظیفه تولید اسپرم های نابالغ در بیضه را به عهده دارند.

علائم سرطان بیضه

شایع ترین علائم سرطان بیضه عبارتند از:
  1. یک توده یا تورم در کیسه بیضه که ممکن است دردناک باشد یا نباشد.
  2. احساس سنگینی در کیسه بیضه
  3. درد مبهم یا احساس فشار در قسمت پایینی شکم یا کشاله ران
  4. بوجود آمدن برجستگی بر روی بیضه یا بزرگ شدن یکی از بیضه ها
  5. درد مبهم در ناحیه شکم و کشاله ران
  6. تجمع ناگهانی مایع در داخل کیسه بیضه
  7. درد یا ناراحتی در یکی از بیضه ها یا در کیسه بیضه
  8. بزرگی یا لمس دردناک سینه ها
  9. کمر درد

سرطان بیضه معمولا یکی از بیضه ها (بیضه راست یا بیضه چپ) را درگیر می کند.

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر مردان ابتلا به سرطان بیضه را به صورت تصادفی می فهمند. یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند. از آنجا که مشکلات دیگر می توانند علائمی مانند نشانه های سرطان بیضه را ایجاد کنند، پزشک شما ممکن است برای پیدا کردن مشکل دیگری که ممکن است داشته باشید آزمایش هایی از قبیل: آزمایش خون و تصویربرداری از بیضه ها با سونوگرافی یا CT اسکن را درخواست کند.
اگر این آزمایشات علائم سرطان را نشان دهند، باید بیضه را با عمل جراحی بردارند. جراحی تنها راهی است که می توانید با آن از ابتلا به سرطان و نوع آن اطمینان پیدا کنید. این اطلاعات همچنین در برنامه ریزی هر گونه درمان دیگری که ممکن است نیاز داشته باشد کمک می کند.

درمان سرطان بیضه چگونه است؟

برای برخی از مردان، ممکن است تنها درمان مورد نیاز، برداشتن بیضه با عمل جراحی باشد. تعیین نوع و مرحله سرطان شما به پزشک اطلاع می دهد که به درمان بیشتری نیاز دارید یا نه.
درمان پس از عمل ممکن است شامل نظارت، شیمی درمانی یا پرتودرمانی باشد. شیمی درمانی اغلب برای سرطانی استفاده می شود که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.

علل درد ناحیه بیضه

عوامل خطر ساز سرطان بیضه

عواملی که ممکن است باعث افزایش خطر سرطان بیضه شوند عبارتند از:

 بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی)

در دوران جنینی بیضه ها در داخل شکم تشکیل شده و معمولا قبل از تولد به داخل کیسه بیضه نزول می کنند. در مردانی که بیضه شان هرگز نزول نکرده است نسبت به مردانی که بیضه ها بطور طبیعی نزول یافته باشد خطر بالاتری برای بروز سرطان در بیضه نزول نکرده دارند. حتی اگر بعد از تولد بیضه ها با جراحی پائین آورده شوند این خطر بالا می ماند. با اینحال، خیلی از مردانی که به سرطان بیضه مبتلا می شوند، سابقه ای از نهان بیضگی نمی دهند.

رشد غیر طبیعی بیضه

حالاتی که باعث می شود تا بیضه ها رشد غیر طبیعی داشته باشند، مثل سندروم کلاین فلتر، ممکن است خطر سرطان بیضه افزایش یابد.

 سابقه خانوادگی

اگر یکی از اعضای خانواده به سرطان بیضه مبتلا باشد، خطر سرطان بیضه در دیگر مردان خانواده افزایش می یابد.

 سن

سرطان بیضه نوجوانان و مردان جوان را مبتلا می سازد، بویژه بین سنین ۱۵ تا ۳۵ سال. ولیکن ممکن است در هر سنی رخ دهد.

نژاد

سرطان بیضه در مردان سفیدپوست شایع تر از مردان سیاه پوست است.

آمادگی برای معاینه تومور بیضه توسط پزشک

اگر توده ای یا برجستگی در بیضه لمس کردید حتما به پزشک خود مراجعه کنید. اگر پزشک تان شک کرد که احتمالا سرطان بیضه دارید، ممکن است شما را به متخصص و جراح کلیه و مجاری ادراری-تناسلی (ارولوژیست) ارجاع دهد.

از آنجایی که زمان ملاقات با پزشک کوتاه است، و بخاطر اینکه اغلب خیلی از موضوعات بایستی مطرح شود، لذا ایده ی خوبی است که آمادگی لازم را کسب کنید. لذا سعی کنید تا:

☑️ از شروط و محدودیت های قبل از ویزیت توسط پزشک آگاهی یابید. در زمان گرفتن وقت ملاقات با پزشک، اگر نیاز به انجام کاری قبل از ملاقات می باشد سوال کنید.

☑️ هر علامتی را که تجربه کرده اید بنویسید، شامل هر علامتی که حتی به نظر می رسد به موضوع ملاقات تان با پزشک ارتباطی ندارد.

☑️ اطلاعات شخصی خود را بنویسید، شامل هرگونه استرس یا تغییر جدیدی در زندگی تان.

☑️ فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید را تهیه کنید، شامل ویتامین ها و مکمل های غذایی.

☑️ یکی از اعضای خانواده یا دوستان را همراه خود ببرید. گاهی بیان همه مشکلات در ملاقات با پزشک مشکل می باشد. همراه شما می تواند بعضی از مطالبی را که فراموش کرده اید به یادتان بیاورد.

سؤالات درباره بقای سرطان بیضه

زمان ملاقات شما با پزشک محدود است، بطوری که تهیه لیستی از سوالات می تواند باعث شود تا بیشترین بهره را از زمان ببرید. سوالات خود را به ترتیب اولویت از مهم ترین به سمت کم اهمیت ترین لیست کنید. برای سرطان بیضه، بعضی از سوالاتی که بایستی پرسیده شود عبارتند از:

  • آیا من سرطان بیضه دارم؟
  • سرطان بیضه من از چه نوع می باشد؟
  • آیا شما می توانید در مورد گزارش پاتولوژی به من توضیح دهید؟
  • سرطان بیضه ی من در چه مرحله ای است؟
  • آیا به بررسی های تکمیلی نیازی دارم؟
  • چه روش های درمانی برای من وجود دارد؟
  • شانس های درمانی من برای شفای کامل سرطان بیضه من چیست؟
  • عوارض و خطرات هر روش درمانی چیست؟
  • بهترین روش درمانی برای من چیست؟
  • اگر بیمار یکی از دوستان یا اعضای خانواده ات بود چه توصیه ای به او می کردید؟
  • اگر بخواهم از نظر پزشک دیگری هم مطلع شوم، آیا شما می توانید یک متخصص دیگر به من معرفی کنید؟
  • من در مورد توان باروری در آینده نگران هستم. قبل از شروع درمان چه کاری برای احتمال ناباروری خود می توانم انجام دهم؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسش از دکتر تهیه کرده اید، از پرسیدن هر سوالی که در حین ملاقات به ذهن تان می اید پرهیز نکنید.

آیا سرطان بیضه باعث ناباروری می شود؟

در اغلب موارد، برداشتن یک بیضه باعث ایجاد مشکلات جنسی در دراز مدت یا نازایی در شما نمی شود. اما اگر قبل از درمان ، این مشکلات را داشتید، ممکن است جراحی آنها را بدتر کند. درمان های دیگر برای سرطان ممکن است سبب ناباروری شما شود. ممکن است بخواهید درباره ذخیره ی اسپرم در یک بانک اسپرم فکر کنید، اگر سوال یا نگرانی درباره ی مسائل جنسی یا باروری دارید با پزشک خود صحبت کنید.
بعضی از مردان بیضه ی مصنوعی یا پروتز را انتخاب می کنند. یک جراح، بیضه مصنوعی را در اسکروتوم قرار می دهد تا ظاهر طبیعی دستگاه تناسلی را حفظ کند.
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (34 امتیاز)
  • تصویر کاربر آرمان پنجشنبه ۲۸ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 1236 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    دکتر من۳۳ سالمه و دچار آکرومگالی در آلت تناسلی و ترشح بیش از حد تستسترون هستم و از شما در خصوص جراحی کوچک کردن آلت تناسلی راهنمایی میخواهم که آیا امکان دارد یا خیر ؟آیا شما یا متخصصین تغییر جنسیت می‌توانند کمکی به من کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      سلام
      بیشتر به نظر میاد ادم و ورم باشد تا بحث بزرگی سایز. توضیحات بیشتر بدهید که چند وقته اینطور شده و سابقه بیماری و دارویی و وضعیت فعالیت جنسی خود را توضیه بدهید.و اینکه بابت این مشکل چه بررسی هایی شده اید و عکس از نتایج بررسی ها هم بفرستید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    دوهفته هست که زیرکلاهک آلتم زخم شده وخونی بود موقعی که حالت خواب داشت دردمیکرد بعدازیک هفته زیر جایی که زخم شده بود ورم کرده لطفا راهنماییم کنید عکس هم براتون میفرستم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      سلام
      اکانش هست عکس های بهتر ارسال کنید.

    2. تصویر کاربر محمد جمعه ۲۹ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      چندتا عکس گرفتم فرستادم
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      سلام عکس بطور صحیح بارگذاری و ارسال نشده است. لطفا در همین بخش با حجم مناسب مجدد ارسال کنید.

    4. تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      سلام عکس فرستادم توتلگرام
    5. تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      فرستادم توتلگرامتون
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      همین جا بارگذاری و ارسال کنید

    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۳ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 2523 مشاهده پرسش
    سلام .روش دکتر .........آیا برا بزرگ کردن الت خوبه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      سلام
      خیر تاثیری ندارد

  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۲۳ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    آقای دکتر چند وقت پیش چنین زخمی روی آلت بنده ایجاد شد که دلیلش رو نمی دونم و بعد فکر کردم بهتر میشه ولی الان همانطور که در عکس می بینید بزرگتر شده است، (درضمن رابطه ای هم نداشته ام) - این زخم نه دردی دارد نه چیزی .
    ممنون میشم بفرمایید مشکل من چیه و باید چکار بکنم .
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      سلام این ضایعات لیکن پلان هست . لیکن پلان یک بیماری التهابی نسبتاً شایع پوستی است و منشا آن خودایمنی است. یعنی سیستم ایمنی بدن در طی این بیماری علیه بخش‌های طبیعی پوست خود فرد فعال می‌شوند.علت اصلی آن تاکنون ناشناخته باقی‌مانده است. این بیماری مسری نیست، یعنی از شخصی به شخص دیگر انتقال نمی‌یابد ولی استرس می‌تواند این بیماری را بدتر کند. لیکن پلان یک بیماری مزمن است اما در بسیاری از موارد طی دو سال کاملاً از بین می‌رود. در درمان این بیماری معمولاً از پمادهای موضعی کورتونی مثل کرم فلوئوسینولون استفاده می‌شود. یک شب در میان به مدت یک ماه کرم را فقط روی نواحی مبتلا بزنید و اگر کامل برطرف نشد بمدت 3 ماه روزهای دوشنبه و پنجشنبه از کرم استفاده کنید. در حد امکان سعی کنید کرم به پوست سالم اطراف ضایعات برخورد نکند. ویتامین آ-د همیشگی و هر روز بویژه بعد از استحمام و از صابون گلیسرین برای شستن تناسلی در حمام استفاده کنید.

  • تصویر کاربر amir شنبه ۲۳ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 1877 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر
    اقای دکتر تقریبا یکسالی هست که متوجه شدم التم پرده دار هست و الان ۱۹ سالمه
    میخواستم بپرسم ایا این پرده از رشد الت جلوگیری میکنه ؟؟
    چون تو این سن طول التم 12 سانتی متر هستش و فک میکنم خیلی کوچیکه
    ممنون میشم پاسخ بدید 🙏🏼
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      سلام 
      اقای دکتر تقریبا یکسالی هست که متوجه شدم التم پرده دار هست و الان ۱۹ سالمه
      میخواستم بپرسم ایا این پرده از رشد الت جلوگیری میکنه ؟؟..............................خیر
      چون تو این سن طول التم ۱۲ سانتی متر هستش و فک میکنم خیلی کوچیکه.............................12 کاملا نرمال هست نگران نباشید

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 150 مشاهده پرسش
    باسلام من زودانزالی دارم طوری که هنگام نزدیکی 10ثانیه هنگام دخول بیشتر طول نمیکشد وارضا میشم وازچند نوع اسپری تاخیری استفاده کردم ولی نتیجه نداشت وهنگامی که مجرد بودم عمل استمناانجام میدادم خواستم بدونم بایدچکارکنم
    باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین 20 میلی یا سرترالین 50 میلی( بصورت دائمی و روزانه یک عدد یا اینکه 6 ساعت قبل از نزدیکی)، می توان آن را کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود
      کرم زایلا-پی یکی از این داروهاست. 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت و زیر آن و یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت بزنید(بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). حتما بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید.
  • تصویر کاربر بهادر یکشنبه ۳۱ تیر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 96 مشاهده پرسش
    با سلام مجدد . خیلی ممنون از وقتی که گذاشتید و جواب دادین . آیا من نیاز به درمان دارم که خدمت برسم یا خود به خود خووب میشه ؟؟ و اینکه نیازی به واکسن hpv دارم یا خیر ؟ سن 28 BahadoR:
    با سلام مجدد . خیلی ممنون از وقتی که گذاشتید و جواب دادین . آیا من نیاز به درمان دارم که خدمت برسم یا خود به خود خووب میشه ؟؟ و اینکه نیازی به واکسن hpv دارم یا خیر ؟ سن 28
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳۱ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      برای حفظ توالی سوال و حضور ذهن بنده سوال جدید را ادامه قبلی بنویسید
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۰ تیر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    بنده متاسفانه مبتلا به خودارضایی هستم . الان واریکوسل دارم و بیضه هام کوچک شدن . خیلی سعی کردم ترک کنم و مقاطعی هم شد ولی شکست میخورم همش . در بحث ازدواج مشکوکم که از پسش بر بیام .شما بگید فقط چکنم😔🙏🙏
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۰ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      اگر شرایط ازدواج دارید ازدواج کنید و اگر از باروری خود نگران هستید آزمایش اسپرم انجام دهید و نیز سونوگرافی از بیضه ها
  • تصویر کاربر ایمان جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید اقای دکتر
    30 سال هستم و سونو گرافی را ضمیمه کردم. بسیار نگران باروری هستم
    ایا تست اسپرم نیاز هست؟
    ایا نیاز به عمل هست در زمان مجرد بودن؟
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    سپاس ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      30 سال هستم و سونو گرافی را ضمیمه کردم. بسیار نگران باروری هستم ایا تست اسپرم نیاز هست؟ ایا نیاز به عمل هست در زمان مجرد بودن؟..........با توجه به اینکه قطر وریدی زیر 3 میلی متر هست نیازی به آزایش اسپرم و جراحی نیست
    2. تصویر کاربر ایمان جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام.ممنونم اقای دکتر.
      تشکر از شما.
      ایا نیاز به پیگیری در ماه ها یا سال های اینده هست؟
      تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      سالیانه پیگیری کنید
    4. تصویر کاربر ایمان جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      ممنونم
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      موفق باشید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر اکبر جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام ، من از ابتدای بلوغ (تا الان چهار ساله ) خودارضایی میکنم و هیچوقت محلتم نشدم 25 روزه که خودارضایی نکردم ، تقریبا پنج روز اخر انگار نوک التم برای خروج ادرار تنگ تر شده بود و امروز همراه ادرار بدون لذت مقدار کمی منی خارج شد ، آیا این محتلم شدنه ؟ طبیعیه؟ فقط تو خواب محتلم باید بشم ؟ اگر ممکنه جواب بدین و بگید حدودا چند وقت یک بار انسان محتلم میشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      من از ابتدای بلوغ (تا الان چهار ساله ) خودارضایی میکنم و هیچوقت محلتم نشدم 25 روزه که خودارضایی نکردم ، تقریبا پنج روز اخر انگار نوک التم برای خروج ادرار تنگ تر شده بود و امروز همراه ادرار بدون لذت مقدار کمی منی خارج شد ، آیا این محتلم شدنه ؟......................خیر
      طبیعیه؟.........................بله
      فقط تو خواب محتلم باید بشم ؟......................................بله
      اگر ممکنه جواب بدین و بگید حدودا چند وقت یک بار انسان محتلم میشه...........................قاعده و استاندارد خاصی ندارد در افراد براساس خیلی فاکتورها متفاوت هست و نباید نگران این قضیه باشید.
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی