توده بیضه نشانه چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

عکس توده در بیضه به چه شکل است؟ علت به وجود آمدن کیست بیضه چیست؟ در ادامه مطلب با ما همراه باشید.  توده بیضه یک وضعیت نسبتا شایع است که می تواند علل مختلفی داشته باشد. توده های بیضه ممکن است در مردان، پسران نوجوان یا کودکان رخ دهد و یک یا هر دو بیضه چپ و راست را درگیر کند. توده بیضه نشانه هایی از مشکلات مربوط به بیضه ها هستند و ممکن است ناشی از آسیب یا یک مشکل جدی پزشکی باشند. همه توده ها بیانگر سرطان بیضه نیستند.

اکثر توده ها به علت شرایط خوش خیم یا غیر سرطانی هستند و معمولا نیاز به درمان ندارند. با این حال، پزشک باید هر گونه تغییرات در بیضه ها، به خصوص توده یا تورم را بررسی کند. مطالعه ای که نشان دهنده مزایا یا آسیب در اثر معاینه بالینی بیضه باشد، وجود ندارد. انجام معاینات ماهانه بیضه در مردان یک موضوع بحث برانگیز است. با این حال، اگر متوجه چیزی غیرمعمول شدید، به پزشک برای معاینه بیضه مراجعه کنید تا مشکلات بالقوه سریعا درمان شوند. 

علائم توده بیضه

تقریبا تمام توده های بیضه موجب تورم و تغییر در بافت بیضه می شوند. علائم دیگر بسته به علت اصلی توده بیضه متفاوت است.

علت به وجود آمدن کیست بیضه

همانطور که ذکر شد کیست بیضه بسته علل بروز آن می تواند علائم متفاوتی داشته باشد. علل متعددی برای توده های بیضه وجود دارد که شامل آسیب، نقایص باروری، عفونت و سایر عوامل است. علل عمده وجود توده در بیضه عبارتند از:

– واریکوسل

واریکوسل
واریکوسل

شایع ترین نوع توده بیضه است. طبق کالج پزشکی Weill Cornell، در یک نفر از هر هفت مرد اتفاق می افتد. رگهای بزرگ شده در بیضه ها باعث توده واریکوسل می شوند و بعد از بلوغ بیشتر قابل توجه می شوند که به علت افزایش جریان خون در بیضه های کامل رشد کرده است.

به ندرت علائم ایجاد می کند. در صورت ایجاد علائم، بیضه آسیب دیده ممکن است سنگین تر از بیضه مقابل باشد یا توده ممکن است مانند یک کیسه کوچکی از کرم ها باشد.

– هیدروسل

تشکیل مایع در بیضه ها باعث هیدروسل می شود. در یک تا دو نفر از هر ۱۰۰ نوزاد پسر تازه متولد شده دیده می شود. نوزادان نارس خطر بالایی برای هیدروسل دارند. هیدروسل در نوزادان بدون درد است، اما در پسران و مردان مسن تر می تواند فشار شکمی ایجاد کند و همچنین باعث تورم قابل مشاهده بیضه ها می شود.

– کیست بیضه یا اسپرماتوسلهیدروسل

کیست اپیدیدیمال زمانی اتفاق می افتد که لوله بلند و پیچ خورده در پشت بیضه ها به نام اپی دیدیم پر از مایع می شود و نمی تواند تخلیه شود. اگر حاوی اسپرم باشد، اسپرماتوسل گفته می شود. این فرم از توده بیضه بسیار رایج است و اغلب خود به خود برطرف می شود. کیست بیضه یا اسپرماتوسل معمولاً در اپیدیدیم رشد می کنند و اغلب بدون درد هستند. در برخی از مردان، یک بیضه ممکن است سنگین تر از حد طبیعی باشد.

– عفونت

ممکن است موجب درد بیضه ، تورم یا حساسیت در لمس در یک یا هر دو بیضه شود. همچنین می تواند باعث تب، تهوع و استفراغ شود.

– تورشن یا پیچ خوردگی بیضه

پیچ خوردگی بیضه

تورشن یا به علت پیچ خوردن بیضه ها ایجاد می شود که معمولا به علت آسیب یا تصادف است. این بیماری اغلب در پسران بین ۱۳ تا ۱۷ ساله اتفاق می افتد، اما می تواند مردان را در تمام سنین تحت تاثیر قرار دهد. یک اورژانس پزشکی است که نیازمند بررسی فوری و درمان است.

پیچ خوردگی بیضه گرچه می تواند خود به خود رخ دهد، اما معمولا به علت آسیب ایجاد می شود و اورژانس پزشکی است بسیار دردناک بوده و علائم زیر را دارد:

  • تب
  • تکرر ادرار
  • درد شکم
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • تورم اسکروتوم
  • موقعیت غیر طبیعی بیضه که ممکن است بالاتر از حد معمول یا زاویه دار باشد.

توده ی ناشی از سرطان بیضه می تواند علائم زیر را ایجاد کند:

✔️ درد مبهم در شکم یا کشاله ران

✔️ تورم یا حساسیت در سینه ها

✔️ سنگینی در اسکروتوم

✔️ تجمع ناگهانی مایع در اسکروتوم

سرطان بیضه

برخی از توده ها نشان دهنده رشد سرطان بیضه است. به طور مثال یک علت سفت شدن بیضه می تواند سرطان بیضه باشد. فقط پزشک می تواند تعیین کند که یک توده سرطانی است. به طور کلی سرطان بیضه رایج نیست، اما شایعترین نوع سرطان در مردان آمریکایی بین ۱۵ تا ۳۴ ساله است.

اپیدیدیمیت و ارکیت

اپیدیدیم ساختاری بالای بیضه است که اسپرم ذخیره می کند. اپیدیدیمیت التهاب اپیدیدیم است. عفونت باکتریایی اغلب باعث آن است که شامل برخی از عفونت های منتقل شونده از راه جنسی (STIs)، مانند گونوره یا کلامیدیا است. عفونت همچنین باعث ارکیت می شود که التهاب بیضه است. باکتری یا ویروس اوریون می تواند باعث عفونت شود.

فتق

فتق زمانی اتفاق می افتد که بخشی از روده از کشاله ران بیرون می آید و باعث بزرگ شدن اسکروتوم (کیسه بیضه) می شود.

تشخیص علت غده در بیضه

یکی از روش های معاینه غده یا توده داخل بیضه، معاینه فیزیکی است. در معاینه فیزیکی موارد زیر بررسی می شود:

  • اندازه هر بیضه
  • محل قرار گرفتن توده یا غده در بیضه
  • بررسی دردناک بودن بیضه در هنگام لمس کردن آن
  • سفت بودن یا نرم بودن بیضه.

توده های نرم ممکن است بر اثر هیدروسل یا عفونت ایجاد شده باشند اما توده های سفت ممکن است به علت سرطان بیضه یا موارد دیگری ایجاد شوند. تست عفونت از طریق آزمایش ادرار یک سوآب که مایع پیشابراه را از بدن خارج می کند انجام می شود. البته باید بدانیم هر توده ای در بیضه سرطان نیست و برای تعیین دقیق تر روش درمان ممکن است سونوگرافی نیز نیاز باشد.

دکتر محمد جباری متخصص کلیه

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.4/5 - (190 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر کریمی جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    گوشه ی انتهایی بیضه چپ ورم کرده درد هم نداره نگرانم کرده امروز مشاهده شد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیص یا درمانی را مطرح کنم. توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک ارولوژیست مراجعه کنید.
  • تصویر کاربر جواد جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    با سلام تکرر ادار دارم امادر موقع نشستن کمتر وموقع خواب خیلی کمتر سوال من این است که وقتی ازخواب بیدار می شوم باید سریع بروم دسشویی والا بی اختیار ادارار می ایدبا تشک
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام
      تکرر ادرار (زیاد بودن دفعات دستشویی رفتن برای دفع ادرار/شاش)از نظر پزشکی تعریف دارد که به بیش از 8 بار ادرار کردن در شبانه روز گفته می شود.
      تکرر ادرار 2 علت عمده دارد که شامل کم حجم بودن مثانه و دیگری تحریک پذیری مثانه یا بعبارتی انقباضات نابجای مثانه می باشد. مواردی که می تواند باعث تکرر ادرار شود شامل استرس، چاقی و یبوست،عدم تخلیه کامل مثانه بدلیل بزرگی خوش خیم پروستات در مردان یا تنگی مجرای ادراری، دیابت، اختلالات عصبی مثانه بدنبال آسیب نخاعی و دیگر بیماری های عصبی، پرنوشی، افتادگی مثانه در زنان و ....
      بلند شدن در شب برای ادرار کردن تا یک بار میتونه طبیعی باشد ولی بیشتر از آن طبیعی نیست.
      برای پیگیری علت باید بررسی جامعی صورت پذیرد شامل: آزمایش ادرار، آزمایش خون، سونوگرافی کلیه و مثانه پر و خالی، voiding diary (تقویم ادراری یعنی اینکه چند بار در طی یک 24 ساعت می نوشید و ادرار می کند و هر بار به چه میزانی)و در نهایت Urodynamic Study (نوار مثانه) و سیستوسکوپی که البته دو مورد آخر کمی پر دردسر هست.
      الایحال به نظرم بهتره 4 مورد زیر را در مرحله اول انجام دهید:
      1) آزمایش ادرار (کشت ادرار و کامل ادرار)
      2) آزمایش خون (بررسی قند خون، سدیم و پتاسیم و کلسیم، اوره و کراتی نین خون)
      3) سونوگرافی کلیه و مثانه پر و خالی و (پروستات در مردان)
      4) voiding diary به اینصورت که جدولی شامل 3 ستون ساعت، حجم ادرار و حجم مایعات مصرفی تنظیم کنید و یک لیوان شفاف یکبار مصرف را با کمک ماژیک و سرنگ 20 میلی مدرج می کنید(بفاصله هر 20 میلی). و لیوانی که معمولا در آن مایعات می خورید را نیز بصورت حدودی اندازه گیری کنید. یعنی مثلا یک سوم لیوان، نصف لیوان، دو سوم لیوان و در نهایت لیوان پر که چه حجمی دارد. سپس یک شبانه روز کاملی که منزل هستید مثلا از 8 صبح امروز تا 8 صبح فردا جدول را پر نمائید. در این جدول سعی داریم دفعات ادرار کردن، حداقل و حداکثر حجمی که که ادرار می کنید، میزان مایعات مصرفی را ارزیابی کنیم.
      اما اقدامات درمانی که می توانید انجام دهید می تواند دارویی یا غیر دارویی و بعضا جراحی باشد. موارد غیر دارویی شامل موارد زیر هست:
      1) کاهش وزن
      2) درمان یبوست
      2) Time Voiding یعنی اینکه در مقابلحس ادرار کردن خود مقاومت کرده و سعی کنید هر 3 ساعت ادرار کنید و اگر نمی توانید هر 2 ساعت ولی بتدریج این زمان را به هر سه ساعت برسانید.
      3) مشاورات روانشناسی برای کنترل استرس (اگر فکر می کنید فرد استرسی هستید)
      4) تقویت عضلات کف لگن (kegel Exercise) در گوگل سرچ کنید
      5) Relaxation عضلات کف لگن از طریق ورزش هایی مثل یوگا، مدیتیشن، بیوفیدبک عضلات کف لگن
      و اما داروهایی که در این زمینه کمک می کند بیشتر داروهایی است که باعث Relaxation عضله مثانه می شوند و البته می توانند عوارضی مثل خشکی دهان و یبوست را بدنبال داشته باشند. از جمله ی این دارو ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
      1) قرص اکسی بوتینین 5 میلی (با پیدایش داروهای جدیدتر امروزه کمتر استفاده می شود)
      2) قرص تولترودین 1 یا 2 میلی که می توان از 1 میلی روزانه تا حداکثر 2 میلی هر 12 ساعت (بسته به شدت علائم و مزان پاسخگویی) تجویز کرد.
      3) قرص Solifenacin با دوز 5 یا 10 میلی یکبار در روز (نام های تجاری ای دارو یوریناسین یا Vesicare یا Vsol ویسول هست)
      4) تزریق بوتاکس بداخل عضله مثانه
      درمان های جراحی بسته به علت می تواند متفاوت باشد مثل جراحی پروستات یا تنگی مجرا، جراحی افتادگی مثانه در خانم ها، افزایش حجم مثانه با پیونده روده به مثانه و .....
  • تصویر کاربر علی جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    من زگیل تناسلی گرفتم 27 سالمه مجرد هستم راهنماییم کنید چجوری درمان قطعی کنم..دارم از استرس میمیرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام توصیه هایی که برای کنترل زگیل تناسلی و کاهش میزان عود و بعضا ریشه کنی آن می شود: شعار ما: مراقب باشید، پیگیری کنید ولی نگران نباشید • برای زدودن موهای ناحیه تناسلی به هیچ عنوان از تیغ و مواد موبر استفاده نکنید. بجای ان از ماشین های اصلاح سر با شماره نه چندان کم استفاده شود. • پرهیز از خاراندن ناحیه تناسلی • پرهیز از خشک کردن ناحیه تناسلی بصورت مالشی • عدم استفاده از لیف در ناحیه تناسلی • کاهش دفعات رابطه ی جنسی با همسر تا حذف کامل ضایعات • قطع رابطه ی جنسی غیر ایمن • استفاده از کاندوم در روابط جنسی • درمان همزمان هر دو شریک جنسی • معاینه ی دوره ای توسط خود بیمار و نیز پزشک با درشت نمایی و نور مناسب • درمان زودهنگام ضایعات جدید با روش های سریع الاثر مثل لیزر • تقویت سیستم ایمنی از طریق o عدم استعمال دخانیات o استفاده از سبزیجات و میوه جات تازه بویژه سیر تازه، چای سبز، لیموترش و میوه هایی که رنگدانه ی قرمز دارند. o استفاده از مکمل ها، ویتامین و آنتی اکسیدان ها مثل کپسول های پاور فیت و ایمیونس o ورزش o کاهش استرس • تزریق واکسن گارداسیل برای افراد بین 9 تا 45 سال

  • تصویر کاربر سعید جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 3223 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    پارسال بود که با تشخیص دکتر ارولوژ بیماری سوزاک تشخیص داده شدم و درمان شدم و از همون موقع حس ادرار داشتم ولی دفع نمیشد ،الان بعد یه سال اون حالت حس ادرار رو بعد از مدفوع دارم ،یعنی باید یه ساعت از مدفوع بگذره تا تخلیه انجام بشه ،میخاستم بدونم این حالت عوارض عفونت ادراری هست و راهکار شما چیه و اینکه در ضمن حالت سفت شدن بیضه ها رو هم دارم که دکتر متخصص با معاینه گفتن چیزی نیست ،ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بله بیشتر از عوارض عفونت هست گاه التهاب پایدار می ماند و این عائم را می دهد

      عصبی هم می تواند باشد

  • تصویر کاربر Mm چهارشنبه ۲ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سمت راست و کنار بیضم یه چیزی مثل عدس احساس میکنم
    باید به چ متخصصی مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      متخصص ارولوژی

درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر