سیستواورتروگرام

در این مقاله مطالعه می کنید:

سیستواورتروگرام نوعی روش تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس است که عکس مثانه و مجرای ادراری را، هنگامی‌ که مثانه پر است تهیه می‌کند. ابتدا سوند (لوله ای نازک و منعطف) از طریق مجرای ادرار وارد مثانه می‌شود. ماده‌ ی رنگی به ‌عنوان ماده ی حاجب از طریق این سوند به داخل مثانه تزریق می‌شود تا تصویر واضح‌تری تشکیل شود. در صورتی که بیشتر تصاویر در هنگام خروج ادرار گرفته شود به آن VCUG گفته می‌شود.

اگر زمانی که ماده حاجب در مجرای ادرار تزریق می‌شود از اشعه ایکس استفاده شود، به آن رتروگراد یورتروگرام گفته می‌شود زیرا ماده حاجب برخلاف جریان ادرار وارد مثانه شده است.

در چه مواردی پزشک توصیه به انجام سیستواورتروگرام می کند؟

سیستواورتروگرام به دلایل متعددی انجام می‌شود که عبارت‌اند از:

  • یافتن علت عفونت های ادراری مکرر
  • بررسی آسیب‌های مثانه و مجرای ادراری
  • بررسی علت بی‌اختیاری ادراری
  • بررسی مشکلات ساختاری مثانه و مجرای ادراری
  • بررسی بزرگ‌شدگی پروستات (Hypertrophy) و تنگی مجرای ادرار (Stricture) در آقایان
  • بررسی برگشت ادرار از مثانه به کلیه (Vesico-Ureteral Reflux)
  • بررسی دقیق ناهنجاری‌های موجود در عکس‌برداری از کلیه
در چه مواردی پزشک توصیه به انجام سیستواورتروگرام می کند؟

آمادگی های لازم برای انجام سیستواورتروگرام

توصیه می‌شود در صورت داشتن هرکدام از موارد ذیل با پزشک خود مشورت کنید:

✔ بارداری

✔ علائم عفونت ادراری مانند درد و سوزش هنگام دفع ادرار

✔ حساسیت به ید موجود در مواد حاجب

✔ حساسیت به هرگونه دارو

✔ استفاده از IUD

✔ در صورت هرگونه عکس‌برداری توسط اشعه ایکس در ۴ روز گذشته، زیرا از آنجاییکه عکس‌برداری توسط اشعه ایکس و با کمک مواد حاجب مانند باریوم انما و مصرف داروهای دارای بیسموت انجام می‌شود، ممکن است نتایج آزمایش را مختل کند.

این آزمایش همچنین برای تشخیص برگشت ادرار از مثانه به حالب (vesico-ureteral Reflux) در کودکان نیز مورد استفاده قرار می گیرد. ازاین‌ رو توصیه می‌شود قبل از آزمایش با کودک خود صحبت کنید و با گفتن جملات مثبت از ترس آنها بکاهید.

روش انجام سیستواورتروگرام

سیستواورتروگرام توسط اورولوژیست یا رادیولوژیست انجام می‌شود و معمولاً نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. قبل از انجام عکسبرداری بایستی ادرار کرد و مثانه را خالی نمود و پس از در آوردن کامل لباس‌ها، لباس یا کاور کاغذی داده‌شده را به تن کرد. برای انجام آزمایش ناحیه تناسلی باید تمیز باشد. از یک محافظ سربی نیز جهت محافظت از ناحیه تناسلی آقایان در برابر اشعه استفاده می‌شود. اما در خانم‌ها پوشاندن تخمدان‌ها مانع نمایش مثانه می‌شود.

سوند از محل مجرای ادراری وارد مثانه شده، سپس ماده حاجب به‌آرامی درون مثانه تزریق می‌شود تا زمانی که مثانه پر شود. عکس‌برداری در سه حالت ایستاده، نشسته و خوابیده انجام می‌شود. در آخر سوند خارج‌شده و عکس‌برداری‌های بیشتر در هنگام دفع ادرار گرفته می‌شود. این عکسبرداری معمولاً ۳۰ الی ۴۵ دقیقه زمان می‌برد.

روش انجام سیستواورتروگرام

عوارض احتمالی سیستواورتروگرام

سیستواورتروگرام معمولاً هیچ‌گونه مشکل خاصی را در برندارد. در برخی موارد ممکن است منجر به عفونت ادراری شود. درصورتی‌که ماده حاجب با فشار بالا تزریق شود ممکن است موجب آسیب به مثانه و مجرای ادراری شود.

به دلیل استفاده از سطح پایین پرتو برای انجام آزمایش، احتمال بسیار اندکی برای آسیب به سلول‌ها و بافت در اثر پرتو ایکس وجود دارد. ضمن اینکه احتمال آسیب توسط پرتو ایکس در مقایسه با مزایای آن بسیار ناچیز است. ممکن است برخی افراد نیز نسبت به مواد حاجب حساسیت داشته باشند.

بعد از انجام سیستواورتروگرام

پس‌ از انجام عکسبرداری ممکن است ۱ الی ۲ روز بیمار به طور مداوم احساس نیاز به دفع ادرار داشته و همراه با دفع ادرار سوزش را نیز تجربه کند. به همین دلیل نوشیدن فراوان مایعات برای کاهش سوزش و پیشگیری از عفونت ادراری توصیه می‌شود. رنگ صورتی ادرار تا چند روز پس از سیستواورتروگرام عادی است.

 در صورت مشاهده هرکدام از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

☑ قرمز بودن ادرار و وجود لکه‌های خون در ادرار

☑ عدم توانایی دفع ادرار تا ۸ ساعت پس از آزمایش

☑ احساس تب، لرز و درد شدید در ناحیه شکم و پهلو که ممکن است علائم عفونت کلیه باشد.

☑ داشتن علائم عفونت ادراری که خود شامل موارد زیر است:

✔ احساس درد و سوزش هنگام دفع ادرار

✔ احساس دفع ادرار به‌صورت مکرر و مقدار اندک

✔ تراوش و قطره‌قطره شدن ادرار

✔ قرمز بودن و کدر بودن ادرار همراه با بوی نامطبوع

✔ درد و احساس سنگینی در پایین شکم

ویتامین ها و مکمل هایی برای افزایش گردش خون در اندام تناسلی

نتیجه ی سیستواورتروگرام

نتیجه آزمایش سیستواورتروگرام ممکن است بلافاصله پس از عکسبرداری آماده باشد یا اینکه ۱ الی ۲ روز بعد آماده گردد.

عوامل تأثیرگذار بر عکسبرداری

به دلیل برخی موارد ممکن است نتیجه عکسبرداری مفید واقع نگردد. برخی از این دلایل عبارت‌اند از:

  • وجود هرگونه باریوم انما باقی‌مانده در ادرار در نتیجه ی عکسبرداری که کمتر از ۴ روز از آن گذشته است.
  • عدم توانایی در دفع ادرار در هنگام عکسبرداری و بر اساس فرمان پزشک
  • درد ناشی از سوند موجود در مجرای ادرار

نکته: سیستواورتروگرام به دلیل عوارض ناشی از پرتو ایکس هرگز در زنان باردار استفاده نمی‌شود.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.3/5 - (42 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

  • برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Bisetare2 شنبه ۱۸ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 136 مشاهده پرسش
    سلام و علیکم آقا دکتر من حامد از کشور افغانستان هستم یک مشکل دارم خواستم با شما مشورت کنم 6 ماه هست تازه ازدواج کردم بی میلی جنسی دارم و همچنین نعوظ خیلی به مشکل دست میابم و حالتم بصورت کامل شق نمیشه آزمایش اسپرم و چهار آزمایش خون که به دکتر های اینجا مراجعه کردم برام نوشتن ولی بهبود نیافتم امیدوارم بنده را کمک و رهنمای کنید ممنون میشم با تشکر حامد هستم از. کابل در ادامه آزمایش های که انجام دادم برای تان میگذارم و تستوسترونم خیلی پائین است زیر 42
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۸ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      آزمایشی ارسال نشده است
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    سلام مجدد
    دو سوال دارم.با توجه به اینکه بعضی دکترها نظرشون این بوده که بیضه نزول نکرده خارج شود بهتره .و بعضی دیگر گفتن اونو تا جایی که راه داره میآریم تو کیسه بیضه.31 سال مجرد
    1.وقتی بیضه نزول نکرده هیچ کمکی به باروری و هیچ کارایی ندارد چرا درش نمیارن و بعضی ها نظرشون اینه بیارنش تو کیسه.خوب اگه کارایی نداره چرا درش نمیارن وقتی که خطر سرطانی شدن هم داره.
    2.عمل بیضه چقدر طول می کشه و آیا بیهوشی کامل لازم هست و آیا اگرمثلا صبح عمل کنن آیا من میتونم عصرش رانندگی کنم ،یا راحت راه برم؟
    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      1.وقتی بیضه نزول نکرده هیچ کمکی به باروری و هیچ کارایی ندارد چرا درش نمیارن و بعضی ها نظرشون اینه بیارنش تو کیسه.خوب اگه کارایی نداره چرا درش نمیارن وقتی که خطر سرطانی شدن هم داره.............من هم با خروج آن بیشتر موافقم مگر آنکه بتوان براحتی به داخل کیسه بیضه آوردش
      2.عمل بیضه چقدر طول می کشه و آیا بیهوشی کامل لازم هست و آیا اگرمثلا صبح عمل کنن آیا من میتونم عصرش رانندگی کنم ،یا راحت راه برم؟..................عمل حدود 45 تا 60 دقیقه طول می کشد ولی رانندگی عصر روز عمل را توصیه نمی کنم
  • تصویر کاربر ali دوشنبه ۳۰ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عوارضات خودارضایی چیه آیا باعث عقیمی و کاهش میل جنسی میشه مدتها خود ارضایی میکردم روزی 3 بار الان 7 ماهه ترک کردم دیگه نمیکنم 12 سال این کارو انجام دادم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۳۰ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      روی عقیمی تاثیری ندارد اما اثار روانی آن می تواند باعث بی میلی جنسی شود البته نه در همه ی افراد
  • تصویر کاربر ياسمن یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشيد.همسرم ٢٨ ساله هست و ميل جنسيش به شدت كم شده،تا ٢ماه قبل مصرف مورفين داشت كه كاملا ترك كرد و بعد از ترك، ميل جنسيش قطع شده.در زمان مصرف مورفين ماهي ١بار رابطه داشتيم و بعد از ترك كه ٢ماه ميگذره هيچ رابطه اي صورت نگرفته.من فكر ميكردم به خاطر مصرف مورفينه كه تعداد دفعات رابطه در ماه كمه،اما بعد از ترك،نه تنها اين مشكل حل نشد بلكه بدتر شد و كاملا قطع شده.نميدونم مشكل روانيه يا جسمي؟! پيش چه متخصصي بايد برم و چه دكتري ميتونه كمكون كنه؟ممنون ميشم پاسخ بديد.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      ابتدا با مراجعه به ارولوژیست از نظر هورمونی بررسی شوند و اگر هورمون ها طبیعی بود به روانپزشک یا ترجیحا سکسولوژیست مراجعه کنند
  • تصویر کاربر احمدمحمدی جمعه ۲۰ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    سلام خدمت جناب دکتر. کسانی که مشکوک به بیماری دوجنسی هستند منظورم ترانسکشوال نیست.کسانی که هورمونی مشکل ئارند چگونه باید اقدام کنند و نزد چه پزشکی باید بروند؟ ایا ازمایش زنتیک نیاز است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۰ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      آزمایشات ژنتیکی و هورمونی و بعضا سونوگرافی برای تشخیص آن مهم هست.همکاران ارولوژیست یا زنان یا غدد در این زمینه می توانند بهت کمک کنند
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر