انحنای آلت تناسلی و راه های درمان آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

انحنای آلت تناسلی (Penile Curvature or Peyronie’s disease) مشکلی نادر است. در مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته است، یک مطالعه میزان وقوع آن را حدود 1% و مطالعه دیگری این بیماری را شایعتر دانسته و میزان شیوع آن را 4 تا 10 درصد گزارش کرده و علت آن را نیز مشخص نکرده است. در یک مطالعه دیگر نیز علت آن را نقص در رشته های کلاژن ذکر کرده اند.

در ارزیابی بیمار، گرفتن شرح حالی از سوابق جنسی و پزشکی برای تشخیص کافی است. معاینه آلت تناسلی حین نعوظ تشخیص را مسجل می کند. عملکرد نعوظ معمولا نرمال است اما در خمیدگی های شدید ممکن است نعوظ هم مختل شود. تنها درمان انحنای مادرزادی آلت، جراحی است که در هر زمانی از بلوغ قابل انجام است. روش های جراحی آن مشابه بیماری پیرونی است که در بخش بعدی به آن پرداخته خواهد شد.

انحنای آلت

بیماری پیرونی Peyronie’s disease

میزان شیوع بیماری پیرونی بین 0.4 تا 9 درصد بوده و علت آن ناشناخته است. ولیکن صدمات و ضربات عروقی جزیی تکرار شونده (repetitive microvascular injury or trauma) به دیواره اجسام غاری آلت، پذیرفته ترین فرضیه ایست که در مورد علت این بیماری مطرح شده است. بیماری پیرونی با یک فرایند التهابی شروع می شود. این التهاب حاد طولانی، باعث جایگزینی بافت نگهدارنده (connective tissue) طبیعی توسط یک پلاک فیبروتیک غیر قابل انعطاف می شود.

تشکیل پلاک می تواند باعث ایجاد خمیدگی و انحنا شود و در صورتی که انحنا شدید باشد ممکن است مانع دخول آلت به داخل واژن (مهبل) شود. شایع ترین بیماری ها و عوامل خطری که به همراه این بیماری دیده می شوند عبارتند از دیابت، بالا بودن فشار خون، اختلالات چربی، گرفتگی عروق قلبی، اختلالات نعوظ، سیگار، و مصرف زیاد الکل. بیماری Dupuytren’s contracture در افرادی که بیماری پیرونی دارند شایع تر است.

بیماری پیرونی می تواند یک بیماری مزمن یا پیشرونده باشد. این بیماری دو فاز دارد. فاز اول همان فاز التهاب حاد است که ممکن است با درد در حالتی که آلت شل است یا نعوظ دارد بروز کند و با یک ندول یا پلاک نرم و انحنای آلت آشکار می شود. در فاز دوم یا فاز فیبروتیک، یک پلاک سفت قابل لمس که می تواند در آن رسوب کلسیم دیده شود (Calcification) بروز می کند که در این فاز بیماری انتظار می رود بیماری ثبات یافته و پیشروی آن قطع شود.

با گذشت زمان انحنای آلت در 30 تا 50 درصد بیماران بدتر می شود، در 47 تا 67 درصد بیماران انحنا تغییری نکرده و  در 3 تا 13 درصد بیماران بهبود خود بخود رخ می دهد. بهبود در انحنای آلت معمولا در مراحل ابتدایی بیماری رخ می دهد تا در فاز نهایی بیماری (یعنی زمانی که پلاک تشکیل شده و کلسیفیکاسیون متراکم تشکیل شده است). در 90 درصد بیماران درد با گذشت زمان و معمولا در 12 ماه اول بعد از شروع بیماری برطرف می شود.

این بیماری علاوه بر ایجاد تغییر در عملکرد و فیزیولوژی آلت، باعث پریشانی در مردان شده به طوری که 48 درصد آقایان دچار افسردگی خفیف تا متوسط شده و آنان را جهت بررسی و درمان به سمت ارولوژیست سوق می دهد.

بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی

درمان های غیرجراحی اصولا در بیمارانی توصیه می شود که در مراحل اولیه و فاز حاد بیماری هستند، یعنی در زمانی که تازه علائم ظاهر شده و پلاک ایجاد شده نرم و غیرمتراکم بوده و هنوز کلسیفیکاسیون (رسوب کلسیم در بافت) رخ نداده است. درمان های غیرجراحی شامل داروهای خوراکی، تزریق به داخل پلاک و درمان های موضعی می باشد. درمان های غیر جراحی در فاز مزمن و ثبات یافته بیماری نقشی ندارد. هیچ داروی مشخصی توسط انجمن پزشکی اروپا برای درمان بیماری پیرونی تائید نشده است. فقط داروی potassium para-aminobenzoate یا همان (Potaba) توسط FDA آمریکا برای درمان بیماری پیرونی “احتمالا موثر” شناخته شده است.

با توجه به اینکه نتایج مطالعات بر روی درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی اغلب متناقض می باشد لذا توصیه به درمان های غیر جراحی مشکل می باشد.

درمان های خوراکی شامل موارد زیر است:

☑️ Vitamin E مطالعات اثر بخشی این دارو را در انحنا و سایز پلاک نشان ندادند.

☑️ Potassium para-aminobenzoate (Potaba) بر روی تسکین درد در استفاده یک دوره 12 ماهه اثر داشته و از پیشرفت انحنای آلت جلوگیری می کند و سایز پلاک را شاید کاهش دهد ولی روی کاهش انحنای آلت که از قبل بوجود آمده اثری ندارد.

☑️ Tamoxifen

☑️ Colchicine

☑️ Acetyl esters of carnitine

☑️ Pentoxifylline

درمان غیر جراحی انحنای آلت

درمان های تزریق داخل ضایعه (پلاک) شامل موارد زیر است:

☑️ Steroids

☑️ Verapamil

☑️ Clostridial collagenase

☑️ Interferon

درمان های موضعی شامل موارد زیر می باشد:

☑️ Verapamil

☑️ Iontophoresis

☑️ Extracorporeal shock wave lithotripsy (SWL)

☑️ Traction devices

☑️ Vacuum devices

جمع بندی توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی اساسا برای درمان بیمارانی که در فاز اولیه بیماری هستند توصیه می شود. این روش در بیمارانی انتخاب می شود که برای جراحی مناسب نیستند یا در مواقعی که جراحی توسط بیمار مورد پذیرش قرار نمی گیرد.

توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان خوراکی با POTABA ممکن است باعث کاهش قابل توجه در اندازه پلاک و درد آلت شده و از پیشروی انحنای آلت پیشگیری کند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) وراپامیل منجر به کاهش قابل توجه انحنای آلت و حجم پلاک می شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) کلستریدیال کلاژناز (clostridial collagenase) ممکن است باعث کاهش قابل توجهی در زاویه انحراف آلت، پهنا و طول آلت شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) اینترفرون ممکن است باعث بهبود انحنای آلت، سایز و تراکم پلاک و درد شود.

ژل وراپامیل 15% ممکن است باعث بهبود انحنای آلت و سایز پلاک شود.

درمان با امواج ماوراء صوت (ESWL) تاثیری در بهبود انحنا و سایز پلاک ندارند و نبایستی برای این منظور استفاده شوند اما ممکن است برای درد آلت سودمند باشند.

وسایلی که آلت را در حالت کشش قرار می دهند و همچنین وکیوم ممکن است انحنا را کاهش و طول آلت را افزایش دهند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) توسط استروئید ها (کورتن)، کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یا درد آلت ایجاد نمی کند.

درمان های خوراکی با ویتامین E و تاموکسیفن کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یادرد ایجاد نمی کنند و برای این منظور نبایستی استفاده شوند.

دیگر درمان های خوراکی (استرهای استیل، کارنیتین، پنتوکسی فیلین) توصیه نمی شوند.

انحنای آلت تناسلی مردان

درمان جراحی انحنای آلت

اگرچه درمان های غیر جراحی برای بیماری پیرونی ( انحنای آلت غیر مادرزادی) نعوظ دردناک را بهبود می بخشند، ولی فقط درصد کمی از بیماران مجددا صاحب آلت صافی خواهند شد. هدف از جراحی تصحیح انحنای آلت تناسلی و ایجاد یک مقاربت و رابطه جنسی لذت بخش می باشد. جراحی فقط در بیمارانی توصیه می شود که حداقل 3 ماه از زمان تثبیت بیماری پیرونی (یعنی زمانی که انحنای آلت دیگر افزایش نمی یابد) گذشته باشد، اگرچه بعضی پزشکان یک دوره 6 تا 12 ماه انتظار بعد از تثبیت بیماری را توصیه می کنند.

اهداف و خطرات جراحی بایستی برای بیمار توضیح داده شود بطوری که بیمار بتواند یک تصمیم آگاهانه بگیرد. موضوعاتی که بایستی بیمار از آن ها مطلع باشد شامل خطر احتمال کوتاه شدن آلت، احتمال اختلال در نعوظ، احتمال گزگز آلت تناسلی، احتمال عود مجدد انحنا، احتمال لمس بخیه های زیر پوست می باشد.

دو نوع اصلی جراحی ترمیمی برای انحنای آلت مادرزادی و بیماری پیرونی(انحنای آلت غیر مادرزادی) وجود دارد:

1) روشی که در آن آلت تناسلی کوتاه تر می شود.در این روش ترمیم بر روی بخش محدب آلت انجام می شود.

2) روشی که در آن آلت تناسلی بزرگ تر می شود. در این روش ترمیم بر روی بخش مقعر آلت انجام می شود و نیاز به گرافت و استفاده از بافت پیوندی می باشد.

درمان انحنای آلت تناسلی

در افرادی که علاوه بر بیماری پیرونی، اختلال در نعوظ هم دارند که به درمان های دارویی پاسخ نداده است علاوه بر تصحیح جراحی انحنا، بایستی برایشان پروتز هم تعبیه نمود. انتخاب مناسب ترین روش جراحی به عواملی همچون طول آلت، شدت انحنا و وضعیت عملکرد نعوظ بستگی دارد. انتظار بیمار قبل از جراحی نیز بایستی مد نظر باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (279 امتیاز)
  • تصویر کاربر محمد. دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام.چن ماهی میشه که چن تا دونه گوشتی زیر ختنه گاه روی التم پیدا شده. و دارن زیاد میشن. میخاستم ببینم اینها زگیل هستن‌اقای دکتر؟ رابطه ام فقط با همسرم بوده .
    و نمیدونم دونه ها واسه قبل ازدواج هست یا بعد ازدواج.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      عکس واضح بفرستید
    2. تصویر کاربر محمد. دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      خسته نباشید دکتر‌کرایو کردم. ولی دکتر مربوطه نگفت که زگیل هست یا نه فقط گفت باید جلو پیشرفتشو‌بگیری.به نظرتون با کرایو زگیل تناسلی خوب میشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      بستگی به سایز زگیل دارد اگر کوچک باشد با یک جلسه خوب میشه و اگر بزرگ باشد جلسات بیشتری کرایو نیاز دارد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ابوالفضل دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید مندوساله گرفتارخودارزاییم ودرادرار دچار اختلال شدم وکاملا خال نمیشه مشکل چیه لطفا کمک کنید سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بهتر است سونوگرافی کلیه ها و مثانه و پروستات انجام دهید و نیز آزمایش ادرار ولی درکل احتمال دارد با ترک خودارضایی و ورزش مشکل تان برطرف شود
  • تصویر کاربر سبحان شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر.پسرم دو سال و سه ماه سن داره.هایپوسپادیاس شدید داره با انحنای شدید و سوراخ ادراری بین الت و بیضه ها.روی بیضه ها. قرار داره
    زیر نظر پزشک مغز و اعصاب اطفال هم هست و تشخیص اوتیسم خفیف دادن
    دارو شربت فلوکستین 1سی سی و ریسپریدون 1 شبی یک چهارم قرص بهش دادن .
    میخواستم سوال کنم عمل میشه شما چه بیمارستانهایی میاین ایا بیمارستانهای دولتی هم میاین مثل بقیه الله یا جایی که با خدمات بیمه ایران قرار داد داشته باشن منتظر پاسختون هستم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      بله میشه عمل کرد ولی من بیمارستان دولتی نیستم از بخش پذیرش بیمارستان خاتم الانبیا (ص) بپرسید اگر بیمه تان را قبول می کند می توانید به مطب مراجعه کنید.
  • تصویر کاربر سبحان شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر.پسرم دو سال و سه ماه سن داره.هایپوسپادیاس شدید داره با انحنای شدید و سوراخ ادراری بین الت و بیضه ها.روی بیضه ها. قرار داره
    زیر نظر پزشک مغز و اعصاب اطفال هم هست و تشخیص اوتیسم خفیف دادن
    دارو شربت فلوکستین 1سی سی و ریسپریدون 1 شبی یک چهارم قرص بهش دادن .
    میخواستم سوال کنم عمل میشه شما چه بیمارستانهایی میاین ایا بیمارستانهای دولتی هم میاین مثل بقیه الله یا جایی که با خدمات بیمه ایران قرار داد داشته باشن منتظر پاسختون هستم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      بله میشه عمل کرد ولی من بیمارستان دولتی نیستم از بخش پذیرش بیمارستان خاتم الانبیا (ص) بپرسید اگر بیمه تان را قبول می کند می توانید به مطب مراجعه کنید.
  • تصویر کاربر بدون شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام از دیروز یک لکه بنفش در انتهای آلت نزدیک شکم که بنظرم شبیه موارد نشان داده شده در سایت ها نیست رنگ آن هم رنگ کبودی هست که در ضربه به وجود می آید با توجه به اینکه امکان رفتن به پزشک برای من فراهم نیست ممنون می شوم راهنمایی و نظرتان را بفرمایید عکس ها در پیوست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      هم می تواند ناشی از ضربه کوچک و نه چندان شدید باشد و هم اینکه حساسیت به دارو یا چیز دیگری باشد بایستی سیر آن را ببینید که در روزهای آینده رو به بهیود و محو شدن می رود یا به سمت بیشتر شدن. گرچه معمولا رو به بهبود می رود.
    2. تصویر کاربر بدون شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      خیلی ممنون از پاسخ سریع ، ممنون می شوم اگر بگویید با توجه به تصاویر آیا احتمال زگیل تناسلی دارد یا نه ؟
      چون هیچ ضربه ای به آن وارد نشده و هیچ دارویی مصرف نمی کنم جز مکمل مالتی ویتامین (که حدود یک ماه هست بدون عارضه مصرف می کنم) سابقه هیچ نوع لکه یا خال ... در ناحیه تناسلی ندارم .
      باز هم ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      خیر زگیل تناسلی به این شکل نیست
    4. تصویر کاربر بدون شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      ضمنا مشخصات بصری که من می بینم:
      لکه بنفش رنگ ، کاملا مسطح، بدون درد ، بدون خارش، بدون سوزش، با انگشت وقتی فشار داده می شود هیچ تفاوتی با پوست معمولی ندارد
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ دی ۹۶( 8 سال پیش)
      به نظرم کبودی یا بعبارتی اکیموز هست گرچه شرح حال ضربه ندارید ولی گاه ضربات کوچکی که توجه ما رو هم جلب نمی کنند می توانند منشا آن باشند الایحال زگیل نیست و بهتر است سیرش را در روزهای آینده ببینیم.
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر reihan پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 771 مشاهده پرسش
    سلام من خانم مجرد هستم با سي سال سن كه داراي ميوم در بخش شكمي رحم ميباشم دوره هاي بسيار دردناك داشته و خستگي مفرط با مراجعه به دكتر اين ها را دليل ميوم نميداند از شما سوال داشتم ايا براي بارداري مشكل ايجاد ميشود و ايا دوره. هاي دردناكم و خستگي از علل ميوم ميباشد با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سوال شما در حیطه تخصصی متخصص زنان می باشد
  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 541 مشاهده پرسش
    سلام
    من 19 سال سن دارم و میخواهم بدانم آیا سایز آلت در حالت شل 5 و در حالت نعوظ 13 سانت نرمال است یا نه؟ اگر نه روشی برای افزایش سایز معرفی نمایید.
    بنده از مشکل زود ارضایی نیز رنج میبرم. آیا به خاطر خود ارضایی میباشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      13 نرمال هست و زود ارضایی ارتباطی با خودارضایی ندارد
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    سلام. در پاسخ به سوالت افراد مختلف فرموده اید که آلت اکثر افراد انحراف (بیشتر به سمت چپ) دارد و اگر در رابطه مشکلی ایجاد نکند (زاویه ی کمتر از 30 درجه) نیازی به عمل جراحی ندارد. دستگاهی به نام device extender در سایت ها تبلیغ می شود که ادعا می کنند می تواند: 1- طول و قطر آلت را زیاد کند. 2- انحراف آلت را کم کند یا از میان ببرد.
    آیا به نظر شما این دو ادعا صحیح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تاثیرش خیلی کم هست و خیلی اوقات بی تاثیر
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 749 مشاهده پرسش
    باسلام. دکتر من به دستور شما دستگاه وکیوم گرفتم اما روش استفاده از اون رو بلد نیستم اگر ممکن برام روش کار با وکیوم رو برام بفرستین. من مشکل کوچکی آلت دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      روش استفاده از وکیوم را در سایت گروه مهندسی پزشکی همراه مطالعه کنید و اگر نبود با کارشناسان آن مشورت نمائید فقط یادتان باشد زیاده روی نکنید چون کشش زیاد آسیب می رساند
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط