انحنای آلت تناسلی و راه های درمان آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

انحنای آلت تناسلی (Penile Curvature or Peyronie’s disease) مشکلی نادر است. در مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته است، یک مطالعه میزان وقوع آن را حدود 1% و مطالعه دیگری این بیماری را شایعتر دانسته و میزان شیوع آن را 4 تا 10 درصد گزارش کرده و علت آن را نیز مشخص نکرده است. در یک مطالعه دیگر نیز علت آن را نقص در رشته های کلاژن ذکر کرده اند.

در ارزیابی بیمار، گرفتن شرح حالی از سوابق جنسی و پزشکی برای تشخیص کافی است. معاینه آلت تناسلی حین نعوظ تشخیص را مسجل می کند. عملکرد نعوظ معمولا نرمال است اما در خمیدگی های شدید ممکن است نعوظ هم مختل شود. تنها درمان انحنای مادرزادی آلت، جراحی است که در هر زمانی از بلوغ قابل انجام است. روش های جراحی آن مشابه بیماری پیرونی است که در بخش بعدی به آن پرداخته خواهد شد.

انحنای آلت

بیماری پیرونی Peyronie’s disease

میزان شیوع بیماری پیرونی بین 0.4 تا 9 درصد بوده و علت آن ناشناخته است. ولیکن صدمات و ضربات عروقی جزیی تکرار شونده (repetitive microvascular injury or trauma) به دیواره اجسام غاری آلت، پذیرفته ترین فرضیه ایست که در مورد علت این بیماری مطرح شده است. بیماری پیرونی با یک فرایند التهابی شروع می شود. این التهاب حاد طولانی، باعث جایگزینی بافت نگهدارنده (connective tissue) طبیعی توسط یک پلاک فیبروتیک غیر قابل انعطاف می شود.

تشکیل پلاک می تواند باعث ایجاد خمیدگی و انحنا شود و در صورتی که انحنا شدید باشد ممکن است مانع دخول آلت به داخل واژن (مهبل) شود. شایع ترین بیماری ها و عوامل خطری که به همراه این بیماری دیده می شوند عبارتند از دیابت، بالا بودن فشار خون، اختلالات چربی، گرفتگی عروق قلبی، اختلالات نعوظ، سیگار، و مصرف زیاد الکل. بیماری Dupuytren’s contracture در افرادی که بیماری پیرونی دارند شایع تر است.

بیماری پیرونی می تواند یک بیماری مزمن یا پیشرونده باشد. این بیماری دو فاز دارد. فاز اول همان فاز التهاب حاد است که ممکن است با درد در حالتی که آلت شل است یا نعوظ دارد بروز کند و با یک ندول یا پلاک نرم و انحنای آلت آشکار می شود. در فاز دوم یا فاز فیبروتیک، یک پلاک سفت قابل لمس که می تواند در آن رسوب کلسیم دیده شود (Calcification) بروز می کند که در این فاز بیماری انتظار می رود بیماری ثبات یافته و پیشروی آن قطع شود.

با گذشت زمان انحنای آلت در 30 تا 50 درصد بیماران بدتر می شود، در 47 تا 67 درصد بیماران انحنا تغییری نکرده و  در 3 تا 13 درصد بیماران بهبود خود بخود رخ می دهد. بهبود در انحنای آلت معمولا در مراحل ابتدایی بیماری رخ می دهد تا در فاز نهایی بیماری (یعنی زمانی که پلاک تشکیل شده و کلسیفیکاسیون متراکم تشکیل شده است). در 90 درصد بیماران درد با گذشت زمان و معمولا در 12 ماه اول بعد از شروع بیماری برطرف می شود.

این بیماری علاوه بر ایجاد تغییر در عملکرد و فیزیولوژی آلت، باعث پریشانی در مردان شده به طوری که 48 درصد آقایان دچار افسردگی خفیف تا متوسط شده و آنان را جهت بررسی و درمان به سمت ارولوژیست سوق می دهد.

بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی

درمان های غیرجراحی اصولا در بیمارانی توصیه می شود که در مراحل اولیه و فاز حاد بیماری هستند، یعنی در زمانی که تازه علائم ظاهر شده و پلاک ایجاد شده نرم و غیرمتراکم بوده و هنوز کلسیفیکاسیون (رسوب کلسیم در بافت) رخ نداده است. درمان های غیرجراحی شامل داروهای خوراکی، تزریق به داخل پلاک و درمان های موضعی می باشد. درمان های غیر جراحی در فاز مزمن و ثبات یافته بیماری نقشی ندارد. هیچ داروی مشخصی توسط انجمن پزشکی اروپا برای درمان بیماری پیرونی تائید نشده است. فقط داروی potassium para-aminobenzoate یا همان (Potaba) توسط FDA آمریکا برای درمان بیماری پیرونی “احتمالا موثر” شناخته شده است.

با توجه به اینکه نتایج مطالعات بر روی درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی اغلب متناقض می باشد لذا توصیه به درمان های غیر جراحی مشکل می باشد.

درمان های خوراکی شامل موارد زیر است:

☑️ Vitamin E مطالعات اثر بخشی این دارو را در انحنا و سایز پلاک نشان ندادند.

☑️ Potassium para-aminobenzoate (Potaba) بر روی تسکین درد در استفاده یک دوره 12 ماهه اثر داشته و از پیشرفت انحنای آلت جلوگیری می کند و سایز پلاک را شاید کاهش دهد ولی روی کاهش انحنای آلت که از قبل بوجود آمده اثری ندارد.

☑️ Tamoxifen

☑️ Colchicine

☑️ Acetyl esters of carnitine

☑️ Pentoxifylline

درمان غیر جراحی انحنای آلت

درمان های تزریق داخل ضایعه (پلاک) شامل موارد زیر است:

☑️ Steroids

☑️ Verapamil

☑️ Clostridial collagenase

☑️ Interferon

درمان های موضعی شامل موارد زیر می باشد:

☑️ Verapamil

☑️ Iontophoresis

☑️ Extracorporeal shock wave lithotripsy (SWL)

☑️ Traction devices

☑️ Vacuum devices

جمع بندی توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی اساسا برای درمان بیمارانی که در فاز اولیه بیماری هستند توصیه می شود. این روش در بیمارانی انتخاب می شود که برای جراحی مناسب نیستند یا در مواقعی که جراحی توسط بیمار مورد پذیرش قرار نمی گیرد.

توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان خوراکی با POTABA ممکن است باعث کاهش قابل توجه در اندازه پلاک و درد آلت شده و از پیشروی انحنای آلت پیشگیری کند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) وراپامیل منجر به کاهش قابل توجه انحنای آلت و حجم پلاک می شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) کلستریدیال کلاژناز (clostridial collagenase) ممکن است باعث کاهش قابل توجهی در زاویه انحراف آلت، پهنا و طول آلت شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) اینترفرون ممکن است باعث بهبود انحنای آلت، سایز و تراکم پلاک و درد شود.

ژل وراپامیل 15% ممکن است باعث بهبود انحنای آلت و سایز پلاک شود.

درمان با امواج ماوراء صوت (ESWL) تاثیری در بهبود انحنا و سایز پلاک ندارند و نبایستی برای این منظور استفاده شوند اما ممکن است برای درد آلت سودمند باشند.

وسایلی که آلت را در حالت کشش قرار می دهند و همچنین وکیوم ممکن است انحنا را کاهش و طول آلت را افزایش دهند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) توسط استروئید ها (کورتن)، کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یا درد آلت ایجاد نمی کند.

درمان های خوراکی با ویتامین E و تاموکسیفن کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یادرد ایجاد نمی کنند و برای این منظور نبایستی استفاده شوند.

دیگر درمان های خوراکی (استرهای استیل، کارنیتین، پنتوکسی فیلین) توصیه نمی شوند.

انحنای آلت تناسلی مردان

درمان جراحی انحنای آلت

اگرچه درمان های غیر جراحی برای بیماری پیرونی ( انحنای آلت غیر مادرزادی) نعوظ دردناک را بهبود می بخشند، ولی فقط درصد کمی از بیماران مجددا صاحب آلت صافی خواهند شد. هدف از جراحی تصحیح انحنای آلت تناسلی و ایجاد یک مقاربت و رابطه جنسی لذت بخش می باشد. جراحی فقط در بیمارانی توصیه می شود که حداقل 3 ماه از زمان تثبیت بیماری پیرونی (یعنی زمانی که انحنای آلت دیگر افزایش نمی یابد) گذشته باشد، اگرچه بعضی پزشکان یک دوره 6 تا 12 ماه انتظار بعد از تثبیت بیماری را توصیه می کنند.

اهداف و خطرات جراحی بایستی برای بیمار توضیح داده شود بطوری که بیمار بتواند یک تصمیم آگاهانه بگیرد. موضوعاتی که بایستی بیمار از آن ها مطلع باشد شامل خطر احتمال کوتاه شدن آلت، احتمال اختلال در نعوظ، احتمال گزگز آلت تناسلی، احتمال عود مجدد انحنا، احتمال لمس بخیه های زیر پوست می باشد.

دو نوع اصلی جراحی ترمیمی برای انحنای آلت مادرزادی و بیماری پیرونی(انحنای آلت غیر مادرزادی) وجود دارد:

1) روشی که در آن آلت تناسلی کوتاه تر می شود.در این روش ترمیم بر روی بخش محدب آلت انجام می شود.

2) روشی که در آن آلت تناسلی بزرگ تر می شود. در این روش ترمیم بر روی بخش مقعر آلت انجام می شود و نیاز به گرافت و استفاده از بافت پیوندی می باشد.

درمان انحنای آلت تناسلی

در افرادی که علاوه بر بیماری پیرونی، اختلال در نعوظ هم دارند که به درمان های دارویی پاسخ نداده است علاوه بر تصحیح جراحی انحنا، بایستی برایشان پروتز هم تعبیه نمود. انتخاب مناسب ترین روش جراحی به عواملی همچون طول آلت، شدت انحنا و وضعیت عملکرد نعوظ بستگی دارد. انتظار بیمار قبل از جراحی نیز بایستی مد نظر باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (279 امتیاز)
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 499 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بخشید من حدود یک ماه هست که مشکل نعوظ پیدا کردم یعنی یاآلتم سفت نمیشه یا اینکه تا سفت میشه بعدازچندثانیه دوباره شل میشه.
    من یه توضیحی بدم خدمتتون که دکتری که بعلت مشکل تشنج تحت نظرش هستمم گفته میبایتسی روزی 2تا قرص تگرتول 400 مصرف کنم البته من تا حدود سه ما پیش قرصم منظم مصرف نمیکردم حتی خیلی وقتا نمیخوردم ولی چون 3 ماه پیش تشنج کردم مجبورشدم ازاون موقع هرروزمنظم قرصم بخورم.
    من تا قبل از یک ماه پیش به هیج وجه این مشکل نداشتم وواقعاراضی بودم بدون اینکه قرص سفت کننده بخورم ولی حدودا ازیک ماه پیش این مشکل عدم نعوظ برام پیش اومده .
    لطفا میشه راهنمایی کنید من چیکارباید بکنم ؟
    آیا مشکل من بخاطر مصرف تگرتول یا چیزدیگه ای هست.
    ضمننا قند وکلسترولم اوکی هست.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام
      از عوارض تگرتول می تواند کاهش توان جنسی باشد و میشه با مصرف نصف قرص سیلدنافیل 50 یکساعات قبل از سکس توان جنسی را بهتر کرد

  • تصویر کاربر عرفان چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    زمانی که فاصله بین انزال هام24ساعت یا کمتر باشه و همچنین خودم از لحاظ روانی آرامش بیشتری داشته باشم زمان انزالم معمولا (10_20)دقیقه طول ميکشه یک سره و بدون وقفه...
    اما هرچی فاصله بین انزال هام بیشتر بشه،مثلا اگر یه انزال الان داشته باشم و بعد48يا 72ساعت مجددا انزال داشته باشم اون وقت زمان انزالم معمولا کمتر از 3تا5دقيقه میشه و به ندرت پیش میاد که بیش از5دقيقه طول بکشه
    (این زمان ها رو به صورت خودارضايي بدست آوردم نه با سکس)
    با این شرایط
    1_ آیا من زود انزالی دارم؟ یا اینکه طبیعیه؟
    2_زود انزالی ذاتيه؟یا نه با وجود استرس و هیجانات زیاد و فاصله طولانی بین انزال ها ممکنه هر کسی زود انزالی رو تجربه کنه؟
    با تشکر🌹
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام

      احتمالا نوع خفیف دارید. معمولا ارثیه و استرس نیز تشدید می کند و با طولانی شدن فواصل سکس نیز تشدید می شود.

  • تصویر کاربر Ali پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    احتمال سرطان بیضه در 17 سالگی وجود دارد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام

      بله

    2. تصویر کاربر Ali چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)
      آقای دکتر
      من هر دوتا بیضه ام احساس می کنم سفت شده به نظرتان دلیل اش چی می تواند باشد
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیصی را مطرح کنم. توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک ارولوژیست مراجعه کنید.

    4. تصویر کاربر Ali چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)
      دلایل کلی سفتی بیضه چیه
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      سرطان

      عفونت

      هیدروسل

      توهم

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر قرقی چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 782 مشاهده پرسش
    سلام من دور آلتم با متر خیاطی 15 هست و طولش 16 ، تا حالا با هر کی رابطه داشتم اذیت شده و ترکم کرده،،جوری ک نگران برقراری هر نوع رابطه هستم و حتی نگران ازدواج!بنظر شما من چیکار کنم؟؟زود انزال هم هستم حدود 5 تا 10 دقیقه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام
      برای سایز آلت کاری نمیشه کرد. زودانزالی درمان قطعی و دائمی ندارد و فقط با داروها می توان آن را کنترل کرد یعنی وقتی که دارو استفاده می کنید مدت زمان وقوع انزال را طولانی کرد اما نمی توان این بیماری را تا آخر عمر ریشه کن کرد. مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین 20 میلی یا سرترالین 50 میلی( بصورت مصرف دائمی و روزانه یک عدد یا استفاده بصورت 6 ساعت قبل از نزدیکی)، یا قرص داپوکستین 30 یا 60 میلی گرمی 1 تا 3 ساعت قبل از نزدیکی. بدیهی است تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود. اسپری لیدوکائین 10 درصد یا کرم زایلا-پی داروهای موضعی برای کنترل زودانزالی هستند 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت و زیر آن و یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت بزنید(بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). حتما بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید. اگر با زدن بیحس کننده ی موضعی آلت نعوظ و سفتی خود را از دست می دهد می توانید از نصف قرص سیلدنافیل 50 میلی یک ساعت قبل از رابطه نیز استفاده کنید. از قرص ترامادول هم یک ساعت قبل از رابطه می توان استفاده کرد ولی استفاده از این قرص خطر اعتیاد در آینده را دارد و بهتر است به عنوان آخرین روش و در صورت عدم پاسخ به دیگر روش های درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 374 مشاهده پرسش
    جناب دکتربنده چندساله ک تکررادراردارم یکبارهم رابطه جنسی آنال داشتم وخودارضایی زیاد،تشخیص التهاب پروستات دادمتخصص،اوکسی بوتینین،اوفلوکساسین،لوفلوکساسین،سیپروفلوکساسین،تاوانکس وملوکسیام روهرکدوم روطی یک دوره 1ماهه مصرف کردم ولی هیچکدوم اثری نداشت،باتوجه ب عدم تأثیراین داروهاالتهاب پروستات ندارم؟؟؟وسوال دوم،التهاب پروستات برگشت پذیره؟ ضمن سپاس ازشما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام
      جناب دکتربنده چندساله ک تکررادراردارم یکبارهم رابطه جنسی آنال داشتم وخودارضایی زیاد،تشخیص التهاب پروستات دادمتخصص،اوکسی بوتینین، اوفلوکساسین، لوفلوکساسین،سیپروفلوکساسین،تاوانکس وملوکسیام روهرکدوم روطی یک دوره 1ماهه مصرف کردم ولی هیچکدوم اثری نداشت،باتوجه ب عدم تأثیراین داروهاالتهاب پروستات ندارم؟؟؟...........................احتمالا ندارید
      وسوال دوم،التهاب پروستات برگشت پذیره؟..................................امکانش هست

    2. تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)
      جناب اینکه بعدازتحریک جنسی ادرارخوب نمیاد،باریکه وکج وبعدازانزال هم ادرارخوب تخلیه نمیشه وانحراف داره نرماله
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      اگر فقط در این زمان هاست ایرادی ندارد و قابل چشم پوشی است

    4. تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)
      دومورددیگه م اگه اجازه بدیدبپرسم،اول اینکه ادرارمن وقتی غلیظه ب خوبی وبافشارتخلیه نمیشه علتش چیه وتوی همه آقایون اینه؟
      بعداینکه احساس ادراروبنده بیشتر توی مجرام احساس میکنم خصوصابعدازدفع مدفوع علتشواگه بگیدبینهایت سپاسگذارم
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      توی همه نه ولی در برخی اینطوره

      استبراء کنید 

    6. تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)
      دربرابرتکررناشی ازمثانه نوروژنیک اسپاستیک بایدمقاومت کردوفاصله دفع روزیادکردیااینکه ن بایدرفت ودفع کرد حتی اگه ۱ساعت بعدش باشه؟؟؟
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۸( 6 سال پیش)

      باید مقاومت کرد تا بتدریج حجم مثانه بیشتر شود

    8. نمایش سایر 6 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر reihan پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 765 مشاهده پرسش
    سلام من خانم مجرد هستم با سي سال سن كه داراي ميوم در بخش شكمي رحم ميباشم دوره هاي بسيار دردناك داشته و خستگي مفرط با مراجعه به دكتر اين ها را دليل ميوم نميداند از شما سوال داشتم ايا براي بارداري مشكل ايجاد ميشود و ايا دوره. هاي دردناكم و خستگي از علل ميوم ميباشد با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سوال شما در حیطه تخصصی متخصص زنان می باشد
  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 534 مشاهده پرسش
    سلام
    من 19 سال سن دارم و میخواهم بدانم آیا سایز آلت در حالت شل 5 و در حالت نعوظ 13 سانت نرمال است یا نه؟ اگر نه روشی برای افزایش سایز معرفی نمایید.
    بنده از مشکل زود ارضایی نیز رنج میبرم. آیا به خاطر خود ارضایی میباشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      13 نرمال هست و زود ارضایی ارتباطی با خودارضایی ندارد
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 494 مشاهده پرسش
    سلام. در پاسخ به سوالت افراد مختلف فرموده اید که آلت اکثر افراد انحراف (بیشتر به سمت چپ) دارد و اگر در رابطه مشکلی ایجاد نکند (زاویه ی کمتر از 30 درجه) نیازی به عمل جراحی ندارد. دستگاهی به نام device extender در سایت ها تبلیغ می شود که ادعا می کنند می تواند: 1- طول و قطر آلت را زیاد کند. 2- انحراف آلت را کم کند یا از میان ببرد.
    آیا به نظر شما این دو ادعا صحیح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تاثیرش خیلی کم هست و خیلی اوقات بی تاثیر
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 744 مشاهده پرسش
    باسلام. دکتر من به دستور شما دستگاه وکیوم گرفتم اما روش استفاده از اون رو بلد نیستم اگر ممکن برام روش کار با وکیوم رو برام بفرستین. من مشکل کوچکی آلت دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      روش استفاده از وکیوم را در سایت گروه مهندسی پزشکی همراه مطالعه کنید و اگر نبود با کارشناسان آن مشورت نمائید فقط یادتان باشد زیاده روی نکنید چون کشش زیاد آسیب می رساند
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط