همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر ع پنجشنبه ۲۹ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سلام چون پنل سوالم رو بسته ايد ادامه سوال را از نو ميپرسم و جهت يادآوري عكس فرستاده هاي قبلي را فرستادم.
    طبق فرمايش شما آزمايش هورمون جنسي انجام شد. همه نرمال فقط تستسترون به شدت افت كرده از حدود ٦٠٠ قبل عمل بيضه راست به ٣٩٠ نانوگرم بعد از عمل رسيده. تكرار ميكنم بيضه چپم آتروفيك است.آيا به عروق بيضه آسيب زده اند؟ راه حل چيست؟ الان بعد يك سال طرف راست هم كمي كوچك شده ولي اسپرمم اصلا كم نشده است.و مانند قبل عمل است.
    لطفا دارو يا راه حلي بفرماييد كه آسيب بيضه از بين برود و جريان عروقش مثل سابق شود.من بسيار در محل عمل و خود بيضه راست درد دارم كمرم هم درد دارد. اصلا نميدانم اين درد براي چيست بسيار سردرگمم.١٠ روز بعد عمل يكدفعه ديگر ميل و نغوظ نداشتم الان هم مانند يك پيرمرد ٨٠ ساله ام. خواهش ميكنم راهنمايي كنيد. من قبل از عمل بسيار عالي بودم . يكهو اينطور شد. اصلا هم افسردگي ندارم.
    ٢- چون تشخيص پروستاتيت سخت است لطفا بهترين راه ممكن براي من در تهران جهت تشخيص پروستاتيت مزمن باكتريايي و غير باكتريايي را بفرماييد.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۵ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      برای وضعیت عروق بیضه نیاز به سونوگرافی رنگی از جریان خون رگ های بیضه هست. آسیب بیضه قابل درمان و قابل جبران نیست. عدم میل و نعوظ ۱۰ روز بعد از عمل تان ارتباطی به عمل ندارد.
      برای تشخیص پروستاتیت باکتریایی مزمن می توانید آزمایش 4 Glass در آزمایشگاه دانش در تهران انجام دهید
    2. تصویر کاربر ع یکشنبه ۲۵ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      ميفرماييد كاهش نغوظ و ميل جنسي ١٠ روز بعد از عمل ارتباطي به عمل ندارد. آيا براي كاهش غلظت هورمون ها در خون به حدود ١٠ روز زمان نياز نيست؟ راجع به كاهش تستسترون از حدود ٦٠٠ به ٣٩٠ توضيح داده بودم.
      آيا اين كاهش موجب مشكلات من است؟ تشخيص شما طبق گفته هاي من چيست. من درد دارم.
      ٢- لطفا دارويي معرفي كنيد كه گردش خون بيضه را بهتر كند. مانند تادالافيل كه براي آلت است.
      خواهشا مرا راهنمايي كنيد من دقيقا الان بايد چكار كنم.
      ممنون.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۶ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      از پنتوکسی فیلین برای افزایش جریان خون در عروق می توانید استفاده کنید. اگر جواب آزمایش هورمونی نرمال باشد کمی نوسان بالا و پایین رفتن آن امری طبیعی است
    4. تصویر کاربر ع دوشنبه ۲۶ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      يعني تستسترون ٣٩٠ هيچ فرقي با ٦٠٠ ندارد؟
      آقاي دكتر بلاخره تشخيص احتمالي تان را در مورد درد و كاهش نغوظ و ميل من نفرموديد.
      آيا راهي غير از hcg و كلوميفن براي افزايش تستسترون هست؟ چون كمبود هورمون هاي lh fsh ندارم .
      لطفا طبق همه گزارش هاي من، تشخيص خود را بفرماييد و من را راهنمايي كنيد.
      ممنون.
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      مهم اينه كه تستوسترون بر اساس رنج اعلام شده در برگه ي ازمايش تان در محدوده ي نرمال باشد. كمي بالا و پايين اهميتي ندارد. به نظرم شما بايد خودتان را درجايگاه بيمار ببينيد نه در جايگاه پزشك و تشخيص و درمان را بعهده ي پزشك بگذاريد.
      مشكل شما بيشتر جنبه ي رواني دارد نه جسمس و اطمينان بخشي به شما از اين بابت كه مشكل جدي نداريد بهترين تشخيص و درمان براي شماست.
    6. تصویر کاربر ع پنجشنبه ۲۹ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      دليل اينكه گاهي مجبور ميشوم خودم دست به كار شوم و به دنبال تشخيص باشم، اينست كه بعد از مراجعه به پزشك تشخيص و درماني در من صورت نميگيرد، و كلمه روح و روان را به كار ميبرند.
      ١-روانپزشك جنسي هم مراجعه كردم كه شايد حق با ايشان است و داروي bupropion دادند و فايده اي نداشت.و جالب اينكه من سالم را اين دارو افسرده كرده بود.?
      2-اين در حالتي است كه من درد مزمن در كمر ، پشت كمر، و محل عمل دارم.
      3-در زمان بيداري صبح هم نغوظي ندارم(همان چيزي كه در rigi scan مهم است).
      ٤-اين مشكلات يكدفعه بعد از عمل شروع شد.
      ٥-من اصلا مشكل روحي ندارم و بسيار با روحيه هستم.
      ٦-قبلا در سالهاي قبل مشكل افسردگي هم به دليل مشكلات آن زمان داشتم و اصلا چنين مشكلي برايم ايجاد نكرد.
      حدس ميزنم "٦"دليل فوق براي رد مسئله "روحي " كافي باشد . اگر نيست شما بفرماييد .
      از صبر و بردباري شما پزشك عزيز بسيار متشكرم. تشخيص و درمان شما از ابتدا خواسته من بوده و الا هرگز به شما پيام نميدادم.هر دستور يا آزمايشي مد نظر داريد، با كمال ميل انجام خواهم داد.
      من استاد زبان انگليسي هستم. بعد از مطالعه بسيار در مقالات ، فهميدم حالات من بسيار بسيار شبيه پروستاتيت مزمن ميباشد.
      در هيچ جا راه تشخيص و داروي پروستاتيت مزمن "غير باكتريايي" را نيافتم. 4 glass كه فكر ميكنم فقط براي نوع باكتريايي است. لطفا تشخيص و درمان نوع" غير باكتريايي" چيست؟
      تشكر فراوان
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۹ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      همانطور که خدمتتان عرض کردم البته با عرض احترام کامل به جنابعالی اینست که حضرتعالی خودتان را جای پزشک گذاشته اید و با اطلاعات اندکی که می فرمائید قصد اظهار نظر در امور پزشکی و اندیکاسیون آزمایش دارید. مثل اینکه من هم چند کلامی جسته گریخته انگلیسی و گرامر بخوانم و بعد بخواهم بجای شما معلم زبان عزیز و بزرگوار اظهار نظر کارشناسی کنم. به عنوان مثال اینکه شما می فرمائید "4 glass كه فكر ميكنم فقط براي نوع باكتريايي است. لطفا تشخيص و درمان نوع" غير باكتريايي" چيست؟" مثل این است که بنده بگم "is" زمان گذشته فعل to be هست و از شما بخواهم که زمان حالش رو برای من بفرمائید. الان دقیقا شما همان حسی را پیدا کردید که من پیدا کردم. و قبول بفرمائید که قرار نیست من اینجا به افراد پزشکی درس بدهم و حتی تشخیص و درمان قطعی و دقیقی را ارائه دهم بلکه قرار است در حد مقدورات و توان اینترنتی کمک و راهنمایی کنم و بدیهی است که شرط اول این کار این است که فرد به علم پزشک اعتماد کنه و پذیرای آن باشد نه اینکه به مطالعات خودش تکیه کنه و در مقام مباحثه و ..... بر بیاد.
      عزت زیاد. یا حق
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۳ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض ادب پدرم الان 70 سال سن دارن و ما حدود یکماه پیش بخاطر ورم غدد لنفاوی دور گردن ایشون بردیم دکتر که بعد از نمونه بردای و آزمایش اهرش مشخص شد متاسفانه ایشون سرطان پروستات نوع 4 دارن. توی جواب نمونه بردای اشاره شده که غدد بزرگ لنفاوی ظاهرا کامل درگیری نشدن ولی بعضیاشون الوده شدن مثل قسمت گردن،همچنین عکسبردای از استخوان نشون داده که سه نقطه از لگن ویک نقطه از ارنج هم درگیر شدن که حد درگیری به گفته ی پزشک خیلی خفیف هست و پدرم هم تا الان هیچ درد استخوان نداشته الان برای ایشون تزریق دیفرلین و زومتا هر 28 روز زدن خواستم از شما بپرسم ایا این تنها کاریه که میشه کرد و اینکه باتوجه به اینکه پدرم بنیه فیزیکی قوی دارن و روحیشون هم خوبه درمان این مرحله به کجا ختم میشه وایا امید به زندگی با این شرایط که خدمتون عرض کردم چطور هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۳ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      بهترین کار همینی است که برایش شروع شده است برخی همزمان پرتودرمانی را هم همزمان توصیه می کنند. هورمون درمانی برای مدتی رشد تومور را متوقف می کند. ولی هرچه psa بالتر باشد گلیسون اسکور نیز بالاتر باشد رشد مجدد تومور زودتز شروع می شود.
  • تصویر کاربر حسام جمعه ۲۳ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من مشکل هایپوگنادیسم هایپوتیروئید هستم قبلا سوال پرسیدم .14ساله تستوسترون میزنم. و حالا تقریبا 1سال ونیم هست که مشکل پروستات پیداکردم سوزش و تکرر ادرار داشتم و سونوگرافی ترنس رکتال کردم که جوابش ومیفرستم ،کلسیفیه شده پروستاتم 29سالمه، این سه شنبه هم اومدیم دفتر جناب کریمی تبار از دوستان هستند دفتر وکالت تو همون مجتمع مطب شمااومدم تشریف نداشتین. حالا میخوام شنبه بیام میتونم برسم خدمتتون ؟تاحالا 3تا 4تا پزشک اورولوژی تو کرج رفتم هر کدوم یک سری آنتی بیوتیک دادن وحالام یکیشون گفته سیستوسکپی بشم ولی سونوگرافیسته گفت من صلاح نمی بینم التهاب داره پروستاتت و PSA همیشه پایینه .حالا هم قرص ودارو دادن و خیلی گرونه میخواستم ببینم لازمه بگیرم حتما ؟وعلتش آیا هایپوگنادیسم هایپوتیروئید بودنمه یا رسوب کلسیم هایی هست که خوردم ؟یا تستستسترون هایی هست که زدم ؟؟درمانش چطوره چقدر طول میکشه؟هفته پیش بعد انزال اومدم ادرار کنم اشکم ودرآورد زور میزدم ولی ادرار نمیومد درد گریه مو درآورد. وقتی آزمایش U.A دادم مشکلی نداره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      برای وقت یا بایستی اینترنتی اقدام کنید یا اینکه روزهای زوج از 2 تا 3 با مطب تماس و با منشی هماهنگ کنید
    2. تصویر کاربر حسام جمعه ۲۳ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      جواب سوالم نبود
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۳ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      حالا میخوام شنبه بیام میتونم برسم خدمتتون ؟.............................برای وقت یا بایستی اینترنتی اقدام کنید یا اینکه روزهای زوج از 2 تا 3 با مطب تماس و با منشی هماهنگ کنید
      حالا هم قرص ودارو دادن و خیلی گرونه میخواستم ببینم لازمه بگیرم حتما ؟..................................به نظر من نظرخواهی از یک پزشک برای نسخه ی پزشک دیگر کار جالبی نیست ولی در کل اگر من باشم فقط ترازوسین می دهم
      وعلتش آیا هایپوگنادیسم هایپوتیروئید بودنمه یا رسوب کلسیم هایی هست که خوردم ؟یا تستستسترون هایی هست که زدم ؟؟.............................هیچکدام
      درمانش چطوره چقدر طول میکشه؟.................................درمان های گوناگونی می تونه داشته باشه وزمانش حداقل 6 ماههست و گاهی بیشتر
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر 09151092790 پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    نزدیکی جنسی زمانی که هر دو زوج عفونت دارند؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      از کاندوم استفاده کنید
  • تصویر کاربر جمال پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    با سلام تکرر ادرار مربوط به بیش از 30 سال است که هنوز درمانی برای آن پیدا نکردم، لیکن مدتی است خط ادرار خصوصا در ابتدای ادرار دو خطه است و در آخر به صورت قطره ای است. راهنمایی می خواهم. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      اينحالت مي تواند به دليل مشكلات پروستات، تنگي مجرا يا تنبلي مثانه باشد لذا نياز به بررسي هاي لازم دارد
    2. تصویر کاربر جمال پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      نوبت مطب اگر امکان دارد.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      اینترنتی می توانید وقت بگیرید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی