همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

درد کلیه (Renal Colic)

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده  و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) ( مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد.  اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ کلیه

رهایی از سنگ های ادراری

#دفع خودبخوی سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند.

توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (45 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

  • برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر sara شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام.
    خانم متاهل.سن ۲۶ سال.
    آقای دکتر مرتب به عفونت ادراری مبتلا میشوم ۸ ماه قبل عفونت بسیار شدید مثانه و مجرا گرفتم پزشک تا جواب کشت نیامده بود هیچ انتی بیوتیکی به من ندادند و به مدت ۵ روز عفونت داشتم.در روز ۵ به دلیل در دسترس نبودن سرویس بهداشتی ادرار را به مدت ۱۰ ساعت نگه داشتم و سوزش در مثانه و مجرای ادرار بسیار زیاد بود در زمان تخلیه ادرار سوزش بسیار شدید و خون غلیظ و لخته خون و مواد سفید غلیظ دفع میکردم ۱ ساعت بعد از دفع ادرار مبتلا به استفراغ شدید شدم .به مدت ۶ روز انتی بیوتیک تزریقی استفاده کردم و ۱۴ روز خوراکی.بعد از این اتفاق در زمان تخلیه مثانه اول ادرار خوب تخلیه میشود و اخر ادرار را نمیتوانم تخلیه کنم با زور زدن تخلیه میکنم گاهی اوقات چند مرتبه ادرار قطع و وصل میشود موقع زور زدن احساس التهاب و تیر کشیدن در مجرا دارم. بعد از درمان ۳ مرتبه به عفونت مبتلا شدم هر بار یک باکتری جدید.سیستوسکوپی و تست نوار مثانه انجام دادم خدا رو شکر مشکلی نبود در تست نوار مثانه گفتند مقداری ادرار باقی میماند برای تخلیه از سوند بزرگ استفاده کردند و سوند را به زور وارد مجاری ادرار کردند که درد و سوزش بسیار زیاد داشتم و سوند رد نمیشد با زور سوند را رد کردند بعد از در اوردن سوند و تخلیه خون در ادرار ندیدم . مشگلات ادراری بعد از سوند گذاری بیشتر شد اول ادرار خوب تخلیه میشود و اخر ادرار را باید با زور زدن دفع کنم ادرار قطع و وصل میشود همیشه کمی ادرار در مثانه می ماند. در مجاری ادراری احساس تیر کشیدن و التهاب دارم مخصوصا زمانی که زور میزنم.اگر ادرارم را چند ساعت نگه دارم ادرار بسیار کدر میشود.
    با شرایط ذکر شده نظر شما چیست.از نظر باکتری مقاربتی ازمایش ها منفی بود.
    ایا سیستوسکپی ؛ سوند گذاری یا عفونت باعث تنگی مجرا شده است؟
    ایا اسیب به مجرا همراه با خون ریزی است و یا بدون خون ریزی امکان اسیب به مجرا در سیستوسکوپی و سوند گذاری است؟
    آقای دکتر از این همه ازمایش بی نتیجه خسته شده ام و دوست ندارم برای بار دوم سیستوسکوپی و نوار مثانه انجام بدهم ایا تنگی مجرا با ازمایش بی خطر دیگری امکان پذیر هست؟
    برای درمان عفونت مکرر از چه انتی بیوتیکی استفاده کنم؟.تا به حال ماکروبید و اموکسی سیلین تجویز میکرند باکتری به سیپرو مقاوم است.
    برای رفع التهاب و تیر کشیدن مجرای ادرار و مثانه و تخلیه شدن کامل مثانه از چه دارویی استفاده کنم ؟هیچ دارویی تا به حال به غیر از ماکروبید برای من تجویز نشده است.
    گاهی اوقات مواد سفید در ادرار ته نشین میشود دلیل وجود مواد سفید در ادرار چیست؟
    ایا امکان سل ادراری وجود دارد؟
    لطفا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      یا سیستوسکپی ؛ سوند گذاری یا عفونت باعث تنگی مجرا شده است؟.........................بعید می دانم مگر در سیستوسکپی ذکر کرده باشه که تنگی دیده شده است
      ایا اسیب به مجرا همراه با خون ریزی است و یا بدون خون ریزی امکان اسیب به مجرا در سیستوسکوپی و سوند گذاری است؟...............................هر دو حالت ممکن است
      ایا تنگی مجرا با ازمایش بی خطر دیگری امکان پذیر هست؟........................خیر
      برای درمان عفونت مکرر از چه انتی بیوتیکی استفاده کنم؟...........................بستگی دارد در نتیجه آنتی بیوگرام کشت ادرار به چه آنتی بیوتیکی حساس باشد
      برای رفع التهاب و تیر کشیدن مجرای ادرار و مثانه و تخلیه شدن کامل مثانه از چه دارویی استفاده کنم ؟..................فنازوپیریریدین و ترازوسین
      گاهی اوقات مواد سفید در ادرار ته نشین میشود دلیل وجود مواد سفید در ادرار چیست؟.....................................شاید عفونت و رسوبات مثانه باشد
      ایا امکان سل ادراری وجود دارد؟.................................احتمالش ضعیف هست ولی امکانش هست می توانید تست دهید
      درکل بایستی تحت آنتی بیوتیک پروفیلاکسی حداقل بمدت ۶ ماه باشد
  • تصویر کاربر حمزه یکشنبه ۲۱ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید خدمت جنابعالی در خصوص جواب سی تی اسکن 96/6/5بدون تزریق با بازسازی۱- کبد و طحال وپانکراس وغدد ادرنال در ابعاد ودانسیته طبیعی۲-کلیه ها در حدود وابعاد ودانسیته طبیعی هستند۳-در کلیه راست سنگ ۶ میلی متری در لگنچه باعث استاز ملایم شده است ۴- در کلیه چپ سنگ ۱۶ میلی متری در کالیس فوقانی ودو سنگ ۷-۶ میلی متری در کتابی تحتانی مشاهده می شود ۵- در مسیر حالب ها سنگ واست از دیده نشد ۶- مثانه نمای طبیعی دارد در پایان ممنون می شوم در این خصوص راهنمایی لازم را ارائه دهید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۱ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بهتر برای سنگ های کلیه چپ اقدام درمانی با لیزر انجام دهید و عمل RIRS را انجام دهید برای راست هم می توانید سنگ شکن کنید
  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۷ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    باسلام من درد شدید زیرشکم داشتم باازمایشات متوجه شدم که عفونت ادراری شدید دارم سونوگرافی هم انجام دادم نشون داد که چند شن ریزه دومیلی متری در دو کلیه دارم،برای عفونت ادرارم دکتر امپول جنتمایسین وقرص انتی بیوتیک داد ولی برای دردم مسکن نداد ولی من هر8ساعت ژلوفن میخورم.ژلوفن مشکلی برای کلیه ام نداره؟؟؟هنوزهم بعد 5روز من درد دارم ولی بیشترشب ها هستش میشه راهنمایییم کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۷ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر رامین سه شنبه ۲ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    من3هفته پیش عمل واریکوسل از نوع 2 داشتم که به سرعت اسپرم هایم تاثیر گذاشته بود و الان بعد عمل بیضه چپم هنگام صرفه و نفس عمیق حرکت نمیکنه میخواستم بدونم عوارض و علل این موضوع چی هستش
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      علت خاصی ندارد گاه به دلیل التهابات ناشی از عمل هست و جای نگرانی ندارد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۲۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    من حدود یک ماهه که پهلوی سمت راستم درد میکنه و صبح که بیدار میشم بیشتر هست به خاطر اینکه ادرار داشتم.
    ازمایش ادرار دادم و عفونت نداشتم.شما فکر میکنید علت چیست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      به احتمال زیاد مربوط میشه به پوزیشن خوابیدن تان و نیز تشک تان. با اینحال برای اطمینان سونوگرافی از کلیه و مثانه انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر