اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (266 امتیاز)
  • تصویر کاربر ordup سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من جوانی هستم 18 ساله هستم
    یه سوال واقعا روانمو بهم ریخه
    اقای دکتر نمیدونم چرا التم به طوره کامل تحریک نمیشه یعنی خوب تحریک نمیشه و وقتیم تحریک میشه با کوچک ترین فشاری تا میشه
    و واقعا نمیدونم مشکل دارم یا نه
    البته اینم بگم که یه درصد کمی انحنا به سمت پایین داره
    ودقیقا از همون جا ی خمیدگی التم تا میشه
    و نمیدونم بعدا برام مشکل ساز میشه یانه؟
    منظورم اینه که بعدا میتونم با همسره ایندم نزدیکی داشته باشم یانه؟
    لطفا راهنماییم کنید واقعا خودمو باختم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      اینحالت مشکل خاصی نیست و غالبا بعد از ازدواج برطرف می شود بهتره بهش فکر نکنید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    میخواستم بدونم بهترین و داییمی ترین روش زیاد کردن قطر چه روشی هست و همچنین هزینه ان چقدر میباشد و دوره نقاهت چقدر است با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      چیزی به عنوان بهترین و دائمی ترین روش زیاد کردن قطر آلت وجود ندارد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر جباری،
    مردی 23 ساله هستم، که مدتی پیش دچار ناهنجاری ای در ناحیه تناسلی شدم که کمی دفع ادرار را برایم سخت کرده بود. پس از مراجعه به دو متخصص اورولوژ ، یکی از ایشان بیماری را اپیدیمیدیت شناخته و برای آن آنتی بیوتیک و ترازوسین تجویز کرده بود، و تشخیص دیگری التهاب پروستات بود که قرص گیاهی (به نام پروستاتان) تجویز کردند. مسئله ادرار بنده در این مدت نسبتا بهتر شده است اما گویی مثل قبل و کاملا سالم نیست، زیرا بعد از هر بار تخلیه منی، کمی سخت می توانم ادرار کنم مگر اینکه مثانه ام خیلی پر باشد. از طرف دیگر، در هنگام تحریک، دو قسمت زیر بیضه هایم که رگ یا مجرایی هستند (بر اساس آناتومی که پیوست شده است، فکر می کنم اپی دمیت باشد) ، کمی سفت می گردند و به نظر می رسد روی آنها فشار باشد ، و بعد از تخلیه منی ، آرام تر می شوند اما تا چند ساعت و گاه تا یک روز بیضه هایم درد می کند و دوباره نمی توانم - مثل گذشته- در یک روز، دو بار عمل جنسی داشته باشم.
    می خواستم بپرسم آن سفت شدن ناحیه زیر بیضه ها طبیعی است؟
    پیشاپیش با تشکر از زحمات شما و عذرخواهی از زیاد شدن متن سوال
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      سفت شدنش می تواند طبیعی باشد چون اسپاسم و انقباض عضلات جدار لوله های انتقال اسپرم در اپیدیدیم به هنگام انزال رخ می دهد ولی درد آن طبیعی نیست
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 351 مشاهده پرسش
    آقای دکتر من مرداد 93 عمل ercpجهت خروج سنگ از مجاری صفراوی انجام دادم و یک ماه بعد از عملم احساس میکردم مثانه ام کامل تخلیه نمیشه و احساس دفع ادرار داشتم و بعد از ادرارم کمی سوزش داشتم.رفتم دکتر و سونوگرافی گرفتند و گفتند مثانه ات کامل خالی نمیشه و قرص تامسولوسین دادند و من مدتی خوب شدم.دوباره همین مساله ادامه پیدا کرد و اینبار ادرارم هم دوشاخه می آمد.دوباره رفتم دکتر سونوگرافی کرد و گفت هیچ مشکلی نداری و اینبار ترازوسین داد.باز مدتی بهتر شدم و دوباره مشکلم شدیدتر شد و ادرارم کماکان دوشاخه می آمد و وقتی دست به قسمت تحتانی شکمم میزدم و میزنم درد میگیره.دوباره رفتم دکتر که گفتند شاید تنگی مجرا داری و روی این حساب عکس یوتوگرافی از مجرام گرفتند و گفتند سالم هستی و هیچ مشکلی نداری.متاسفانه با این اوصاف من باز شبها اکثرا احساس سوزش و دفع ادرار دارم و احساس میکنم تو مجرام ادرار مونده و ادرارم دوشاخه میاد و وقتی دست به قسمت تحتانی شکمم میزنم درد میگیره.میشه منو راهنمایی بفرمایید؟(مدارکم را خدمتتون پیوست میکنم)
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      احتمالا شما دچار التهاب پروستات یا همان پروستاتیت شده اید و بهتره ترازوسین را طولانی مدت یعنی حداقل 6 ماه استفاده کنید و مدتی هم آنتی بیوتیک استفاده کنید
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر، ممنون از مطالب بسیار مفید شما،
    خانم من پس از مراجعه به دکتر زنان و زایمان متوجه وجود زگیل شدند، پس از نمونه برداری و مشخص شدن نوع ویروس HPV از نوع Low Risk : 6.43 می باشد، که خانم دکتر دونوبت عمل فریز تجویز کردند، بنده به متخصص مجاری ادراری مراجعه کردم، که دو زگیل بسیار ریز در قسمت زیرین آلت مشاهده شد، دکتر بنده داروی آسیکلوویر ۲۰۰میلی تجویز کردند وگفتند در مراجعه بعدی بصورت سرپایی و بی حسی موضعی،زگیل ها رو برمیدارند، خواستم نظر جنابعالی روهم بپرسم،ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۸ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      آسیکلوویر تاثیری بر روی زگیل تناسلی ندارد و من لیزر را برای زگیل های مذکور مناسب می دانم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 539 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 521 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 541 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط