معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (266 امتیاز)
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    باسلام آقای دکتر لطفا درمرد کیو پیرونی وتهیه آن تویح دهید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سوال تان واضح نیست و کلمات بخوبی تایپ نشده اند
  • تصویر کاربر عماد دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از شما
    پسر 33 ساله مجرد هستم ; تقریبا تا دو سال قبل میل جنسی خوبی داشتم ( با مشاهده فیلم یا عکس تحریک کننده , یا مشاهده جنس مخالف با لباس سکسی , میل جنسی شدیدی در تمام بدنم به جوشش و قلیان در میومد که منجر میشد حتما اون شب خودم رو ارضا کنم) اما الان تقریبا دو سالی میشه که بیتفاوتم و مشاهده اون مواردی که بنده رو تحریک میکرد تاثیر چندانی روی من نداره و حتی گاهی که میخام خودم رو به یاد یک فیلم یا عکس تحریک کنم نعوظ خیلی دیر اتفاق می افته و اگر کمی تمرکزم رو تو اون مورد از دست بدم از حالت نعوظ خارج میشه و حتی اگر در حالت نعوذ به انزال برسم اوج لذت حنسی درمن اتفاق نمی افته و فقط مایع منی از من خارج میشه , در کل لذت زیادی از خود ارضایی نمیبرم
    در ضمن سکس جنسی ندارم و با خود ارضایی خودم رو ارضا میکردم و میکنم
    ممنون از راهنمایی شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      ابتدا بهتره آزمایشات تخصصی مربوطه را انجام دهید و اگر مشکلی در آزمایشات بود آنرا درمان کنید و اگر آزمایشات نرمال بود ریشه مشکل شما احتمالا روحی می باشد
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 673 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید
    28 ساله هستم مجرد که بادرد وبالا کشیده شدن بیضه راستم به پزشک مراجعه کردم و بعد از معاینه و سنگرافی بیضه گفتند که هیدروسل در بیضه راستم وجود دارد و قرص فروزماید تجویز و گفتند که با استراحت امکان بهبود وجود دارد الان حدود20 روزی هست که به پزشک مراجعه کرده ام و در روز 1یا2باردرد دارم که به سمت بالای بیضه کشیده میشود اطراف شکمم که بلافاصله بعداز تیرکشیدن خوب میشود ولی شبها کمی درد یا همان فشار در بیضه راستم دارم البته هنگام تهریک جنسی درد زیادتر شده و بعد از انزال راحت تر میشود که رابطه جنسی هم نداشته ام میتوانم تشخیص شمارا در این باره بدانم.
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      درمان هیدروسل جراحی است و فوروزماید تاثیری ندارد که می تواند در زمینه التهاب بیضه یا پرده بیضه ایجاد شده باشد
    2. تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      ممنونم اقای دکتر جباری
      پس تنهاراه جراحی هست من کی باید جراحی کنم و ایا بعد از جراحی احتمال برگشت دوباره بیماری هست وتاثیری در بچه دار شدنم دارد.
      باتشکر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بله تنها راه جراحی است البته در موارد هیدروسل خفیف و حتی متوسط الزامی به جراحی نیست و می توان با آن سر کرد و خطری هم ندارد. بعد از جراحی بازگشت پذیر نیست و تاثیری در بچه دار شدن هم ندارد
    4. تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      ممنونم اقای دکتر جباری از وقتی که برای بنده گذاشتید وباتشکر از این سایت مفیدی که در اختیار هموتنان عزیز گذاشتین.
      خدا قوت
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      موفق باشید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر راعی دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    با سلام من وقت گرفتم ازتون برای شنبه مشکلمم عمل کردن واریکوسل وکوتاهی است وقتم محدوده میخواستم بدونم ایا راه حلی است اگر نیست مزاحمتون نشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      براساس معاینه و نتیجه آزمایش اسپرم برای واریکوسل تصمیم گیری می شود. برای کوتاهی هم ابتدا بایستی معاینه شوید و سپس تصمیم بگیرید
    2. تصویر کاربر راعی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      من عمل کردم دکتر جان ۲ طرفم بودم ولی احساس میکنم باز مشکل دارم از بعدیم متاهل هستم و نگرانم
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بایستی معاینه شوید تا مشخص شود مشکلی دارید یا خیر
    4. تصویر کاربر راعی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      خدمت میرسم ممنون به امید دیدار
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      موفق باشید
    6. تصویر کاربر راعی یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام دکتر جان برای زود انزالی شدید چی پیشنهاد میکنید
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      کرم زایلا-پی
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    ﺧﺴﺘﻪ ﻧﺒﺎﺷﯿﺪ ﺩﮐﺘﺮ.ﻋﻠﯽ هستم.ﻭﺍﻗﻌﺎﻣﻤﻨﻮﻧﻢ ﮐﻪ ﭘﯿﮕﯿﺮﻫﺴﺘﯿﺪﻭﭘﺎﺳﺦ ﮔﻮ.دکترﺑﺮﺍﯼ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮﯼ ﺧﺮﻭﺝ ﻣﻨﯽ ﺑﺎﺩﺳﺖ ﻣﺤﮑﻢ ﻣﯽ‌ﮔﯿﺮﻡ ﺍﻟﺘﻢ ﺭﻭ.ﻣﺘﺎﺳﻔﺎﻧﻪ ﻋﺎﺩﺕ ﺑﺪﯼ ﺷﺪﻩ ﺩﮐﺘﺮ.ﻭﻟﯽ ﺑﻌﺪﺗﻤﺎﻡ ﺷﺪﻥ ﺍﻧﺰﺍﻝ ﺑﺎﺩﺳﺖ ﺯﯾﺮﺍﻟﺘﻢ ﻣﯽ‌ﮐﺸﻢ ﻭﺍﺩﺭﺍﺭ ﻣﯽ‌ﮐﻨﻢ.ﺍﻣﺎﺑﻌﺪﭼﻨﺪﺳﺎﻋﺖ ﺩﺭﺩﺧﻔﯿﻒ ﻭﺍﺯﺍﺭ ﺩﻫﻨﺪﻩ ﺯﯾﺮﺑﯿﻀﻪ ﺍﺣﺴﺎﺱ ﻣﯽ‌ﮐﻨﻢ.ﺩﮐﺘﺮﺍﺯﺧﯿﺲ ﺷﺪﻥ ﻟﺒﺎﺱ ﺯﯾﺮﻡ ﺑﺪﻡ ﻣﯿﺎﻣﺪﺩﺭﻧﻮﺟﻮﺍﻧﯽ ﻋﺎﺩﺗﻢ ﺷﺪﺟﻠﻭﮔﯿﺮ یﺎ ﮐﻨﻢ .ﺩﮐﺘﺮﺧﻮﺍﻫﺶ مﻣﯽ‌ﮐﻨﻢ ﺭﺍﻫﻨﻤﺎﯾﯿﻢ ﮐﻨﯿﺪ.۱ﺳﺎﻟﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻧﺎﻣﺰﺩﺷﺪﻡ ﻣﯿﺘﺮﺳﻢ ﻋﻮﺍﻗﺐ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﻭﺍﺳﻢ ﺍﯾﻦ ﻋﺎﺩﺕ بد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      این موضوع می تواند باعث التهاب پروستات. و بعضا تنگی مجرای ادراری شود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 485 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 549 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 553 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط