اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (266 امتیاز)
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۰ آبان ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 511 مشاهده پرسش
    سلام
    ۴۳ ساله هستم یک ماه پیش یک روز تکرر ادرار شدید گرفتم و بعد از چند بار ادرار کردن انتهای ادرارم چند قطره خون بود . دکتر مراجعه کردم دکتر معاینه مقعدی پروستات انجام داد گفت سمت چپ پروستات کمی سفت شده و ازمایش خون و ادرار نوشت psa 14 شد و عفونت ادراری هم داشتم بعد از مصرف دو هفته سفکسیم 400 و ده عدد امپول جنتانایسین psa3 شد درد زیر شکم شبها نزدیک صبح دارم و درد در کشاله ران که بعضی وقتها هست در سونوگرافی انجام شده حجم پروستات ۳۰ سیسی و در سمت چپ کشاله ران سه تا لنفوم که بزرگترینش 2 سانتیمتر است
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ آبان ۱( 3 سال پیش)

      سلام

      سوال ؟!

  • تصویر کاربر میلاد جمعه ۶ آبان ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر امیدوارم حالتون عالی باشه ممنون از پاسخگویی‌تون ، بنده 27 سال دارم و 3 ساله که مشکل ارکشن دارم به اینصورت که هنگام نعوذ بدنه آلت سفت میشه ولی فقط سر آلت به تدریج سریع از حالت نعوذ خارج میشه (منقبض میشه چروکیده میشه) ودراینحال رگ زیر آلت(مجرای پیشاب) هم سفت نیست  ، حتی سونو کالرداپلر با تزریق هم انجام دادم طوری شد که نزدیک 4 ساعت ارکشن از بین نمیرفت و.. برطرفش کردن که نوشته جریان دیاستولیک بتدریج ساپرس گردیده و حتی منفی میشود . با تزریق هم سر آلت منقبض شده بود ، هنگام نعوذ آب مذی با کمی زور زدن خارج میشه وگرنه پس از چند ساعت بعد از ادرار مایع ژلاتینی خارج میشه ، ممکنه نشت وریدی باشه ؟ یا علل دیگه ای داره و چه درمانی دارد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ آبان ۱( 3 سال پیش)

      سلام

      با توجه به نتیجه سونو گرافی به نظر میاد شما هیچ مشکلی ندارید و نشت وریدی هم ندارید وشاید با توجه به سن تان ریشه عصبی و روانی داشته باشد و سکس تراپ بهتر می تواند به درمان مشکل شما کمک کند.

  • تصویر کاربر جججج دوشنبه ۲ آبان ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وفت بخیر
    این عکسا مورد خاصی هست ؟
    من چند سال کلاهک تناسلی پسوریازیس داره خوب نمیشه بعد از پماد دست‌ساز کورتونی استفاده بتامتازون اینا داخلشه بنظرتون وارد مجاری عارضه داره؟
    1. تصویر کاربر جججج یکشنبه ۱ آبان ۱( 3 سال پیش)
      عکس
    2. تصویر کاربر جججج یکشنبه ۱ آبان ۱( 3 سال پیش)
      دکتر کنارش علامت زدم
    3. تصویر کاربر جججج دوشنبه ۲ آبان ۱( 3 سال پیش)
      دکتر این عکس ببینید
      ممنون از وقتی که میزارید
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲ آبان ۱( 3 سال پیش)

      سلام

      دقیقا متوجه سوال تان نشدم در متنی که نوشتید درخواست تان مبهم است.

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۲ آبان ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.
    آقای دکتر من بعداز ۴هفته از رابطه اورال آزمایش تبخال دادم که hsv2 منفی بود و شما گفتید ۴هفته زمان خوبی بوده توی اینترنتم نوشت زمان مناسب برای آزمایش از۴تا ۶هفته است. من دوباره بعداز ۶هفته واسه اطمینان و اینکه مطمئن بودم منفی میشه آزمایش دادم ولی الان آزمایشگاه ۲.۳هفته طول داده الانم زنگ زده میگه شما سابقه تبخال داشتید قبلا چون الان مثبته تبخال تناسلی . مگه اینجوری میشه الان اون آزمایش اولی الکی بوده پس. دارم سکته میکنم آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲ آبان ۱( 3 سال پیش)

      سلام

      آزمایش را در آزمایشگاه دیگری تکرار کنید

  • تصویر کاربر کامران شنبه ۳۰ مهر ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 468 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بنده دوچار تبخال لب سرماخوردگیhsv1 شدم
    حواسم نبود که بعد از اصلاح صورت ماشین ریش تراس رو ضد عفونی کنم به همین دلیل بعد از اصلاح صورت بالافاصله موهای شرمگاهیم رو تراشیدم
    احتمال داره ویروس تبخال سرماخوردگی من که نوع یک هم هست به پوست ناحیه تناسلی من رفته باشه و در آینده تبخال تناسلی رو تجربه کنم؟؟
    خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۰ مهر ۱( 3 سال پیش)

      سلام

      در تبخال لب، ماشین ریش تراش تماسی با لب ندارد و به نظر من احتمال انتقال به ناحیه تناسلی وجود ندارد.

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 477 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 540 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 522 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 541 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط