اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (266 امتیاز)
  • تصویر کاربر امیر شنبه ۱۰ خرداد ۴( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    برای برداشتن زگیل دهانی و تناسلی باید از لیزر استفاده کنیم ایا بعد از لیزر امکان بازگشت دارند
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۰ خرداد ۴( 11 ماه پیش)

      سلام ضایعات تناسلی مولوسکوم هستند. مولوسکوم که نام کاملش (مولوسکوم کنتاژیوزوم) می باشد یک بیماری پوستی ویروسی است و به شکل دانه‌های ریز نرم و محکم به رنگ‌های سفید یا صورتی و بصورت تکی یا گروهی ممکن است روی پوست ظاهر گردد.این بیماری در حالت معمول خود به خود طی چند هفته یا ۶ ماه تا یکسال ظاهر شده و ناپدید می‌شود هرچند ممکن است در برخی افراد به مدت بالای ۴ سال هم در پوست آن‌ها باقی بماند. این ویروس از طریق تماس مستقیم منتشر می شود ولی با تماس جنسی هم می‌تواند گسترش یابد و در افراد با سیستم های ایمنی در معرض خطر هم هم ممکن است رخ دهد. مولوسکوم‌ کنتاژیوزوم‌ می‌تواند از طریق خاراندن یا مالش یا اصلاح با تیغ و لیف زدن و حوله کشیدن بر روی ضایعات منتقل و یا در خود فرد منتشر شود. این بیماری پوستی بواسطه‌ لمس کردن و در تماس بودن با پوست آلوده منتقل می‌شود و قدرت سرایت یافتن آن بسیار بالاست بطوری‌که حتی اگر فرد سالم با حوله، لباس‌ها و حتی اسباب بازی‌های شخص مبتلا در ارتباط باشد، امکان ظاهر شدن دانه‌های مولوسکوم  بر بدن وی نیز وجود دارد. بهترین درمان لیزر می باشد ولی از طریق فریز ضایعه (کرایو تراپی) و یااستفاده از محلول هیدروکسید پتاسیم 5% هم نیز می توان درمان کرد.

      ضایعه دهانی هم زگیل تناسلی نیست 

  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۸ خرداد ۴( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    دو سه روز زیز الت تناسلی من تو یک نقطه چیزی زده بیرون شبیه جوش نیست چه کاری باید کرد دکتر جان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۴( 11 ماه پیش)

      سلام عکس بطور صحیح بارگذاری و ارسال نشده است. لطفا در همین بخش با حجم مناسب مجدد ارسال کنید.

  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۸ خرداد ۴( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    قبلاً زگیل داشتم خوب شده دوباره زیر کلاهک التم برجستگی هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۴( 11 ماه پیش)

      سلام کیفیت عکس برای تشخیص و قضاوت مناسب نیست. لطفا در همین بخش عکس مجدد با وضوح بهتر ارسال کنید.

  • تصویر کاربر حسین جمعه ۹ خرداد ۴( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام دکتر میخواستم ببینم ایا این زگیل هست یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۹ خرداد ۴( 11 ماه پیش)

      سلام عکس بطور صحیح بارگذاری و ارسال نشده است. لطفا در همین بخش با حجم مناسب مجدد ارسال کنید.

  • تصویر کاربر سامی دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۴( 11 ماه پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من یه چند وقته چندتا دونه زائده پوستی دورختنه گاه آلتم دراومده پیش دکتر رفتم گفتن چیزی نیست و دوبار با گاز مایع سوزوندن بازم چندتا ریز دراومده خواستم ببینم چیه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۴( 11 ماه پیش)

      سلام عکس بطور صحیح بارگذاری و ارسال نشده است. لطفا در همین بخش با حجم مناسب مجدد ارسال کنید.

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    یه مدتی هست یه طرف آلت تناسلی یکم تیره شده بعد اون تیرگی در یکی از رگ ها تا پایین بیضه رفته بعد از کشاله ران تا اطراف بیضه ترک پوستی به وجود اومده اطراف بیضه ترک پوستی بزرگتره،ممکنه برای باروری مشکلی پیش بیاد یا بیماری خاصی باش!؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیص یا درمانی را مطرح کنم. توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک ارولوژیست مراجعه کنید.
  • تصویر کاربر سید جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    سلام بعداز معاشقه با معشوق بیضه درد شدید راحس میکنم طوری که دراز کشیدم نمی توانم بلندشوم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام و تشکر از پرسش و پاسخ شما، 65 ساله هستم من حدود 27 روز هست که عمل هرنی اینگوینال دوطرفه و هیدروسل سمت چپ انجام داده ام بیضه هام از نظر بالا و پایین نرمال بود بعد از عمل بیضه سمت چپم در بالای کیسه بیضه قرار داشت و بعد از 27 روز هنوز همان بالای کیسه بیضه قرار دارد. یعنی مانند قبل از عمل گاهی هردو با طناب بیضه پایین می آمدند اما حالا بیضه راست عادی و پایین می آید اما بیضه چپ حرکت ندارد و کمی هم از بیضه راست بزرگتر است. 10 روز بعد از عمل، به پزشک جراح خودم مراجعه کردم و موضوع را گفتم معاینه کرد و گفتند چیز خاصی نیست.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر امید پنجشنبه ۱۷ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت شما. روی الت
    شوهرم یه بر آمدگی شبیه دونه است که بعضی مواقع سفت میشه میخواستم ببینم چیز مهمی باید به پزشک مراجعه کنه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۷ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیص یا درمانی را مطرح کنم. توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک ارولوژیست مراجعه کنید.
  • تصویر کاربر Amir چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    در بالاي بيضه سمت چپم قسمتي اضافه شده كه قابل تكان خوردن است
    همچنين احساس داغ بودن در بيضه دارم ميخواستم ببينم نشان گر چيست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 6 سال پیش)

      سلام بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیص یا درمانی را مطرح کنم. توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک ارولوژیست مراجعه کنید.

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط