معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (267 امتیاز)
  • تصویر کاربر نازنین سه شنبه ۱۵ خرداد ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید . من سه سال پیش درگیر زگیل تناسلی در ناحیه معقد شدم که به داخل وقعد نفوذکرده بود و تحت درمان قرار گرفتم و دو ماه بعد خوب شدم در کمسیون پزشکی که برای من تشکیل شد به من گفتند که باید واکسن گارداسیل را بزنم . فقط یک نوبت . الان بعد سه سال هیچ زگیل به من نزده متاسفانه جواب پی سی ار ان زمان را نه من دارم و نه آزمایشگاه . اقای دکتر بشدت ترسیدم و امیدوارم جواب سوال های من را شما بدهید چند بار میخواستم خودکشی کنم چون چند روزیست بشدت ترسیدم . و اگر می‌دانستم این اتفاق می‌افتد شاید هیچگاه دست با رابطه غیر مشروع نمیزدم . ۱_ ایا من میتوانم ازدواج کنم ؟ چون من خواستگار دارم و نمیدانم چکار کنم ..۲_ امکان برگست و عود وجود دارد ؟ ۳_ دکتر به من میگوید که واکسن گارداسیل را سه نوبت بزنم . الان باید از دوز صفر شروع کنم ؟؟؟ یا از دوزه اول چون یکی قبلا زدم ؟ و ایا سرطان میگیرم و میمیرم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام
      ۱) بله
      ۲) با توجه به گذشت سه سال از عدم عودش احتمال برگشت نزدیک به صغر هست بویژه اگر زیر سی سال دارید
      ۳) بله از دوز صفر شروع کنید
      ۴) خیر سرطان نمی گیرید
    2. تصویر کاربر نازنین دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      خیلی ازتون ممنونم
    3. تصویر کاربر نازنین دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      ۲۶سال دارم
    4. تصویر کاربر نازنین دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      و یکسوال دیگر امکان این هست از داخل روده انتهای مقعد ... تکثیر پیدا کند و من نفهمم و به بیرون راهی پیدا نکند .و دیپاره های روده را تحت تاثیر قرار دهد ؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      معمولا توصیه به رکتوسکوپی در افرادی که زگیل مقعدی داشته اند می شود
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان خسته نباشید
    بنده عفونت بیضه داشتم(مقاربتی نبوده)
    درمانش کردم...
    حدود پنج ماه است که از دمانم می گذرد.
    زمانی که سر پا کار میکنم یا راه میروم حالت ناخوشی در بیضه دارم و بیضه هایم همچنان سفت است(واریکوسل ندارم)
    ازمایش من منفی است(عفونت ندارم).
    این ناخوشی دلیلش چیه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام
      گاه سفتی و التهاب ناشی از عفونت بیشتر می ماند و گاه دائمی است. توصیه می کنم سونوگرافی مجدد انجام دهید
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    حدود دو ماهی میشه که روی آلت تناسلی بنده(ختنه گاه و اطراف آن) ضایعه ای پوستی شبیه جوش به وجود اومده خواستم ببینم آیا احتیاجی به درمان دارد یا نه؟ اینم عکسش
    1. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      اینم عکس
    2. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      اولی
    3. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      ببخشید عکس ها سخت ارسال میشه
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام
      نیازی به درماندنیست و‌خطرناک هم نیست بیشتر بدلیل بافت پوست تان و خشکی ان هست
      شامپو بچه برای شستن در حمام برای ناحیه تناسلی بزنید و پماد اوسرین هم برای سه ماه استفاده کنید تا کمی بهتر شود
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مهسا دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    سلام. 20سالمه و چندوقت احساس خارش داخل واژن داشتم .واسم سوال شد و واسه همین نگاه کردم با اینه و متوجه ضایعات پرز مانند داخل لبه های مهبل شدم.
    ترسیدم که زگیل تناسلی باشند ولی با توجه به تحقیقات و عکسایی که دیدم بنظرم پاپیلومای وستیبولار هستند.
    چند بار هم سرکه زدم روش و سوزش خیلی شدیدی داشت اما رنگش عوضش نشد.
    میخوام مطمئن بشم که زیگیل نیستند اگر راهنماییم کنید ممنون میشم..
    و اینکه راه درمان داره؟ و علت پیدایش این ضایعات چیست؟
    خطرناک هستند؟چون چندجا خوندم که امکان سرطان وجود داره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام
      وستیبولار پاپیلوماتوزیس هستند
      علتش مشخص نیست
      باعث سرطان نمی شوند
      خطرناک نیستند
      درمانش لیزر هست که در مطب انجام می دهم و جنبه زیبایی دارد
  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جباری عزیزم
    سال ۹۵ به علت پنهان شدگی شدید آلت تناسلی خدمت شما مراجعه کردم
    که در کلینیک مادر بستری شدم به علت نداشتن همراه نخواستنند منو بستری کنند که شما بزرگواری کردید و برگه همراه رو امضا کردید تا منو قبول کنند و از همه خوشحال کننده تر اینکه به شکر خدا با دست های توانای شما عمل با موفقیت انجام شد
    عملی که پزشکان دیگر نتوانسته بودند انجام بدن و با فریبکاری در سایت ها و گول زدن و پول الکی گرفتن از من نتونسته بودند عمل منو با موفقیت انجام بدن ولی شما با بزرگواری که انجام دادی و منم در شرایط بد مالی بودم با هزینه کم این عمل رو به موفقیت رسوندید دوست دارم دکتر جباری عزیز از خداوند میخوام انشأالله سلامتی و شادی همراه با عمر با برکت داشته باشی

    یه سوال داشتم دکتر جان کوچک شدن بیضه هام قابل درمان هست سن من ۳۱ سال

    با تشکر در پناه خداوند محفوظ باشید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ خرداد ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام
      خوشحالم که رضایت از نتیجه عمل دارید ولی متاسفانه راهی برای افزایش سایز بیضه ها وجود ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 497 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 561 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 547 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 575 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط