معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (267 امتیاز)
  • تصویر کاربر پوریا سه شنبه ۷ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    من تقریبا 10ماه پیش یک لکه مشکی و بدون برجستگی رو پوست بالای التم دیدم شرو کرد به بزرگ شدن و مقداری بر جسته ولی تقریبا صاف بود چند تا دیگر تو این دو ماه اخیر اضافه شد به پزشک مراجه کردم و نتونستن تشخیص بدن دقیقا چیه ؟چون بیشتر تخصص زیبایی بود،من راه دور شهرستان هستم ولی در اولین فرست حضورتون مراجه میکنم امکان داره عکس بفرستم براتون؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۷ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من این ضایعات زگیل تناسلی هستند
  • تصویر کاربر سجاد جمعه ۱۰ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    S@jj@d:
    با سلام به اقای دکتر بنده جوانی 19ساله هستم نزدیک چند ماهی هست که در هنگام تحریک دچار کمر درد و درد بیضه میشوم (البته این در در قسمت زیرین بیضه وپشت بیضه هست)ولی به انزال نمیرسد ووقتی بیضه هایم را از پایین وپشت لمس میکنم وانها را بالا می اورم درد خفیفی میگیرم ولی بیشترین درد مربوط به زمان تحریک شدن هست البته وقتی هم که به انزال میرسم ومنی خارج میشود سوزش خیلی خفیفی زیر شکم و بالای اندام تناسلی دارم مشکلات ادراری هم ندارم نمیدونم مشکل از چیست البته بنده واریکوسل خفیف هم دارم ممنون میشم پاسخ بدید البته اقای دکتر وقتی شلوار تنگ هم میپوشم قسمت پایین بیزه درد میگیرد ولی شدید نیست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۰ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید و نتیجه را برای من ارسال کنید
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    مدتي است كه تقريبا نزديك يك سال آلتم بسمت چپ کج شده ویکم نعوض نسبت به قبل کمتر شده دو یا سه باردراین مدت به دکترمراجعه کردم که قرص بهم داد ولی همچنان تغیری نکرد بنظرشما نیاز به وقت دارد یا درمان دیگری چون دکتر بهم گفت ممکن است وقت زیادی ببرد تا به حالت اول برگردد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      احتمالا به بیماری پیرونی مبتلا شده اید. نیازی به مراجعه به تهران نیست ویتامین E و پوتابا از درمان های مناسب برای این بیماری است (البته پوتابا راحت پیدا نمی شود). متاسفانه این بیماری خیلی خوب به درمان جواب نمی دهد. کیت پیرونی هم می تواند تا حدی کمک کننده باشد. (از سایت "گروه مهندسی پزشکی همراه" کیت پیرونی را تهیه فرمائید)
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۷ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 1 ماهی می‌شود که دچار زود انزالی شده ام و امروز متوجه شدم که رنگ منی ام صورتی رنگ شده است و دو هفته است که ادرار م پر رنگ شده رنگ چایی کم رنگ شده است و کمی هم بیضه درد دارم و مدت 10 سال هم هست که کیست بیضه دارم ولی دکتر به من گفته بود که احتیاج به عمل ندارد حالا نگران شده ام احتیاج به مراجعه به پزشک لازم دارم یا نه و اگر لازم دارم به چه پزشکی باید مراجعه کنم؟ در ضمن 42 ساله هستم و دو فرزند دارم که فرزند دومم یکسال و نیمه است.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۷ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بهتر است مراجعه حضوری داشته باشید تا با آزمایش و سونوگرافی بررسی شوید. به متخصص ارولوژی مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ایمان چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید. من مدتی بود از سوزش ادرار رنج میبردم پیش دکتر رفتم برام آزمایش اسپرم و سونوگرافی داپلر تجویز کرد حالا الان ازمایشمو دکتر دید گفت بیضه هات از حد طبیعی یه کم کوچکتر بیضه چپ 35*17وبیضه راست35*16 تعداد و حرکت وشکل اسپرمت خیلی ضعیفه وگفت که واریکوسل گرید دو یک طرفه داری طرف چپ داری خواستم بدونم آیا کشیدن قلیون یک روز قبل از آزمایش و دوش آبگرم گرفتن میتونه اثر منفی رو آزمایش بزاره؟وایا من با این آزمایش اسپرموگرام میتونم بچه دار بشم در آینده که ازدواج کنم؟ به نظر شما اگر عمل نکنم وضعیت موجود باقی میمونه یا اوضاع بدتر هم میشه ممکن لین درصد پایین رو هم تا چند وقت دیگه از دست بدم؟چکار کنم تورنادو کمکم کنید دارم دیونه میشم از استرس. لطفا جوابم تو تلگرام بدین من سر در نمیارم از ایمیل. ممنون که به فکر مردم هستید.
    Sperm count ml:12milin
    Sperm count total:38.4 million viscosit :normal
    Sperm motility total :20{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    Rapid progressive class a:2{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    Progressive class b:8{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    Non_progressive c:10{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    PH :7.9
    Live ratio class A+B+c:20{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    Non_motile;class d:80{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    Normal morphology:5{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    Abnormal morphology :95{37c10571b25e9505f30c316fd00825e35f85b491d73e6408a0452cc0009fc3e0}
    Volume :3.2
    Color :white _grey
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      من توصیه می کنم قلیان را ترک کنید و آزمایش را 3 ماه دیگه تکرار کنید و استفاده از حمام آبگرم به میزان متعارفش مشکلی ندارد ولی هر بار دستشویی رفتید 2 تا 3 دقیقه ای آب سرد روی بیضه ها بگیرید
    2. تصویر کاربر ایمان دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون از اینکه جواب دادین آقا دکتر من اگروضعیتم تغییر نکنه با همین مقدار میتونم بصورت طبیعی بچه دار بشم؟امیدوار باشم؟و یه سوال دیگه آیا به نظر شما وضعیت من تو همین حد باقی میمونه یا ممکن چند سال دیگه بدتر بشه؟اصلا عمل بکنم الان بهتره یا آگه یه مدت دیگه عمل بکنم وضعیتم بدتر از نمیده به خاطر عمل نکردن؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۷ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      اگروضعیتم تغییر نکنه با همین مقدار میتونم بصورت طبیعی بچه دار بشم؟.............................احتمالش هست
      امیدوار باشم؟....................................بله
      و یه سوال دیگه آیا به نظر شما وضعیت من تو همین حد باقی میمونه یا ممکن چند سال دیگه بدتر بشه؟..........................قابل پیش بینی نیست
      اصلا عمل بکنم الان بهتره یا آگه یه مدت دیگه عمل بکنم وضعیتم بدتر از نمیده به خاطر عمل نکردن؟.................................به نظر من بدتر نمیشه
    4. تصویر کاربر ایمان سه شنبه ۷ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون اقای دکترکه انقدردقیق وبا حوصله جواب بیماراتونو میدین آخرین سوالم آینه که اندازه بیضه های من چه مقدارکوچکتر از حد طبیعی. 35.22.17 بیضه چپ، 34.21.16بیضه راست.وایا ممکنه از این کوچکتر هم بشه یا تا یک سن خاصی کوچک میشه ینده 31سالمه. معذرت میخوام که سوال پیچتون کردم اخه خیلی نگران آینده هستم. متشکرم.
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      بزرگ ترین قطر بیضه ۴۰ میلی متر هست و برای شما ۵ میلی کوچک تر هست
      معمولا در این سن کوچک نمی شود
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 545 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 571 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط