معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (267 امتیاز)
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    برای درمان زود انزالی چکار باید کنیم؟ به چه دکتر و مرکزی باید مرجعه کنیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      براي كنترل دودانزالي بايستي به متخصص ارولوژي مراجعه كنيد. ولي بايستي بدانيد كه زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین 20 میلی یا سرترالین 50 میلی( بصورت دائمی و روزانه یک عدد یا اینکه 6 ساعت قبل از نزدیکی)، می توان آن را کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود
      اسپری لیدوکائین 10% یا کرم زایلا-پی یکی از این داروهاست. 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت و زیر آن و یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت بزنید(بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). حتما بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید.
  • تصویر کاربر ایهان سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    باسلام من دو سه هفته ای است که مبتلا به بی اختیاری ادراری هستم 22 ساله هستم منتها بی اختیاری بنده همیشه نیست و بیشتر مواقع ک چایی بنوشم و اینکه عطسه اینا منجر میشه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      توصيه مي كنم حتما براي بررسي سيستم عصبي مثانه و چك اسفنكتر مثانه به ارولوژيست مراجعه و انجام ازمايشات لازم از جمله نوار مثانه را انجام دهيد. ولي در كل انجام ورزش كگل ( Kegel Exercise) مي تواند كمك كننده باشد.
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 629 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر خسته نباشید
    من 21 سال دارم و از وقتی برای اولین بار رابطه جنسی داشتم متوجه این مشکل شدم که علی رغم این که به خوبی تحریک میشوم و مشکل نعوظ ندارم حین رابطه فقط توسط دست خودم ارضا میشوم و روش های زیادی امتحان کردم مثل داروی تقویت قوا و ...
    من متاسفانه به مدت 5 سال است که عادت به خودارضایی و تماشای پورن دارم و ابتدا فکر کردم که مشکل این است
    اما بعد از فهمیدن این که مردان هم gspot دارند شوکه شدم چون از 10 12 سالگی عادت عجیبی دارم که در دستشویی انگشت اشاره را در مقعد فرو می کردم و ضمن عرض پوزش با انگشت مدفوع را خارج می کردم به طوری که دستشویی رفتن من بعضا تا نیم ساعت طول می کشد...
    همیشه فکر می کردم که این فقط عادت است اما بعد از فهمیدن موضوع gspot ما خوردم چون فهمیدم که تمام این سال ها بدون آگاهی از این موضوع مشغول بازی با این نقطه بودم و انگار دلیل لذت بردن من از این کار همین بوده...
    حتی به این خاطر 9 ماه پیش متوجه شدم که هموریید دارم و همچنین ترک شدید فیشر مقعد که با مراجعه به دکتر و عمل همورویید این مشکل حل شد ولی بعد از مدتی دوباره این کار را شروع کردم
    الان به خاطر ناتوانی در ارضا و ارگاسم حین رابطه دچار مشکل شده ام
    بسیار ممنون میشوم اگر بنده را راهنمایی کنید و پوزش بابت طولانی شدن متن پیام
    یک دنیا ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      مشكل شما جدي است و اين بخاطر عادت به رفتاري است كه ناآگاهانه و بتدريج در شما نهادينه شده است و براي رفع آن نياز به مقاومت و تمرين جهت ترك اين عادات با كمك روانپزشك مي باشد.
  • تصویر کاربر - سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید ،‌جناب دکتر بنده چند وقته پیش سوالی مطرح کردم که شما لطف کردید و در جواب اون برای توضیحات بیشتر سوالاتی پرسیدید ،‌به علت مشکل جدی که برام پیش اومد نتونستم پاسخگو باشم ،‌بعد از این مدت هم که به سایت مراجعه کردم متوجه شدم که وضعیت سوال بنده به صورت بسته در اومده است و به خاطر همین مجددا اقدام به ثبت سوال جدید نمودم ،‌من در اینجا هم سوال خودم و هم سوالاتی را که شما پرسیده بودید مطرح میکنم :
    سوال بنده :‌با سلام و عرض خسته نباشید ، جناب دکتر مادر من 68 سالشه مشکل تکرر ادرار داره ، به طوری که گاهی نمیتونه خودشو به دستشویی برسونه و اینکه نوار مثانه انجام داده و یه دکتر نظرش این بوده که باید عمل بشه ، ممکنه نظر جنابعالی با دیدن نوار مثانه خلاف این باشه ؟ و بشه بدون عمل و خوردن دارو مشکل برطرف بشه؟ در حال حاضر دارویی برای مشکلش مصرف نمیکنه، با توجه به مشکلات نمیتونه عمل کنه
    پاسخ سوالات شما :‌
    سابقه بیماری مثل دیابت : خیر بیماری خاصی ندارند
    وزن :‌90 کیلو
    سابقه جراحی :‌ رحمشونو در آوردن
    تعداد زایمان : طبیعی یا سزارین : 4 زایمان داشتن ، 3 تای اول طبیعی آخری سزارین
    عکس نوار مثانه هم خواسته بودید که ضمیمه شد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      اين نوار قلب هست كه فرستاديد نه نوار مثانه.
  • تصویر کاربر بدون سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    سلام دکتر و اریکوسل سمت چپ دارم آزمایش منی دادم براتون میفرستم مثل اینکه یه قسمتش نرمال نیست خیلی نگرانم میخواستم بدونم اصلا با این وضعیت میشه بچه دار شد یا نه اگه امکانش هست راهنمایی کنید.
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۴ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      اين آزمايش نرمال هست و مشكلي در باروري نيست با اينحال ازمايش را در مركز معتبرتري تكرار كنيد.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 494 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 544 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 562 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط