معاینه بیضه

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

بیضه چیست? بیضه اندام تناسلی مرد است که تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را به عهده دارد. آنها در کیسه بیضه در زیر آلت تناسلی قرار دارند. قبل از معاینه بیضه ها باید با اجزای بیضه آشنا شد. معاینه بیضه توسط خود چیست و چرا باید مردان آن را انجام دهد؟ معاینه بیضه (Testicular Self Examination) توسط خود یک راه ساده و موثر برای تشخیص زود هنگام علائم و نشانه های سرطان بیضه توسط مردان است. در ایالات متحده، سرطان بیضه شایع ترین بدخیمی در میان مردان 20 تا 40 ساله است و دومین سرطان شایع بعد از سرطان خون در مردان در سن 15 تا 19 سالگی هست. اگر سرطان بیضه را زود درمان کنیم، یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است.

بیضه

اسکروتوم چیست؟

اسکروتوم کیسه ای است که بیضه ها در آن قرار می گیرند. این کیسه به واسطه عضلاتی که در دیواره آن قرار دارد وظیفه حفظ دمای مناسب بیضه ها را به عهده دارد تا بیضه ها بتوانند در مناسب ترین دما، بهترین عملکرد یعنی تولید هورمون تستوسترون و تولید اسپرم را انجام دهند. با گرم شدن دما عضلات شل و کیسه بیضه بزرگ و آویزان شده تا بیضه ها را از بدن دور کند و در سرما و استرس عضلات اسکروتوم منقبض و کوچک شده تا بیضه ها را به بدن نزدیک کند. بدین طریق دمای بیضه ها تنظیم می شود.

عوامل خطر برای سرطان بیضه

1) شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان بیضه در مردانی که بیضه نزول نکرده دارند (نهان بیضگی) به طور معمول بالاتر است. این بدان معناست که در طول رشد در دوران جنینی و ابتدای کودکی بیضه ها از شکم به داخل کیسه بیضه حرکت نکرده است. به همین دلیل برای اصلاح این مشکل، جراحی در سن یک سالگی توصیه می شود.

مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی) چهار تا شش برابر بیشتر احتمال دارد تا ابتلا به سرطان بیضه در آن ها تشخیص داده شود، اما خطر نسبی (RR) در افرادی که قبل از بلوغ، بیضه خود را عمل کرده و به داخل کیسه بیضه آورده اند (ارکیوپکسی) به 2 تا 3 می رسد. 

2)پیشینه نژادی / قومی یک مرد می تواند یکی دیگر از عوامل خطر باشد. دلیل تفاوت در میزان بروز سرطان بیضه در نژادها و قومیت های مختلف ناشناخته است و همچنان نیاز به تحقیق دارد.

سایر عوامل خطرساز برای سرطان بیضه عبارتند از:

3) سابقه خانوادگی

4) سرطان بیضه دیگر

عکس بیضه سالم و ناسالم
عکس بیضه سالم و ناسالم

از کجا بفهمیم بیضه ها سالم هستند؟

معاینه بیضه توسط خود عملی ساده است و می تواند به سرعت تبدیل به بخشی از کارهای روزمره شما شود. شما همچنین می توانید از شریک جنسی تان بخواهید که او این کار را برای شما انجام دهد.

☑ هر یک از بیضه ها به طور جداگانه معاینه کنید.

☑ برای معاینه بهتر می توانید در جلوی آینه این کار را انجام دهید گرچه این کار الزامی نیست.

☑ با استفاده از هر دو دست، شست خود را در جلوی بیضه و انگشتان اشاره و میانی دست خود را در زیر و پشت بیضه قرار هید. بعد به آرامی با لغزاندن انگشتان بر روی پوست کیسه بیضه و در سراسر بیضه آنرا لمس کنید. سعی کنید بیضه را مالش ندهید.

☑ تمام سطح بیضه را لمس و بررسی کنید. سطح بیضه ها باید صاف، بدون توده و  احساس درد یا حساسیت باشد.

☑ هر دو سمت بیضه ها نزدیک به اپیدیدیم را لمس کنید. اپیدیدیم یک لوله کاما شکل(ویرگول شکل) و طناب مانند است که محل ذخیره و حمل و نقل اسپرم می باشد و بصورت عمودی در سطح پشتی و تا حدودی بالای بیضه قرار دارد. برجستگی و “توده” اپیدیدیم را با توده غیر طبیعی بیضه اشتباه نگیرید. توده های سرطانی معمولا در جلوی بیضه یافت می شود. اگر شما مطمئن نیستید، اگر توده ای که لمس می کنید اپیدیدیم هست یا توده بیضه، توصیه می شود توسط ارولوژیست معاینه شوید.

معاینه بیضه توسط خود بایستی یک بار در ماه پس از یک حمام آب گرم و دوش گرفتن انجام شود.

نکات قابل توجه در معاینه بیضه توسط خود فرد

  توده یا ندول کوچک، سخت و بدون درد در بیضه

  بزرگ شدن بیضه ها و یا احساس سنگینی اضافی در بیضه

تغییر در احساس بیضه  یا در قوام آن

درد مبهم در پایین شکم یا کشاله ران

توده در بیضه

شل شدن بیضه ها نشانه چیست؟

گرما باعث می شود که پوست کیسه بیضه (اسکروتوم) شل شده، و در این هنگام پیدا کردن هر چیز غیر معمول در بیضه ها آسان تر است. این روش به خودی خود ساده است و فقط چند دقیقه زمان می برد.

برای جلوگیری از فراموش کردن زمان معاینه ماهیانه، انتخاب یک تاریخ در ماه مثل تاریخ تولد خود و یا اول هر ماه می تواند به شما کمک کند. انجام معاینه بیضه توسط خود به صورت منظم به شما اجازه خواهد داد که با اندازه و حس بیضه های خود آشنا شده و به شما کمک می کند هر گونه تغییر را سریع تشخیص دهید.

 

معاینه کردن بیضه

علت بالا رفتن بیضه در بزرگسالان

یکسان نبودن اندازه ی بیضه ها و پایین و بالا بودن بیضه ها (هم سطح نبودن بیضه ها) و کمی جلو عقب بودن بیضه ها نسبت به یکدیگر برای یک مرد امری طبیعی است. کیسه بیضه تنظیم حرارت بیضه ها را به عهده دارد به طوری که در گرما با شل شدن کیسه بیضه، باعث دور شدن بیضه از بدن می شود و در سرما با انقباض کیسه بیضه، باعث کشیده شدن بیضه ها و نزدیک شدن آنها به بدن می شود. این تنظیم دما برای تولید اسپرم لازم و ضروری است.

سه بیضه داشتن به چه معنی است؟

هر انسان مذکری بطور معمول دو بیضه دارد اگرچه در مواردی مثل عدم نزول بیضه یا نهان بیضگی، امکان نبود یک یا هر دو بیضه در کیسه بیضه (اسکروتوم) وجود دارد ولی هیچگاه در انسان مذکر سه بیضه وجود ندارد. برخی از افراد توده هایی که در بالای بیضه قرار دارند را با بیضه اشتباه گرفته و تصور می کنند که سه بیضه دارند در صورتی که این تصور اشتباه بوده و غالبا توده ای که بعنوان بیضه سوم لمس می کنند، کیست اپیدیدم یا اسپرماتوسل می باشد.

بیضه بزرگ نشانه چیست؟

توده ها همیشه سرطانی نیستند. با این حال، اگر شما متوجه توده، بزرگ شدن، حساسیت هنگام لمس و یا دیگر تغییرات غیر قابل توضیح در بیضه خود شدید، حتما به ارولوژیست مراجعه کنید. این تغییر ممکن است نشانه ای از عفونت در بیضه (اپیدیدیمیت یا ارکیت) یا تورشن بیضه (وضعیتی که در آن طناب بیضه در داخل کیسه بیضه چرخیده و منجر به قطع جریان خون می شود) باشد. در صورت عدم درمان ظرف مدت حداکثر 6 ساعت، این مشکل باعث از بین رفتن بافت بیضه می شود.

اگر برای شما تشخیص ابتلا به سرطان بیضه داده شود، خبر خوب آن است که اگر سرطان های بیضه را زود و در مراحل اولیه تشخیص و درمان کنیم بیش از 95٪ قابل درمان بوده و بیمار اصطلاحا شفا می یابد. با این حال، اگر تشخیص و درمان سرطان بیضه به تاخیر بیفتد ممکن است به سرعت گسترش یابد.

سرطان بیضه تقریبا همیشه فقط در یکی از بیضه ها رخ می دهد. تنهادر 2٪ از مردان مبتلا به سرطان بیضه، تومور در بیضه دیگر نیز رخ می دهد. درمان سرطان بیضه به طور معمول مستلزم عمل جراحی و برداشتن بیضه مبتلا می باشد. در حالی که این فکر باعث می شود بسیاری از مردان نگران شوند، ولی مطمئن باشید که یک بیضه سالم برای عملکرد جنسی و باروری کافی است.

بیشتر بخوانید: آیا عوارض عمل واریکوسل جدی است؟

آیا نیاز به معاینه بیضه توسط پزشک هست؟

توصیه می شود که مردان سالم زیر 40 سال هر 1 تا 2 سال توسط پزشک معاینه شوند.

شما می توانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید:

درمان سرطان بیضه

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (266 امتیاز)
  • تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشید..
    من به تنگی مجرا دچار هستم وحدود 9 ماه هست که در مرحله اول سونداژی برای بازشدن مجرا انجام شد .
    ودرحال حاظرماهی یکبار سونداژمیکنم برای رفع تنگی ک دچار سوزش وتکرر ادرار هستم.و داروهایی بنام کاردورا و کرن بری درحال حاظر استفاده میکنم. خواستم نظرتون رو در این مورد بدونم که روشدیگری هم وجود دارد برای درمان بیماریم?
    ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      رو دیگر بجز سونداژ جراحی باز و حذف تنگی است البته امکان انجام این عمل به محل و شدت تنگی بستگی دارد
    2. تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      مرسی از پاسختون.
      ب گفته ی دکتر تنگی ودر اون حد شدت نداره ک نیاز ب عمل داشته باشه.
      خواستم بدونم بااین سونذاژماهی یکبار مشکل حل خواهد شد?شما هم همین روش رو پیشنهاد میکنید برای بیماران مشابه من?
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      بله منم همین رو پیشنها می کنم البته احتمال دارد اینحالت مادام العمر باشد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام دکتر....من یه مشکلی دارم ....22 سالمه مجرد ..ببخشید اینو میگم من هنگام شق بودن آلت تناسلیم آب شفافی بی اختیار ازم خارج میشه ک خیلی اذیت کننده است برام ...این مشکلو میخوام حل کنم آخه بیش از حد خارج میشه اصلا هیچ کاریم به آلت تناسلیم ندارم اما نمیدونم چرا همین که شق میشه این آب بلافاصله میاد بیرون...خواهش میکنم یه راه حل بگید اگه احتباج باشه میام مطبتون تا این مشکلم ک خیلی بدم میاد حل شه..................منتظر پاسختون هستم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      این حالت کاملا طبیعی است و ازدواج و گذشت سن بتدریج کمتر خواهد شد
    2. تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      دکتر پس چرا برا هم سن های من این اتفاق نمی افته .....من از دوستان پرسیدم...واسه من خیلی شدیده ....اصلا خوشم نمیاد خیلی اذیت کنندست....یه راهی بدید تو رو خدا. ....ممنون میشم
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      داروهایی که برای کنترل اینحال است برای بدن تان مضر بود و میل جنسی تان را بطور کلی از بین می برد لذا دارو توصیه نمی شود
    4. تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      پس دکتر چه کنم این مشکل حل بشه ...دارویی با دز کمتر وجود ندارد؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه وجود ندارد درمانش ازدواج هست
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر جاسم سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد.،،،،، چندی پیش خود ارضایی میکردم اما مدتی است این کار زشت و ناپسند را کنار گذاشته ام،، جناب آقای دکتر آیا راهی برای بهبود وضع جسمانی ام وجود دارد،، مثلا درد کمر،، آیا شما راه درمانی برای آن سراغ دارید،، چه کار کنم تا وضعیتم بهتر شود؟؟ لطفاً راهنمایی ام کنید.... ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      برای درد کمر با متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید ولی در کل این مشکل از عوارض خودارضایی نیست
  • تصویر کاربر j سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    سلام
    از صداقتتون بابت اینکه فرمودید عمل جراحی هم جواب نمیده ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      موفق باشید
  • تصویر کاربر بهراد سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    با سلام و عذرخواهی بابت ارسال مجدد
    امیدوارم اینبار عکس ارسال شود
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      میزان انحنا کم هست و ازاین بابت نیاز به جراحی نیست اما آلت شما افتادگی دارد که چون در رابطه مشکل ساز نیست انجام جراحی الزامی نیست و دل بخواهی است
    2. تصویر کاربر بهراد سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      با تشکر
      عکسی که دادم در حالت نعوذ تقریبا کامل هست، این حالت افتادگی تقریبا کامل برام کمی دردسر ساز شده، میخواستم ببینم با جراحی برطرف میشه کامل؟و اینکه جراحی خطری نداره؟
      با تشکر بخاطر پاسخ و وقتی که صرف کردید و عذرخواهی بابت سوالهای زیادم
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      با جراحی بهتر خواهد شد. جراحی خطری ندارد اما تات مدت ها ممکن است درد هنگام نعوظ داشته باشید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سیدرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن یکی ازبیضه هم پایین اومدم وکمی درد دارم میشه راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 485 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    بنده ۲۰ سالم هست دوسه روزی هست که بیضه هام درد میگیره یه چیزی کوچک هم تو کیسه بیضه هست
    خواستم ببینم مشکلی خاص هست یانه ممنون از راهنمایی اتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۹ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 549 مشاهده پرسش
    این مطلب رو در دفترم نوشته اند میشه برام بخونید و بگین چکارای باید انجام شود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      نوشته سونوگرافی بیضه ها و کشاله ران. نوعی عکس برداری از بیضه ها ست و بایستی به سونوگرافی مراجعه کنید

  • تصویر کاربر مینا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید. پسر بچه سه ساله دارم وقتی دستشویی میره و من تمیزش میکنم احساس میکنم و مشاهده میکنم که یک گردی اضافی دارند. بالای بیضه چپشون. نگرانم نکنه مشکلی داشته باشند. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بعید می دانم موضوع نگران کننده ای باشد هیدروسل یا اسپرماتوسل محتمل ترین تشخیص ها هستند که هیچکدام خطرناک نیستند ولی برای تشخیص دقیق توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 553 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    دکتر بیضه سمت راستم کوچک تر از چپه
    التم چن وقتی هس که از ۱۵ به یازده سانت تغییر پیدا کزده و من چاق نیستم
    تو این چن وقت ک کوچیک شده
    سفتم شده
    ایا عقیم شدم!؟؟؟
    ۱۹ سالمه
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این علائم عقیمی نیست با اینحال توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط