بیضه نزول نکرده

در این مقاله مطالعه می کنید:

تشخیص و درمان زود هنگام بیضه نزول نکرده به حفظ باروری و بهبود تشخیص زودهنگام بدخیمی بیضه کمک می کند. معاینه فیزیکی بیضه می تواند مشکل باشد، لذا در صورتی که نتوان بیضه را در کیسه بیضه لمس کرد حتما بایستی با ارولوژیست مشاوره شود. عدم اقدام درمانی فراتر از یک سال اول عمر توصیه نمی شود زیرا تاخیر در درمان، میزان موفقیت جراحی را کاهش می دهد و احتمالا باعث اختلال در روند تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) می شود. در شش ماهگی، بیماران مبتلا به بیضه نزول نکرده(Undescended testes or Cryptorchidism)باید توسط یک اورولوژیست برای تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گیرد. ارجاع زود هنگام به ارولوژیست برای بیضه های غیر قابل لمس دو طرفه در نوزاد یا برای هر کودک با بیماری هیپوسپادیاس (پائین بودن سوراخ خروج ادرار از محل طبیعی خود) و عدم نزول بیضه ها به صورت همزمان ضروری می باشد. درمان بیضه نزول نکرده بایستی بین سن شش ماه تا دو سال انجام شود که درمان شامل هورمون درمانی و یا درمان جراحی می باشد.

موفقیت درمان در هر دو نوع درمان بستگی به موقعیت بیضه ها در هنگام تشخیص دارد. اگرچه جراحی و orchiopexy (پائین آوردن بیضه) بیماران از ابتلا به بدخیمی بیضه محافظت نمی کند، اما این کار به تشخیص زود هنگام بدخیمی بیضه از طریق خودآزمایی بیضه (معاینه بیضه توسط خود) کمک می کند. نهان بیضگی، یا عدم نزول بیضه، معمولا در طی معاینه نوزاد تشخیص داده می شود. تشخیص این بیماری، شناسایی سندرم های همراه، ارزیابی تشخیصی مناسب و ارجاع به موقع برای درمان جراحی توسط اورولوژیست گام های مهمی در جلوگیری از عواقب نامطلوب است.

بیضه نزول نکرده

پیامدهای بیضه نزول نکرده

منطق درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه آن است. رایج ترین مشکلات در ارتباط با عدم نزول بیضه شامل تومور بیضه، ناباروری، تورشن بیضه (پیچ خوردن بیضه به دور طناب خود) و فتق مغبنی می باشد.

-سرطان بیضه

به خوبی اثبات شده است که در مردان با سابقه بیضه نزول نکرده نسبت به افراد عادی میزان بروز سرطان بیضه بالاتر از حد انتظار است. در حالی که احتمال میزان ابتلا به سرطان بیضه در گذشته احتمالا دست بالا تخمین زده شده است، بروز ابتلا به سرطان بیضه در میان مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده تقریبا یک در ۱۰۰۰ تا یک در ۲۵۰۰ می باشد. اگرچه خطر ابتلا نسبت به جمعیت عمومی به طور معنی داری بالاتر است (یک در ۱۰۰۰۰۰)، ولی این سطح از خطر باعث نمی شود تا به درمان های رادیکال، مانند حذف تمام بیضه داخل شکمی را روی بیاوریم.

حدود ۲۰ درصد از تومورهای بیضه در مردان با بیضه نزول نکرده یک طرفه، در بیضه سمت مقابل که به طور طبیعی نزول کرده است رخ می دهد؛ این یافته، از مخالفت با حذف بی رویه بیضه نزول نکرده پشتیبانی می کند. نهان بیضگی و سرطان بیضه نیز ممکن است تظاهراتی از اختلال ژنتیکی بیضه باشند، بنابراین،  بروز سرطان در بیضه نزول نکرده ممکن است به دلیل محل غیر طبیعی بیضه و نزول نکردن آن نباشد. اگر چه اثبات نشده است که orchiopexy و پائین آوردن بیضه با جراحی، خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش می دهد، ولی به سهولت تشخیص زود هنگام سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه کمک می کند.

خستگی در رابطه جنسی

-ناباروری

به عنوان یک گروه، مردانی که بیضه نزول نکرده داشته اند کاهش تعداد اسپرم، اسپرم با کیفیت پائین تر و میزان باروری پایین تری نسبت به مردان با بیضه ها نزول کرده نرمال داشته اند. احتمال ناباروری با نهان بیضگی دو طرفه و بالا بودن سن در زمان orchiopexy،(پائین آوردن بیضه با جراحی) افزایش می یابد. اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ممکن است تا حدی به علت زمینه ی ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد شود که خطر ابتلا به سرطان بیضه را نیز می تواند افزایش دهد. به همین دلیل، ممکن است اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) از طریق مداخله جراحی و پائین آوردن بیضه به طور کامل برگشت پذیر نباشد.

بر خلاف خطر ابتلا به سرطان بیضه، به نظر می رسد مزیت  orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) زود هنگام، حفظ باروری می باشد. از طریق بیوپسی بیضه در زمان orchiopexy ، نشان داده شده است که تراکم سلول های تولید کننده اسپرم(ژرم سل) با گذشت زمان کاهش می یابد، و این اتفاق از اوایل یک سالگی شروع می شود. به همین دلیل، درمان بیضه نزول نکرده از اوایل شش ماهگی توصیه می شود و بایستی قبل از سن دو سالگی حتما انجام شده باشد.

-پیچ خوردگی بیضه و فتق مغبنی

اگرچه شواهد کمی وجود دارد، ولی تصور می شود میزان بروز چرخش بیضه در بیضه های نزول نکرده بالاتر از بیضه های نزول کرده به داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) می باشد. پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده اغلب با بروز تومور بیضه همراه است، که احتمالا به دلیل افزایش وزن بیضه  و بهم ریختگی ابعاد آن می باشد. پیچ خوردگی بیضه داخل شکمی ممکن است به صورت درد حاد شکم  تظاهر کند.بیضه غیر قابل لمس در معاینه فیزیکی سرنخی برای تشخیص در این حالت است، اما اغلب چرخش بیضه تنها در زمان باز کردن و اکتشاف شکم تشخیص داده می شود. در صورت وجود فتق مغبنی همراه با بیضه نزول نکرده ، ترمیم فتق همزمان با orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) ضروری است.

علائم و آناتومی

اکثر بیضه های نزول نکرده در حال حاضر در بدو تولد بروز می کند. تا یک سوم نوزادان پسر زودرس و ۳ تا ۵ درصد از نوزادان پسر ترم (نوزادانی که به هنگام به دنیا آمده اند) با بیضه نزول نکرده متولد می شوند. در سه ماهگی، میزان بروز به ۰.۸ درصد کاهش می یابد، بین سه ماهگی و بزرگسالی، میزان بروز نهان بیضگی تغییر نمی کند. انتظار و عدم اقدام درمانی گزینه مناسبی نیست چرا که عدم نزول بیضه واقعی به ندرت خود به خود پس از سه ماهگی نزول می یابد. گهگاه، بیضه ها که در اوایل دوران کودکی در موقعیت کیسه بیضه (اسکروتوم) مشاهده شده است “صعود” کرده و در واقع به بیضه نزول نکرده تبدیل می شوند. در حالی که پزشکان در گذشته بر این باور بودند که این یافته ها نشان دهنده خطا در معاینه فیزیکی اولیه بوده است، ولی در حال حاضر صعود بیضه  پدیده ای است که به خوبی به اثبات رسیده است. این پدیده در کودکان بزرگتر رخ می دهد. صعود بیضه در کودکان بزرگتر احتمالا نشان دهنده بیضه نابجا است.

نهان بیضگی را بر اساس یافته های فیزیکی و یافته های حین عمل می توان طبقه بندی کرد: (۱) عدم نزول بیضه واقعی (شامل داخل شکمی، در ناحیه حلقه داخلی کانال مغبنی و بیضه داخل کانال مغبنی)، که در طول مسیر طبیعی نزول وجود دارد و یک gubernaculum نرمال؛ (۲) بیضه نابجا، که یک gubernacular غیر طبیعی دارد؛ و (۳) بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles، که در واقع بیضه نزول کرده است ولی به دلیل تحریک پذیری و انقباض عضلات طناب بیضه، بیضه مرتبا بالا می رود. مهم ترین دسته ای که هنگام معاینه فیزیکی بیضه بایستی تشخیص داده شد  بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles است، زیرا هیچ درمان هورمونی یا درمان جراحی برای این بیماری مورد نیاز نیست. در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از نوزادانی که با نهان بیضگی مراجعه می کنندحداقل یک بیضه غیر قابل لمس دارند. از طریق معاینه حین جراحی، در حدود نیمی از بیضه های غیر قابل لمس داخل شکمی بوده، در حالی که بقیه موارد بیضه غیر قابل لمس محو و ناپدید شده و یا تحلیل رفته اند. تصور می شود بیضه محو شده به دلیل چرخش داخل رحمی بیضه ایجاد می شود.

عکس بیضه نزول نکرده

درد بیضه

درد بیضه ممکن است در هر دو بیضه یا یکی از آنها احساس شود و بسته به دوره زمانی، می‌تواند شدید، نیمه‌شدید یا مزمن باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (34 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سجاد پنجشنبه ۱۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    با سلام
    ایا بیضه ی نزول نکرده باعث معافیت سربازی میشود ؟؟
    من عمل کردم ولی خب جراح بیضه را به کیسه ی بیضه بخیه زده است و بیضه جابه جا نمیشود
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۴ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
    2. تصویر کاربر سجاد چهارشنبه ۱۴ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      خسته نباشید احتمال عقیم بودن من هستش ایا؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      با یک بیضه طبیعی هم میشه بچه دار شد ولی بهتره ازمایش اسپرم بدهید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سعیدرومیانی دوشنبه ۱۲ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    یکی ازبیضه هام کوچیکه یکشون هم حس میکنم یه حالتی خاصی انگار له شده آلتم هم توحالت معمولی خیلی کوچیک میشه وتوحالت نعوظ خوب سفت نمیشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر محسن یکشنبه ۱۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    باسلام.من36 سالمه وبیضه سمت راستم پایین نیومده اما بادست میتونم حسش کنم وبین کشاله پاهام میتونم بادست عقب وجلو ببرمش.هیچ دردی هم نداره فقط از بیضه سمت چپم کوچیکتره.هیچ مشکلی ازلحاظ انزال ندارم ولی چون مجردم نمیدونم که قدرت باروری داره یا نه.میخواستم بپرسم که من احتیاجی هست که عمل کنم وپایین بیارمش.یا اصلا این قضیه رو باید جدی بگیرم یا نه.ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من دوماهه بیضه چپم درد و گرفتگی و سنگینی داره و بیضه حالت افتادگی به طوریکه وقتی دست میزنم معلوم میشه که رفته پایین و افقی شده و این گرفتگی به پایه چپمم زده و تکرر ادرارم دارم روزی 20 بار میرم دستشویی فشار ادرارم خیلی کم شده که وقتی ادرار میکنم حس میکنم کامل تخلیه نشده فکر میکنم تو آلت مونده هرچی زور میزنم نمیاد ناحیه بین بیضه و مقعدم یک حالت گرفتکی و درد داره سونوگرافی رنگی دادم همه چی خوب بود ولی نوشته اپیدیم چپ علی رغم داشتن سایز نرمال هتر واکو بوده و فلوی خونی افزایش یافته دارد که میتواند شروع کننده اپیدیمت باشد و دکتر برام سفیکسیم 400 کلیندامایسین 300 و ناپروکسن 250 و پردنیزولون 5 و پرازوسین 1 نوشت
    که الان چند روزه میخورم باز هم درد از بین نرفته بلکه بیشترم شده آقای دکتر من بعد از 3 ماه مصرف فیناستراید 1 برای ریزش مو این مشکلو پیدا کردم میتونه از پروستات باشه یا نه الان باید چیکار کنم آقای دکتر یعنی یه درمان قطعی نداره این بیماری من تا کی باید درد بکشم بیزار شدم از زندگی زندیگمو مختل کرده آقای دکتر لطفا متنو قشنگ بخونید و راهنمایی کنید الان حاظرم کل زندیگمو بدم این درده خوب شه آقای دکتر دعاتون میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام، من حدود ۵ ساله که روی بیضه هام دانه های سفید رنگی هستن و هر از گاهی خارش دارند، چند سال پیش رفتم پیش متخصص گفت چربی های زیر پوستی هستن و چیز خطرناکی نیستن و اگه زیاد شدن بیا با جراحی برشون دارم ، با خودم گفتم خودشون میرن ولی بعد از چند سال نرفتن ، عکسشونو میفرستم ممکنه چیز دیگه ای باشن؟البته تو این عکس دستمو زیر بیضه ها گرفتم بیضه ها متورم دیده شدن ، بیضه ها خودشون متورم نیستن
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام
      درست تشخیص دادند
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر