گروه دارویی | مسدود کننده ی آلفا |
موارد استفاده | بزرگ شدن ی غده ی پروستات در مردان |
نام های دیگر دارو | Cositam®; Contiflo®; Faramsil®; Flomax® Relief; Flomaxtra®; Losinate®; Omsula®; Pamsvax®; Petyme®; Tabphyn®; Tamfrex®; Tamsumac®; Tamurex® برندهای ترکیبی: Dutrozen®; Vesomni® |
اشکال دارویی | قرص ها و کپسول های طولانی رهش |
اندازه ی غده ی پروستات در مردان، معمولاً با افزایش سن بزرگ تر می شود. بزرگ شدن غده ی پروستات، همچنین با نام هایپرپلاستی خوش خیم پروستات (BPH) شناخته می شود. پروستات در نزدیکی مثانه قرار دارد، بنابراین بزرگ شدن آن می تواند منجر به مشکل در دفع ادرار شود. علائم رایج مربوط به بزرگ شدن غده ی پروستات، شامل تأخیر در شروع ادرار، طول کشیدن فرآیند ادرار، چکه چکه کردن یا نشتی ادرار و احساس عدم تخلیه ی کامل مثانه می باشد. تامسوور با شل کردن عضلات اطراف مثانه و غده ی پروستات، باعث می شود که عمل دفع ادرار آسان تر شود. گاهی اوقات بیش از یک نوع دارو برای کنترل علائم بزرگ شدن پروستات تجویز می شود. همچنین، تامسوور ترکیب شده با سایر داروها، برای مشکل بزرگ شدن پروستات در دسترس می باشد. برای مثال، برند کومبوردارت (Combodart®) ترکیب تامسوور با دارویی به نام دوتاسترید بوده و برند وسومنی (Vesomni®) ترکیب تامسوور با داروی سولیفناسین می باشد.
این نوع داروهای ترکیبی در مقایسه با تامسوور خالص، تأثیر بهتری در بهبود علائم از خود نشان می دهند. تامسوور خالص در داروخانه ها با نام فلومکس (Flomax®) در دسترس می باشد. ممکن است متصدی داروخانه قبل از ارائه ی دارو در مورد علائم شما سؤالاتی بپرسد، تا مطمئن شود به این دارو نیاز دارید. همچنین قبل از مصرف دارو، پزشک متخصص باید بزرگ شدن پروستات را تشخیص داده باشد.
نکاتی که قبل از مصرف تامسوور باید در نظر داشته باشید
مصرف بعضی از داروها برای افراد مبتلا به برخی از مشکلات خاص، مناسب نبوده و در این بیماران، داروی مورد نظر باید با احتیاط فراوان مصرف شود. به همین دلیل، قبل از شروع مصرف تامسوور، پزشک یا داروساز باید از موارد زیر مطلع شوند:
- آیا در هنگام بلند شدن احساس غش یا سرگیجه دارید؛ یا سابقه ی غش کردن بعد از ادرار را دارید.
- آیا نیاز به جراحی چشم آب مروارید دارید.
- آیا مشکلات عملکرد کبد یا کلیه دارید.
- آیا سابقه ی حساسیت دارویی دارید.
- آیا از داروهای دیگری استفاده می کنید. این موارد شامل داروهای بدون نسخه ی رایج، داروهای گیاهی و مکمل های غذایی نیز می شود.
طریقه ی مصرف تامسوور
- قبل از شروع درمان، بروشور دارو -که توسط سازنده درون جعبه قرار گرفته است- را به طور کامل مطالعه کنید. در این برگه تمامی اطلاعات مورد نیاز مربوط به تامسوور و عوارض جانبی آن درج شده است.
- تامسوور را دقیقاً طبق تجویز پزشک مصرف کنید. هر دوز را به طور کامل (بدون نصف کردن، خرد کردن یا جویدن) با یک لیوان آب ببلعید.
- مصرف اولین دوز تامسوور، می تواند باعث ایجاد احساس گیجی یا غش شود. بنابراین بهتر است اولین دوز قبل از خواب مصرف شود. در صورت احساس خستگی، گیجی یا تعریق، تا زمان بهبود این علائم دراز بکشید.
- روزانه یک عدد قرص میل کنید. دارو را هر روز در یک ساعت مشخص مصرف کنید. البته، بهتر است دارو قبل یا بعد از وعده ی غذایی مصرف شود.
- در صورتی که یک دوز را فراموش کرده اید، بلافاصله بعد از یادآوری آن را مصرف کنید. اگر دوز فراموش شده را نزدیک دوز بعدی به یاد آوردید از مصرف آن صرف نظر کنید. به هیچ وجه برای جبران دوز از دست رفته، دوز مصرفی را دو برابر نکنید.
چگونه بیشترین تأثیر از درمان را تجربه کنیم؟
- تامسوور می تواند سبب سرگیجه شود (مخصوصاً در زمان شروع مصرف دارو). این امر می تواند در توانایی رانندگی و کارهای مشابه، تداخل ایجاد کند. بنابراین، قبل از رانندگی و کار با وسایلی که نیاز به تمرکز کامل دارند، از عکس العمل های جسمی خود اطمینان حاصل کنید.
- سعی کنید به طور منظم با پزشک خود در ارتباط باشید، تا پزشک بتواند روند بهبودی شما را تحت نظر داشته باشد. پزشک ممکن است هر از چند گاهی فشار خون شما را اندازه بگیرد؛ مخصوصاً زمانی که درمان به تازگی شروع شده باشد.
- پیشنهاد می شود که در زمان مصرف تامسوور، از نوشیدنی های الکلی خودداری کنید. مصرف الکل می تواند باعث تشدید عوارض جانبی دارو مثل احساس غش و گیجی شود.
- بهتر است مصرف کافئین (چای، قهوه و نوشابه) خود را محدود کرده، یا مصرف آن را به طور کلی قطع کنید. کافئین می تواند باعث وخیم تر شدن علائم شود. بنابراین مصرف محدود این نوشیدنی ها، به بهبودی شما کمک می کند.
- در صورت مصرف دخانیات، ترک آن می تواند در بهبودی علائم بیمار تأثیر چشمگیری داشته باشد. نیکوتین باعث ناراحتی مثانه می شود. برای کمک به ترک سیگار می توانید با پزشک خود مشورت کنید.
- در صورتی که قرار است تحت عمل جراحی قرار گرفته یا به دندان پزشکی مراجعه کنید، باید به پزشکان مربوطه در مورد مصرف تامسوور اطلاع دهید. علت این امر، احتمال افت ناگهانی فشار خون در زمان مصرف داروهای بیهوشی و بی حسی می باشد. اگر عمل جراحی آب مروارید دارید، حتماً به پزشک خود در مورد مصرف تامسوور اطلاع دهید. علت این امر احتمال بروز مشکلی به نام «سندرم لرزش مردمک» در مصرف کنندگان تامسوور می باشد. پزشک ممکن است برای انجام عمل آب مروارید، قطع موقت مصرف تامسوور را برای شما تجویز کند.
عوارض جانبی تامسوور چیست؟
مانند هر داروی دیگری، بیشتر داروها در کنار فواید خود یک سری آثار سوء نیز به همراه دارند. البته این موارد در همه ی مصرف کنندگان دیده نمی شود. جدول زیر شامل برخی از رایج ترین عوارض جانبی مربوط به مصرف تامسوور می شود. لیست تمامی علائم محتمل در بروشورهای ارائه شده با دارو آمده است. تأثیرات ناخواسته معمولاً با عادت کردن بدن به داروی مربوطه، تا حدودی از بین می روند. اما در صورت ادامه دار شدن این عوارض یا شدت گرفتن آن، باید به پزشک یا داروساز خود مراجعه کنید.
عوارض جانبی رایج تامسوور (این موارد در کمتر از ۱۰% مردان دیده می شود) | در صورت بروز این موارد چه کار کنیم؟ |
احساس سرگیجه | از رانندگی و استفاده از ابزار آلات و ماشین ها خودداری کنید. |
مشکلات انزال | با پزشک خود مشورت کنید. |
اگر هر نوع عوارض جانبی دیگری را تجربه می کنید که باور دارید بر اثر مصرف تامسوور بوده است، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
نگهداری از تامسوور
- مانند تمامی داروها، دور از دسترس و دید اطفال قرار گیرد.
- در جای خشک و خنک، و دور از نور و گرمای مستقیم نگهداری شود.
نکات مهم در مورد تمامی داروها
- بیش از دوز تجویز شده مصرف نشود. در صورتی که احتمال می دهید که خود یا سایرین میزان اووردوز این دارو را مصرف کرده اند، به نزدیک ترین اورژانس مراجعه کنید. ظرف دارو را -حتی در صورت خالی بودن- به همراه داشته باشید.
- هر زمانی که داروی دیگری از داروخانه دریافت می کنید، از داروساز مربوطه، درباره ی ایمنی مصرف داروی جدید با داروهای پیشین خود سوال بپرسید.
- این دارو فقط برای شما تجویز شده است. به هیچ وجه داروی خود را به سایرین پیشنهاد ندهید؛ حتی اگر علائم فرد بسیار شبیه به شما باشد.
- داروهای تاریخ گذشته را نگه ندارید. آنها را دور ریخته یا به داروخانه تحویل دهید.
- اگر هر سؤالی درباره ی دارو برای شما پیش آمده است، می توانید با داروساز مطرح کنید.
دکتر محمد جباری فوق تخصص اورولوژی