آسیکلوویر (زوویراکس) چیست؟
این دارو برای درمان عفونتهای ناشی از انواع خاصی از ویروسها استفاده می شود. این دارو زخمهای سرد اطراف دهان و ناحیه تناسلی یا همان تبخال دهانی یا تبخال تناسلی (ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس)، زونا (ناشی از ویروس هرپس زوستر) و آبله مرغان را درمان می کند. در افراد مبتلا به عود مکرر، آسیکلوویر برای کمک به کاهش تعداد حملات بعدی استفاده میشود. آسیکلوویر (زوویراکس) یک داروی ضد ویروسی است. با این حال، درمان این عفونتها نیست. ویروسهایی که باعث این عفونتها میشوند حتی در فاصله زمانی بین عود در بدن به حیات خود ادامه میدهند.
آسیکلوویر شدت و طول این عودها را کاهش میدهد، به بهبود سریعتر زخمها کمک می کند، از ایجاد زخمهای جدید جلوگیری میکند و درد/خارش را کاهش میدهد. این دارو همچنین ممکن است به کاهش مدت زمان باقی ماندن درد پس از بهبود زخم، کمک کند. علاوه بر این، در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، آسیکلوویر (زوویراکس) میتواند خطر انتشار ویروس به سایر قسمت های بدن و ایجاد عفونتهای جدی را کاهش دهد.
آیا قرص زوویراکس برای درمان زگیل تناسلی مناسب است؟
در مورد اینکه قرص زوویراکس (آسیکلوویر) در درمان صد در صد زگیل تناسلی و همچنین از بین بردن ویروس HPV آسیکلوویر (زوویراکس) تا چه حد میتواند موثر باشد جای سوال دارد. بطور کلی درمان زگیل چالش برانگیز است و توسعه یک داروی ضد ویروسی که بتواند ویروس پاپیلومای انسانیHPV را ریشه کن کند دشوار است. منشا ویروسی زگیل نشان میدهد که زوویراکس (آسیکلوویر)، یک داروی ضد ویروسی با اثربخشی ثابت شده در ویروسهای DNA، ممکن است یک گزینه درمانی بالقوه باشد. در مطالعهای که در مجله علمی Journal of Cutaneous Medicine and Surgery به چاپ رسیده است اثربخشی و ایمنی تزریق داخل ضایعهای زوویراکس (آسیکلوویر) در درمان زگیل پوستی بررسی شده است.
۳۱ بیمار مبتلا به زگیل پوستی در ۲ گروه قرار گرفتند. در گروه اول که ۱۹ نفر بودند آسیکلوویر (۷۰ میلی گرم در میلی لیتر) به داخل زگیل تزریق شد، در حالی که در گروه دوم که ۱۲ نفر بودند، سرم نمکی (دارونما) به داخل زگیل به عنوان گروه شاهد برای مقایسه تزریق شد. درمان در فواصل ۲ هفته تا رفع کامل زگیلها یا حداکثر ۵ جلسه تکرار شد. در گروهی که آسیکلوویر به داخل زگیل تزریق شده بود، نتایج به این صورت بود که پاکسازی کامل زگیل در ۶/۵۲ درصد، پاسخ نسبی در ۸/۳۶ درصد و عدم پاسخ در ۵/۱۰ درصد بیماران مشاهده گردید. در گروه شاهد نیز پاسخ نسبی در ۱۶.۷ درصد و عدم پاسخ به درمان در ۸۳.۳ درصد از بیماران گزارش شد.
این تفاوت بالا بین گروه درمان و شاهد از نظر آماری معنی دار بود. عوارض جانبی شامل درد حین تزریق در ۸۹.۵ درصد، تاول در ۵۲.۶ درصد و قرمزی در ۵.۳ درصد از بیماران بود. هیچ عودی در طول دوره پیگیری تشخیص داده نشد. در نهایت این مطالعه اینطور نتیجه گرفت که تزریق داخل زگیل آسیکلوویر، میتواند یک روش درمانی موثر و قابل تحمل برای زگیل های پوستی باشد. علیرغم نتایج این مطالعه و مطالعات دیگری که در این زمینه انجام شده است هنوز آسیکلوویر جایگاهی در درمان زگیل تناسلی و از بین بردن ویروس HPV ندارد و به عنوان درمان زگیل تناسلی زنان و مردان و پاکسازی ویروس HPV استفاده نمیشود.