توصیه های پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه

در این مقاله مطالعه می کنید:

کمتر از ۱۰% جمعیت دنیا به سنگ کلیه مبتلا هستند. سنگ کلیه در مردان شایع تر است. برای پیشگیری از سنگ کلیه، بهترین راه رعایت رژیم غذایی می باشد.

انواع سنگ کلیه

انواع سنگ کلیه شامل:

سنگ کلیه کلسیمی، شاخ گوزنی یا استروایت، اوریک اسید و سیستین است.

انواع سنگ کلیه

علت تشکیل سنگ کلیه

علت سنگ کلیه می تواند ارثی بوده یا به دلیل بعضی از بیماری های مشخص باشد، ولی غالبا علت آن نامشخص و در ۸۰% موارد از نوع اگزالات کلسیم و در بقیه موارد، غالبا از نوع فسفات کلسیم و اسید اوریک می باشد.

سنگ کلیه در دو محدوده سنی بیشتر رخ می دهد:

  • بین ۲۰ تا ۳۰ سال
  • بین ۵۰ تا ۶۰ سال

عادات غذایی و شیوه زندگی اثر مستقیمی بر روی خطر سنگ سازی دارند.

عوامل سنگ ساز در مورد سنگ های اگزالات کلسیم عبارتند از:

پایین بودن حجم ادرار (کمتر از ۲ لیتر در روز)

بالا بودن کلسیم ادرار (بیش از ۲۵۰ میلی گرم در روز)

بالا بودن اگزالات ادرار ( بیش از ۴۰ میلی گرم در روز)

بالا بودن اسید اوریک ادرار (بیش از ۶۰۰ میلی گرم در روز)

پائین بودن سیترات ادرار ( کمتر از ۳۲۰ میلی گرم در روز)

پائین بون منیزیوم ادرار ( کمتر از ۵۰ میلی گرم در روز)

عوامل سنگ ساز در مورد سنگ های اگزالات کلسیم

عوامل سنگ ساز در مورد سنگ های فسفات کلسیم علاوه بر موارد فوق عبارتند از:

  1. بالا بودن فسفات ادرار ( بیش از ۱۰۰۰ میلی گرم در روز)
  2. بالا بودن PH ادرار (قلیایی شدن ادرار به PH بیش از ۷)

عوامل سنگ ساز در مورد سنگ های اسید اوریکی که ۱۰ تا ۱۵ درصد سنگ ها را می سازند عبارتند از:

✔️ بالا بودن اسید اوریک ادرار

✔️ پائین بودن PH ادرار به کمتر از ۵/۵ (اسیدی بودن ادرار)

علت تشکیل سنگ اگزالات کلسیم

اگزالات ماده ای طبیعی است که در بسیاری از مواد غذایی یافت می شود. بدن، انرژی خود را از غذا تأمین می کند. پس از اینکه بدن شما مواد مورد نیاز خود را دریافت کرد، مواد اضافی از طریق جریان خون به کلیه رفته و از طریق ادرار خارج می شود. در ادرار مواد مختلفی وجود دارد. اگر ادرار غلیظ بوده و مقدار مواد زائد بیشتر از مایعات بدن باشد، کریستال ها شکل می گیرند.

این کریستال ها ممکن است به هم بچسبند و تشکیل جرم سختی به نام سنگ کلیه را دهند. اگزالات یکی از موادی است که می تواند باعث تشکیل کریستال در ادرار شود. در صورتی که مقدار زیادی اگزالات در حجم کمی از مایع ادرار وجود داشته باشد، اگزالات به کلسیم موجود در ادرار ساخته شده توسط کلیه می چسبد و تشکیل سنگ کلیه اگزالات کلسیم را می دهد.

کلسیم سیترات و سنگ کلیه

کلسیم سیترات و سنگ کلیه

اگر شما به مقدار  ۱۵۰۰ میلی گرم در روز از منابع مختلف (غذا و مکمل ها) کلسیم دریافت کنید، مشکلی ندارد. همیشه دریافت کلسیم همراه با غذا ریسک بیشتری برای تشکیل سنگ کلیه به نسبت دریافت کلسیم بین وعده های غذایی دارد.

از آنجایی که کلسیم کربنات و کلسیم سیترات هردو برای جذب اگزالات موجود در دستگاه گوارش مفید هستند، کلسیم سیترات برای کمک به دفع سیترات موجود در ادرار و کاهش ریسک تشکیل سنگ های کلسیمی توصیه می شود.

سنگ کلیه و  عادات غذایی

در این متن تاثیر عادات غذایی بر سنگ کلیه را توضیح خواهیم داد.

نقش آب

مطالعات نشان می دهند که اگر حجم ادرار روزانه بیش از دو لیتر باشد میزان عود سنگ به طور قابل توجهی کاهش می یابد. برای رسیدن به این میزان حجم ادرار بایستی حدود ۳ لیتر آب در روز نوشید.

نقش پروتئین

اثر پروتئین حیوانی در مقایسه با پروتئین گیاهی متفاوت است به طوری که شیوع سنگ های کلیوی در گیاه خواران، نصف جمعیت عمومی می باشد. محدود کردن پروتئین های حیوانی در رژیم غذایی، می تواند در کاهش ایجاد و یا عود سنگ های کلیوی سودمند باشد. پروتئین های حیوانی از طریق افزایش کلسیم، اگزالات و اسید اوریک در ادرار و کاهش سیترات و PH ادرار باعث سنگ سازی می شوند.

نقش دیگر نوشیدنی ها

اگرچه نقش آب در کاهش ایجاد، و یا عود سنگ های کلیوی مورد پذیرش همه می باشد ولی نقش دیگر نوشیدنی ها در سنگ کلیه در متون علمی مورد توافق همه نیست.

تاثیر نوشیدنی بر سنگ کلیه

نقش نمک

نمک از طریق افزایش کلسیم، اگزالات ادرار و کاهش سیترات ادرار، در افزایش ایجاد و یا عود سنگ نقش دارد.

نقش میوه ها و سبزیجات

 میوه ها و سبزیجات می توانند اثرات ضد سنگ سازی داشته باشند. این غذاها به دلیل داشتن مقادیر زیادی آب، پتاسیم، منیزیوم و مقادیر کم کلرید سدیم و قدرت قلیایی کردن بالا به خاطر بیکربنات و سیترات بالا،  نقش به سزایی در کاهش سنگ سازی دارد.

نقش شیر و محصولات لبنی

محدود کردن کلسیم رژیم غذایی در بیماران با ریسک بالای سنگ کلیه توصیه نمی شود. رژیم کم کلسیم نه تنها منجر به کاهش کلسیم ادرار نمی شود بلکه باعث افزایش اگزالات ادرار نیز می شود لذا به این افراد توصیه به استفاده از شیر و لبنیات در حد معمول می شود.

کربوهیدرات، چربی، مولتی ویتامین و سنگ کلیه

ویتامین a و سنگ کلیه

برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم؟

برای سنگ کلیه چه نخوریم؟

  • نوشیدنی هایی که اگزالات را افزایش می دهند مثل چای و یا نوشیدنی هایی که استعداد سنگ سازی را افزایش می دهند مثل آب گریپ فروت و آب سیب.
  • نوشابه ها (soft drink) که متاسفانه مصرف آن نیز بالا است به خاطر داشتن فروکتوز، ساکروز و اسید فسفریک، خطر سنگ های کلسیمی و اسید اوریکی را بالا می برند.
  • در مورد نوشابه های ورزشی و انرژی زا اگر چه مطالعات ضد و نقیضی وجود دارد ولی به نظر می رسد این نوشابه ها به دلیل این که غنی از سدیم، کربوهیدرات و کافئین می باشند لذا خطر سنگ کلیه را بالا می برد.

ویتامین c و سنگ کلیه

حداکثر میزان توصیه شده ویتامین C 1500 میلی گرم در روز می باشد.

سنگ کلیه و وزن بدن

اگرچه نقش وزن بدن، شاخص توده بدن (BMI) و ترکیبات بدن در ایجاد سنگ هنوز مورد بحث است ولی مطالعات بزرگ نشان می دهند که با افزایش وزن بدن، شاخص توده بدن (BMI) و دور مچ دست، خطر تولید سنگ کلیه هم افزایش می یابد. جنس سنگ در این گروه از افراد نسبت به عموم مردم متفاوت بوده و بجای سنگ های کلسیمی، شیوع سنگ های اسید اوریکی بیشتر می باشد.

سنگ کلیه و وزن بدن

سنگ کلیه و ورزش

مطالعاتی که اثر ورزش بر روی کاهش بروز سنگ را نشان دهند کم می باشد. از طرف دیگر شواهد قابل توجهی نشان می دهد که بین بی حرکتی و در بستر ماندن و خطر بالای بروز سنگ کلیه ارتباط وجود دارد. در کل ورزش باعث کنترل فشار خون، افزایش جریان خون کلیه، کاهش التهابات و بهبود حساسیت به انسولین می شود. در کل برآیند مطالعات به این سمت است که ورزش در کاهش بروز سنگ مؤثر است.

سنگ کلیه و وقایع استرس زا در زندگی

زندگی پر استرس با خطر بالاتر سنگ کلیه همراه است. این مسئله به ویژه در زنان به اثبات رسیده است. استرس نه تنها خطر شروع بیماری را افزایش می دهد بلکه دفعات دفع سنگ را نیز بالا می برد. به نظر می رسد پاسخ های هورمونی به استرس در این امر دخیل باشند.

ده قانون برای پیشگیری از سنگ کلیه

  • وزن خود را در حد ایده آل نگه داشته و روزانه به طور منظم و در هوای باز ورزش کنید.
  • روزانه به میزان کافی آب بنوشید به طوری که ۲ لیتر در روز حجم ادرارتان باشد.
  • مصرف پروتئین های گوشت قرمز و مرغ را به حدود ۲۰گرم در روز محدود کنید.
  • در روز حدود ۴۰ گرم پروتئین گیاهی مصرف کنید.
  • هر روز میوه و سبزیجات بخورید و از محصولات غنی از اگزالات بپرهیزید.
  • شیر و محصولات لبنی را در حدی بنوشید که میزان دریافت کلسیم روزانه شما به حدود ۱۰۰۰ میلی گرم در روز برسد.
  • دستورالعمل های بین المللی مصرف چربی و کربوهیدرات را رعایت کنید.
  • از محصولات مواد غذایی تازه و منجمد استفاده کنید و از مصرف غذاهای از قبل پخته شده و یا مواد غذایی کنسرو شده اجتناب کنید.
  • از مصرف خودسرانه مکمل های غذایی بپرهیزید و از داروها و مکمل ها تنها تحت نظارت پزشکی استفاده کنید.
  • تا آنجایی که ممکن است از وقایع پر استرس زنگی اجتناب کنید.

سوال: فولنس و سنگ کلیه

با سلام
پسر ۶ ماهه ای دارم که در بدو تولد مشکل عفونت ادراری و فولنس کلیه چپ داشت. یک دوره ۳۰ روزه سفالکسین مصرف کرد تا عفونت برطرف شد. دکتر فوق تخصص کلیه اطفال مشهد گفت فولنس مشکلی نداره و هر دو ماه فقط باید ازمایش ادرار بدهد. آزمایشات را هر دو ماه انجام دادیم و عفونتی نبود تا اینکه این ماه (۶ ماهگی) دکتر یک سونوگرافی نوشت که نتیجه اش:
حداقل ۷ شن ریزه ۱ تا ۲.۵ میلیمتری در کالیسهای تحتانی کلیه چپ و ۳ شن ریزه ۱.۵ میلیمتری در کالسهای تحتانی کلیه راست بود. فولنس در سیستم دفعی کلیه ها مشاهده شد.
به دکترش مراجعه کردم .تری کا سیترات براش نوشت روزی ۳ دفعه ۳.۵ سی سی. آیا به نظر شما برطرف میشود .
آیا شن ریزه ها در اثر فولنس است؟ آیا نیاز به جراحی دارد؟ شن ریزه ها آیا دفع می شود؟
در ضمن پسرم بعد از مصرف آنتی بیوتیک دچار یبوست هم شد که ۱۰ روز یکبار هم شکمش کار نمی کرد. دکتر بهش پیدرولاکس داد که ۳ ماه بهش دادم و تازه قطع کردم.  آیا ملین ها باعث ایجاد سنگ میشه؟ آیا فولنس درمان داره؟

برای مشاهده پاسخ این سوال اینجا کلیک کنید.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.2/5 - (60 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر هادی یکشنبه ۱۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    با سلام عرض ادب 24 سالمه یه روز صبح با درد شدید کلیه بیدار شدم.دکتر برام مسکن زد و آزمایش ادرار نوشت.گفت سنگ داری.دو روز بعدش سونوگرافی داشتم که گفتن هیچی نیست. یه مدت درد نداشتم.ولی یه شب که تو خواب جنب شده بودم هم بیضه چپم درد گرفته بود هم کلیه ام.حتی عکس kub هم دکتر انداخت گفت چیزی نیست.تا اینکه دیروز از درد شدید بردنم بیمارستان.اونجا ct اسکن انجام دادن گفتن سنگ ریزس هر موقع هم اینجوری میشم چشام خشک میشه و پلکام متورم میشه وقتی آب میخورم و طناب میزنم دردش کاملا ساکت میشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      در مدارک ارسالی بجز کمی خون در ادرار و اتساع خفیف سمت چپ نکته ی مثبت دیگری ندارید این یافته ها اگرچه به نفع وجود سنگ هست ولی سنگی رویت و گزارش نشده است و فقط توصیه میشه با سونوگرافی پیگیری کنید و ورزش و مصرف آب را ادامه دهید
  • تصویر کاربر مهسا یکشنبه ۱۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 486 مشاهده پرسش
    آقای دكتر. من خانومی 33 ساله متاهل و بدون فرزند با وزن 56 كیلو از بیماران قدیمی خودتون هستم (مطب ولیعصر) كه از قدیم درد پهلو و كلیه داشتم مدتی باكلوفن و سنكل برای اینجانب تجویز كردید. در آن زمان چون سنگ و كیست نداشتم نوار مثانه گرفتیم كه نتیجه این بود كه مثانه نورولوژیك و عصبی است و حجم مثانه بیش از حد نرمال است و اعصاب حسی مثانه ضعیف است اما تنگی مجرا وجود نداشت ولی باقی مانده ادار زیاد بود و فرمودید كه این مشكل درمان خاصی ندارد و نیازی به مصرف دارو نمی باشد.
    اخیرا مدتی مجددا درد در كلیه ها داشتم كه با انجام سونو مشخص شد در كلیه چپ یك كیست 18 میلیمتری و همچنین دو سنگ 4 میلیمتری یكی در كالیسهای میانی و دیگری در كالیسهای تحتانی كلیه چپ مشاهده شد. من آب خیلی زیادی مینوشم و سنكل نیز میخورم اما تحركم خیلی كم است و به دلیل شغلم بیشتر پشت میز می نشینم. الان باید منتظر دفع خود به خود این سنگها باشم یا اقدام دیگری انجام دهم؟ برای كیست چطور نیاز به مصرف داروی خاصی نمی باشد؟ اگر بعد از گذشت چند ماه سنگها دفع نشد نیاز به سنگ شكن دارم؟ شایان ذكر است من به دلیل درازی بیش از حد روده و اعصاب حسی ضعیف آن مدت 10 سال است كه برای دفع مدفوع روزانه سه عدد سیلاكس میخورم. همچنین تخمدان پلی كیستیك نیز دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      الان باید منتظر دفع خود به خود این سنگها باشم یا اقدام دیگری انجام دهم؟......................................بجز مصرف مایعات و در صورت امکان ورزش توصیه ی دیگری ندارم بعبارتی بایستی صبر کنید شاید که سنگ ها دفع شوند و البته هر ۶ ماه سونو کنید
      برای كیست چطور نیاز به مصرف داروی خاصی نمی باشد؟...........................خیر کیست های ساده بی خطر بوده و با دارو نیز برطرف نمی شوند
      اگر بعد از گذشت چند ماه سنگها دفع نشد نیاز به سنگ شكن دارم؟ ................................سایز سنگ ها در حدی نیست که ارزش سنگ شکن داشته باشند
  • تصویر کاربر اکبر جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    1-مقدار ادرار تولیدی روزانه افراد دارای مثانه بیش فعال و بی اختیاری ادرار چند لیتر است؟
    2-تعداد دفعات دفع ادرار در هر 24 ساعت چند تکرار است؟
    3-تعداد دفعات رخ دادن بی اختیاری ادراری در هر 24 ساعت چند تکرار است؟
    4-تعداد بی اختیاری ادراری در طول خواب و در طی شب چند بار است؟
    5-11- مقدار مصرف مایعات در طول 24 ساعت بهتر است چند لیتر باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      1-مقدار ادرار تولیدی روزانه افراد دارای مثانه بیش فعال و بی اختیاری ادرار چند لیتر است؟ ............................مقدار تولید ادرار در شبانه روز در یک فرد ارتباطی با مثانه بیش فعال و بی اختیاری ندارد چون مثانه محل ذخیره ی ادرار هست نه تولید ادرار
      2-تعداد دفعات دفع ادرار در هر 24 ساعت چند تکرار است؟..........................هفت بار
      3-تعداد دفعات رخ دادن بی اختیاری ادراری در هر 24 ساعت چند تکرار است؟...................................در فرد طبیعی بی اختیاری رخ نمی دهد
      4-تعداد بی اختیاری ادراری در طول خواب و در طی شب چند بار است؟.......................در فرد طبیعی در طی خواب بی اختیاری رخ نمی دهد
      5-11- مقدار مصرف مایعات در طول 24 ساعت بهتر است چند لیتر باشد؟..........................2 تا 3 لیتر روزانه
  • تصویر کاربر مهزاد چهارشنبه ۱۷ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    سلام و وقت به خیر من دو سال پیش به دلیل کیست اندومتریوما در تخمدان چپ لاپاروسکوپی شدم. تشخیص، اندومتریوز پیشرفته بود که در نهایت اوفورکتومی سمت چپ انجام و چسبندگی ها آزاد شدند. الان مدتی است که در ناحیه شکم و کلیه راست احساس درد تیرکشنده ای دارم. در سونوگرافی در کلیه راست کیست کوچکی مشاهده شده و در کلدوساک خلفی و ناحیه گاترپاراکولیک راست نیز در حد متوسط مایع آزاد دیده شده است. پزشک متخصص زنان گفتند وجود این مایع میتواند به دلیل اندومتریوز باشد و فقط فالوآپ احتیاج دارد. پزشک متخصص کلیه هم در مورد کیست کلیه گفتند چند ماه دیگر دوباره با سونوگرافی کیست کلیه پیگیری شود ولی مشکلی وجود ندارد. پس دلیل درد در ناحیه کلیه راست چیست؟؟؟؟ آیا احتیاج به بررسی بیشتر کلیه وجود دارد؟؟؟؟ تنها داروی مصرفی: LD سن 29 خانه دار مجرد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۷ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      براي اطمينان توصيه مي كنم سونوگرافي را در جاي ديگري تكرار كنيد و اگر بازهم مشكلي نبود مي توان با اطمينان بيشتري گفت كه مشكل جدي در كليه راست ندارند. كيست هاي ساده نگران كننده نبوده و غالبا عامل درد نيستتد.
  • تصویر کاربر مهزاد شنبه ۱۹ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 2424 مشاهده پرسش
    من حدود 3 ماه پیش دچار نفخ و درد معده و درد نقطه ای در کلیه چپ و درد در قسمت پایین کمر شدم. سونو انجام شد و یک توده اکوژنیک 3 میلیمتری در سینوس کلیه چپ دیده شد. فاصله دوران عید پیگیری را به تعویق انداخت. الان درد در ناحیه زیر شکم و درد معده و کمر و حالت تهوع دارم. جواب آزمایشات ادراری و خون نرمال بود؛ فقط بیلی روبین غیر مستقیم و توتال بالا و 2.7 بود. افزایش در میزان لنفوسیت ها هم داشتم با اینکه کل wbc ها نرمال بود. هنوز ivp انجام نشده، ولی به زودی انجام میدهم. سن: 29 جنسیت: مونث شغل: خانه دار، بدون سابقه مصرف دخانیات و الکل در اینترنت در مورد rcc و srm خوانده ام. سوالم این است چقدر احتمال دارد این توده rcc یا srm باشد؟؟؟ پیشاپیش سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      سن بروز RCC معمولا دهه 6 و 7 زندگی است با توجه به سن تان و عدم وجود ریسک فاکتورهای بروز RCC احتمالش بسیار ناچیز هست و اولین شک به آنژیومیولیپوم می باشد با توجه به سن و جنس در شما.
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر