سرطان بیضه شایعترین سرطان مردان جوان

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان بیضه یک سرطان نادر است که معمولا مردان آن را به صورت تصادفی می فهمند یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند پس بهتر است با علایم سرطان بیضه آشنا باشید.

سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه هنگامی اتفاق می افتد که سلولهای غیرطبیعی به صورت غیر قابل کنترلی در بیضه رشد می کنند . این به خوبی قابل درمان است، به ویژه هنگامی که در مراحل ابتدایی بیماری یافت شود.
بیضه ها، دو عضو جنسی مردانه هستند که اسپرم را تولید و ذخیره می کنند. آنها در یک کیسه زیر آلت تناسلی به نام اسکروتوم واقع شده اند و همچنین هورمون تستوسترون را نیز تولید می کنند.
علایم سرطان بیضه
سرطان بیضه نادر است، اما شایعترین سرطان در میان مردان جوان است. اکثر سرطانهای بیضه از سلول های اسپرم ساز شروع می شوند. این سلول ها سلول های زاینده نامیده می شوند. دو نوع اصلی از سرطان های سلول های بنیادی بیضه عبارتند از، سمینومس و غیر سمینومس. سمینومس ها رشد و گسترش آهسته ای دارند و به پرتودرمانی پاسخ می دهند. غیر سمینومس ها رشد و گسترش سریع تری نسبت به سمینومس ها دارند. انواع مختلفی از غیر سمینومس ها وجود دارد.

دلایل ایجاد سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه

متخصصان علت سرطان بیضه را نمی دانند، اما برخی از مشکلات، مانند بیضه ی نزول نکرده یا سندروم کلاین فلتر ممکن است خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. اکثر مردان مبتلا به سرطان بیضه فاکتورهای خطر را ندارند.

پزشکان می دانند سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های سالم در یک بیضه تغییر کنند. سلول های سالم به گونه ای رشد کرده و تقسیم می شوند که عملکرد طبیعی بدن حفظ شود. اما گاهی اوقات بعضی از سلول ها رشد غیرطبیعی پیدا می کنند و باعث رشد خارج از کنترل می شوند، بطوری که سلول های سرطانی تقسیم سلولی را ادامه می دهند حتی اگر بدن نیازی به سلول های جدید نداشته باشد. تجمع سلول ها باعث تشکیل توده در بیضه می شود.

تقریبا همه سرطان های بیضه در سلول های زایا رخ می دهند، سلول هایی که وظیفه تولید اسپرم های نابالغ در بیضه را به عهده دارند.

علائم سرطان بیضه

شایع ترین علائم سرطان بیضه عبارتند از:
  1. یک توده یا تورم در کیسه بیضه که ممکن است دردناک باشد یا نباشد.
  2. احساس سنگینی در کیسه بیضه
  3. درد مبهم یا احساس فشار در قسمت پایینی شکم یا کشاله ران
  4. بوجود آمدن برجستگی بر روی بیضه یا بزرگ شدن یکی از بیضه ها
  5. درد مبهم در ناحیه شکم و کشاله ران
  6. تجمع ناگهانی مایع در داخل کیسه بیضه
  7. درد یا ناراحتی در یکی از بیضه ها یا در کیسه بیضه
  8. بزرگی یا لمس دردناک سینه ها
  9. کمر درد

سرطان بیضه معمولا یکی از بیضه ها (بیضه راست یا بیضه چپ) را درگیر می کند.

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر مردان ابتلا به سرطان بیضه را به صورت تصادفی می فهمند. یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند. از آنجا که مشکلات دیگر می توانند علائمی مانند نشانه های سرطان بیضه را ایجاد کنند، پزشک شما ممکن است برای پیدا کردن مشکل دیگری که ممکن است داشته باشید آزمایش هایی از قبیل: آزمایش خون و تصویربرداری از بیضه ها با سونوگرافی یا CT اسکن را درخواست کند.
اگر این آزمایشات علائم سرطان را نشان دهند، باید بیضه را با عمل جراحی بردارند. جراحی تنها راهی است که می توانید با آن از ابتلا به سرطان و نوع آن اطمینان پیدا کنید. این اطلاعات همچنین در برنامه ریزی هر گونه درمان دیگری که ممکن است نیاز داشته باشد کمک می کند.

درمان سرطان بیضه چگونه است؟

برای برخی از مردان، ممکن است تنها درمان مورد نیاز، برداشتن بیضه با عمل جراحی باشد. تعیین نوع و مرحله سرطان شما به پزشک اطلاع می دهد که به درمان بیشتری نیاز دارید یا نه.
درمان پس از عمل ممکن است شامل نظارت، شیمی درمانی یا پرتودرمانی باشد. شیمی درمانی اغلب برای سرطانی استفاده می شود که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.

علل درد ناحیه بیضه

عوامل خطر ساز سرطان بیضه

عواملی که ممکن است باعث افزایش خطر سرطان بیضه شوند عبارتند از:

 بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی)

در دوران جنینی بیضه ها در داخل شکم تشکیل شده و معمولا قبل از تولد به داخل کیسه بیضه نزول می کنند. در مردانی که بیضه شان هرگز نزول نکرده است نسبت به مردانی که بیضه ها بطور طبیعی نزول یافته باشد خطر بالاتری برای بروز سرطان در بیضه نزول نکرده دارند. حتی اگر بعد از تولد بیضه ها با جراحی پائین آورده شوند این خطر بالا می ماند. با اینحال، خیلی از مردانی که به سرطان بیضه مبتلا می شوند، سابقه ای از نهان بیضگی نمی دهند.

رشد غیر طبیعی بیضه

حالاتی که باعث می شود تا بیضه ها رشد غیر طبیعی داشته باشند، مثل سندروم کلاین فلتر، ممکن است خطر سرطان بیضه افزایش یابد.

 سابقه خانوادگی

اگر یکی از اعضای خانواده به سرطان بیضه مبتلا باشد، خطر سرطان بیضه در دیگر مردان خانواده افزایش می یابد.

 سن

سرطان بیضه نوجوانان و مردان جوان را مبتلا می سازد، بویژه بین سنین ۱۵ تا ۳۵ سال. ولیکن ممکن است در هر سنی رخ دهد.

نژاد

سرطان بیضه در مردان سفیدپوست شایع تر از مردان سیاه پوست است.

آمادگی برای معاینه تومور بیضه توسط پزشک

اگر توده ای یا برجستگی در بیضه لمس کردید حتما به پزشک خود مراجعه کنید. اگر پزشک تان شک کرد که احتمالا سرطان بیضه دارید، ممکن است شما را به متخصص و جراح کلیه و مجاری ادراری-تناسلی (ارولوژیست) ارجاع دهد.

از آنجایی که زمان ملاقات با پزشک کوتاه است، و بخاطر اینکه اغلب خیلی از موضوعات بایستی مطرح شود، لذا ایده ی خوبی است که آمادگی لازم را کسب کنید. لذا سعی کنید تا:

☑️ از شروط و محدودیت های قبل از ویزیت توسط پزشک آگاهی یابید. در زمان گرفتن وقت ملاقات با پزشک، اگر نیاز به انجام کاری قبل از ملاقات می باشد سوال کنید.

☑️ هر علامتی را که تجربه کرده اید بنویسید، شامل هر علامتی که حتی به نظر می رسد به موضوع ملاقات تان با پزشک ارتباطی ندارد.

☑️ اطلاعات شخصی خود را بنویسید، شامل هرگونه استرس یا تغییر جدیدی در زندگی تان.

☑️ فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید را تهیه کنید، شامل ویتامین ها و مکمل های غذایی.

☑️ یکی از اعضای خانواده یا دوستان را همراه خود ببرید. گاهی بیان همه مشکلات در ملاقات با پزشک مشکل می باشد. همراه شما می تواند بعضی از مطالبی را که فراموش کرده اید به یادتان بیاورد.

سؤالات درباره بقای سرطان بیضه

زمان ملاقات شما با پزشک محدود است، بطوری که تهیه لیستی از سوالات می تواند باعث شود تا بیشترین بهره را از زمان ببرید. سوالات خود را به ترتیب اولویت از مهم ترین به سمت کم اهمیت ترین لیست کنید. برای سرطان بیضه، بعضی از سوالاتی که بایستی پرسیده شود عبارتند از:

  • آیا من سرطان بیضه دارم؟
  • سرطان بیضه من از چه نوع می باشد؟
  • آیا شما می توانید در مورد گزارش پاتولوژی به من توضیح دهید؟
  • سرطان بیضه ی من در چه مرحله ای است؟
  • آیا به بررسی های تکمیلی نیازی دارم؟
  • چه روش های درمانی برای من وجود دارد؟
  • شانس های درمانی من برای شفای کامل سرطان بیضه من چیست؟
  • عوارض و خطرات هر روش درمانی چیست؟
  • بهترین روش درمانی برای من چیست؟
  • اگر بیمار یکی از دوستان یا اعضای خانواده ات بود چه توصیه ای به او می کردید؟
  • اگر بخواهم از نظر پزشک دیگری هم مطلع شوم، آیا شما می توانید یک متخصص دیگر به من معرفی کنید؟
  • من در مورد توان باروری در آینده نگران هستم. قبل از شروع درمان چه کاری برای احتمال ناباروری خود می توانم انجام دهم؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسش از دکتر تهیه کرده اید، از پرسیدن هر سوالی که در حین ملاقات به ذهن تان می اید پرهیز نکنید.

آیا سرطان بیضه باعث ناباروری می شود؟

در اغلب موارد، برداشتن یک بیضه باعث ایجاد مشکلات جنسی در دراز مدت یا نازایی در شما نمی شود. اما اگر قبل از درمان ، این مشکلات را داشتید، ممکن است جراحی آنها را بدتر کند. درمان های دیگر برای سرطان ممکن است سبب ناباروری شما شود. ممکن است بخواهید درباره ذخیره ی اسپرم در یک بانک اسپرم فکر کنید، اگر سوال یا نگرانی درباره ی مسائل جنسی یا باروری دارید با پزشک خود صحبت کنید.
بعضی از مردان بیضه ی مصنوعی یا پروتز را انتخاب می کنند. یک جراح، بیضه مصنوعی را در اسکروتوم قرار می دهد تا ظاهر طبیعی دستگاه تناسلی را حفظ کند.
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (34 امتیاز)
  • تصویر کاربر امیرحسین سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من مبتلا به زگیل تناسلیم و 4 تا دارم بر دیواره ی التم و 5 بار با همسرم ک ازدواج کردیم نزدیکی داشتیم فقط 5 یا 6 بار خواستم ببینم عایا اونم مبتلا شده ؟
    امکانش هست مبتلا نشده باشه ؟
    و این که اگه شده راه پیشگیریش چیه چون هنوز علائمی از زگیل نداره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      احتمال انتقالش زیاد هست با اینحال بهتر است فعلا ارتباط را قطع و همسرتان هم ۳ نوبت واکسن را بزند و ترجیحا ارتباطات با کاندوم باشد و خودتان هم درمان کنید.
      توصیه هایی که برای کنترل زگیل تناسلی و کاهش میزان عود و در بعضا ریشه کنی آن می شود:
      • عدم اصلاح موهای ناحیه تناسلی با تیغ وترجیحا استفاده از ماشین های اصلاح سر با شماره نه چندان پائین
      • نخاراندن ناحیه تناسلی
      • عدم خشک کردن ناحیه تناسلی با حوله بصورت مالشی
      • عدم استفاده از لیف در ناحیه تناسلی
      • کم کردن دفعات نزدیکی در صورت ابتلای همزمان شریک جنسی
      • قطع رابطه جنسی غیر ایمن
      • استفاده از کاندوم
      • چکاپ دوره ای توسط خود فرد و نیز پزشک با درشت نمایی مناسب
      • درمان سریع هر ضایعه جدید ترجیحا با روش های سریع الاثرتر مثل لیزر
      • تقویت سیستم ایمنی از طریق:
      o عدم استفاده از دخانیات و الکل
      o استفاده از سبزیجات و میوه جات تازه بویژه سیر تازه
      o استفاده از مکمل ها و آنتی اکسیدان ها
      o ورزش
  • تصویر کاربر ابوذر سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 236 مشاهده پرسش
    سلام
    حدود 2 سال پیش به صورت ناچیز خون در آزمایش تست کار در ادرار مشاهده شده. لیکن متاسفانه پیگیری نکردم. از شب گذشته حجم زیاد خون که باعث تغییر رنگ ادرار شده وجود دارد. نتیجه آزمایش هم وجود خون را تایید می کند. حالا هم سونوگرافی مثانه و کلیه و مجاری پیشنهاد شده است. با توجه به آزمایش فعلی که وجود خون و عدم وجود باکتری را تایید می کند و سابقه قبلی تا چه میزان احتمال سرطان وجود دارد و آیا سونوگرافی امکان تشخیص سرطان را دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      با توجه به سن تان احتمال وجود سرطان خیلی کم هست با اینحال بهتر است ارزیابی کاملی از شما صورت گیرد که شامل سونوگرافی ، سیتولوژی ادراری در ۳ نوبت و در نهایت سیستوسکوپپی است.
      سیگار، آلودگی های شغلی مثل مشاغلی که با رنگ و لاستیک و مواد شیمیایی سر و کار دارند ریسک سرطان را بالا می برد. اگر دفع همراه با سوزش باشد بیشتر به نفع عفونت هست.
  • تصویر کاربر ف دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید بنده اقا هستم 28 سالمه و مجردم . نامزد دارم. به صورت اتفاقی ازمایش اسپرم دادم ولی تا بدم ازمایشگاه یه بیست دقیقی طول کشید در حال رانندگی بودم یه کم هم تکون میخورد جابجا هم میشد. الان دکتره گفت یه کم سرعتش پایین. گفت برو سوونوگرافی دادم گفت واریکوسل نداریم .. فقط ضایعه کیست داری.الان تصویر ازمایش اسپرم و سونگرافی رو واستون میفرستم. نظرتون رو بدین ولی من فقط یه بار ازمایش اسپرم دادم نمیدونم میشه جواب قطعی داد.. الان به این خاطرم که نامزد دارم هم دیگه رو خیلی دوست داریم. الان میخوام تا مطمئن نشم چیزی بهش نگم. تو رو خدا جوابمو بدین به خاطر نامزد بیشتر هستم.. ازمایش اسپرم و سونوگرافی رو واستون میفرستم. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      کیست اپیدیدم ضایعه نگران کننده و خطرناکی نیست و در آینده در سلامتی شما و باروری تان مشلی ایجاد نمی کند و نیاز به درمانی هم ندارد.
      آزمایش اسپرم تان هم حرکت اسپرم ها چندان پایین تر از نرمال نیست و بعیده که مشلکل جدی در باروری برای تان ایجام کند لذا در کل مشکل در اینده برای تان پیش نخواهد آمد.
  • تصویر کاربر سلام دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام خدمت جناب دکتر.من 28سالمه یک سال پیش برحسب اتفاق توجه یه ضایعه بسیار کوچک انتهای واژنم شدم به دکتر زنان مراجعه کردم که گفتن مخاطت هست و اصلن زگیل نیست چون خیلی کوچک بود ولی یه آزمایش دادم که مشخص شد متاسفانه hpv16رو دارم دکتر بعد از آزمایش های زیادی گفت احتیاج به بیوپسی و کولپوسکوپی نیست و دو سال دیگه یه تست دیگه بده تا به رحمت آسیب نرسیده باشه و گفت به هیچ عنوان تا آخر عمر حل نخواهد شد این مشکل. بماند که چه استرس و روزای بدی رو گذروندم ولی چون فرد تحصیلکرده ای هستم به دنبال درمان های مختلف رفتم تا کار به جاهای باریک نرسه.یه رژیم غذایی مناسب و سالم بدون دود و الکل (که از قبل هم نبود) که دخل رژیمم تمام چیزهایی که سیستم ایمنی رو قوی میکنه استفاده میکنم خوابم 7ساعت در روز هست.تقریبن نیم ساعت پیاده روی در روز و مصرف سلنیوم ایمونیس قرص سیر قرص ویتامین bکمپلکس روزی از هرکدام یک عدد و در روز 2عدد قرص ahcc.قرص ahccرو 3ماهه مصرف میکنم قبلش 3ماه هم قارچ شیتاکه مصرف کردم. تا الان که یک شال از اولین صایعم میگذره میتونم بگم هیچ عودی نداشتم بزرگ هم نشدن. تعداد دونه هام 3.4تا بیشتر نیست و اندازه هاشون بینهایت کوچیک هستن و البته به هم نچسبیدن .متاسفانه بودن همین دونه ها از نظر روحی اذیتم میکنه.میخواستم ببینم کدوم روش رو بهم پیشنهاد میدین برای ازبین بردنش.من یه مدت پماد الدارا استفاده کردم که متاسفانه پوستم رو سوزوند
    و هزینه روشی که پیشنهاد میدین برای 3.4تا دونه چقدره
    و اینکه آیا یه روز وقت بگیرم از مطب.همانروز لیزر میکنید؟چون من شاغلم و مدرس دانشگاه و محقق.متاسفانه بینهایت مشغله کاریم زیاده و راهم به مطبتون دور هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      میخواستم ببینم کدوم روش رو بهم پیشنهاد میدین برای ازبین بردنش.من یه مدت پماد الدارا استفاده کردم که متاسفانه پوستم رو سوزوند............به نظر من لیزر ورش مناسب و کم دردسر و مطمئن و سریعی هست.
      و هزینه روشی که پیشنهاد میدین برای 3.4تا دونه چقدره....................دقیق نمی تونم بگم احتمالا حدود ۵۰۰ ولی هزینه قطعی بعد معاینه مشخص می شود
      و اینکه آیا یه روز وقت بگیرم از مطب.همانروز لیزر میکنید؟..........اگر اول وقت مراجعه کنید و نیم ساعت قبلش هم کرم بیحس کننده زایلاپی زده باشید امکان لیزر در همان جلسه هست
  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    اقای دکتر سلام .تشکر دارم بخاطر همکاری ومحبت شما.
    اقای دکتر بنده 40سالم و چند مدتی بود هر ازگاهی درد بیضه داشتم ازمایش اسپرم دادم که حجم ان21وتعدادکلی ان 85میلیون است لکن غلظت ان 280H و ویسکوزیته ان (اب نرمال)ph ان77ومورفولوژی53(اب نرمال)حرکت(A(12و(b(12
    اقای دکتر با تشخیص سونو واریکوسل گرید1دارم که دکتر فروتن یزدیان فرمودند عمل نیاز ندارم ولی چند روزی هست که درد زیادی در بیَضه ها خصوصا بیضه چپ دارم.اقای دکترکیست اینتراپارانشیمال در پل فوقانی بیضه راست به دیامتر4mmمشاهده وهیدروسل ندارم و پیدیدیم هر دو طرف نمای طبیعی وtestisراست وچپ نرمال.
    اقای دکتر همسر بنده ماه پیش در هفته 6 سقط جنین داشتند.
    تصمیم داشتیم بچه دار شویم(یک فرزند7 ساله دارم)
    نظر جنابعالی بر عمل هست وایا ازمایش ایراد دار بنده از تبعات واریکوسل می باشد.
    در حال‌حاضر روزی 1قرص پنتافیل400و 2قرص فلوکیم200 و1 قرص تقویتی ول من واقرص گاباکیم300مصرف میکنم
    خواهشا مرا راهنمایی فرمایید.با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      البته با یکبار آزمایش معمولا نتیجه گیری نمی کنند و نیاز به تکرار آزمایش هست. با توجه به اینکه قطر وریدی زیر۳ میلی متر هست لذا درمان واریکوسل کمکی به بهبود وضعیت اسپرم و باروری نمی کند مگر اینکه در معاینه درجه واریکوسل متفاوت با اونچیزی باشد که در سونو نوشته و اگر اینطور بود حتما جناب آقای دکتر فروتن به این موضوع اشاره می کرد.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر ali شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز من زیر پوست آلتم یک چیزی مثل یک کره
    ( غده )تشکیل شده درد داره وقتی هم فشارش میدم یه مایع سفید رنگ )مثل عفونت( ازش خارج میشه چی میتونه باشه خیلی نگرانم کرده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      احتمالا کیست اپیدرموئید عفونی شده می باشد ولی با اینحال بدون معاینه نمی توان تشخیص و نظری را مطرح کرد بهتره حضوری به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر منصور جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    دکتر حان سلام من بیمار شما هستم رگهای خون رسانی به آلتم تنگ شده جنابعالی پا پا وردین نوشته اید با نصف هم جواب نمی دهد قبلا جواب میداد آمپولalprostadil 20 زدم درد زیادی دارد ممنون می شوم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      می توانید دوز پاپاورین را بالاتر ببرید با دو سوم یعنی 30 میلی و اگر جواب ندهد آمپول کامل 40 میلی استفاده کنید
  • تصویر کاربر حدیث چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشی من در کنار دستگاه تناسلیم یکسری گوشت اضافه مثل زگیل درووردم باید چکار کنم خطر ناک هست و باید به چه کسی مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      به سابقه تماس های جنسی احتمال شما و شکل ضایعات بستگی دارد به متخصص زنان یا پوست یا ارولوژیست مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ساناز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۴ تعداد بازدید: 457 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید...بخشید یک ساله بیماری زگیل تناسلی دارم به دکتر مراجعه کردم برای واکسن گارداسیل گفتن که نیاز نیست تزریق بشه..23 سالمه....به نظر شما این واکسنو تهیه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بطور عموم تزریق واکسن برای کسی که مبتلا شده توصیه نمی شود اما عده ای معتقدند که می تواند میزان عود را کاهش دهد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی