سرطان بیضه شایعترین سرطان مردان جوان

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان بیضه یک سرطان نادر است که معمولا مردان آن را به صورت تصادفی می فهمند یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند پس بهتر است با علایم سرطان بیضه آشنا باشید.

سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه هنگامی اتفاق می افتد که سلولهای غیرطبیعی به صورت غیر قابل کنترلی در بیضه رشد می کنند . این به خوبی قابل درمان است، به ویژه هنگامی که در مراحل ابتدایی بیماری یافت شود.
بیضه ها، دو عضو جنسی مردانه هستند که اسپرم را تولید و ذخیره می کنند. آنها در یک کیسه زیر آلت تناسلی به نام اسکروتوم واقع شده اند و همچنین هورمون تستوسترون را نیز تولید می کنند.
علایم سرطان بیضه
سرطان بیضه نادر است، اما شایعترین سرطان در میان مردان جوان است. اکثر سرطانهای بیضه از سلول های اسپرم ساز شروع می شوند. این سلول ها سلول های زاینده نامیده می شوند. دو نوع اصلی از سرطان های سلول های بنیادی بیضه عبارتند از، سمینومس و غیر سمینومس. سمینومس ها رشد و گسترش آهسته ای دارند و به پرتودرمانی پاسخ می دهند. غیر سمینومس ها رشد و گسترش سریع تری نسبت به سمینومس ها دارند. انواع مختلفی از غیر سمینومس ها وجود دارد.

دلایل ایجاد سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه

متخصصان علت سرطان بیضه را نمی دانند، اما برخی از مشکلات، مانند بیضه ی نزول نکرده یا سندروم کلاین فلتر ممکن است خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. اکثر مردان مبتلا به سرطان بیضه فاکتورهای خطر را ندارند.

پزشکان می دانند سرطان زمانی اتفاق می افتد که سلول های سالم در یک بیضه تغییر کنند. سلول های سالم به گونه ای رشد کرده و تقسیم می شوند که عملکرد طبیعی بدن حفظ شود. اما گاهی اوقات بعضی از سلول ها رشد غیرطبیعی پیدا می کنند و باعث رشد خارج از کنترل می شوند، بطوری که سلول های سرطانی تقسیم سلولی را ادامه می دهند حتی اگر بدن نیازی به سلول های جدید نداشته باشد. تجمع سلول ها باعث تشکیل توده در بیضه می شود.

تقریبا همه سرطان های بیضه در سلول های زایا رخ می دهند، سلول هایی که وظیفه تولید اسپرم های نابالغ در بیضه را به عهده دارند.

علائم سرطان بیضه

شایع ترین علائم سرطان بیضه عبارتند از:
  1. یک توده یا تورم در کیسه بیضه که ممکن است دردناک باشد یا نباشد.
  2. احساس سنگینی در کیسه بیضه
  3. درد مبهم یا احساس فشار در قسمت پایینی شکم یا کشاله ران
  4. بوجود آمدن برجستگی بر روی بیضه یا بزرگ شدن یکی از بیضه ها
  5. درد مبهم در ناحیه شکم و کشاله ران
  6. تجمع ناگهانی مایع در داخل کیسه بیضه
  7. درد یا ناراحتی در یکی از بیضه ها یا در کیسه بیضه
  8. بزرگی یا لمس دردناک سینه ها
  9. کمر درد

سرطان بیضه معمولا یکی از بیضه ها (بیضه راست یا بیضه چپ) را درگیر می کند.

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر مردان ابتلا به سرطان بیضه را به صورت تصادفی می فهمند. یا یک پزشک ممکن است آن را در یک معاینه فیزیکی معمول پیدا کند. از آنجا که مشکلات دیگر می توانند علائمی مانند نشانه های سرطان بیضه را ایجاد کنند، پزشک شما ممکن است برای پیدا کردن مشکل دیگری که ممکن است داشته باشید آزمایش هایی از قبیل: آزمایش خون و تصویربرداری از بیضه ها با سونوگرافی یا CT اسکن را درخواست کند.
اگر این آزمایشات علائم سرطان را نشان دهند، باید بیضه را با عمل جراحی بردارند. جراحی تنها راهی است که می توانید با آن از ابتلا به سرطان و نوع آن اطمینان پیدا کنید. این اطلاعات همچنین در برنامه ریزی هر گونه درمان دیگری که ممکن است نیاز داشته باشد کمک می کند.

درمان سرطان بیضه چگونه است؟

برای برخی از مردان، ممکن است تنها درمان مورد نیاز، برداشتن بیضه با عمل جراحی باشد. تعیین نوع و مرحله سرطان شما به پزشک اطلاع می دهد که به درمان بیشتری نیاز دارید یا نه.
درمان پس از عمل ممکن است شامل نظارت، شیمی درمانی یا پرتودرمانی باشد. شیمی درمانی اغلب برای سرطانی استفاده می شود که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.

علل درد ناحیه بیضه

عوامل خطر ساز سرطان بیضه

عواملی که ممکن است باعث افزایش خطر سرطان بیضه شوند عبارتند از:

 بیضه نزول نکرده (نهان بیضگی)

در دوران جنینی بیضه ها در داخل شکم تشکیل شده و معمولا قبل از تولد به داخل کیسه بیضه نزول می کنند. در مردانی که بیضه شان هرگز نزول نکرده است نسبت به مردانی که بیضه ها بطور طبیعی نزول یافته باشد خطر بالاتری برای بروز سرطان در بیضه نزول نکرده دارند. حتی اگر بعد از تولد بیضه ها با جراحی پائین آورده شوند این خطر بالا می ماند. با اینحال، خیلی از مردانی که به سرطان بیضه مبتلا می شوند، سابقه ای از نهان بیضگی نمی دهند.

رشد غیر طبیعی بیضه

حالاتی که باعث می شود تا بیضه ها رشد غیر طبیعی داشته باشند، مثل سندروم کلاین فلتر، ممکن است خطر سرطان بیضه افزایش یابد.

 سابقه خانوادگی

اگر یکی از اعضای خانواده به سرطان بیضه مبتلا باشد، خطر سرطان بیضه در دیگر مردان خانواده افزایش می یابد.

 سن

سرطان بیضه نوجوانان و مردان جوان را مبتلا می سازد، بویژه بین سنین ۱۵ تا ۳۵ سال. ولیکن ممکن است در هر سنی رخ دهد.

نژاد

سرطان بیضه در مردان سفیدپوست شایع تر از مردان سیاه پوست است.

آمادگی برای معاینه تومور بیضه توسط پزشک

اگر توده ای یا برجستگی در بیضه لمس کردید حتما به پزشک خود مراجعه کنید. اگر پزشک تان شک کرد که احتمالا سرطان بیضه دارید، ممکن است شما را به متخصص و جراح کلیه و مجاری ادراری-تناسلی (ارولوژیست) ارجاع دهد.

از آنجایی که زمان ملاقات با پزشک کوتاه است، و بخاطر اینکه اغلب خیلی از موضوعات بایستی مطرح شود، لذا ایده ی خوبی است که آمادگی لازم را کسب کنید. لذا سعی کنید تا:

☑️ از شروط و محدودیت های قبل از ویزیت توسط پزشک آگاهی یابید. در زمان گرفتن وقت ملاقات با پزشک، اگر نیاز به انجام کاری قبل از ملاقات می باشد سوال کنید.

☑️ هر علامتی را که تجربه کرده اید بنویسید، شامل هر علامتی که حتی به نظر می رسد به موضوع ملاقات تان با پزشک ارتباطی ندارد.

☑️ اطلاعات شخصی خود را بنویسید، شامل هرگونه استرس یا تغییر جدیدی در زندگی تان.

☑️ فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید را تهیه کنید، شامل ویتامین ها و مکمل های غذایی.

☑️ یکی از اعضای خانواده یا دوستان را همراه خود ببرید. گاهی بیان همه مشکلات در ملاقات با پزشک مشکل می باشد. همراه شما می تواند بعضی از مطالبی را که فراموش کرده اید به یادتان بیاورد.

سؤالات درباره بقای سرطان بیضه

زمان ملاقات شما با پزشک محدود است، بطوری که تهیه لیستی از سوالات می تواند باعث شود تا بیشترین بهره را از زمان ببرید. سوالات خود را به ترتیب اولویت از مهم ترین به سمت کم اهمیت ترین لیست کنید. برای سرطان بیضه، بعضی از سوالاتی که بایستی پرسیده شود عبارتند از:

  • آیا من سرطان بیضه دارم؟
  • سرطان بیضه من از چه نوع می باشد؟
  • آیا شما می توانید در مورد گزارش پاتولوژی به من توضیح دهید؟
  • سرطان بیضه ی من در چه مرحله ای است؟
  • آیا به بررسی های تکمیلی نیازی دارم؟
  • چه روش های درمانی برای من وجود دارد؟
  • شانس های درمانی من برای شفای کامل سرطان بیضه من چیست؟
  • عوارض و خطرات هر روش درمانی چیست؟
  • بهترین روش درمانی برای من چیست؟
  • اگر بیمار یکی از دوستان یا اعضای خانواده ات بود چه توصیه ای به او می کردید؟
  • اگر بخواهم از نظر پزشک دیگری هم مطلع شوم، آیا شما می توانید یک متخصص دیگر به من معرفی کنید؟
  • من در مورد توان باروری در آینده نگران هستم. قبل از شروع درمان چه کاری برای احتمال ناباروری خود می توانم انجام دهم؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسش از دکتر تهیه کرده اید، از پرسیدن هر سوالی که در حین ملاقات به ذهن تان می اید پرهیز نکنید.

آیا سرطان بیضه باعث ناباروری می شود؟

در اغلب موارد، برداشتن یک بیضه باعث ایجاد مشکلات جنسی در دراز مدت یا نازایی در شما نمی شود. اما اگر قبل از درمان ، این مشکلات را داشتید، ممکن است جراحی آنها را بدتر کند. درمان های دیگر برای سرطان ممکن است سبب ناباروری شما شود. ممکن است بخواهید درباره ذخیره ی اسپرم در یک بانک اسپرم فکر کنید، اگر سوال یا نگرانی درباره ی مسائل جنسی یا باروری دارید با پزشک خود صحبت کنید.
بعضی از مردان بیضه ی مصنوعی یا پروتز را انتخاب می کنند. یک جراح، بیضه مصنوعی را در اسکروتوم قرار می دهد تا ظاهر طبیعی دستگاه تناسلی را حفظ کند.
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (34 امتیاز)
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید خدمت اقای دکتر..
    اقای دکتر بنده 23 سالم‌هست و چند سالی هست که روی پوست کلاهک الت تناسلیم خط هایی وجود دارد و یک چیزهایی هستن که ریز اما زیاد به رنگ قرمز و صورتی هستند و من رو خیلی نگران کردند و چند وقتی هست که بشدت استرس دارم و از طرفی نمیتوانستم این موضوع رو با کسی در جریان بزارم ...
    از‌شما خواهشمندم که راهنماییم کنید در مورد این مشکل
    با تشکر فراوان از شما اقای دکتر من از استرس واقعاا نمیدونم چیکار کنم...ایا این مورد درمانی دارد...چه‌مشکلاتی بوجود می اورد‌...
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      این خطوط هیپیگمانتسیون پوست هیت و در خیلی افراد رخ می دهد و کاملا طبیعی است
  • تصویر کاربر قرص شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    vقرص کانفیدو با قرص تنوفوویرتداخل دارد یانه وازکجا میشه تهیه کرد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      این قرص ها تجاری بوده و مورد تائید منابع علمی معتبر نمی باشد و توصیه به مصرفش ندارد
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 10964 مشاهده پرسش
    در زیر بیضه چپ روی پوست بیضه دوتا رگ متورم شده دلیل چیست مشکل خواستی وجود دارد؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      اتساع وریدهای سطحی پوست هست و علت مشخصی ندارد و دارویی هم نمی خواهد و مشکلی نیست
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    شب شما بخیر و خوشی

    احتراماً من از طریق وب سایت اینترنتی با شما آشنا شدم.

    جسارتاً جهت یک موضوع درخواست مشاوره و راهنمایی داشتم.

    حدود دو هفته پیش در هنگام مقاربت احساسی مانند شکستن خفیف رگ دست در ناحیه کشاله راست ران منتها به بیضه برایم پیش آمدو در پی آن دردی مانند تیر کشیدن در ناحیه راست آلت تناسلی برایم پیش آمد.

    از آن زمان در طی زمان رسدن به نعوظ احساس درد در آلت تناسلی (مانند تیر کشیدن ممتد) دارم .
    در طی نعوظ درد قطع میشود.
    همچنین بعضاً در هنگامی که کشاله ران سمت راست حرکت میکند تیر کشیدگی در آلت تناسلی احساس میکنم.

    خواهشمندم راهنمایی لازم را مبذول فرمایید.
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      تووصیه می کنم معاینه شوید و در صورت نیاز سونوگرافی کنید و در صورت لزوم دارو استفاده کنید
  • تصویر کاربر sara شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 585 مشاهده پرسش
    سلام.سپاسگزارم از وقتی که برای پاسخ به سوالات میگذارید.
    آقای دکتر مدت ۳ سال است مرتب به عفونت مثانه مبتلا میشوم ؛پزشکان هیچ دلیلی برای مشکل من پیدا نمیکنند.باکتری ها هر بار متفاوت هستند و با انتی بیوتیک از بین میروند اما باکتری (انتروکوکوس)مرتب بر میگردد به سیپرو و اموکسی سیلین مقاوم شده است پزشکان اینجا هیچ انتی بیوتیک دیگری برای من تجویز نمیکنند و نظرشان این است که ممکن است به دیگر انتی بیوتیک ها مقاوم شود.برای درمان و خلاص شدن از این وضعیت چه درمانی پیشنهاد میدهید؟به دلیل عفونت های مکرر؛ مثانه را نمیتوانم کامل تخلیه کنم و اخر ادرار را باید با زور زدن دفع کنم موقع زور زدن درد تیزی در مجرا دارم و ادرار قطع و وصل میشود. در تست یورودینامیک برای تخلیه مثانه پرستار از سوند بزرگ استفاده کردنند حس میکنم مجرا ملتهب و زخم شده است اما بعد از برداشت سوند خون در ادرار ندیدم. بعد از سوند گذاری در هنگامی که برای تخلیه اخر ادرار زور میزنم در قسمتی از مجرا احساس درد تیزی دارم.البته در زمان وارد کردن سوند درد و سوزش بسیار زیاد داشتم و مقاومت میکردم که ایشون بدون توجه به درد من ؛سوند را با فشار و زور وارد کردند.
    متاسفانه به نظر من؛ پزشکان اینجا حاذق نیستند و تا به حال مشکل من را حل نکرده اند.
    ایا امکان اسیب در سوند زدن بدون خون ریزی وجود دارد؟
    لطفا راهنمایی بفرمایید من با شرایطی که در اینجا دارم از چه انتی بیوتیکی برای درمان استفاده کنم؟
    متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      یا سیستوسکپی ؛ سوند گذاری یا عفونت باعث تنگی مجرا شده است؟.........................بعید می دانم مگر در سیستوسکپی ذکر کرده باشه که تنگی دیده شده است
      ایا اسیب به مجرا همراه با خون ریزی است و یا بدون خون ریزی امکان اسیب به مجرا در سیستوسکوپی و سوند گذاری است؟...............................هر دو حالت ممکن است
      ایا تنگی مجرا با ازمایش بی خطر دیگری امکان پذیر هست؟........................خیر
      برای درمان عفونت مکرر از چه انتی بیوتیکی استفاده کنم؟...........................بستگی دارد در نتیجه آنتی بیوگرام کشت ادرار به چه آنتی بیوتیکی حساس باشد
      برای رفع التهاب و تیر کشیدن مجرای ادرار و مثانه و تخلیه شدن کامل مثانه از چه دارویی استفاده کنم ؟..................فنازوپیریریدین و ترازوسین
      گاهی اوقات مواد سفید در ادرار ته نشین میشود دلیل وجود مواد سفید در ادرار چیست؟.....................................شاید عفونت و رسوبات مثانه باشد
      ایا امکان سل ادراری وجود دارد؟.................................احتمالش ضعیف هست ولی امکانش هست می توانید تست دهید
      درکل بایستی تحت آنتی بیوتیک پروفیلاکسی حداقل بمدت ۶ ماه باشد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر ali شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز من زیر پوست آلتم یک چیزی مثل یک کره
    ( غده )تشکیل شده درد داره وقتی هم فشارش میدم یه مایع سفید رنگ )مثل عفونت( ازش خارج میشه چی میتونه باشه خیلی نگرانم کرده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      احتمالا کیست اپیدرموئید عفونی شده می باشد ولی با اینحال بدون معاینه نمی توان تشخیص و نظری را مطرح کرد بهتره حضوری به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر منصور جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    دکتر حان سلام من بیمار شما هستم رگهای خون رسانی به آلتم تنگ شده جنابعالی پا پا وردین نوشته اید با نصف هم جواب نمی دهد قبلا جواب میداد آمپولalprostadil 20 زدم درد زیادی دارد ممنون می شوم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      می توانید دوز پاپاورین را بالاتر ببرید با دو سوم یعنی 30 میلی و اگر جواب ندهد آمپول کامل 40 میلی استفاده کنید
  • تصویر کاربر حدیث چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 497 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشی من در کنار دستگاه تناسلیم یکسری گوشت اضافه مثل زگیل درووردم باید چکار کنم خطر ناک هست و باید به چه کسی مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      به سابقه تماس های جنسی احتمال شما و شکل ضایعات بستگی دارد به متخصص زنان یا پوست یا ارولوژیست مراجعه کنید
  • تصویر کاربر ساناز دوشنبه ۵ خرداد ۴ تعداد بازدید: 462 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید...بخشید یک ساله بیماری زگیل تناسلی دارم به دکتر مراجعه کردم برای واکسن گارداسیل گفتن که نیاز نیست تزریق بشه..23 سالمه....به نظر شما این واکسنو تهیه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بطور عموم تزریق واکسن برای کسی که مبتلا شده توصیه نمی شود اما عده ای معتقدند که می تواند میزان عود را کاهش دهد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی