همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر سعیده چهارشنبه ۱۳ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت جنابعالی
    جناب جباری همسرم که بیماری پروستات دارن چرا قادر به رابطه جنسی نمشن؟یعنی ممکنه این ناتوانی در درازمدت طول بکشه،آخه دکترشون ایشون رو از رابطه جنسی منع کردن.
    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۳ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      بیماری پروستات یک کلمه کلی است و بایستی نوع بیماری دقیق روشن شود ضمن اینکه من به یاد ندارم که در مشکلات پروستات رابطه جنسی منع گردد
  • تصویر کاربر آرمان سه شنبه ۱۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام قربان
    سنگ حالبم را عمل کردم یه "سوند" را به مجرام وصل کردند باید همون روز برداشته شود ولی پرستارها بهم نگفتن بردارم،تا یه هفته بهم وصل بود الان برداشتم به نظرم عفونت کردم دکتر گفت قرص زاکسیم را 3روز بخور و قطع کن آیا اگه زاکسیم200را ادامه بدم تا تموم میشه اشکال نداره؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      نه اشکال ندارد البته زاکسیم 200 را روزی دوتا بایستی بخورید
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۱۶ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    با عرض سلام -من حسین توفیق نیا 37 ساله و مجرد هستم . حدود 10سال است که مبتلا به التهاب پروستات میباشم. بارها به پزشک متخصص مراجعه کرده ام و دارو به مدت طولانی مصرف کرده ام ، اما تاثیر خاصی نداشته است و همچنان دچار تکرر ادرار هستم بطوریکه شبها باید چندین بار از خواب بیدار شوم.ازمایشهای زیادی مانند چهار لیوان و همچنین سیستوسکپی نیز انجام داده ام ولی باز هم مصرف دارو به من تجویز شده است و عمل جرحی را مقبول نمیدانند.
    خواهشمندم من را راهنمایی کنید ، ایا راهی هست که بنده به ان امیدوار باشم. ایا استفاده از روش میکروویو میتواند مفید باشد.؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۶ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      در التهاب پروستات عوامل متعددی دخیل هستند و درمان های متعددی را هم برای آن ذکر کرده اند ازجمله میکروویو. با توجه به اینکه اطلاعاتی که از شما دارم خیلی ناقص است بیش از این نمی توانم توصیه ای داشته باش. من هم با جراحی شما در این سن موافق نیستم
  • تصویر کاربر Erfan سه شنبه ۱۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من نمیتونم موضوع آلتم را با خانواده ام در میون بزارم چون آلتم خیلی کوچیک هست لطفا بگید من خودم باید چیکار کنم. 17 سالم هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      اول بایستی معاینه شوید تا توسط پزشک متخصص ارولوژیست مشخص شود کوچک است یا خیر بعد هم اگر کوچک بود سپس باید آزمایش هورمونی بدهید لذا از دست خودتان کاری بر نمیاد
  • تصویر کاربر فرهاد دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1202 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب

    بنده 3ماه پیش عمل ارکیدکتومی را انجام دادم(دوطرفه) ولی متاسفانه همچنان نعوض آلت دارم. برای پیشگیری از نعوض هر تلاشی میکنم نتیجه نمیدهد:( به هر دکتر اورولوژی هم مراجعه داشتم جوابی به من ندادند جز واژینوپلاستی! . آیا با اعمال جراحی میتوانم نعوض نداشته باشم؟

    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      به منظور تغییر جنسیت ارکیدکتومی کرده اید؟
      الان چه داروهایی مصرف می کنید؟
    2. تصویر کاربر فرهاد سه شنبه ۱۲ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      درود

      تشکر بابت پاسخدهی

      بله به نوعی میشه گفت به منظور تغییر جنسیت ارکیدکتومی انجام دادم. اما بنا ب دلایلی قصد چینج کامل ندارم! . البته درخواست بنده Castration بوده که انجام ندادند! اکنون با ارکیدکتومی هم خیالم راحت نیست بنا ب ترشحات جنسی(که کم شده ولی هنوزم هست ) و نعوض آلت و..............


      داروهایی که مصرف داشتم و دارم استروژن های خوراکی بوده و تزریقی(دکاپپتیل-دیفرلین) و خوراکی هاهم شامل مدروفم -سیپروترون و یک سری استرادیول ها که هیچ کدام نتیجه نداد :( آزمایش هورمونی هم که میدهم در کمال تعجبم LH م بیشتر و بیشتر میشود هر مرتبه.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۳ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      LH که در ارکیدکتومی طبیعی است که بالا برود بعد از ارکیدکتومی تنها منبع تولید تستوسترون آندروژن تولیده شده توسط غدد آدرنال ی باشد و در این موارد شاید کتوکونازول موثر باشد. البته اگر مشکل در نعوظ باشد با جراحی به عنوان آخرین راه هم میشه اقدام کرد البته کار راحتی نیست و بایستی شریان ها را بست ولی من چنین پیشنهادی ندارم
    4. تصویر کاربر فرهاد چهارشنبه ۱۳ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      بازهم تشکر بابت پاسخدهی

      این بین FSH م هم کاهش داشته

      جسارتا این افزایش LH تاکی ادامه خواهد داشت؟ آزاردهنده ست برام! اثرات آزاردهنده ش همانند رویش سریع ریش و سبیل و....کاملا آشکاره!

      اتفاقا کتوکونازول هم بنا به پشنهاد دکتر غدد مصرف داشتم ولی جوابی جز خشکی پوست نگرفتم!

      خوب بنده باید بین بستن شریان و واژینوپلاستی یکی رو انتخاب کنم این بین که انتخاب بنده بستن شریان هاست

      واژینوپلاستی که بنا ب دلایلی امکانش نیست برام . میماند بستن شریان اگر Castration هم درکنارش باشد برام خوش آیند بود . جنابعالی هم که میفرمایید پیشنهاد نمیکنم این بین بنده باید چه کنم به عنوان آخرین سئوال . ؟

      تشکر.
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۶ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      از آنجایی که هدف و انگیزه ات برای من روشن نیست و نمی دانم دنبال چی هستی ؟ عدم نعوظ؟ تغییر جنسیت؟ و یا .............؟ لذا بیش از این نمی توانم راهنمایی بیشتری کنم
    6. تصویر کاربر فرهاد شنبه ۱۶ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      بازهم تشکر بابت پاسخدهی

      از همان ابتدا هم عرض کردم که به دنبال عدم نعوظ و تخلیه کامل بیضه(Castration ) هستم . ولی اینکه میفرمایید راهی نیست و یا پیشنهاد نمیکنید کمی برای بنده آزار دهنده ست .
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۷ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      راه که داره اما راهش جراحی است و طبیعی است بایستی عوارض احتمالی آن را هم بپذیرید یا اینکه آنژیوآمبولیزاسیون شریان های آلت را انجام دهید
    8. تصویر کاربر فرهاد یکشنبه ۱۷ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      تشکر

      چه عوارضی در بر دارد؟ منظورتون از جراحی طبیعی را متوجه نشدم .

      اطلاعاتی هم درمورد آنژیوآمبولیزاسیون ندارم .

      نهایتا قصدم این است که این عمل یا این اعمال را انجام دهم تا هم بیضه ها کامل تخلیه شوند و هم نعوض نداشته باشم . اگر برای شما امکان پذیر هست بنده حضورا تشریف فرما بشم یک ویزیتی بشوم.
    9. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      شما در اولین نوشته تان فرمودید که 3 ماه قبل ارکیدکتومی کرده اید و الان می گوئید که قصد دارید بیضه ها را تخلیه کنید؟!!!!!!!!..............
      در نهایت من این عمل را انجام نمی دهم
    10. تصویر کاربر فرهاد دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      بزرگوار منظور بنده از تخلیه همان کستریشن بوده . آن هم به این دلیل که در ارکیدکتومی فقط بافت های هورمونی بیضه بنده تخلیه شده و اکنون با گذشت 3ماه بیضه ها حالت رها شده دارند و همراه با درد مخصوصا هنگام نعوظ !

      نهایتا ممنون بابت پاسخدهی
    11. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 9 سال پیش)
      موفق باشید
    12. نمایش سایر 10 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 386 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی